A pedagógusok 80%-a, négyötöde nem sztrájkolt

Origo, Magyar Idők

Huszonötezer pedagógus, tehát nagyjából minden ötödik tanár vett részt a Pedagógus Sztrájkbizottság által szervezett szerdai sztrájkban. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint sikeres volt a munkabeszüntetés, amit szerinte a megfélemlítés miatt nagy ellenszélben kellett megszervezniük. A kormány szerint kicsi volt a sztrájk támogatottsága, az iskolák pedig nem válhatnak a tanítás színtere helyett a heti akciók csataterévé – írta összefoglalójában az Origo.

A pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak, szerdán ötből négyen a munkát választották – adott értékelést az oktatási államtitkárság a szerdára hirdetett pedagógussztrájkról az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerdán reggel 8 órától hirdette meg egész napos országos pedagógussztrájkot. A munkabeszüntetésben a bizottság előzetes adatai szerint 1185 intézményben közel 25 ezer pedagógus, technikai dolgozó vett részt.

Az oktatási államtitkárság közleményében kiemelte:

“a kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd, a közös munka, és nem a sztrájk szolgálja.”

A sztrájkot hirdető szervezetek a minisztérium többszöri meghívása ellenére sem voltak hajlandóak részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában, holott a kerekasztal már bizonyította, hogy a leghatékonyabb fóruma az egyeztetésnek; számos ügyben rövid idő alatt eredményt ért el. A minisztérium továbbra is várja az érintetteket, ugyanis akiknek szakmai – és nem politikai – céljaik vannak, azok részt vesznek a kerekasztalon – írták.

Kitértek arra is, hogy mindenkinek joga van sztrájkolni, de senkinek sincs joga ellehetetleníteni a gyerekek életét, fejetlenséget okozni az iskolákban. A szakszervezetek és a kormány által aláírt sztrájkmegállapodás alapján minden iskolában biztosított volt a gyermekfelügyeletet, a rászorulóknak és a befizetetteknek pedig a tízórai, ebéd, uzsonna. Akik arra kérték a szülőket, hogy ne vigyék iskolába a gyereküket, vagy akik nem fogadták a gyerekeket, megszegték a sztrájkmegállapodást – jelezte az államtitkárság.

Hozzátették: az elmúlt időszakban az iskolákat, a pedagógusokat és főleg a diákokat folyamatos nyomás alá helyezték a különböző, hetente meghirdetett újabb és újabb megmozdulásokkal.

“A diákokat nem lehet folyamatosan rángatni, az iskolák nem válhatnak a tanítás színtere helyett a heti akciók csataterévé.”

A gyerekek, de ugyanígy a pedagógusok jó része nem érti a célokat és nem tudja a megkülönböztetni az egymást követő akciókat meghirdető szervezeteket – olvasható a közleményben.

Kiemelték azt is, hogy a kormány tárgyalt a pedagógusokkal, a sztrájkbizottsággal, a kérdések többségében érdemi előrehaladás történt. A kormány ezért nem érti, a szakszervezetek miért akkor álltak fel a tárgyalóasztaltól, s döntöttek a sztrájk mellett, amikor követeléseik zömében már célegyenesbe ért a megállapodások megszületése – közölte az államtitkárság.

Ez a kormány mindig a tanárok oldalán áll – hangsúlyozták, hozzáfűzve:

a pedagógusok kapták az elmúlt években a legnagyobb arányú, közel 40 százalékos béremelést, idén és jövőre is tovább nőnek a bérek, a köznevelés jövőre várhatóan közel 100 milliárd forint többletforrást kap.

A köznevelési kerekasztalon már javaslat született a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezéséről is. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar oktatás színvonala emelkedjen, a pedagógusok érdemi munkát tudjanak végezni, a diákok pedig biztos és hasznos tudás birtokába juthassanak – írták.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül köszönetét fejezte ki azon pedagógusoknak, akik a politika helyett a gyerekeket és a munkájukat tartották fontosabbnak – az adatok szerint ötből négyen a munkát választották. Ugyanakkor a minisztérium határozottan visszautasítja, hogy bárkit, bármilyen hátrány érne a sztrájkban való részvétel miatt – áll a közleményben.

Forrás: Magyar Idők

12 hozzászólás “A pedagógusok 80%-a, négyötöde nem sztrájkolt” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    – Így lehet lejáratni a pedagógus társadalmat! Nem tudnak Gallónéék más követelést megfogalmazni,mint kevesebb munkáért több bért.
    – A gyerekek örülnek minden szabad órának/napnak, de mit mondanak, amikor be kell pótolni a kiesett órákat?
    – Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője szerdán, az Országgyűlés épülete előtt közölte, pártja a tanárok kérését elfogadva délben öt percre leállította saját tevékenységét. Jobban tenné a DK, ha öt percet tevékenykedne. Kevesebb kárt okoznának.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Grün Izidor szerint:

    “Ugyanakkor a minisztérium határozottan visszautasítja, hogy bárkit, bármilyen hátrány érne a sztrájkban való részvétel miatt – áll a közleményben.”
    .
    Akkor mire a nyálverésük?!
    Tartsatok ki tanarak! 😛

  3. én szerint:

    Arra lennék kiváncsi, ha a sztrájk miatt nem kapják meg az egy napi bért akkor, ha bepótolják az ,,elveszett” napot akkor a bért is megkapják?

  4. Nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez! Egyéb hülyeség? “Sokan” tudják, hogy sztrájk idejére nem jár bér. Ez nem hátrány, hanem törvény. Ugyanúgy nem jár bér, mint fizetés nélküli szabadságra, amikor szintén nincs egyéb hátrány!
    (“Tartsatok ki tanarak!” Tanarak, tanarak, mint a szamarak mondást idézi idióta dr… a tanárok dicséretére!!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Nagyapó szerint:

    Érdekes, 80 % pedagógus nem sztrájkolt, 20 % sztrájkolt. Ez korrelációban van az MSZP támogatottságával! Ki érti?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Tündér Ilona szerint:

    Akkor ez nagyapó olvasatában azt jelenti, hogy 20% komcsi a többi fideszes.

    Okos!

  7. Grün Izidor szerint:

    Öreg komcsi!
    “Sokan” tudják, hogy sztrájk idejére nem jár bér. Ez nem hátrány”
    Az valóban nem hátrány, ha a sztrájk miatt kimaradt és bepótolt órákat is kifizetik! 😀

  8. Nagyapó szerint:

    Tündér Ilona! Ha ezt olvasta ki!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Nagyapó szerint:

    A sztrájk idején kiesett jövedelem pótlására a sztrájkalap szolgál!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Grün Izidor szerint:

    Öreg hüje!
    “A sztrájk idején kiesett jövedelem pótlására a sztrájkalap szolgál!”
    A sztrájk miatt kiesett tanórák kötelező bepótlására pedig mi?!
    Ingyen nem tanítunk, főleg túlórában! 😀

  11. Nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez! A telhetetlen pedagógus bért követel azért, amiért nem dolgozik, valamint bért követel a kiesett idő pótlásáért. Szoci logika ellenzékben, hatalmon meg elvenni a 13. havi bért!!!
    Egyéb hülyeség?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Grün Izidor szerint:

    Vén Pöcs!
    Akkor nem pótolja be a kiesett órákat és ágyem búgyem!
    a kormány célja úgyis a birkanevelde és a szavazótábor erősítése! 😀

Itt lehet hozzászólni !