Zuglóban győzött a józan ész

Beintettek Tóbiásnak a zuglói szocik

Magyar Idők

az MSZP is kiállt a Városliget megújulásáért

Megújul és megszépül a Városliget

 

A Városliget megújításával kapcsolatos együttműködési határozatot apró, szórendi változtatással és konkrét határidőkkel fogadta el a zuglói képviselő-testület többsége a tegnapi rendkívüli ülésen. Karácsony Gergely polgármester kisebbségben maradt, a végül elfogadott határozat a nyilvános ülésen jelen lévő, önmagukat ligetvédőknek nevező résztvevőket hozta ki a sodrukból.

Közben kiderült, hogy a XIV. kerületben több mint félezer fa kivágására adtak engedélyt 2014 októbere óta. A Liget Budapest projekt kapcsán most 30 fa miatt folyik politikai hangulatkeltés, amelyek kivágását korábban 700 ezer forinttal meg lehetett váltani.

„A zuglói képviselő-testület a vétóm nyomán módosította a múlt héten elfogadott határozatát, így kikerült a szövegből, hogy Zugló támogatja a Liget projektet. A tárgyalásra pedig eddig is nyitott voltam a zuglóiak és a Városliget érdekében” – írta ki Facebook-oldalára a tegnapi XIV. kerületi rendkívüli képviselő-testületi ülést követően Karácsony Gergely PM-es polgármester.

Ezzel szemben kiderült, hogy a polgármester által megvétózott határozat csak két apró ponton módosult. – A korábban elfogadott szövegben az állt, hogy a képviselő-testület mindaddig támogatja a Liget Budapest projektet, amíg az a Városliget megújításával jár. Ez úgy változott, hogy a zuglói önkormányzat támogatja a Városliget megújítását a Liget Budapest projekt keretében mindaddig, amíg az a Városligeti Építési Szabályzatnak (VÉSZ) megfelelően történik – mondta el lapunknak Rozgonyi Zoltán.

Az alpolgármester hozzátette: valójában ugyanazt fogadták el, és ezt Karácsony Gergely éppen ezért nem is szavazta meg.

– Ezt elkönyvelheti sikerként, de ő maga nem támogatta – világított rá a helyzet fonákságára az alpolgármester. Rozgonyi Zoltán szerint Karácsony Gergely továbbra sem akar tárgyalni, továbbra sem tekinti partnernek a Városliget Zrt.-t, a képviselő-testület viszont a mostani döntésével is megerősítette korábbi szándékát, és arra kötelezi a polgármestert, hogy a következő ülésre, de legkésőbb júniusra hozzon vissza egy komplett megállapodástervezetet a határozatban foglalt, most megerősített szöveggel, amely a többi pontjában ugyanaz, mint a múlt héten elfogadott.

A tegnapi rendkívüli ülés egyébként elég hangosra sikeredett. A ligetvédők nevű civil csoportosulás tagjai a zuglói önkormányzat ülésének elején még csak akkor füttyögetek és kiabáltak, amikor egy nekik nem tetsző felszólalást hallottak, de később eldurvult a helyzet. A végül elfogadott rendelet a jelen lévő demonstrálóknak annyira nem tetszett, hogy bekapcsoltak egy szerkezetet, amely az ülés végéig olyan fülsiketítő hangot adott ki, hogy többen is kimentek a teremből. Ezek után a polgármester berekesztette az ülést.

Közben sokatmondó adatok kerültek nyilvánossága a zuglói fakivágásokkal kapcsolatban.

Amióta Karácsony Gergely vezeti Zuglót, 2014. október 12. és 2016. március 24. között 509 fát vágtak ki a XIV. kerületben

– derült ki a Lizsé.blogstar.hu oldalon. A Hoffmanné Németh Ildikó kerületi jegyző által aláírt dokumentum szerint a több mint félezer kiirtott fa közül öt balesetveszélyessé nyilvánított fa kivágását engedélyezték. Ezeket a növényeket az irat szerint nem lombkoronaméretüknek megfelelő mennyiségű növénnyel, hanem öt kis csemetével pótolták. Harminchárom nem beteg fa kivágását is engedélyezte a Karácsony Gergely vezette önkormányzat intézményeinek, társaságainak, csak azért, mert útban voltak. A növényeket 91 csemete ültetésével és 702 ezer forint megváltás megfizetése mellett vágták ki.

Távozásra szólíthatják fel az épületfoglalókat „Ma arra keltünk, hogy a biztonságiak feltörték egy szobának a zárját (videón rögzítve a vallomás), és azt mondták, hogy hétfőig pakoljunk ki, mert akkor jönnek kirakni minket, de kapunk erről hivatalos tájékoztatást.” Ez a bejegyzés jelent meg a Ligetvédők közösségi oldalán. Olyan bejegyzés is született, amelyben azt is tudni vélik, hogy pontosan hajnali 4.30-kor, a birtokvédelemre hivatkozva szólítják fel a romos, bontásra ítélt, volt Hungexpo-irodák környékén tanyázó aktivistákat.

Beintettek Tóbiásnak a zuglói szocik

Az ügy előzménye, hogy egy hete a Fidesz-KDNP és a helyi MSZP összefogott és kiálltak a Liget-projekt mellett. A testület felszólította Karácsony Gergely polgármestert, hogy kössön együttműködési megállapodást a társasággal május 31-ig.

Tóbiás József a pártból való kizárással fenyegette meg a zuglói szocialistákat, amennyiben továbbra is a Fidesszel együtt szavaznak.

Forrás: Magyar Idők, 888.hu

6 hozzászólás “Zuglóban győzött a józan ész” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Kuglifejű szerint még az emberek érdekében sem szavazhatnak az MSZP-sek a Fidesszel!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. kilgore trout szerint:

    Maguknak lehet, másnál meg összeborulásnak hívják. Szánalmas.

  3. Lovas szerint:

    Ahogy a Kossuth tér esetében volt, úgy lesz megint. Szebb lesz, jobb lesz. És sokkal több fa is lesz. Szerintem az a baja a fanyűvőnek is.

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    Lovas! (Gábor)
    Matek!
    Van 100 ha zöldterületed!
    Abból beépítesz 40 ha-t, marad 60 ha.
    Akkor hogy lesz 120 ha zöld terület, maga degenerált!?
    🙂

  5. Lovas szerint:

    Döntsd már el, hogy tegezel vagy magázol. Aztán próbálj meg logikusan írni.

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    Gábor!
    Egy terület beépítése mellett csökkenni szokott a zödterület.
    Itt a logika, uborka!
    😉

Itt lehet hozzászólni !