Új menetrendek a kerületben

Közlekedő Tömeg Blog, Csepel.info, Mr,Gabee

A Közlekedő Tömeg blog kezdeményezésére szeptemberben bevezettek új menetrendeket Csepelen, így 1-2 perces módosításoknak köszönhetően biztosabbak az átszállások, ami késő este akár 20 perccel rövidebb utazást jelent, illetve minden hévhez csatlakozik busz Királyerdő és a Szent László utcai akótelep felé.

A pontos változásokról részletesebben az alábbiakban olvashatnak:

Korábban összehangolt csatlakozások híján rendszeresen előfordult, hogy az utasoknak akár 20 percet is várniuk kellett a következő buszra. Emellett késő este hosszú várakozást okozhatott az is, hogy közel egyszerre indultak a párhuzamos útvonalú járatok. Kezdeményezésünk hatására új menetrendek léptek érvénybe Csepelen, sőt, az általunk jelzetteken felül további javítások is történtek.

Ez a módosítás kiváló példája a 0 forintos fejlesztéseknek: ugyanannyi jármű közlekedik, mint korábban, de az 1-2 perces eltolások miatt a csatlakozások biztosabbak, az utazás gyorsabb és jobban tervezhető, bizonyos területekre sűrűbb is lett a közlekedés. A bevezetett csomag üde színfolt a járatritkítások mellett.

Összeszedtük, mi változott a csepeli buszok közlekedésében:

Napközben

  • A Pesterzsébet felé továbbhaladó buszok (35, 36, 148, 151) a Szent Imre téren 2 percet várakoznak, hogy lehetőség legyen átszállni köztük és a helyben végállomásozó buszok közt. (38-as család, 71, 152, 159)
  • Külön eredmény, hogy a felülvizsgált menetidőknek köszönhetően már a 152-es buszról is biztosabb az átszállás több irányba.

Késő este

  • Korábban a 148-as és 152-es busz ugyanahhoz a hévhez csatlakozott és 20 percenként, egyszerre indult. Most a 152-es busz indulásait 10 perccel későbbre tolták, így a két busz már felváltva közlekedik és minden H7-es hévhez csatlakozik járat Királyerdő felé. Ezzel a Szent László utcai lakótelephez, a 159-es busz végállomásához is 10 percenként lehet eljutni.
  • A 152-es busz üzemideje kitolódott: mintegy fél órával később megy el az utolsó jármű, ami lehetővé teszi, hogy ténylegesen minden hévszerelvényhez csatlakozhasson busz.
  • A 36-os, 148-as buszok korábban indulnak a végállomásaikról, így biztosabban lehet átszállni köztük a Szent Imre téren és az onnan, helyből induló 159-esre.

Néhány dolog, ami lehetett volna jobb

  • Este 10 óráig a menetidők a korábbiak, a csatlakozás ugyanúgy könnyen lekéshető, ami 20 perces várakozást is okozhat.
    Néhol a menetidők túl lazák, sietést vagy indokolatlanul lassú közlekedést eredményeznek.
  • A FUTÁR-rendszer tudná kezelni a csatlakozásokat: beállítható, hogy ha megadott időn belül megérkezik a busz, a járművezető automatikus felszólítást kapjon az átszállók megvárására. Ám a FUTÁR képességeit továbbra sem használják ki, még a menetidők felülvizsgálata is egyedi, egyszeri eset volt, amit mi kezdeményeztünk.
  • Az emberi faktorra sincs kihatással ez a módosítás: hiába hangzik el a járművezetői oktatásokon, hogy kötelező figyelni az átszállókra, gyakran pár másodpercet sem várakoznak a sofőrök, és a mai napig divatos ajtót zárni majd előregurulni a piros lámpához.

Egyébként a siker egyértelmű, hiszen civil kezdeményezésre, 0 forintból fejlődött a közösségi közlekedés. A város viszont még tele van olyan helyzetekkel, helyszínekkel, ahol nem történt meg a menetrendek ilyen jellegű felülvizsgálata, maradtak a korábbi állapotok felesleges várakozásra kényszerítve az utasokat, azaz minket. Amíg fentiek nem javulnak meg, arra biztatunk titeket, ha hasonló helyet ismertek, ahol szintén jelentős javulást hozhat néhány apró módosítás, ragadjatok billentyűzetet, írjátok meg, hogy hogyan, és küldjétek el nekünk vagy akár a polgármestereknek és a BKK-nak!

Egy hozzászólás “Új menetrendek a kerületben” bejegyzésre

  1. Happy szerint:

    Tök jó, köszönjük szépen.

Itt lehet hozzászólni !