Nagy értékű orvosi eszközöket adtak át Csepelen

Csepel.info, Mr.Gabee

0-02-05-f601c5f2df3cc553b9007ed8ad307d9c77a35a43b328f6ee3062fe2fef73f88c_full

Átadásra került egy nagy értékű motoros szívókészülék, több orvosi táska, ampullatartó valamint kötszervágó ollók is.

2016. október 4-én a csepeli Görgey téren található mentőállomáson egy átadóünnepséget rendeztek, melyen átadásra került egy nagy értékű Laerdal (LSU) motoros szívókészülék, több orvosi táska, ampullatartó valamint kötszervágó ollók is.

Az eseményt az Országos Mosolyért Egyesület vezetője Nagy István nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy már a második alkalommal segítik a Csepeli Mentőállomást. A XXI. Kerület és Környéke Mentőalapítványa elnöke, Szappan Szilárd kereste fel az egyesületet azzal a kéréssel, hogy nyújtsanak segítséget a mentőállomás részére.

A segítség egy közös projekt eredményeként valósult meg, melynek végén – kérésüknek eleget téve – egy motoros váladékszívó berendezés került átadásra. A gyűjtésben részt vettek a helyi, illetve a környékbeli vállalatok és magánszemélyek egyaránt. Az eszköz megvásárláshoz szükséges összeg az ő adományaikból gyűlt össze, mely körülbelül 700 ezer forintot tesz ki. Ezt követően Nagy István hivatalos átadás – átvétel formájában át is adta az eszközt Szappan Szilárd elnök úrnak, ami azt is jelenti, hogy a berendezés a Mentőalapítvány tulajdonát képezi.

Szappan Szilárd, a Mentőalapítvány elnöke megköszönte az Országos Mosolyért Egyesület munkáját. Beszédében elmondta, hogy az átadó ünnepség egy több hónapnyi gyűjtési folyamat eredménye. Az együttműködésbe bevonták az Országos Mentőszolgálat Mentőalapítványt is, mely szervezettől új orvosi táskákat és ampullatartókat kapott a mentőállomás.

A motoros szívókészülék a Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata által vásárolt Mercedes Sprinter típusú esetkocsira kerül. A kocsin van egy két éves készülék, ami áthelyezésre kerül az egyik mentőautóra, ezáltal a mentés minősége és biztonsága nagyban fog javulni a térségben. Az új eszköz azért az esetkocsira kerül, mert ők nagyságrendekkel többet használják, mint a mentőautón. Ez a felszerelés abban az esetben nyújt majd segítséget, ha valamilyen okból kifolyólag a beteg vagy a sérült légútja valamilyen váladékkal záródott (vér, hányás). Ezt a váladékot ezzel az eszközzel le lehet szívni, egyszóval átjárhatóvá lehet tenni a beteg légútját, ezáltal pedig életet lehet menteni.

A XXI. Kerület és Környéke Mentőalapítványát 2014. decemberében jegyezte be jogerősen a bíróság. Érdemi működését 2015. márciusától kezdte meg. Az alapítvány célja, hogy a Csepeli Mentőállomást fejlessze, illetve az állomáson szolgálatot teljesítő kollégáknak nyújtson segítséget. Az egyéb segítségen belül gondolni kell például munkaruházatra, ösztöndíjra, vagy sérülésből adódó gyógykezelés támogatására.

Ezen kívül az alapítvány foglakozik elsősegély oktatással is. Jelenleg a csepeli mentőállomáson 11 embernek van hivatalos elsősegély oktatói végzettsége. Szívesen vállalnak iskoláknak, cégeknek elsősegély oktatást, amennyiben felkérés érkezik. Felkészítést tartanak elsősegélynyújtó versenyekre is. Szappan Szilárd érdekességképpen elmondta, hogy „Ágoston Zoltán mentőtiszt kollégám három fős csapata, Csoma Gergő mentőápolóval és Duhony János gépkocsivezetővel kiegészülve 2015. évben az Országos Mentőszolgálat házi versenyében 5. helyezést ért el. Zoltán csapatában lévő gépkocsivezető II. helyezést ért el egyéniben, a gépkocsivezetőknek tartott speciális versenyben. A versenyben a csapatoknak feladatokat kell ellátni, ezzel együtt vannak különféle egyéni megmérettetések is, külön a mentőtisztnek, külön az ápolónak, és külön a gépkocsivezetőnek.”

A Csepeli Mentőalapítvány elérhetőségei:

www.csepelmentok.hu
www.facebook.com/csepelmentok

Egy hozzászólás “Nagy értékű orvosi eszközöket adtak át Csepelen” bejegyzésre

  1. […] Nagy értékű orvosi eszközöket adtak át Csepelen […]

Itt lehet hozzászólni !