Schiffer András lemond minden tisztségéről és kiszáll a politikából

Mandiner, MTI

migránsügyben Schiffer András

Lemond minden tisztségéről és visszavonul a napi politikától Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és társelnöke – jelentette be az Indexnek adott interjújában a politikus. A zöldpárt alapítója nem indul a következő választásokon, Brüsszelbe sem vágyik, de alkotmánybíró és köztársasági elnök sem lenne, hanem visszatér az ügyvédi pályára és az LMP körüli szellemi erőtért építésével fog foglalkozni.

Távozik a pártpolitikából Schiffer András, az LMP alapítója, vezetője. Döntését hétfő este közölte hivatalosan a párt elnökségével – ezt a politikus az Indexnek adott interjúban jelentette be, amely éjfél után jelent meg a hírportálon. Az interjúban a politikus közölte: a társelnöki posztról június 1-jével, a parlamenti mandátumról augusztus 31-gyel mond le, majd ügyvédként dolgozik tovább. Párttagságát viszont megtartja. Schiffer András szerint ez a parlamenti ciklus nagyon élesen megmutatta, ha nincs meg a szellemi erőtér, ami stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörni.

Az látszik, hogy egy ilyen szellemi erőtérnek a megépítését a napi daráló és a választási ciklus kényszerei egyszerűen akadályozzák” – jelentette ki. Hozzátette: 2018-19-ben nem akar indulni egyik választáson sem. „Brüsszelbe soha nem akartam kimenni, önkormányzati választáson meg soha nem is jelöltettem magam” – fogalmazott a politikus. Kijelentette ugyanakkor, hogy az LMP körüli szellemi erőtér felépítésén is dolgozni szeretne a jövőben. Közéleti szerepvállalását várhatóan egy alapítványon keresztül képzeli el.

Schiffer András szerint szomorú valóság az, hogy a környező országokban nemcsak a rendszerkritikus, hanem egyáltalán a társadalmi mozgalmak – szakszervezetek vagy akár egyházi mozgalmak – jóval erősebb lábazatokon állnak. „Ebben az országban egy nyüves általános sztrájk nem volt a rendszerváltozás óta” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy részt venne-e valamilyen pártmédia-építésben, azt válaszolta: jogilag egy párthoz kötődő médiában nem lát sok fantáziát. „De amikor szellemi erőtérről beszélek, beleértem azt is, hogy legyen meg az a média is (), amelyek egyébként egy rendszerkritikus párt gondolkodásra nyitottak. Az elmúlt egy évben azért kellett verekedni, hogy a mi álláspontunkat magáért mérje meg a nyilvánosság” – mondta.

„Amit egy párt tehet, azt az LMP megtette”

Akit érdekel a politika valamelyest, az láthatta, hogy amit egy párt megtehet, azt az LMP megtette. De van, amit már nem tud egy párt megtenni. És én azt látom, nekem ebben van feladatom. Azt már sikerült átvinnünk, hogy az LMP mit utasít el az elmúlt huszonöt évből. Amit nem sikerült, hogy mire mond igent a következő huszonöt évre. És ez az, aminek a feltételeit pártpolitikával, parlamenti keretek közt nem biztos, hogy meg lehet teremteni. Ezen szeretnék tehát a jövőben változtatni” – fogalmazott.

Sikernek nevezte, hogy „megtörték azt a vastörvényt”, miszerint nincs új pártnak helye a magyar politikában. Hozzátette, hogy számos kérdés egyáltalán nem vagy sokkal kisebb hatásfokkal került volna be a főáramú közbeszédbe az LMP nélkül. Schiffer elmondta: nem gondolta volna, hogy lehet olyan parlament, ahol nincsenek éles viták. „A pártringbe, a parlamenti ringbe bekerülve annyi szart szippant be az ember, ami egyszerűen mérgez!” – jelentette ki.

Schiffer András kiemelte, hogy sem az LMP pártalapítványában nem kíván tevékenykedni, és a megüresedő alkotmánybírósági hely sem érdekli. Mint mondta, „végig azt képviseltem az elmúlt években, hogy elfogadhatatlan, ha egy párt vezetéséből és főleg a parlamentből vagy az EP-ből akarnak valakit behekkelni akár saját párttársai, akár az ellenfelei az alkotmánybíróságba. Mindenben szeretném tartani magam ahhoz, amit törvényhozóként kezdeményeztem, tehát teljesen kizárt” – mondta.

Az LMP frakcióvezetőjét arról is kérdezték, hogy a köztársasági elnöki székért indulna-e. Erre annyit mondott: „Jaj, hagyjon már békén! Egyrészt ott is 45 év a korhatár. De ha már a tréfa kategóriánál vagyunk, maradjunk abban, hogy én kétségtelenül nem vagyok református, viszont legalább katolikus sem.

Háttérbe húzódás, nem visszavonulás

Azzal kapcsolatban, hogy mikor döntötte el, hogy visszavonul, elmondta: „inkább háttérbe húzódást mondanék. Nem volt egyetlen ilyen pillanat. Érzékeltem már 2014-ben is, sőt, már előtte is, mivel jár, hogy ez a szellemi erőtér nincs készen. (…) Van egy egyszerű és objektív oka, miért most: ciklusfelezőn vagyunk. Amikor friss mandátuma van az embernek, nem illik visszaadni. Viszont ha egy párt legismertebb arca már a kampányhoz közeledve jelentené be, hogy köszöni szépen, de nem kéri, az meg már egy merénylet lenne a párt ellen. Úgyhogy márciusban kezdtem el, kezdhettem el a hátra lépést komolyan átgondolni, és mostanra futott ez.”

Azzal kapcsolatban, ha valódi veszélyét látja, hogy az LMP akár a Fidesszel, akár a mostani baloldallal szövetséget akar kötni a jövőben, közbeavatkozik-e, közölte: kizártnak tartja, hogy ilyet tegyen az LMP. „De ha a sors úgy hozza, nyilván sarkalatos kérdésekben fenntartom magamnak a jogot, hogy a véleményemet elmondjam”.

Az interjúban arról is megkérdezték a politikust, mennyi pénztől esik el, azzal, hogy lemond. Közölte, hogy társelnökként nem vettek fel pénzt, sőt az elmúlt hat évben „gyakorlatilag egyetlen fillér költségtérítést nem vettem fel, a taxit, vidékre, ha vonattal mentem, a vonatjegyet, saját zsebből fizettem”. Közölte, hogy a képviselői fizetéssel sincsen kristálytisztán tisztában, mivel nem használ bankkártyát, hanem bankfiókban veszi fel a pénzt, amely „olyan 850 ezer forint szokott lenni”. Hozzátette: ügyvédként valamivel jobban keresett 2010-ben, anyagilag „nincs kétségbe esve”, hogy visszamegy ügyvédnek.

Az MTI kedd hajnalban kereste telefonon Schiffer Andrást, de nem tudta elérni.

Forrás: Mandiner

7 hozzászólás “Schiffer András lemond minden tisztségéről és kiszáll a politikából” bejegyzésre

 1. Grün Izidor szerint:

  Be sem kellett volna szállnia! 😀

 2. királyerdei szerint:

  Alijázik Izraelbe? 🙂

 3. Ábel Attila szerint:

  Az LMP ma az egyetlen olyan balliberális párt, ahol van következetesség, és nem a totálisan agyalágyult migránspolitika az irány. Ugyanakkor eddig egy igazi arca volt, Schiffer. Kíváncsi vagyok mi lesz így velük. Attól tartok felfalja őket a migránsokat követelő többi párt, és két év alatt eltűnnek a süllyesztőben. Már ha Schiffer komolyan gondolja, amit el tudok képzelni.

 4. Nagyapó szerint:

  “Azt már sikerült átvinnünk, hogy az LMP mit utasít el az elmúlt huszonöt évből. Amit nem sikerült, hogy mire mond igent a következő huszonöt évre.” Schiffer kimondta, amit mindenki tud. Az ellenzéki pártok nem tudnak fejlődni cél és ahhoz vezető program nélkül. Néhány százalék protest szavazó mindig akad, a többség viszont arra is gondol, mi lesz ha győznek.
  Viszont díjazom Schiffer szerénységét, nem akar alkotmánybíró, államelnök lenni, sőt az ENSZ főtitkárságot, az EB-elnökséget is visszautasítja.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 5. Rázsó szerint:

  királyerdei: Mi az az alijázás?

 6. Orsós Rodrígo szerint:

  Rázsó!
  Valami zsídózás akar lenni, a főnökétől tanulta, a háromszemű főbírkózótól.

 7. Rázsó szerint:

  Rodrigo: Igen, közben már utánanéztem, tényleg az. A főnöktől nem tanulhatta, mert Ő a múltkor is vérig sértve rohant el az atv-ből, és kikérte magának még ennek a gyanúját is. El nem tudnám képzelni, hogy mindez csak színjáték lett volna.

Itt lehet hozzászólni !