Brutális adócsökkentést jelentett be Orbán

Origo

brutalis-adocsokkentest-jelentett-be-orban

Kilenc százalékra csökken 2017-ben a vállalati nyereségadó – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő arról is beszélt, hogy 2018-ban öt százalékra csökkenhet az internet áfája.  

Ennek a régiónak a sikere azzal magyarázható, hogy a visegrádi négyek örömmel tanulnak egymástól – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Regional Digital Summit budapesti konferenciáján. Azt mondta: mi örömmel tanuljuk a lengyelektől azt a családpolitikát, amit mostanában vezettek be, örömmel tanuljuk a csehektől, hogyan lehet az adóéket alacsonyan tartani, míg a szlovákoktól pedig az alacsony adókulcsokat. Ésszel kell élni a digitalizációval, mivel vannak veszélyei is.

A kormányfő szerint csökken Európa versenyképessége, és eddig nem sikerült megtalálni azt az ellenszert, amivel ezt meg lehetne állítani. A versenyképesség azt jelenti, hogy szükségünk van versenyképes iparágakra, vállalatokra és munkásokra.2017-ben a vállalati nyereségadó egy számjegyű lesz, és arányos, így 9 százalékos nyereségadó lesz– jelentette be Orbán. Elmondta, a minimálbér emeléssel kapcsolatban azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy “menjen el a falig”, amit még a vállalkozók képesek elviselni, olyan magasra próbálja felvinni a magyar minimálbért.

Az amerikai példa

A kormányfő szerint az elmúlt két évtizedben a közép-európai országok felismerték, ha egy irányba megyünk, akkor sikeresek leszünk. Az amerikai elnökválasztás is bizonyítja, hogy a digitalizáció és globalizáció összetartozik, és a mindevvel szembeni aggodalom is. Ha a digitális forradalom hasznai csak egyes régiókra korlátozódnak, akkor komoly társadalmi ellenállás fejlődik ki – mondta Orbán. Szerinte a digitális forradalom rozsdaövezeteket is teremt, nemcsak Szílicium-völgyeket.

A V4-országok történelmi esély előtt állnak, mivelátléphetjük a saját árnyékunkat.Ebben a régióban munkaalapú társadalmak épültek ki, ami hatalmas lehetőségeket jelent – mondta a miniszterelnök. Orbán arról is beszélt, hogy az autóiparban rejlik az egyik legnagyobb lehetőség a régióban, mivel ez a szektor vonzza a legtöbb kutatás-fejlesztési tevékenységet. „Meggyőződésem, hogy az autógyártás a többi ágazatot magával fogja húzni” – tette hozzá.

Tovább csökkenhet az internet áfája

Rá is kell segítenünk a digitalizációra, így a gazdaság többi ágazatot is meg kell nyitni ez előtt a folyamat előtt. A fő kérdés, hogy miként élünk a digitalizció jelentőségével – mondta a miniszterelnök. Senkinek sem szabad kiszorulnia a digitalizcióból, így senki sem maradhat az út szélén – mondta Orbán. 2017. január elsejétől a tervek szerint 18, majd2018-ban 5 százalékra csökkenhet az internet áfája – jelentette be a miniszterelnök, aki szerint viszont a bizottság ezt ellenzi.

Van esély, hogy legalább annyi állás jöjjön létre a digitalizációval, mint amennyi megszűnik – mondta a kormányfő. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, ahhoz nagyon komoly összefogásra van szükség – tette hozzá. A digitalizációnak mint az EU szempontjából meghatározó kihívásnak eséllyé kell válnia. Ennek az útnak egyik állomása lesz, hogy Magyarország lesz 2017. júliusától a V4-ek elnöke, és kezdeményezésekkel él majd a digitalizáció terén.

Varga: Átrendeződhet a munkaerőpiac

Régiónk már most is Európa növekedési centrumának számít – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Egy olyan technikai korszakváltást élünk, amiben az internet és a digitalizáció alapvetően változtatja meg a termelési feltételeket.Európának válaszokat kell találnia ezekre a folyamatokra – mondta. Varga szerint fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció révén a átrendeződhet a munkaerőpiac.

A mostani technológiai átalakulás a magas hozzáadott értékű árukat termelő szektorokat támogatja. A kormány kidolgozta az újraiparosítás programját, így a magasan képzett munkavállalók révén sikerülhet a felzárkózásunk a gazdag európai országokhoz – mondta Varga. Az elektronikus és az önvezető járművek elterjedése sokat segíthet a további kutatás-fejlesztési tevékenységek felfuttatásához – tette hozzá.

 Forrás: Origo

 

23 hozzászólás “Brutális adócsökkentést jelentett be Orbán” bejegyzésre

  1. fradi ultra szerint:

    a 3000 forintos internet áfája 5 % lesz, vagyis 150 ft. 500 helyett. havi 350ft .ez igen.

  2. kerdezo szerint:

    …5 százalékra csökkenhet…

    A lényeg, hogy nem csökken, hanem csökkenHET.

  3. olvasó szerint:

    és nem rég emeltek árat 300 ft-tal (pl. Digi), így továbbra is többet fizetünk…

  4. Nagyapó szerint:

    – fradi ultra! Ha 3000 Ft az internet, akkor az alapár (27% ÁFA levonva) 2362 Ft. 18 % ÁFA esetén a csökkenés 213 Ft. Amikor 5 % lesz az ÁFA a csökkenés 520 Ft!!!!
    – kerdezo! Ez nem Párt KB határozat, országgyűlési megerősítés kell hozzá, ezért -het!
    – olvasó! Mi köze az ÁFÁ-nak a Digi áremeléséhez? Más postafiók.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Tóth kati szerint:

    Az volt az igazi,mikor a szocik alatt 35%volt a szja.Azt nagyon szerettük,vissza is sírjuk mindennap.Ez a 15% túl kevés.Nehogy csökkenjen,mert a szocik tökönszúrják magukat.

  6. Letiltatni szerint:

    Szja változik?

  7. robi szerint:

    http://hvg.hu/gazdasag/20161118_Varhatoan_30_szazalekkal_dragul_a_kenyer_januartol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

    Szükség is lesz az adócsökkentésekre, mert megindultak az árak.
    A hús 22 %-os áfacsökkentése elkopott, a tejtermékek ára sem 0,9 %-al nőtt.

    No, meg közelednek a választások, valamit engedni kell a népnek.
    Csak az ostoba embert érheti meglepetés a megszorítások ( szerintem időleges) csökkentésének ténye.
    A választásokat követően majd érdekes módon, megint megszorítások válnak szükségessé.

  8. Lovas szerint:

    Robika: ha a baloldal nyer, mindenképpen lesz megszorítás, hiszen csak a megszorításokban hisznek. Pár megszorítást még tudni is lehet, például növelnék a személyi jövedelemadót, hogy az orvosok közül még többen menjenek külföldre.

  9. Lovas szerint:

    Azok, akik szerint nem számít egy ekkora adóváltozás, adóemelés esetében fröcskölő nyállal üvöltenék, hogy mondjon le a kormány. Internet esetében még pont volt is hasonló.

  10. Betke szerint:

    Lovas, az szja csökkentése csak a magas jövedelműeknek hozott a konyhára, az én főnököm kapott 50 000Ft.- “béremelést” csak azért mert 16% lett az egységes adókulcs( a beosztottak pedig még az adókedvezményt is elveszítették(nem kompenzálta az adócsökkentés az elvett adókedvezményt!) Ne dugjuk a fejünket a homokba, mi vár ránk, ha a minimálbért megemelik a tervezett %-al? A munkavállalókra is rossz napok várnak,mert nem 4 órára, hanem 2-re fogják őket bejelenteni és 10-12 órákat dolgozhatnak! Ez is megérne egy munkaügyi ellenőrzést, de nem merik megcsinálni! Mindennek felmegy az ára, mert a munkáltatók nem fogják lenyelni a plusz terheket!(lásd bankadók bevezetése, amit sajnos a bankok ránk hárítottak, bár Varga Mihály azt mondta, hogy arról szó sem lehet! és mégis 🙁

  11. Nagyapó szerint:

    Betke! Miért irigyli a több jövedelmet attól, aki többet tesz le az asztalra?
    Miután munkaerőhiány van, az akit nem jelentenek be 8 órára, menjen más céghez.
    A bankadót 0,24 %-ról 0,21 %-ra csökkentik. Betke miről beszél??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Betke szerint:

    Nagyapó, akinek a szakmàja nem engedi meg, hogy ide-oda ugràljon, kénytelen megalkudni és elfogadni a munkàltató àltal megfogalmazott feltételeket! Sajnos nagyon sok rossz tapasztalat van(gondolom Ön is làtott, hallott egy s màst ez ügyben! A kamatadó csökkentésnek pedig örülnünk kéne, ez az “elmúlt nyócévben”nem létezett, hogy is került bevezetésre? Fõnököm plusz ötvenezeret nem azért kapott 2011-ben mert többet tett le az asztalra, hanem az új szja bevezetése miatt(mìg a beosztottak , de ezt màr leìrtam) Ezekrõl beszélek, remélem elég érthetõen!

  13. Csak úgy ... szerint:

    T. Admin!

    Nem látom a hozzászólásomat ! Vagy nem publikus az igazság?!
    Azt viszont látom, hogy gyakorlatilag egyre kevesebb a (közzétett) hozzászólás. Ezért aztán én is szépen elbúcsúzom az oldaltól. További jó moderálást!

  14. admin szerint:

    Azért nem látod, mert nem küldted el a gombbal. Nem írsz hozzászólást, aztán panaszkodsz? Ez azért így elég gáz. Olyan ugyanis nincs, hogy sem az automatikus moderáció alatt, sem a spamek között nincs meg valami, ha egyszer elküldték.

  15. fghfjhgkjhk szerint:

    Az internetnél nagyon gigászi lesz ez a csökkenés. Full korlátlan 1000-es netem most 4.000,-, majd lesz 3.300? Évente 8.400,- ? Abból kapok fél tank benzint. Remek…

  16. Lovas szerint:

    Adóemelés esetében viszont fröcskölő nyállal üvöltenéd, hogy mondjon le a kormány. Internet esetében még pont volt is hasonló. Ugye betűsor?

  17. Rázsó szerint:

    Hát a fröcskölő nyál talán nem rá jellemző.

  18. Rázsó szerint:

    Egyébként ha tényleg lesz adócsökkentés, az természetesen üdvözlendő.
    Esetleg ha az ‘átkozott’ Bajnai által megszüntetett 13. havi fizetést (közalkalmazottak) ill. nyugdíjat is visszaadnák, nagyban növelné a népszerűségüket, de hát ugye amit már egyszer lenyomtak az emberek torkán…
    Emlékeim szerint akkor nagyon nagy volt a felháborodás az akkori ellenzék részéről.

  19. Csak úgy ... szerint:

    T. Admin!

    Hát igen. Bizonytalan voltam abban, hogy elment-e az üzenet. Ezért még egyszer a küldés gombra kattintottam.
    Azt az üzenetet kaptam, hogy ugyanezzel a tartalommal, előbb küldtem el egy üzenetet?!

    Ja, és öcsi ne tegezz!

    Betke hozzászólását kívántam csak megerősíteni.

  20. Betke szerint:

    Csak úgy….szerint szìvesen olvasnàm, próbàlkozzon még egy kicsit:) talàn màs névvel……..Ha az sem sikerül, akkor valami “komolyabb a probléma” Lehet, hogy a tartalom, de arra gondolni sem merek?!

  21. fghfjhgkjhk szerint:

    Gábor!
    Ne magadból indulj ki!
    Linkelj egy fröcskölést, tőlem
    Várom szeretettel!
    😛 😉

  22. fghfjhgkjhk szerint:

    A fröcsköléshez még annyit, papa, hogy a társasági adónál is gratulálok ahhoz az 1% ponthoz. Abból lehet bért fejleszteni? A többit meg felesleges leírnom.

  23. jocosaurus szerint:

    Nagyapó: Szánalmas, ahogy ferdíted a tényeket. A fidesz alatt lettünk igazi adónagyhatalom. Hogy ez által több pénzhez jutnának hosszú távon, abban én nem lennék biztos. Eleve alig találkozni tisztességesen adózó céggel, szeretnek trükközni. A több és több adó csak tüzelte őket.

    Mintha csak róluk írták volna a közmondást: Aki sokat markol, keveset fog.

Itt lehet hozzászólni !