Keresztény győzelem a Csepel-szigeten vívott csatában – Erről írtunk volna 1603. szeptember 28-án

Napi magyar történelem/Facebook, Csepel.info

csepel-sziget-1603

A tizenöt éves háború során Hermann Russwurm császári fővezér csapatai 1603. szeptember közepén érték el, és mentették fel az egy éve ostrom alatt álló Pestet. A török sereg Lala Mohamed nagyvezír vezetésével Érd alatt vert tábort, és rögtön hozzálátott Buda megerősítéséhez.

Russwurm Ludwig Schultz 3 ezer fős német landsknecht ezredét küldte a Csepel-sziget északi csúcsára, akik földsáncokkal és ágyúkkal védett támpontot alakítottak ki, jó megfigyelőhelyül, s kifogástalan kilövési lehetőséggel a budai oldalra. A sziget nyugati partján, a kis Háros-sziget vonalában tüzérséggel jól megerősített állások épültek. Miután a nagyvezír értesült a szigeten tartózkodó keresztény sereg létszámáról, Dervis pasát bízta meg, hogy indítson támadást.

A pasa közeledésére Russwurm 7 gyalogezreddel és 8 ezer főnyi lovassággal átkelt a Dunán és megütközött a törökökkel. A harc során Nádasdy Ferenc és Siegfried Kollonich lovasai kettészakították az ottomán lovasságot, majd csoportokra bontva aprítani kezdték soraikat. Az ütközet a keresztény sereg győzelmével zárult, melyben a szendrői és belgrádi pasa mellett maga a parancsnok, Dervis pasa is elesett.

csepel.info

A cikk Csarnai Márk közvetítésével jutott el hozzánk. A Csepel vagy Csepel-sziget történelmét érintő információikat, forrásaikat, cikkajánlóikat a csepel.info@gmail.com címre küldhetik el.

 

Itt lehet hozzászólni !