A Csepeli Autógyár

IHO, Mr.Gabee

A Csepel Autógyár önállóan soha nem gyártott autóbuszt, más cégekkel együttműködve viszont szép sikereket ért el.

A szigetszentmiklósi repülőgépgyár államosítása után 1949-ben alakult meg a korábbi gyárból a Csepel Autógyár Nemzeti Vállalat. A gyár elsősorban teherautókat és harckocsikat gyártott, amihez a fülkéket a szintén frissen alakult Ikarustól szerezték be. A hatvanas évek végén a KGST hazánkra osztotta a kelet-európai térség buszgyártásának egy szegletét. A hatalmas feladat lekötötte az Ikarus minden erejét, így a fülkegyártást befejezték, sőt a kocka fordult, és a Csepel lett a buszgyár beszállítója: alvázakat, fenékvázakat, motorokat gyártottak Szigetszentmiklóson.

Korszerű motor híján a motorgyártás a hetvenes évek közepén megszűnt, innentől kezdve az Ikarus buszokba, de még a Csepel teherautókba is MAN licencű Rába motorok kerültek. A rendszerváltást követő nehéz anyagi helyzet miatt az Ikarus azt a kényszerintézkedést hozta, hogy a gyár saját maga kezdett el fenékvázakat gyártani, ez jelentős bevételkiesést eredményezett a Csepel Autógyár számára. Az Ikarusból kivált Ikarus Egyedi Autóbuszgyár ugyan továbbra is vásárolt a Csepel alvázakból, de a megrendelések a korábbiaktól jelentősen elmaradtak.

A kieső kapacitást különböző vállalatokkal történő közös autóbuszgyártással szerették volna lekötni. Az első komolyabb együttműködés a kiskunfélegyházi Lenin TSZ-ből kivált Auto-Union Kft.-vel történt, a Csepel 858-as alvázra épült távolsági autóbuszokból néhány még a volánokhoz is eljutott. A cég csődje miatt a gyártási jogokat a Rákos Jármű Kft. vásárolta meg, és folytatta az Unionok összeszerelését, összesen tizenöt példány készült a különleges formavilágú autóbuszokból.

Az együttműködés később sem szakadt meg, a rákosmenti cég előszeretettel vásárolta a Csepel alvázait különféle autóbuszaihoz. A Csepel 600-as alvázára készült el a Volánbusz Béke téri felújító üzemében az első Csepel Lyra midibusz. Az alvázra később elkészült a lengyel Jelcz cég által gyártott karosszéria, az 1995-ös poznani vásáron debütált Jelcz M070-esből végül nem lett sorozatgyártás. A Volánbusz Járműtechnikából később megalakultHungarobusz viszont gyártott néhány Csepel Lyra midibuszt, igaz, azokat saját néven, Hungarobusz H44-es típusként hozta forgalomba.

A cég a későbbiekben is a Csepel alvázakat részesítette előnyben a buszaihoz. A Kaposvárról ismerős Hungarobusz H63-as alatt például Csepel 844.50-es alváz van, ilyen került az egyetlen példányban elkészült lengyel Autosan A844MN alá is. A MAN motorral és ZF váltóval szerelt alacsonypadlós városi busz különlegességét a Rába futóművek jelentik. A harckocsijairól és teherautóiról ismert görögországi ELBO karosszériagyárral közösen kifejlesztettek egy városi szóló és midiautóbuszt. Utóbbi busz jó esélyekkel indult a kilencvenes évek közepén a BKV által kiírt midibusztenderen, de végül az Ikarus győzedelmeskedett a 405-ös típusával.

Az európai cégekkel történő kooperációk mellett a Csepel Autógyár néhány olyan egzotikus országba is eljutott, ahová még az Ikarusnak sem sikerült betörnie. A thaiföldi Cherd-chaicég, a Fülöp-szigeteki MAYA Industries mellett az ausztrál P&D, valamint a Custom Bodies cég is a Csepel alvázakat választotta saját tervezésű autóbuszaik alá. A külföldön elért sikerek azonban kevésnek bizonyultak a cég életben tartására, így a Csepel Autógyár 1996-ban csődbe ment.

9 hozzászólás “A Csepeli Autógyár” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Mr.Gabi!
    Azért dobjál már fel egy Csepel Autóban készült harckocsiról képet!
    Talán a Lenin páncélautójára gondolsz?! 😛 😀

  2. kispajtás szerint:

    Grün Izidor:

    A Csepel autógyárban Csepel D-566 harckocsi-karbantartó műhelygépkocsi készült, mely jelenleg a keceli Hadtörténeti Parkban látható.

    A mi drága Gabee-nk ezek szerint a harckocsinál elakadt 😛

  3. Grün Izidor szerint:

    kispajtás!
    Annyira harckocsi mint amennyire a szerkesztő úr helikopter! 😛

    Ott gyártották majd megszűnt mint a VOLVO kis terepjáró!
    Nénány példány forog még magánkereskedelemben! 😀 😛
    .
    http://www.csepel-sziget.hu/wordpress/files/teherauto/d566.htm

  4. kispajtás szerint:

    Grün Izidor:
    Az általad idézett alapra építve lett átalakítva, de nem harckocsivá, hanem harckocsikat karbantartó műhelyautó lett belőle.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Img_5661_Csepel_D-566_tank_maintenance_workshop_car.jpg

  5. Grün Izidor szerint:

    kispajtás4
    Vita helyett itt van néhány azonos alvázra épített, különböző felépítményű változat, amiknek a születésénél volt szerencsém bábáskodni!
    Néha még a varsányi terepen is a bejárató futópróbákon is! 😛 😀
    .
    https://www.google.hu/search?q=csepel+d+566&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj355GvlbXPAhWH1ywKHdGZDnEQsAQIHQ&biw=1024&bih=643

  6. kispajtás szerint:

    Grün Izidor:

    Köszönöm a linket! 🙂
    Jajjj, dehogy vitatkozom, csak a harckocsi kérdés megoldása érdekelt.
    A kérdésben én outsider vagyok, a Csepel Autógyárhoz nekem csak egy Kovács Margit szoborcsoport kapcsán van kötődésem. 🙂

  7. Grün Izidor szerint:

    kispajtás!
    Csak nem Te vásároltad meg amikor a BÁV 1997-ben elárverezte és talán egy magángyűjtőnél még fellelhető az a Kovács Margit szoborcsoport?! 😛
    .
    https://www.kozterkep.hu/~/19422/Szinhaz_Szigetszentmiklos_1962.html#

  8. kispajtás szerint:

    Grün Izidor:

    De bizony!!! 🙂
    Én adtam rá ajánlatot és menedzseltem az ügyet. Restauráltattam a sérült, hiányos darabokat és az aukción elárvereztük. Valóban egy magángyűjtő vette meg, de azóta szem elől tűntek a darabok. A lényeg, hogy sikerült megmenteni a pusztulástól. 🙂

  9. kispajtás szerint:

    Grün Izidor:

    Egyébként érdekes a története ennek a szoborcsoportnak, eredetileg nem ezt szánták a Csepel Autógyárba.
    Amire megrendelést kapott a Kovács Margit, azt kivitték egy torinói kiállításra és ott bele is szeretett valaki és megvette. Helyette készült és került oda a “Színház”. 🙂

Itt lehet hozzászólni !