Mac helyett MEH – Nem is tettek feljelentést a behatolási kísérlet miatt?

Inforadio.hu

Újabb fordulat várható a tavaly ősszel kirobbantott, úgynevezett megfigyelési-lehallgatási ügyben. Egyrészt a botrányt kirobbantó Szilvásy Györgyből gyanúsított lett, másrészt az InfoRádió értesülései szerint a volt titokminiszter korábbi állításaival szemben nem történt feljelentés a Nemzetbiztonsági Hivatal számítástechnikai rendszere ellen irányuló támadási kísérlet miatt.

A Nemzetbiztonsági Kabinet szeptember 12-ei ülése után kiadott közleményben az olvasható, hogy egy “titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését”.

Szilvásy György arról tájékoztatta a kabinetet, hogy egy, a Nemzetbiztonsági Hivatal látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően “internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre”.

“Egy olyan árnyék-titkosszolgálat, egy olyan hálózat létére derült fény, amely alapvetően üzleti érdekek kielégítése érdekében képes volt arra, a gyanú szerint, hogy magán, szolgálati, állami, illetve üzleti titkokat megszerezzen és felhasználja a saját céljai érdekében” – fogalmazott a politikus.

A tájékoztatás szerint az ügyben az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen többek között “számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt”. A nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még aznap a cég telephelyén, illetve magánszemélyeknél számítástechnikai eszközöket foglalt le. Erről a feljelentésről és másokról is Szilvásy György 2008. szeptember 26-ai délelőtti sajtótájékoztatóján is beszélt.

“A feljelentés, mint mondtam, többféle bűncselekmény alapos gyanúja miatt született. Az adócsalástól, a lőszerrel vagy a lőfegyverrel visszaélés bűntettén át magántitok jogosulatlan megszerzéséig, a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményig, illetve államtitoksértésig terjed” – mondta akkor (összeállításunkban meg is hallgathatja Szilvásy Györgyöt, amint a feljelentésekről beszél).

Az InfoRádió értesülései szerint azonban az NBH főigazgatója a Nemzetbiztonsági Hivatal számítástechnikai rendszere ellen irányuló támadási kísérlet miatt nem tett feljelentést. Sőt, információink szerint, a Nemzeti Nyomozó Irodánál az üggyel összefüggő nyomozás eredménye még az ilyen bűncselekmény gyanúját megalapozó adatokat sem tárt fel.

MeH helyett Mac – nem támadás, félrehallás

Szeptemberben olyan hírek is napvilágra kerültek, miszerint ez a bizonyos árnyék-titkosszolgálat az NBH számítógépeire kémszoftvereket telepített. Ezt vélhetően egy lehallgatott telefonbeszélgetésre alapozták, azonban később kiderült: az UD Zrt. vezető informatikusának telefonbeszélgetésében a Macintosh operációs rendszer rövidítését, a – fonetikusan írva – “Mek”-et értették “MeH”-nek. Azaz, amikor az informatikus arról beszélt, hogy megnéz valamit a Mac, azaz a számítógép könyvtárában, akkor az NBH-nál azt hitték, hogy a Miniszterelnöki Hivatal informatikai rendszerébe kíván behatolni. Ez a félrehallás volt az alapja a kormányzati gerinchálózat megtámadásáról szóló kommunikációs kampánynak.

Az egész botrány miatt ellehetetlenített UD Zrt. több feljelentést is tett. A botrányt kirobbantó egykori titokminiszter időközben gyanúsítotti idézést kapott. A mentelmi joggal nem rendelkező Szilvásy György gyanúsítotti kihallgatására a következő egy hétben kerülhet sor.

Forrás: Inforadio.hu

7 hozzászólás “Mac helyett MEH – Nem is tettek feljelentést a behatolási kísérlet miatt?” bejegyzésre

  1. Attila szerint:

    Nocsak, milyen meglepő, hogy hazudnak. Nem bántásból, de ez akkor lenne, hír, ha úgy hangozna, hogy pl. szilvásy igazat mondott.

  2. Lexon szerint:

    Atyaúristen…
    Egyébként a Macintosh a számítógép neve, az azon futó operációs rendszert pedig Mac OSX -nek hívják. Csak a pontosság kedvéért. Azt meg kétlem, hogy egy állami cégnél Macintosh-ok lennének. Ezt a baromságot.
    Ja, én egyébként most egy Macintosh-on írok …:)

  3. miska72 szerint:

    Ez egy szervezett bűnszervezet!

  4. miska72 szerint:

    Hogy eltüntek a szocik? 😉

  5. miska72 szerint:

    Vidékfejelsztésre szánt pénzeket költ propagandára az MSZP?

    A fideszes Font Sándor szerint akár szocialista káderek gyűjtőhelyének is lehetne nevezni a LEADER Közhasznú Egyesületet, amely 2006 óta összesen 1,2 milliárd forint állami támogatáshoz jutott. A szervezetet Molnár Katalin, a Nógrád megyei Kazár település MSZP-SZDSZ-es polgármestere alapította.

    Székhelyének pedig ugyanaz a kazári cím van bejegyezve, amelyre korábban a Balegyenes Munkacsoportot is bejelentette Ficsor Ádám, a földművelésügyi minisztérium akkori szakállamtitkára – mondta az ellenzéki politikus.
    Az egyesületet 2005-ben alapította Molnár Katalin, a legutóbbi hónapig az elnöke is volt. Ficsor Ádám a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkáraként az uniós LEADER programhoz kötődő munkacsoportok kiválasztását és a pályázatok kiírását felügyelte. A LEADER egyébként egy vidékfejlesztési program. Ficsor Ádám most a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.
    A LEADER Közhasznú Egyesület egy állami pályázaton 2006-ben 500 millió forintot nyert el, 2007-ben 200 millió forintot, majd 2008-ban újabb 500 millió forintot. Utóbbi támogatásról most jelentek meg információk az FVM honlapján, “egyéb kifizetés” címszó alatt – sorolta Font Sándor.
    A Fidesz nem ért egyet azzal, hogy az egyesület ilyen nagyságú és intenzitású állami támogatást kapott, Font Sándor ezért írásban fordult az ügyben a földművelésügyi miniszterhez május 15-én. Összesen 13 kérdést tett fel az ellenzéki politikus, 15 napja van válaszolni Gráf Józsefnek, de eddig még jött tőle válasz.
    Font Sándor “belső információra” hivatkozva azt mondta: úgy tudják, hogy a legutóbbi 500 millió forint nagy részét a LEADER Hírmondó című újság terjesztésére szeretnék fordítani. Ebből állítólag 1, 7 millió példányt akarnak szétküldeni minden vidéki lakásba, még a június 7-i európai parlamenti választások előtt.
    A Fidesz korábban takarékos EP-kampányt javasolt a pártoknak, de Font Sándor szerint az MSZP ezt elutasította, majd “hazug, silány” kampányba kezdett. Nem fogadják el, hogy állami pénzekből, bujtatott szervezeteken keresztül folytassanak pártpropagandát, még akkor sem, ha az uniós programok végrehajtásával kapcsolatban egyébként vannak bizonyos tájékoztatási kötelezettségek – tette hozzá.
    (FH)

  6. miska72 szerint:

    Csalás a gyanú a zöld szocialista ellen.

    Csalással gyanúsítják az MSZP környezetvédelmi tagozatának elnökségi tagját, Nyékes Bélát, akit a napokban előzetes letartóztatásba helyeztek.
    Nyékes Béla szocialista politikus ellen a Kiskunfélegyházi Takarékszövetkezet feljelentése alapján indult nyomozás – a kárérték mintegy 300 millió forint.
    Nyékesen kívül még három ember van előzetes letartóztatásban. Az ügyről a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.
    (hírTV)

  7. Nagyapó szerint:

    Majd a Kormányzati Tanácsadó Jósda kideríti az igazságot, ami még redbulldognak is tetszeni fog.
    Mit tesz a Szilvásy klán, ha az UD Zrt-nek okozott 2 millárd Ft-os kárt meg kell fizetni?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !