Nyert a Vermes iskola a Nemzeti Tehetség Program pályázatán

Vermes Miklós Általános Iskola

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A Vermes Miklós Általános Iskola a Nemzeti Tehetség Program NTP-KKI-B-15 jelű pályázatán ismét nyert. A nyertes program címe: Csodamasinák a Vermesben – megmozdítjuk a képeket! Csodamasina sok minden lehet, de talán az alcím sokatmondó, elárulja mivel is foglalkoznak ezek különleges szerkentyűk.

Az alábbiakban Molnár Andrea, a Vermes Miklós iskola munkatársának fényképes beszámolóját olvashatják:

A mozgókép, a film előfutárai ezek, abból a hőskorból, amikor az 1800-as évek végén megjelennek a „majdnem animáció” elődei, a kamera, a vetítőgép, a fényképezőgép és társai. Akkor tulajdonképpen mik is ezek a csodamasinák?

Praxinoszkóp, fenakisztoszkóp, zoetrope. Nem köhögéscsillapító gyógyszerek neveit soroltam most fel, és a zoetrope nem egy állatkerti sétát jelent. Forgó eszközök, amelyek az álló, mozdulatlan rajzot, képet mozgóvá teszik. Legalábbis mi úgy látjuk. Ha egy másodpercen belül 12-16 képet látunk a mozgás különböző fázisaiban, akkor szemünk azt „filmként”, animációként érzékeli. A Vermes Iskola diákjai nemcsak tanulmányozták az eszközöket, hanem meg is építették őket.

 Mit tegyünk, ha szeretnénk egy saját praxinoszkópot? Nézzük a „receptjét”!

Végy két masszív hengert, egy kisebbet, meg egy nagyobbat. Tedd egymásba a két csődarabot, a nagyobb belsejébe ragassz képeket mozzanatról mozzanatra, a kisebbik külsejére erősíts körben legalább 12 tükröt, forgasd meg az egész objektumot és kész. Már csak gyönyörködni kell a saját gyártású animációnkban.

A fenakisztoszkóp bűvös korong, mozgássorozatot szemléltető forgó tárcsa, amelyet álló tükörben kell nézni, egy fix kisablakon keresztül. A rajzosok vicces sztorikat is ábrázoltak, hullámzó vizet, felszálló hattyút, épülő várfalat, és így tovább. Remek szórakozás!

Vendégeink május 30-án a Tehetségnapon láthattak még óriás, különleges kaleidoszkópot, ciklotrópot, laterna magicát (bűvös lámpa), és még sok más extra optikai eszközt.

Szakkörös diákjaink részt vettek egy kiránduláson is Etyeken, a Korda Filmstúdióban, ahol „élőben” tanulmányozhatták a sosem hallott nevű eszközöket. Nézz utána az interneten! Építs, rajzolj, forgass! És ámuldozz!

5 hozzászólás “Nyert a Vermes iskola a Nemzeti Tehetség Program pályázatán” bejegyzésre

  1. belekotkot szerint:

    Arról miért nem esik szó itt a Csepel.infón hogy 2017-től elveszik az iskolákat a kerülettől, ráadásul úgy hogy a költségeket is Csepelnek kell fizetnie ?

  2. Nagyapó szerint:

    Azért, mert nem igaz!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. belekotkot szerint:

    Tehát nem fogják államosítani az iskolákat. Ezt jó tudni. De azért erre még januárban visszatérünk.

  4. csapajev szerint:

    Nomen est omen….
    Muki bácsi örülne!Valahol mindig büszke volt a tanítványaira,de sohasem mutatta.
    Csak éreztette…

  5. Tóth kati szerint:

    És akkor mi lesz belekotkot?Elveszik a kerülettől,hazaviszik az iskolákat és a kerület fogja fizetni?Mit?Úgy hülyeség amit mondasz amilyen hülye vagy.Gyurcsányiék idejében szinte csődbe mentek az önkormányzatok,belegebedtek a fenntartásba.Nem emlékszel?Inkábbrülj az elért eredményeknek!

Itt lehet hozzászólni !