Drámaian rossznak látjuk a közbiztonságot

Inforadio.hu

Csepelen a kettős gyilkosság is súlyosbított a helyzeten

Az elmúlt hónapokban a magyar társadalom biztonságérzete drámaian lecsökkent, a lakosság jelentős része úgy érzi, a rendvédelmi szervek képtelenek a közbiztonság szavatolására. A Századvég-Forsense közvélemény-kutatásából kiderül: a megkérdezettek többsége a helyzeten büntetőjogi szankcionálással javítana.

A magyar társadalom a közbiztonság általános, országos állapotát kifejezetten kedvezőtlennek látja – derül ki a Századvég és a Forsense közös kérdőíves közvélemény-kutatásából, amelyet április 7. és 22. között végeztek.

A közbiztonság helyzetére a válaszadók egy nullától százig terjedő skálán 37 pontot adtak. Az országos állapotokat a legkedvezőtlenebbnek a fővárosban és a falvakban élők gondolták – 35, illetve 36 pontra értékelve a közbiztonságot. A legkedvezőbb értékelést a megyeszékhelyeken élők adták, ahol átlagosan 42 pontosra ítélték meg a közbiztonság helyzetét. .

A helyi szintű közbiztonságról a legrosszabb véleménnyel a városokban élők voltak (52 pont), míg a legjobb értékelést a megyei jogú városok lakosai adták.

A megkérdezettek 42 százaléka a rossz közbiztonsági állapotok legfőbb okaként a fokozódó szociális feszültségeket, az elszegényedést neveztek meg. A falvakban a megkérdezettek 50 százaléka volt ezen a véleményen. Sokan – a válaszadók 15 százaléka – a rendőrség általános rossz helyzetét és az etnikai konfliktusokat nevezték meg, de 9 százalék szerint az elit negatív példamutatása, 7 százalék pedig a szervezett bűnözés miatt rossz a közbiztonság.

A kedvezőtlen helyzeten a válaszadók 45 százaléka egyértelmű büntetőjogi szankcionálással javítana, egyharmaduk pedig úgy véli, a mindenkori kormányok határozottabb rendvédelmi politikája lenne a megoldás. 17 százalékuk mondta azt, hogy a rendőrség személyi állományának növelésével is kezelni lehet a helyzetet.

A felmérés lényeges eltéréseket mutatott ki az egyes korcsoportok álláspontját illetően. Amíg ugyanis a 30 és 39 év közöttiek 59 százaléka véli úgy, hogy világosabb büntetőjogi válaszra lenne szükség, addig a hatvan évnél idősebb korosztály tagjai közül csak 38 százalék mondta ezt.

Forrás: Inforadio.hu

5 hozzászólás “Drámaian rossznak látjuk a közbiztonságot” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Nos hát valóban sokat segítene, ha sündőrség helyett újra egyszer rendőrségünk lenne.
    Kiváncsi leszek, hogy sikerül-e valakinek még elérnie, vagy elindulunk az illegális önvédelem chicagoi útján?

  2. miska72 szerint:

    Hát én se vagyok elégedett! Atkereszteltek Mihályról Miklósra! HAMIS adatokat továbbítottak az Ügyészségre! Az ügyészség a HAMIS adatokat továbbította a BÍRÓSÁGRA! A HAMIS ADATOKAT AZ ÖNKORMÁNYZATUNK SZOLGÁLTATTA!
    MAFFIA AZ ÁLLAM!
    GAZEMBEREK VEZETIK AZ ORSZÁGOT!
    GAZEMBEREK VEZETIK A KERÜLETET, MEG EGY SZÉLHÁMOS!

  3. miska72 szerint:

    A rendőrségből is E L É G V O L T!

  4. miska72 szerint:

    A HAMIS adatokat ŐK is TOVÁBBÍTOTTÁK!

Itt lehet hozzászólni !