„Hévvel, lélekkel” búcsúzik a BKV Zrt. a HÉV-ágazattól

BKV, Csepel.info, Mr.Gabee

A BKV – az 1968-as megalakulásától kezdve – közel ötven évig működtette a helyiérdekű vasutat, 2016. november elsejétől viszont elkerül a társaságtól a zöld-fehér szerelvények üzemeltetése. A majdnem 130 éves múltra visszatekintő HÉV-ágazattól egy rendhagyó tárlattal búcsúzik a BKV Zrt.: október 26-ától a Földalatti Vasúti Múzeumban egy átfogó kiállítással emlékezik meg a kötöttpályás közlekedési eszköz több mint egy évszázados történelméről.

Az alábbiakban a BKV Zrt. facebook bejegyzését olvashatják:

Tudta, hogy már majdnem 130 éve használhatjuk a HÉV-et? És azt, hogy egészen 1997-ig nemcsak személyeket, hanem árut is szállítottak a helyiérdekű vasút segítségével? Számos ehhez hasonló érdekességet rejt a HÉV-közlekedés múltja, melyeket most a „Hévvel, lélekkel” című kiállításon ismerhetnek meg az érdeklődők. Október 26-ától a budapesti Deák Ferenc téri aluljáróban található Földalatti Vasúti Múzeumban várja a látogatókat az a különleges tárlat, amely összefoglalja a főváros HÉV-közlekedésének legemlékezetesebb momentumait.

A HÉV-ágazat közel 130 éves múltjából pedig van is mire visszatekinteni, hiszen az első helyiérdekű vasutat 1887. augusztus 7-én adták át, amely a Közvágóhíd és Soroksár között szállította az utasokat. A 19. század végi, rohamosan fejlődő Budapesten ekkor még megoldásra várt a dolgozók rendszeres munkába járásának biztosítása, valamint az élelmiszer fővárosba jutásának lehetővé tétele. A lóvasúti vonalakat üzemeltető Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) kezdeményezésére kapcsolták be a Budapest környéki településeket a városi közlekedés vérkeringésébe, ráadásul már az első évben három fővonal is kiépült.

A BKVT javaslata nyomán megvalósult, új közlekedési lehetőség hamar népszerűvé vált, és már az első esztendőben több mint félmillióan vették igénybe a kötöttpályás járműveket. Ma már évente mintegy hetven millió utast szolgál ki a négy fővonal (a H5-ös szentendrei, a H6-os ráckevei, a H7-es csepeli és a H8-as gödöllői, a H9-es csömöri leágazással), amelyeknek a működtetése 1968-ban került az akkor újonnan létrehozott, egységes közlekedési vállalat, a BKV felügyelete alá.

Közel ötven éven át a fővárosi társaság önálló közlekedési ágazatként működtette a HÉV-et, amelyet 2016. november 1-jétől a Budapest Helyiérdekű Vasút Zrt. (BHÉV) vesz át. A BKV Zrt. egy különleges kiállítással vesz búcsút a HÉV-ektől, amely október 26-ától látogatható a Földalatti Vasúti Múzeumban. Az érdeklődők rengeteg archív fotót, élethű maketteket és különböző HÉV-relikviákat tekinthetnek meg egészen december végéig. A tárlatot dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes nyitotta meg, emellett az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

7 hozzászólás “„Hévvel, lélekkel” búcsúzik a BKV Zrt. a HÉV-ágazattól” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    nem mindegyiktől

  2. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Olvastam, a neten, hogy az állam lesz a működtetője, lehet, hogy jobban járunk, mint amikor a BKV Zrt. működtette !

  3. Betke szerint:

    Anikó, úgy legyen……

  4. jocosaurus szerint:

    Letiltatni: Miért, melyiktől nem? Ha a csepelire gondolsz, az is megy ebbe a cégbe.

    http://static.bkv.hu/ftp/ftp/hev/Alapito_Okirat_BHEV.pdf

    Ebből idézek:

    1.7. A Társaság telephelyei, fióktelepei:
    Központi létesítmény 1072 Budapest VII, Akácfa u. 15.
    HÉV Telephelyek 1164 Budapest XVI., Állomás tér 2.
    1212 Budapest XXI. II. Rákóczi F. út 174.

    Fióktelepek 2000 Szentendre, Vasúti villasor 4.
    2330 Dunaharaszti, Fő út 1.
    2300 Ráckeve, Kossuth L. u. 117.

    De nem csak ebből derül ki, hogy a csepeliről is szó van már jó ideje, a Fővárosi Közgyűlés honlapján az előterjesztések között már hónapokkal ez előtt olvasható volt, hogy bizony a csepeli is megy az új cégbe.

    Ha arra gondolsz, hogy itt villamos lesz, az egyáltalán nem tény. Mert az olimpia sem az. De ha olimpia lenne, akkor sem feltétlen lenne villamos, mert azóta változtak némileg az olimpiai helyszínek is, amit lehet, hogy a közlekedési átalakítási tervek is követni fognak:

    http://index.hu/belfold/budapest/2016/10/19/olimpia_leporoljak_az_ujpalotai_gyorsvillamos_terveit/

    Ami biztos, az az, hogy egyelőre az _összes_ HÉV-viszonylat megy az új cégbe, és azon keresztül a MÁV alá.

  5. Betke szerint:

    Egyre jobban zsugorodik az a terület, ami csepelt érinti, ha lesz olimpia! Tehàt marad a jó öreg, koszos, magaslépcsõs h7-es! Le lehet nyugodni a megszüntetést ellenzõknek! Vagy a MÀV megsegít minket?

  6. jocosaurus szerint:

    Betke:

    Itt senki sem az MXa-kat, MIXa-kat siratja. A HÉV mint üzem megtartása lenne fontos. Legalábbis _úgy_ villamost csinálni, ahogy azt néhány politikus szóban többször lenyilatkozta, több kárt okozna, mint hasznot. De teljesen jogos az a felvetés is, hogy nem rég még Észak-Déli Regionális Gyorsvasútról (vagy ha úgy tetszik: 5-ös metróról) volt szó. Arra hivatkozva ellene beszélni, hogy a 4-es nem működik igazán, demagóg. Ráadásul a 4-es ha nem is működik, annak a megvalósítása az oka, csak két dolog:

    1) Keleti pu.-ig kimenni az kutyafüle
    2) az eredeti tervekben még Fővám tér helyett Boráros tér, Szt. Gellért tér helyett Petőfi híd, budai hídfő (Egyetemisták parkja) szerepelt. Ez különböző politikai okok miatt nem így valósult meg. Pedig forgalomban rengeteget jelentett volna, hiszen a 4-6-os dél-pesti/dél-budai szakasza csúcsidőszakban a rengeteg egyetemista miatt mai napig túlterhelt (egyébként ezért sem jók a csepeli villamosos tervek, mert pont ezzel nem számolnak). A boráros tér forgalma a HÉV és a 2-es villamos, sok dél-pesti busz végállomása miatt önmagában tekintélyes.

  7. jocosaurus szerint:

    BEtke:

    Ja, és még valami. Az átalakítás kizárólag az olimpia esetén lenne esedékes. Arra viszont, hogy Budapest kapja a 2024-es olimpia rendezését, Róma kiszállásával valójában nem nőtt (így sem volt olyan nagy), hanem csökkent az esély. Róma és Párizs között sok szavazat megoszlott volna, most már nem lesz kérdés, hogy Párizsra szavazzanak, akik Róma és Párizs között vacilláltak volna.

Itt lehet hozzászólni !