Göncz Kinga: európai értékeket kell hazahoznunk

MTI, Stop.hu

A június 7-ei európai parlamenti választás arról is szól, hogyan tudunk Magyarországra európai értékeket hazahozni – mondta az MSZP EP-listavezetője csütörtökön egy csepeli lakossági fórumon.

Göncz Kinga szerint ma még sok olyan európai érték nincs jelen Magyarországon, amelyre pedig szükség lenne. A szocialista politikus szerint ma az országban például olyan, “Európával szembemenő” konfliktuskezelő technikák vannak, amelyeken változtatni kellene.

A szocialista EP-listavezető a mintegy száz résztvevővel megtartott fórumon úgy vélte: Magyarországnak politikailag és “értékek szerint” is fel kellene zárkóznia Európához, nem csak gazdaságilag.

Göncz Kinga úgy látja, a választás arról is szól, hogy szakágazati kérdésekben kik képviselik az országot az EP-ben. Elmondta: ő maga (mint korábbi szakminiszter) a szociális területhez tér majd vissza az EP-ben. Herczog Edit az energiapolitikával, a kis- és középvállalkozásokkal fejlesztésével foglalkozik majd, Gurmai Zita pedig a női esélyegyenlőség élharcosaként tevékenykedik továbbra is.

Ezzel összefüggésben egyedülállónak nevezte, hogy a júniusi EP-választáson az MSZP listáját három nő vezeti.

Tabajdi Csaba az agrárügyekért, a vidékfejlesztésért és a határon túli magyarok ügyeiért, Hegyi Gyula pedig “elkötelezett zöld baloldaliként” a környezetvédelem kérdéseiért lesz felelős. Fazakas Szabolcs pénzügyi szakemberként a gazdasági kérdésekben, új jelöltként Cserey Gyula pedig a foglalkoztatás és a biztonság kérdéseiben vállal majd kiemelt szerepet – sorolta Göncz Kinga.

Göncz Kinga szerint a szélsőséges mozgalmak európai értékeket utasítanak el, ezért, mint mondta, furcsa lenne, ha képviseletük lenne az EP-ben. A szocialista listavezető úgy vélte: a Jobbiknak nincs ötszázalékos támogatottsága Magyarországon, ám az alacsonynak jelzett részvétel, az “emberek passzivitása” kedvezne e pártnak. A baloldali politikus ezért kulcsfontosságúnak nevezte, hogy minél többen vegyenek részt a két hét múlva esedékes EP-választáson. Arra figyelmeztett, hogy “a szélsőséges pártoknak elkötelezettebbek a szavazói”.

A legnagyobb ellenzéki pártra utalva pedig azt mondta, sok minden, amit a Fidesz itthon képvisel, nem szalonképes Európában.

Az MSZP EP-listavezetőjét a megjelentek szinte kizárólag “romaügyekkel”, ezen belül elsősorban a foglalkoztatással kapcsolatban kérdezték. Többen jelezték, hogy gyakran a bőrszínük miatt nem kapnak munkát. Egyikük azt mondta: egy munkaadó arra hivatkozással utasította el, hogy bár neki nincs kifogása a romákkal szemben, a cég ügyfeleinek nem mindegy, ki szolgálja ki őket.

Egy férfi, aki a helyi képviselő-testület külső bizottsági tagja, azt kérte, hogy a szocialisták “nyilvánosan is vállalják fel a romákat”. Véleménye szerint a pécsi időközi polgármester választást azért vesztette el az MSZP, mert nem tudta megszólítani az ott élő 17 ezres lélekszámú roma közösséget.

Forrás: Stop.hu

8 hozzászólás “Göncz Kinga: európai értékeket kell hazahoznunk” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    “A szocialista EP-listavezető a mintegy száz résztvevővel megtartott fórumon úgy vélte:”

    Száz embert tudtak elhozni két busszal csepelre?
    Mennyit fizettek a közönségnek?
    2.000-et, 3.000-et?
    Mert a miniszterelnök (B.G) focimeccsén ennyit fizettek a szurkolásért. 😉

  2. Prendick szerint:

    “hogyan tudunk Magyarországra európai értékeket hazahozni”

    Hehe, eddig bemutatták a szocik, hogy tudják a magyar értékeket elhordani. Most kiváncsi vagyok, mit hordanak vissza.
    Anno a román diplomaták voltak arról hirhedtek, hogy elloptak minden mozdíthatót a szállodákból egy-egy nemzetközi összeröffenéskor, most érdekelne, sikerül-e a hazai enyveseknek ezt überelni. 🙂

  3. papasa szerint:

    “Elmondta: ő maga (mint korábbi szakminiszter) a szociális területhez tér majd vissza az EP-ben. ”

    Naja. A remény hal meg utoljára..

  4. Gordon szerint:

    A román diplomácia valahogy mégis eredményesebb kb. 90 (de egyes számítások szerint 150) éve, mint a magyar. Az okok biztos összetettek…

  5. Prendick szerint:

    Jaja. A magyar diplomácia örök problémája, hogy mi állandóan megfelelni akarunk a külföldnek. Pózolunk, hajbókolunk, igyekszünk jól viselkedni.
    Bezzeg mások meg csinálják a balhékat, lopják a kilincset, borogatják az asztalt és eredményeket érnek el.

    Régi pincérektől tudom, hogy nem az a vendég kapja a legfigyelmesebb kiszolgálást, aki illedelmesen fogyaszt és nagy borravalót ad, hanem az, aki beleköt az élő fába is és állandóan veri az asztalt. Az olyan gyorsabban kap mindent, hogy szabaduljanak tőle.

    Sajnos van még mit tanulnunk.

  6. Gordon szerint:

    Mondjuk annak idején a kommunista blokk nagyvezíre a cipőjével verte az aztalt az ENSZ-ben (igaz az asztalverésnek nyomatékot adott, hogy mögötte voltak az atomfegyverek és a világ legerősebb szárazföldi hadserege).

    Bár a magam részéről nem egészen ezt a stíluust várom el a külügyi vonalon lévő politikusainktól és diplomatáinktól, de azért az biztos, hogy 2010 tavasza után újra át kell gondolni a magyar külpolitika főbb irányait.

    A románok továbbra is “baromi jól” csinálják a dolgukat. Az elmúlt pár év egyik jelentős siekre volt, hogy megkaparintották a kisebbségi biztosi posztot az EU-ban (nekünk meg volt egy Kovácsunk, aki adóügyi – össze lehet hasonlítani). Nem hülyék az biztos, és a bizantinus politika eddig sikerrel járt.

    Szerintem a románok tele fogják nyomni az EU döntéshozó szerveit a tehetséges fiatal, és középkorú külügyeseikkel. A legtöbb fontos ponton ott lesznek a megbízható embereik. A képzésben, és helyezkedésben mi továbbra is mögöttük kullogunk.

    Kiváncsi vagyok, hogy milyen kesze-kusza manőverekkel próbálják majd megszerezni Moldovát. Mert hogy megpróbálják majd rátenni a kezüket, az biztos.

  7. Gordon szerint:

    Javítanom kell magamat:
    Leonard Orban hivetelosan az Európai Bizottság (EB) többnyelvűségért felelős biztosaként futott be. Bár egyébként mindegy, mert a többnyelvűség, az anyanyelvhasználat kérdése a mi térségünkben összefüggnek a kisebbségi/nemzetiségi kérdésekkel.

    Sokatmondó volt, amikor Kolozsváron a BBTE-n, a többnyelvűségért felelős biztos a műemlékekre kihelyezendő többnyelvű feliratok ügyében kijelentette, hogy:

    “A többnyelvűség és az európai szellemiség jegyében intelligens megoldást kell találni. Olyan rendezésre van szükség, amelyik nem ad lehetőséget a kérdés politikai kiaknázására azoknak, akik ezt a témát ilyen célokra használnák fel. Intelligensen kell megoldani az ügyet – mondta anélkül, hogy konkrét megoldást javasolt volna. ”

    http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/news,PQuickNewsScreen.vm/id/9980;jsessionid=1FB227AF92D533E618AAA3F09F6E5ED8

    Nos, a románok azóta megtalálták az “intelligens” megoldást: három vagy négy nyelvű feliratok lesznek kint, magyarul azonban nem írnak ki semmit.

Itt lehet hozzászólni !