Kiderült az igazság: a kutyának sem kellett a Népszabadság

MTI, Mandiner

mar-megint-vegleg-megszunt-a-sajtoszabadsag

Hiába ajánlották fel az MSZP-nek az egykori pártlapot

A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, a felfüggesztésnek gazdasági okai voltak – nyilatkozta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a lapot is kiadó Mediaworks tulajdonosának vezetője. A Profil című osztrák gazdasági hetilapnak arról beszélt, hogy az MSZP-nek próbálta eladni a lapot korábban.

A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, mivel az emberek már nem érdeklődtek az újság iránt – mondta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a lapot is kiadó Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője a Profil című osztrák gazdasági hetilap online kiadásában szombaton megjelent interjúban.

A Mediaworks egy hete tájékoztatott arról, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így az 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

Az osztrák üzletember szerint a történteknek csak gazdasági okai vannak. Tájékoztatása szerint a közelmúltban a lap működési vesztesége nagyságrendileg egymillió euró volt évente. A lapot kiadó Mediaworks összforgalmának tíz százaléka a Népszabadságból származik, azonban a laphoz köthető kiadások a cég teljes nyereségét negyven százalékkal csökkentik – áll az interjúban.

A cikk szerint Pecina 2015-ben a lapot a szocialista pártnak akarta eladni. Mint fogalmazott, mindent elmond, hogy a Magyar Szocialista Pártnak nem volt „bátorsága”, hogy átvegye az újságot. „A most hangoskodók közül senki sem akarja a lapot” – mondta. Az üzletember a Profilnak arról is beszélt, hogy kölcsönösen tisztelik egymást Orbán Viktor miniszterelnökkel, függőségi viszony azonban nincsen közöttük.

Forrás: MTI, Mandiner

15 hozzászólás “Kiderült az igazság: a kutyának sem kellett a Népszabadság” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Kiderült az igazság: a kutyának sem kellett a Népszabadság.
    No meg aztán Orbán Viktor (akivel nem állok függőségi viszonyban) is azt javasolta szüntessük meg-nyilatkozta Herr Pecina! 😛 😀

  2. szigetország szerint:

    Sok lap megszűnt már az utóbbi évtizedekben, de ekkora cirkuszt még nem csináltak belőle. Másrészt sok kétkezi munkahely is megszűnt már az utóbbi évtizedekben, de abból sem csináltak ekkora cirkuszt. Ja, hogy a kétkezi munkások nem számítanak a baloldalnak… Értem.

  3. dwadaw szerint:

    @szigetország
    a népbaszatság megszűnése azért jó, mert arra hivatkozva a kultúrmarxisták megpróbálhatnak puccsolni, majd afrikaiak millióinak beáramoltatásával kiirtani minket…

  4. Qvick szerint:

    Grün Izidor !
    A Mandineren elolvastam Herr Pecina nyilatkozatát !
    Ő bizony csak annyit mondott, hogy tiszteli OV-t. De semmi több !
    OV nem javasolt Neki semmit !
    Csak Te szeretnéd, ha javasolt volna. Legalább lenne mibe belekötni.

  5. Jobban szerint:

    Amikor jobboldali lap szűnt meg, nem volt szolidaritás!
    Pedig a rendszerváltás óta volt egy pár, ami megszűnt. Érdemes felidézni, hogy melyek is voltak ezek, és hogyan szűntek meg.

    Jó kiindulópont 1989. A rendszerváltás politikailag nem volt száz százalékban sikeres, a médiapiac meg konkrétan egyáltalán nem változott meg. A balliberális politikai oldal gyakorlatilag maradéktalanul megőrizte elsöprő túlsúlyát a médiában.

    A rendszerváltás előtt az MSZMP központi lapja a Népszabadság volt. A kormány lapja a Magyar Hírlap, a szakszervezeteké és a munkásoké a Népszava, a fővárosi pártbizottság szócsöve pedig az Esti Hírlap volt. A mezőgazdasági munkások, és a vidék lapja a Szabad Föld, az értelmiség lapja (a népfront, a másként gondolkodók lapja) a Magyar Nemzet volt, a nőké pedig a Nők lapja. A KISZ-esek lapja volt a Magyar Ifjúság, míg az úttörőknek szólt a Pajtás, az óvodásoknak a Dörmögő Dömötör. Természetesen mind 100 százalékban állami tulajdonban.

    Majd jött a rendszerváltás és a privatizáció.

    A baloldal a rendszerváltás utáni időszakban meglevő aránytalan túlsúlyát a piaci viszonyokkal indokolta, elhallgatva, hogy a privatizációt követően az új tulajdonosi körök léte mellett kivétel nélkül megmaradt a médiumok és az azt készítők baloldali elkötelezettsége.

    De ez nem volt elég, mert a baloldali sajtó közben folyamatosan nyomást is gyakorolt minden hirdetői csoportra annak érdekében, hogy azok semmiképpen se hirdessenek a polgári lapokban. Nem is tudott megmaradni a jobboldali sajtó a rendszerváltást követő években:

    A Pesti Hírlapot már az 1994-es választások első fordulója után megszüntették. Az egyetlen nem privatizált megyei lapot, a Vödrös vezette Pest Megyei Hírlapot pedig az MSZP–SZDSZ kormány idején, 1995 februárjában szüntették meg. Vödrös Attila utána – Pongrácz Gergely és az 1956-os Pesti Srác Alapítvány segítségével – 1996-ban már csak egy évnyi időre tudta elindítani az Új Időket. Volt még „jurtás” Szent Korona valamint a Magyar Rádió „Vasárnapi Újság”-jának szövegét is közlő Ring, a kisgazda (Heti) Kis Újság, vagy a Lezsák Sándor-féle Heti Nemzeti Újságja (Heti Újságja) és az Ez a Hét.

    A főbb jobboldalilap-megszüntetések:

    Ez a Hét: 1994–1998

    Független Magyar Újság: 1992–1995

    Heti Nemzeti Újság (Heti Újság): 1993–1994

    Kis Újság (Heti Kis Újság): 1989–1990, 1991–1994, 1998–2002

    Magyarország (Heti Magyarország): 1964–1996, 1997–1998

    Ring: 1989–1993

    Szent Korona:1989–1992

    A rendszerváltás utáni időszak első sajtópiaci áldozatai közé tartozott még a Világ (A Világ) (1989–1991), a Köztársaság/Respublika (1992–1993, illetve 1994–1995), és az Új Ludas (1990–1992).

    Érdekes magyar médiatörténeti eseménynek számított az Új Magyarország és az Új Demokrata 1997-es bezárása. Mindkét lapot hirtelen szüntették meg, amikor azok megjelenésük utolsó számában jelezték, hogy a következő számban Göncz Árpád átvilágításával foglalkoznak majd. Az Új Demokratát 1997. augusztusában, a választásokhoz közeledve a tulajdonosok egyik napról a másikra szüntették meg arra hivatkozva, hogy a Horn-kormány részéről nagy nyomás nehezedett rájuk, ezért kellett így dönteniük.

    Amikor 1997. december 2-án az Új Magyarország címoldalán megjelentette Lovas István Göncz Árpád átvilágításával kapcsolatos cikkét, a másnapi szám már nem jelenhetett meg, pedig a cikknek lett volna folytatása. Az Új Magyarország 1997. december 2. kedden jelent meg utoljára.

    A balliberális oldal által mélyen elhallgatott médiatörténeti unikumnak számít még, hogy az amerikai székhelyű Freedom House – mely a világ országaiban a szabadságjogokat figyelemmel kísérő és osztályozó szervezet – 1997-es jelentésében a magyar sajtószabadságot – a szocialista/balliberális kormánykoalíció harmadik évében – csak félig szabadnak nyilvánította. Egy évvel korábban még gázabb volt a helyzet, hiszen akkor a Freedom House értékelése szerint a magyar sajtó csak részben volt szabad. Akkor az MSZP-SZDSZ kormány és a ballib média hisztérikusan reagált, és az értékelést megpróbálták a korábbi kormányzatra és Antall Józsefre kenni. Meg kell jegyezni, hogy 1997-ben a Freedom House NGO-ként, és Adrian Karatnycky vezetésével még nem állt az amerikai külügy befolyása alatt. A demokrata adminisztráció azonban 2008 után szépen rátenyerelt a civil szervezetre, és politikai hadjáratokat indított, többek között az Orbán-kormány ellen is.

    A Népszabadság ügye kapcsán nemcsak belföldön keltek ki magukból a ballibek. Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője a Népszabadság felfüggesztésével kapcsolatban azt írta, hogy a sajtószabadság veszélybe került Magyarországon: “a Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti, kiadását újra biztosítani kell”.

    Az EP-képviselő szavaira reagálva a CÖF-CÖKA nyílt levelében felidézte a Népszabadság múltját:

    “A lapot 1956 novemberében az elnyomó diktátor, Kádár János szolgálatára hozták létre, majd évtizedekig kritikátlanul szolgálta ki a kommunista hatalmat. Ez volt az a lap, amely a csernobili atomkatasztrófát napokig próbálta eltitkolni a magyarok elől. A rendszerváltás után a Népszabadság sokáig a szocialista párt alapítványának résztulajdonában volt, 2015-ben 1000 millió forintért adta el a lapot a szocialisták alapítványa – idézték fel, megjegyezve, hogy a szociáldemokrata párti frakció mindezek miatt nem tiltakozott.”

    Kár a sajtószabadság miatt sírni, hiszen a baloldali médiafölény nem szűnt meg a Népszabadság kimúlásával.” (888)

    Valahogy mindig csak akkor van veszélyben a sajtószabadság, amikor jobboldali kormány van hatalmon. De akkor aztán nagyon. Minden más alkalommal tök ok minden. Igaz, ócska, hazug, farizeus disznók, idehaza és ott, a fényességes nyugaton egyaránt!

    Bayer Zsolt

    https://www.flagmagazin.hu/jobbegyenes/bayer-zsolt-bizony-bizony

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    “mivel az emberek már nem érdeklődtek az újság iránt”
    Mivel szinte már alig vesznak az emberek nyomtatott újságot?!

  7. Qvick szerint:

    Mai hír : Simicska fia a “Magyar Nemzet” megszüntetését javasolja a példányszám csökkenése miatt.
    Akkor most mi van ?

  8. Qvick szerint:

    Egyébként a “RIPOST”-ban még más isolvasható “SIMICSKA” ügyben.
    Forr a médiavilág !

  9. Grün Izidor szerint:

    Akkor most, hogy is van ez?!
    Valaki már megest hazudik! 😛 😀

    .http://propeller.hu/itthon/3247146-tul-sok-elofizetoje-volt-nepszabadsagnak-ezert-csuszik-kartalanitas

  10. királyerdei szerint:

    Aha.
    Ki is az?

  11. v39endre szerint:

    Szervusz Izidor !
    Igaz, én csak egy egyszerű helytörténész vagyok, de ez is érdekel.
    Most kezdtem nézelődni a blogot. Nagyon érdekes, amit a Propeller írt. Akkor sok, vagy kevés az előfizető ? Mandinerben : kevés, Propellerben sok ? Pecina mester tiszteli Orbánt, de nem kapott tanácsot !
    Másrészt a Mandiner szerint a “Népszava” is kihalófélben van.
    Quwick szerint a “Ripost”-ban más is olvasható SIMICSKA fia akciójáról.
    “Forr a médiavilág.”
    De valószínűleg nem érdemes ezzel foglalkozni. Mi csak szemlélhetjük !

  12. Jobban szerint:

    Pecina: A magyarországi menedzsment rosszul kommunikált a Népszabadság ügyében

    „A történteknek csak gazdasági okai vannak”

    MH/MTI – 2016.10.17. 14:09

    Megbocsáthatatlan hiba, hogy a magyarországi menedzsment rosszul kommunikált, és alábecsülte az ellenséges reakciókat – mondta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a felfüggesztett Népszabadságot is kiadó Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője a Profil című osztrák gazdasági hetilap hétfői nyomtatott kiadásában megjelent interjúban.

    Hangsúlyozta: mivel a korábbi egyeztetések meghiúsultak, a helyi vezetésnek pár napra be kellett zárnia a lapot, hogy az alkalmazottakat tárgyalóasztalhoz ültesse. Az újságot újra akarták indítani a szerkesztőség bevonásával, azonban a lap munkatársai “inkább a fizetésük, mintsem az újság jövője miatt aggódtak”. Felidézte, hogy 2014-ben a Ringier és az Axel Springer kelet-európai tevékenységének összevonását követően a piaci felügyelet szerint túl nagy lett volna ezek magyarországi piaci részesedése, így régi üzleti partnerként őt kérték meg a portfólió egy részének átvételére. Ennek feltétele volt, hogy a csomagban lévő regionális lapok és országos média mellett az 1956-ban az MSZMP által alapított, majd a rendszerváltozás után az utódpárt MSZP által tovább irányított “kényes” lapot, a Népszabadságot is átvegye.

    Kifogásolta, hogy a Népszabadság meg akarta tartani a korábbi privilégiumokat, például azt, hogy írhassanak a lapba a szocialista párt régi, kiérdemesült funkcionáriusai, akiket azután mint szerzőket fizettek ki. Elmondta: úgy képzelte, hogy fel lehet fejleszteni a lapot, mert becslései szerint a magyar lakosság 40-50 százaléka kormánykritikus, “az öreg posztkommunistáktól a fiatal baloldali liberálisokig”, akiket “az Orbán elleni gyűlölet tart össze”. Őket kellett volna a lapnak megszólítania, de várakozásai nem teljesültek. Elmondása szerint az újságíróknak szabad kezet adott, csupán az volt a kérése, hogy olyan témákról írjanak, amelyek érdeklik az embereket.

    Az osztrák üzletember szerint a történteknek csak gazdasági okai vannak, az elmúlt években a lap működési vesztesége egymillió euró volt évente. Mint fogalmazott: boldog lenne, ha valaki levenné róla a Népszabadság “koloncát”, azonban nincs senki, aki ezt megtenné.

    Heinrich Pecina 2015-ben a lapot rendkívül jutányosan a szocialista pártnak akarta eladni, de a pártnak, mint fogalmazott, “nem volt bátorsága”, hogy átvegye az újságot. A Mediaworks sikertörténet – jelentette ki. Elmondása szerint már régóta több ajánlat érkezett be hozzá, kormányközeli és ellenzéki oldalról egyaránt. A történtek után még inkább megnőtt az érdeklődés a cég iránt, de neki elege lett belőle mára, így megfontolja, hogy az egész Mediaworksből kivonul. Arról is beszélt, hogy felbosszantotta Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének kiállása a Népszabadság mellett. A politikus Twitter-bejegyzésében magyarul fejezte ki szolidaritását. Heinrich Pecina szerint az elnök a “mi pénzünkből él”, nem vállalkozó, így nem kell törődnie azzal, hogy munkahelyeket biztosítson.
    http://magyarhirlap.hu/cikk/68986/Pecina_A_magyarorszagi_menedzsment_rosszul_kommunikalt_a_Nepszabadsag_ugyeben

  13. Jobban szerint:

    A Népszabadság működésének felfüggesztéséről elmondta: könnyű a kormányt vádolni a kialakult helyzetért, de ez semmi más, mint retorikai fogás. A kormánynak semmi köze a Népszabadság működtetéséhez, de jól hangzik, hogy mégis a kabinet tehet róla. Ez farizeus magatartás, hiszen a balliberális oldal számára általában csak akkor kerül veszélybe a sajtószabadság, ha egy hozzá kötődő sajtóorgánummal történik valami. Egyébként bárkinek, így a balliberális holdudvarnak is megvan a joga és lehetősége, hogy felkarolja a Népszabadság ügyét, és üzemeltessen egy gazdaságilag rentábilis lapot, vagy adott esetben fenntartson egy veszteségeset. Senki nem korlátozza ezt a jogukat…
    http://magyarhirlap.hu/cikk/68948/Logikus_lepes_a_kormanyfo_dontese

  14. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Tisztelt Jobban szerint: Teljesen egyetértek a fenti írásaival. Igen a baloldal akkor köpköd és mondja, hogy veszélyben a sajtószabadság, ha baloldali lapról vagy őket ért “úgymond” támadásról van szó, akkor természetesen a kormány a hibás, mint szerintük mindig, ja és Orbán Viktor ! Az, hogy ez a lap mennyire veszteséges volt, mert a kutya sem vette azt is csak nagyon minimális példányszámban kit érdekel, persze, hogy a tulajdonosnak már nem érte meg fönntartani. De MSZP 2015.évben kiszállt a részvényének eladásával a lapból, vajon miért ? A sok pártfogó, tüntető, és mellette kiabáló miért nem nyúl a zsebébe és alapítják újra, ha ennyire hiányzik nekik ?
    Grün úr legyen szíves idézze ide, hogy hol nyilatkozott Orbán Viktor olyat Herr Pecinának, hogy szüntessük meg a lapot ! Érdekelne az idézet !

  15. belekotkot szerint:

    Na most hogy is van akkor ?

    A megszüntetett Népszabadság kiadója azért késlekedik az előfizetések visszafizetésével, mert TÚL SOK előfizetője volt a lapnak

    http://444.hu/2016/10/17/a-megszuntetett-nepszabadsag-kiadoja-azert-keslekedik-az-elofizetesek-visszafizetesevel-mert-tul-sok-elofizetoje-volt-a-lapnak

Itt lehet hozzászólni !