Repülőről is irtják majd a szúnyogokat

Helyi Téma, Csepel.info

Idén gyorsan érkezett a tavasz, sõt mi több, a nyár, de az ébredõ természettel együtt járnak a kellemetlen szúnyogok is. Lapunk utánajárt, Csepelen mikor várható szúnyogirtás. Az ÁNTSZ-tõl megtudtuk azt is, honnan jönnek a csepelieket csipkedõ szúnyogok.

– A XXI. kerületben problémát okozó szúnyogok nagy része a XXII. kerületi Háros-szigetrõl származik. Földi irtást végeztünk már idén a III. a IV. és a XXII. kerületben, ugyanis ezek a legfertõzöttebb területek. Mivel a Duna vízállása alacsony, bízunk benne, hogy elég lesz a felszíni, és csak júniusban lesz szükség légi irtásra. Nem szeretnénk permetezni májusban, a virágzás idején. Ha azonban mégis szükség volna rá, elõfordulhat, hogy május végén megrepüljük mi is az elsõt. Azonban a felszíni védekezés gazdaságosabb. A Csepel-sziget nem Budapesthez tartozó részén már végzett légi permetezést egy tõlünk független cég. Mi regisztráljuk az összes irtást kémiai biztonsági szempontból, ugyanis ennek az ellenõrzése hozzánk tartozik. Ez az irtás is érzékelteti hatását a kerületben – számolt be lapuknak Tajti László, az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének biológusa.

A szúnyogirtásról az ÁNTSZ minden esetben elõzetesen értesíti az érintett területek lakóit. – Kötelezõ kiértesítési rendünk van. Minden négyszáz négyzetméternél nagyobb területet érintõ, szabadban történõ permetezésre érvényes ez a szabály, miszerint a méhek védelmében bejelentést kell tennünk a terület jegyzõjének. Õ értesíti a méhészeket a szúnyogirtásról. Melegvérûek számára a szer gyakorlatilag ártalmatlan, de az ízeltlábúak között nem válogat. Minden kártevõirtó csoportban dolgozik egy ízeltlábúakkal foglalkozó biológus, és az õ szakvéleménye alapján vezényeljük a munkálatainkat – tette még hozzá Tajti László.

Az ÁNTSZ csapdázással méri a szúnyogok számát. – Vannak úgynevezett szén-dioxidos csapdák, melynek a felsõ része egy szárazjég tartály, ahonnan ömlik ki a szén-dioxid, és ott egy propeller hajtja bele egy zsákba a szúnyogokat, amelyeket mi késõbb megszámolunk. Másik módszerünk, hogy valaki kiül az érintett területre, és kap a kezébe egy szippantócsövet, mellyel minden szúnyogot felszippant, ami rászáll a testére, és ezeket szintén megszámoljuk. Idén eddig 50 alatt mértünk a csapdázással, de volt olyan év, amikor Budapest egyes helyein 1000 szúnyog is bekerült a csapdába 24 óra alatt – zárta szavait Tajti László.

Ami a vérszívók terjesztette betegségeket illeti, a csípés kellemetlenségét leszámítva hazánkban a szúnyogok nagyon kevés esetben fertõznek. 2003-ban azonban megjelent egy délrõl származó fertõzés, a nyugat-nílusi láz. Ennek vírusa Magyarországon szúnyogok által leginkább augusztustól fertõz, nagyjából októberig okoz megbetegedéseket. Elsõsorban lázas-kiütéses tünetekkel jár, de produkál az influenzához hasonló tüneteket is, mint például végtagfájdalom, ízületi vagy izomfájdalom. Aki e tüneteket észleli, és gyanítja, hogy szúnyog által kaphatott fertõzést, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Egyéni védekezés

A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hõérzékelésük rendkívül kifinomult. A vérszívó nõstény szúnyogokat a testbõl kisugárzó hõ, néhány jellemzõ illatkomponens, valamint a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához.

Védekezhetünk ellenük szúnyogriasztó spray-vel. Gyújthatunk füstölõ-spirált, melynek füstje távol tartja az egyedeket – ugyanígy hatásos a tábortûz is a szabadban. A konnektorba helyezhetõ elektromos szúnyogirtó is hatásos, melybe vagy egy néhány centiméteres lapocskát, vagy folyadékot kell helyezni, így a szoba több héten át védett lehet. Vannak, akik a B-vitaminra esküsznek, melynek hatására a bõrön keresztül olyan anyagok párolognak ki, melyeket a szúnyogok nem kedvelnek. Létezik olyan csuklópánt is, mely természetes illóanyagokkal operál, és 120 órán át is védelmet nyújthat. Népi hagyomány szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkában ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-fõzetet teszünk a szobába. Ennél is hatékonyabb, ha porrá tört szegfûszeget vagy szegfûszeggel megtûzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre. Az ablakokra helyezett szúnyogháló fizikai védelmet nyújt ellenük.

helyitema.hu

6 hozzászólás “Repülőről is irtják majd a szúnyogokat” bejegyzésre

  1. batan szerint:

    A Kis-Duna felett mar volt irtas, ha jol emlekszem, szerdan lattam a repulot.

  2. miska72 szerint:

    A képem minta az MSZP-t látnám.

  3. Attila szerint:

    Én ezzel a cikkel vigyáznék, mert a szúnyogot könnyen félre lehet magyarázni…:)

  4. Kurunczi Gáborné szerint:

    Én is Csepelen lakom a Királyerdőben, de nem vettem észre, hogy irtották volna a szúnyogokat, repülőt ugyan láttam, de a szúnyogok továbbra is majd megesznek még nappal a 35 fokos melegben is.

  5. Molnár Imre szerint:

    Jó napot!
    Remélem, olyan ember is olvassa ezt a bejegyzést, aki kompetens a kérésemben! Bp. melletti városban lakom, és az érdekelne, hogy hol, kinél, hogyan lehetne szunyogírtást, permetezést megrendelni a leghatékonyabb módon!? Talán repülőről.
    Az e-mail címem: imi712@vipmail.hu

  6. zed szerint:

    Én ezt a céget ajánlom:
    http://www.corax-bioner.hu

Itt lehet hozzászólni !