Rekordmegrendelést kapott a csepeli trafógyár

HVG

Rekordmegrendelést kapott a csepeli trafógyár

Működése legnagyobb megrendelését kapta Németországból a magyar Siemens, környezetbarát transzformátorokra.

Összesen 102 darab, növényi olajjal (természetes észterrel) töltött transzformátor építésére adott le megrendelést a Siemensnél  Németország egyik legnagyobb közműhálózat-üzemeltetője. A Netze BW a csepeli transzformtorgyárban tervezett és gyártott trafót rendelt – elsősorban annak környezetbarát és modern technológiai jellemzője jóvoltából.

A környezetbarát transzformátorok a korábbi ásványi olaj, vagy szilikon helyett észter szigetelést kaptak. Az organikus eredetű folyadék legnagyobb részben repceolajból és karbonsavakból áll, nem mérgező és biológiailag könnyen lebomlik. A régebbi eszközöknél használt ásványi olajnál magasabb a gyulladáspontja, ezért alkalmazása még biztonságosabbá, valamint környezetbaráttá teszi a transzformátorok használatát.

“A Midel eN természetes észterrel töltött transzformátorok bizonyítják, hogy hálózatok üzemeltetőjeként is lehet gazdaságilag hatékony megoldásokat találni, amelyek egyben fenntarthatók is.  – kommentálta a megrendelés hírét Beatrix Natter, a Siemens AG transzformátor üzletágáért felelős vezetője.

A BW, mely évente átlagosan eddig mintegy ezer transzformátor cseréjét végezte el a saját hálózatán, a most megrendelt csepeli transzformátorokkal pusztán a már befejeződött tesztidőszak alatt 37 tonna ásványi olajat spórolt meg.

Forrás: HVG

 

 

Itt lehet hozzászólni !