Tűzvész a székelyföldi Atyhában – Németh Szilárd felhívása a templom újjáépítésére

csepel.hu

atyhatemplom

Villámcsapás következtében teljesen leégett a Hargita megyében lévő, a Sóvidék legmagasabb pontján fekvő székely településnek, Atyhanak a római katolikus temploma szeptember 18-án. A tűzvészben személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár több tízmillió forint. Atyha gyakorlatilag teljesen magyar lakta település, a húsz évvel ezelőtti utolsó népszámláláskor 340-en lakták. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke közleményben kéri az önkormányzatok segítségét, hogy nyújtsanak anyagi támogatást a templom újjáépítésére.

Az Élő Székelyföld helyi újság szerint a tűzvész hatalmas pusztítást végzett, a templomnak csak az oldalfalai maradtak meg. A tetőszerkezet és a mennyezet gerendái beestek a templomtérbe, és a tűz átterjedt az oltárra, a bútorzatra és a híres Kolonics- orgonára is. A tűzoltóknak csupán a torony egy részét sikerült megmenteniük. A tűzvészben a harangok is megsérültek. A tűzoltóknak annyit sikerült elérniük, hogy megakadályozzák a tűz átterjedését a szomszédos iskolára és a ravatalozó épületére. A kár az első becslések szerint mintegy 27 millió forint.

Atyha katolikus, magyar település. Székelyudvarhelytől 36 kilométerre, egy hegynyeregben található 700-750 méter magasan. A most áldozatul esett római katolikus templomot 1797-1799 között építették.

Németh Szilárd közleményében megemlíti, hogy az elnéptelenedés veszélyével küzdő faluban az egyház lélekmegtartó szerepe megkérdőjelezhetetlen. Most ez nagy veszélybe került. A magyarországi települések gyors, hathatós anyagi segítséget tudnak nyújtani, ha összefognak a bajban. Ezért arra kéri az önkormányzatokat, hogy közösen támogassák az atyhai templom mihamarabbi újjáépítését. Segítsünk székely testvéreinknek!

A felajánlásokat a következő számlára lehet átutalni:

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Számlaszám: OTP 11784009-20201739

A közlemény rovatba írják be a támogató önkormányzat nevét és azt, hogy „ATYHAI SEGÍTSÉG”!

Csepel.hu

26 hozzászólás “Tűzvész a székelyföldi Atyhában – Németh Szilárd felhívása a templom újjáépítésére” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Miért kell ahhoz Németh Szilárd felhívása?!
    Bízza már a gyülekezetre és vezetőire az újjáépítés dolgát!
    Ha jól szavaznak a Vezír esetleg bedob egy kis suskát is!
    😀 😛

  2. A megmondóember szerint:

    Elfogadtak már egy migránsok betelepítését elítélő nyilatkozatot? Bíztattak a nemmel szavazásra október 2-án?

    Nem? Nem??? Addig bizony egy fitying sincs. 😀

  3. kispajtás szerint:

    Még jó, hogy a ravatalozó nem égett le 😛

  4. robi szerint:

    Valamicskét mi is adhatnánk a szavazataikért cserébe.

    Inkább zötykölődöm autómmal a kerületi rissz-rossz utakon!

  5. Katalin szerint:

    Nekem nincsenek székely testvéreim! Ha nekik vannak segítsenek a saját zsebükből 🙂

  6. Lovas szerint:

    Te csak segíts a muszlim testvéreidnek, majd meghálálják. A maguk módján 😉

  7. Grün Izidor szerint:

    Lovas!
    A “NEM”-re szavaznak?! 😛

  8. Nagyapó szerint:

    “A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke, vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”
    Az eetáak krokodilkönnyeket hullatnak a migránsokért, plüssmacit dobálnak nekik, de a magyar testvéreiket megtagadják (2004. december 5.)

    “Ne hagyjátok a templomot,
    A templomot s az iskolát! ”

    A polgárok ezt követik

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. én szerint:

    Nagyapó!
    Amikor maga munkásőr volt akkor kommunistaként szaladgált a dobtárassal vagy már akkor is Fideszes volt és csak bomlasztotta az élcsapatot.
    Amúgy maga ad pénzt?

  10. Katalin szerint:

    “Lovas”! Muszlim testvéreim sincsenek! Az ember ha segít nem azért teszi, mert hálát vár érte! Egyébként a “székely testvéreink” mivel hálálják meg, ha már itt tartunk? Azzal, hogy ők is idejönnek és elveszik a magyaroktól a segélyt??? Ha már itt tartunk 🙂

  11. Nagyapó szerint:

    én! Adok egy kis feladatot! “Calumniare audacter, semper aliquid inheret”
    Különben olvassa el a cikket és próbálja megérteni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Nagyapó szerint:

    Katalin nyugodjon meg, roma testvérei megkapják a segélyt, akár jönnek a székelyek, akár nem!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. kispajtás szerint:

    Nagyapó:
    Borbély Lénárd riogat azzal, hogy a romák elveszítik a segélyüket, ha menekülteket telepítenek be Magyarországra.
    Mivan???
    Elfogyott a muníció?
    Ekkora baromságot kell hazudni a romák szavazataiért?

  14. Katalin szerint:

    Nagyapó! Nincsenek roma testvéreim, egy bátyám van, aki szintén magyar, mint én magam is!

  15. kispajtás szerint:

    “Audacter calumniare, semper aliquid haeret”
    Merészen kell rágalmazni, valami mindig megmarad belőle – Plutarkhosz szerint Nagy Sándor egyik udvaroncának mondása /kislexikon.hu/

    Az udvaroncokat az ilyen bölcsességeikért tartják 😛

  16. Jobban szerint:

    “Az ártó emberek inkább zavarodottak, mint rosszak, és néhány perc a társaságukban lehet, hogy fárasztó másoknak, de nekik éjjel-nappal együtt kell élniük önmagukkal. Bántani őket ilyen nagy szenvedés mellett nem lenne sportemberhez méltó.”
    Ole Nydahl

  17. Jobban szerint:

    “Sajnos nagyon sokan hiszik azt, hogy a csend olyan űr, amit mindenképp ki kell tölteni még akkor is, ha nincs fontos mondandójuk.” (Nicholas Sparks)

  18. Tsepeli szerint:

    Az én adómból nyugodtan adhatnak nekik, az itt hőbörgő büdös proli kommunista nyomorultakét meg adják az ingyenélő naplopó cigányoknak és egyéb parazitáknak. Ja és a zsinagógát se hagyják ki arra is költeni kell.

  19. Nagyapó szerint:

    kispajtás indít egy hatalmas hazugsággal, hogy “Borbély Lénárd riogat azzal, hogy a romák elveszítik a segélyüket,” és ebből következtet valamit. (Hol és mikor mondott Borbély hasonlót??)
    Fentiek szerint állíthatnám, hogy kispajtás antiszemita, és azért kívánja a muszlimok betelepítését, hogy növekedjék a zsidóellenesség.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. kispajtás szerint:

    Hazudós Nagyapónak:

    “Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester a csepeli Szent Imre téren tartott vasárnapi sajtótájékoztatón sorsdöntőnek nevezve a népszavazást, azt mondta, nem szeretne úgy élni, ahogy Nyugat-Európában élnek az emberek: folyamatos terrorfenyegetésben és zaklatásoknak kitéve.
    „Nem szeretnénk, hogy ha a családjainkat, otthonunkat bántódás érné, éppen ezért nem szeretnénk, hogy ha nem magyar állampolgárokat telepítenének az utcáinkba, lakókörnyezetünkbe” – hangsúlyozta.
    Borbély Lénárd elmondta azt is: az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a szociális támogatásra szánt keretet tovább növelje, így a menekültek szétosztásával és esetleges letelepítésével a csepeliek kevesebb segélyhez jutnának, adott esetben el kellene utasítani ezeket a kérelmeket.”

  21. kispajtás szerint:

    Nagyapó:
    Tudja, hogy mit jelent: “mea culpa” ?
    Ajánlom figyelmébe, tájékozódjon, mielőtt bunkó módon nyilvánul meg!

  22. kispajtás szerint:

    Hazudós Nagyapó: Ugye, ez sem igaz?

    “„Csepelen 1475 önkormányzati lakás van: uniós kvóta alapján ezek lakóit is az utcára tehetik, helyükre pedig illegális határátlépőket költöztethetnek.”
    Ez a magyar szinten is meghökkentő állítás is szerepelt két csepeli fideszes önkormányzati képviselő, egyben alpolgármester, Ábel Attila és Morovik Attila szövegjavaslatában, amit a testület csütörtöki rendkívüli ülésére nyújtottak be. A két politikus ezt a szöveget szerette volna látni az önkormányzat helyi polgárokhoz szóló népszavazási felhívásában, sőt fogják is látni, mert a testület elfogadta azt.”

  23. TenkA szerint:

    Hogy miért segítünk? Talán ezért:

    A magyarok másodrendű állampolgárok a környező országokban

    http://vs.hu/kozelet/osszes/a-magyarok-masodrendu-allampolgarok-a-kornyezo-orszagokban-0924

    Persze, most lehet mutogatni, hogy ki mennyit ad, de ha már baromságokra költik el az adóforintok egy részét, legalább ennek van értelme.

  24. Jobban szerint:

    TenkA Végre egy normálisan és empatikusan gondolkodó és cselekvő liberális politikus. Köszönjük szépen! Talán így kellene közös és egymás ügyeiben részt venni.

Itt lehet hozzászólni !