Pusztító földrengés volt Olaszországban

Origo

Pusztító földrengés volt Olaszországban

A 6,2-es erősségű földmozgás Perugia térségében, Norcia város közelében pusztított. Legkevesebb tizennégy halálos áldozata van a katasztrófának, köztük gyerekek. Amatricében épületek dőltek össze, emberek lehetnek a romok alatt. Az első rengést több erős utórengés követte. Cikkünk folyamatosan frissül. 

A hajnali 3 óra 36 perckor észlelt rengést, amelynek epicentruma a közép-olaszországi Perugiától 47 kilométerre délkeletre volt, Rómában is tisztán lehetett érezni. Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette.

 A földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be. A rengés fészke az amerikai földtani intézet szerint alig 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Egyre több a halálos áldozat

A RAI olasz állami televízió értesülése szerintlegkevesebb 14 halálos áldozata van a katasztrófának, köztük gyerekek.Többen lehetnek még a romok alatt, félő, hogy az áldozatok száma emelkedik, sok a sérült is. Accumoliban négy emberéletet követelt a földrengés. Ketten a Marche régióban található Arqata del Tronto kis hegyi településen vesztették életüket.

Amatrice romokban

Több sérültje van a természeti csapásnak a Rieti tartománybeli, Rómától 140 kilométerre északra fekvő Amatricében is. Az Appenninek ormai között meghúzódó, 2500 lakosú kisváros a Gran Sasso természetvédelmi területen fekszik. Sergio Pirotti polgármester arról beszélt, hogy a városközpontban épületek dőltek össze, a központi sétálóutca megsemmisült, nincs áram.

Sergio Pirotti szerint emberek vannak a romok alatt, a polgármester azonnali segítséget kért a kimentésükhöz. Elmondta, hogy a hegyi települést nehéz lesz megközelíteni, mert a földrengés megrongálta a bevezető utakat.

A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője a Twitteren közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

Nápolytól Rómáig

A RAI tudósítása szerint Lazio és Umbria régió határán lehetett a földrengés epicentruma, de az onnan 170 kilométerre fekvő Rómától egészen Nápolyig megérezték.

A La Repubblica beszámolója szerint az olasz fővárosban 20 másodpercen át rázkódtak az épületek, többen a házakból az utcákra menekültek. A rengést több erős, köztük 5,5-es erősségű utórengés követte.

A mostani földmozgás az olasz polgári védelem vezetője, Fabrizio Curcio szerint méreteiben a 2009-es, Abruzzo régióbeli L’Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő rengéshez hasonlítható.

Forrás: Origo

 

Itt lehet hozzászólni !