Koló a vásznon (is)

kolonicsgyorgy.hu

kolonics-gyorgy-fulop-miklos

…még alig szárad meg a festék rajta, pár hete készült csak el. Szemmel láthatóan a festő tökéletes munkát végzett, szinte életre keltette Kolót.

Ha lenne egy varázspálcánk, azonnal cselekednénk, nem lenne kérdés, hogy mit… Jó így játszadozni a gondolattal, mert más nem maradt, de sajnos bele kell nyugodnunk a megváltoztathatatlanba. Koló már 8 éve nem lehet köztünk – hogy rohan az idő – de annyit adott és hagyott nekünk, hogy azóta is tudunk meríteni az emlékéből.

Elnézegetve a festményt, az emberben joggal alakul ki egy érzés, hogy ennek a képnek ereje van, sugárzik belőle az energia. Koló nem csak kiváló ember és sportoló volt, hanem egy nagy mítosz alakult ki körülötte még életében, ami megmaradt halála után is.

Mi, mint a Kolonics Alapítvány kurátorai évről évre mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a Kolonics mítoszt. Kiállításokat szervezünk országhatáron belül és kívül, minden évben július 15-én, halálának évfordulóján fáklyás emlékevezés keretében gyűlünk össze, hogy megemlékezzünk róla, hajókkal és lapátokkal segítjük a fiatal tehetségeket, mozgáskorlátozottak kajak-kenus sporttevékenységeit támogatjuk, állami gondozott gyermekek vízitúrájához járultunk hozzá, ellátogattunk a tököli fegyintézetbe is, ahol a rabokkal Kolóról beszélgettünk, sőt megzenésített verset is írtak a tiszteletére.

És most itt van ez a festmény. Nem ismerünk határokat, mintha Koló tüze, a tökéletességre törekvő szelleme kísértene minket. Ez talán az egyik legjobban elkapott és legtöbbet felhasznált kép Kolóról. A festmény alapjául szolgáló fotó Tumbász Hédi professzionalizmusát dicséri, amelyet a 2005-ben megrendezett Zágrábi Világbajnokságon készített. A fotót pedig Fülöp Miklós festőművész keltette életre a festővásznon. A kép egy olajfestmény, amely vászonra készült, mérete 40×80 cm. Az alábbi videóban pedig – egyedülálló módon – bepillantást nyerhetünk a festmény elkészítésének momentumaiba.

Hogy miért olajfestmény? Mert időtálló, több száz évig is megmarad eredeti minőségben akárcsak a mítosz.

A pénz előteremtése az a kardinális dolog amiből sosem lesz elég, hiszen ezáltal tudjuk eredményesen végrehajtani az elkövetkező években is a tevékenységeinket. Ebből a megfontolásból a Kolonics Alapítvány 2016. június 18-án 17 órai kezdettel árverésre bocsájtja a festményt, amelyre 2016 július 15-én 12 óráig kehet licitálni.

Kolonics György festmény

A festmény kikiáltási ára 500 000 Ft, a minimum emelési összeg 20 000 Ft. Licitálni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

A képet a fáklyás emlékevezés helyszínén a Csepel Kajak-Kenu Vízitelepen (1213 Budapest, Hollandi út 16.) 18 órakor adjuk át a legnagyobb ajánlatot tevő “vevőnek” és helyet biztosítunk számára az egyik sárkányhajó fedélzetén.

kolonicsgyorgy.hu

Itt lehet hozzászólni !