Olvassa el, mit írat alá Bajnai az MSZP-vel és az SZDSZ-szel!

Hírszerző

A Hírszerző birtokába jutott az a politikai nyilatkozat, amelyet Bajnai Gordon a szocialista és a liberális képviselőkkel akar aláíratni, különben nem vállalja a kormányfőjelöltséget. A beharangozott intézkedések között az elmúlt napokhoz képest nincs meglepetés: valóban fájni fognak.

“Magyarországnak nincs vesztegetnivaló ideje” – így kezdődik az a politikai nyilatkozat, amelynek aláírását várja a szocialista és a liberális képviselőktől Bajnai Gordon kormányfőjelölt.

A Hírszerző birtokába jutott, A válságkezelés költségvetési feltételei – címet viselő dokumentum bevezetőjében úgy fogalmaz: “A világgazdasági válság hatásainak enyhítéséhez, a kilábalás minél közelebbi esélyének megteremtéséhez és ahhoz, hogy Magyarország a válság tanulságaiból okulva, megerősödve, az eurózónához érdemben közelítve kerülhessen ki a mai helyzetből, azonnali és határozott cselekvésre van szükség. A válságkezelő kormány készülő programja tartalmazza ezeket az elkerülhetetlen, mindenki számára sok lemondással járó, de a gyorsabb kilábalást és fenntartható fejlődést lehetővé tevő intézkedéseket.”

A nyilatkozat külön hangsúlyozza, hogy “nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak elkerülhetetlen részét képező mihamarabbi parlamenti, vagy kormánydöntést igénylő, fájdalmas, lemondást jelentő intézkedéseit”.

Aki aláírja, hisz benne, hogy:

“Hiszünk abban, hogy amíg a program végrehajtásához biztosítható a parlamenti többség támogatása, addig a válságkezelő kormány jobb megoldás Magyarország számára, mint az érdemi időveszteséggel és bizonytalansággal járó előrehozott választás. Cél: megvédeni minél több magyarországi munkahelyet” – áll a szövegben, amely szerint “Magyarország nehéz helyzetben van. A gazdasági visszaesés mértéke hónapról hónapra egyre súlyosabbnak tűnik. A gazdasági szereplők a kialakult kapacitásfelesleg, illetve az esetleges likviditási problémák miatt igen jelentős leépítésekre és a termelésük számottevő visszafogására kényszerültek az utóbbi hónapokban”.

Mindez “igen jelentős mértékben csökkenti a költségvetés várható bevételeit (áfa, társasági adó, személyi jövedelemadó, járulékok, stb.). Elemzői becslések szerint a nemzetközi visszaeséssel párhuzamosan a hazai gazdaság 2009-ben a 3,5%-os előrejelzésnél nagyobb mértékben is zsugorodhat, ami az államháztartás hiányát a februárban meghozott intézkedések ellenére is jelentősen növelheti”.

Mivel “Magyarországon a tartós, mély gazdasági visszaesés akár több százezer munkahelyet is veszélybe sodorhat”, a nyilatkozat szerint “ha lehet közös nevezője a pártpolitikai különbségeken túllépő cselekvésnek, a magyar munkahelyek megőrzése bizonyosan az. Csak a foglalkoztatási rendszer egyben tartásával kerülhető el a tartós társadalmi kettészakadás, az, hogy a gazdasági válságból szociális válság alakuljon ki, és hogy felerősödjenek a szélsőséges jelenségek”.

Három irány

“Mindezeket figyelembe véve az ország pénzügyi stabilitásának megteremtése, a költségvetési hiány kézbentartása és az euró bevezetésének középtávú célja mellett, Magyarország rövid távon hármas kihívás előtt áll” – áll a dokumentumban.

Először: “Magyarországnak úgy kell átalakítania az állam működését, hogy a kiadás- és adócsökkentés révén könnyítse a munkavállalók és munkaadók terheit, érdemben csökkentse az újraelosztás mértékét, de a lehetőségeinkhez képest a lehető leginkább képes legyen érvényt szerezni a társadalmi igazságosság elvének”.
Másodszor: “hazánknak pénzügyi elsősegélyt kell nyújtania a magyar gazdaság szereplőinek – kiemelten a magyar munkahelyek kétharmadát megteremtő kis- és középvállalkozásoknak -, hogy talpon tudjanak maradni a válság leghevesebb időszakában. Célunk, hogy a lehető legtöbb olyan munkahelyet megőrizhessük, amelyet a válság ma fenyeget”.

Harmadszor: “élénkítenünk kell a gazdaságot, elsősorban az európai uniós forrásokon alapuló beruházások segítségével. Ez az elkövetkező évben például a nagy foglalkoztatási igényű építőiparnak több mint 1800 milliárd forint megrendelést jelent”.

A válságkezelő kormány “teljesíti Magyarországnak az IMF-szerződésben és a konvergenciaprogramban vállalt kötelezettségeit, az alábbi intézkedések elfogadása pedig tovább erősítheti a külföldi finanszírozók Magyarország iránti bizalmát”. Mindez “már belátható időn belül is a forint árfolyamának stabilizálódásához és középtávon a magas reálkamatokban kifejeződő kockázati elvárások csökkenéséhez vezethet”. A válságkezelő program “rövid távú lépései a hosszú távú célokat is szem előtt kell hogy tartsák”.

“A növekedés akadályainak elhárításával és szerkezeti reformokkal, vagyis az ország rosszul működő rendszereinek átalakításával hazánk a válságot követően ismét a gyors fejlődés útjára léphet, a magyar állam fokozatosan ledolgozhatja korábban felhalmozott adósságát és Magyarország a lehető leghamarabb csatlakozhat az eurózóna országaihoz” – áll a nyilatkozatban.

A készülő Válságkezelő program “társadalmi feszültséggel járó kiadáscsökkentő intézkedések főbb elemeinek” célja, hogy “képessé váljunk kordában tartani a világgazdasági válság hatásait, elkerüljük a társadalom kettészakadásának veszélyét és képesek legyünk teljesíteni az eurózónához való csatlakozás feltételeit”.

Ehhez “a korábban már bejelentett, az elsődleges egyensúly javítását célzó intézkedéscsomagon túl további kiadáscsökkentő lépéseket kell megtennünk. Nem csak 2010-re, hanem már az idei esztendőre vonatkozóan is”.

Ez fog fájni:

A szöveg ezután felsorolja “azokat a korábban már bejelentett, de még parlamenti jóváhagyást nem nyert, illetve újonnan előkészített intézkedéseket, amelyek meghozatala még a parlament tavaszi ülésszakán, gyors társadalmi egyeztetést követően, a gazdasági-pénzügyi előrejelzések folyamatos romlása miatt szükségessé válik 2009 első félévében”.

Az állami szféráról szólva a nyilatkozat megjegyzi, hogy “a válság hatásainak enyhítése a közszférában dolgozóktól és a közigazgatási intézményrendszertől is áldozatokat követel”.

Ezek konkrétan:

– a közszféra számára kifizetett nominális bruttó kifizetések 2 évre történő rögzítése,
– a közszféra 2009. II. félévi kereset-kiegészítésének felülvizsgálata,
– a 2009. évi döntés véglegesítésével 2010-től a közszféra 13. havi juttatásának megszüntetése, helyette a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötött általános ösztönző kiegészítés bevezetése,
– az önkormányzati támogatások csökkentése a hatékonyság növelésével párhuzamosan.

A nyugdíjrendszer átalakításáról szólnak a következő pontok. “Az idősödő társadalom, a rohamosan növekvő nyugdíjkiadások jelentik az egyik legnagyobb társadalmi kihívást” – olvasható a dokumentumban. Annak érdekében, “hogy a jövő nyugdíjasai is megkaphassák méltó járandóságukat, hogy csökkenjen lemaradásunk a foglalkoztatottak számában az Európai Unió más országaihoz képest, és hogy a kifizetések hosszú távon is biztonságosak legyenek e területen további intézkedésekre van szükség”.

Ezek:

– a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetésének felgyorsítása az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól, évente fél évvel történő emelkedéssel,
– a 2009. évi nyugdíjkorrekció átütemezése 2010. január 1-re,
-a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekció elhagyása,
-a 2009. évi 13. havi nyugdíj 2. részének visszavonása,
– a 2010-től a 13. havi nyugdíj megszüntetése, helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjpótlék bevezetése,
– a korai nyugdíjazáshoz kötődő ún. malus (40 év) szabályozás gyorsított bevezetése és fokozatos kitolás a nyugdíjkorhatár emelésével párhuzamosan,
– a nyugdíjindexálás megváltoztatása a hiánycél teljesülése mellett a GDP elvárt növekedéséhez kötött a nyugdíjak reálértékenek megőrzése mellett.

“A szociális rendszer jelenleg sok esetben a munkaerőpiactól való távolmaradásra ösztönöz, helyenként nem veszi eléggé figyelembe a rászorultságot, nehezen átlátható, ezért visszaélésekre ad lehetőséget” – olvashatjuk. Mindezek miatt, valamint “az ország lehetőségeit meghaladó mértékű, az igazságosság elvét nem mindig érvényesítő szociális kiadások csökkentése érdekében szükség van – többek között – az alábbi intézkedésekre”:

– a táppénz általános mértékének 60%-ra csökkentése,
– a családi pótlék jelenlegi szinten történő átmeneti rögzítése 2 évre,
– a családi pótlék jogosultsági korhatár 23-ról 20 évre történő csökkentése,
– a gyes és gyed időtartamának 2 évben történő maximálása átmeneti időszak biztosítását követően,
– a lakástámogatások (szociálpolitikai kedvezmény, állami kamattámogatás) felfüggesztése 2009. július 1.-től,
– a gáz- és távhőár-kompenzáció 2009. évi csökkentése és 2010-től fokozatos kivezetése az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

“Egyéb, szükséges intézkedések” között említi a dokumentum a következőket:

– a közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatások csökkentése,
– a közmédia támogatásának mérséklése,
– az agráriumnak juttatott, uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatások (ún. top-up) támogatások csökkentése.

“Vállaljuk, megteremtjük, támogatjuk” – itt legyen szíves aláírni

A fent felsorolt kiadáscsökkentések “összesített mértéke akkora kell hogy legyen, hogy az más gazdaságpolitikai intézkedésekkel együtt, biztosítsa az Európai Unióval megállapodott konvergenciaprogram egyensúlyi feltételeinek betartását, amely alapvető feltétele az euró bevezetésének, az uniós támogatások további folyósításának és az ország külső finanszírozhatóságának alapja”.

A fenti kiadáscsökkentő intézkedések “alapvető, elidegeníthetetlen részét képezik annak a válságkezelő programnak, amelyet a 2009. április 14-től hivatalba lépő új kormány gyors, de széles körű érdekképviseleti (különös tekintettel az Országos Érdekegyeztető Tanácsra, mint kiemelt jelentőségű fórumra), szakértői és politikai egyeztetéseket követően kíván véglegesíteni”.

A szöveg külön kiemeli: “az egyeztetések folyamán a csomag pontosítása, finomítása, a rászorultsági és igazságossági szempontok érvényesítése lehetséges és kívánatos, de a kiadáscsökkentés összesített értéke nem csökkenthető a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül”.

Végül következik az aláíróknak szóló rész: “Az ország iránti felelősségtől vezetve aláírásunkkal is vállaljuk azt, hogy a válságkezelő program végrehajtásához – benne a fent felsorolt, sok lemondással járó, de a nagyobb veszélyt elhárító döntések meghozatalához – a magyar Országgyűlésben megteremtjük és biztosítjuk a felelős többséget. A válságkezelő programmal összefüggő jogszabályok parlamenti szavazásakor e politikai nyilatkozattal összhangban adjuk le szavazatunkat, biztosítva a hatékony és hiteles válságkezelés támogatását”.

A nyilatkozat aláírásával a képviselők vállalják, hogy “a fenti intézkedéseket az Országgyűlésben történő szavazás során” támogatják, és “azokhoz módosító indítványt kizárólag a Kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően” nyújtanak be.

A dokumentum végül 2009. április 3-i dátumozással zárul.

Szanyi balra tolná a Bajnai-programot

A szocialista politikus az ATV csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy ami eddig a Bajnai-programból ismertté vált, az nem nagyon emlékeztet a baloldali eszköztárra, de bízik a megegyezésben. Szerinte a szocialista frakcióban formálódik egy “sokkal inkább baloldali alternatíva”. Ezek fognak ütközni a csütörtöki délutáni frakcióülésen.

Minden azon múlik, mennyire lesz rugalmas Bajnai és a frakció – jegyezte meg Szanyi Tibor, aki szerint a szocialista honatyákban lesz kompromisszumkészség. A politikus szerint az IMF-mentőöv birtokában rengeteg eszköz van a takarékosságra és bevételek fokozására. Ugyanakkor Szanyi Tibor arra is felhívta a figyelmet: az IMF-hitel mögött nyugat-európai országok állnak és az nem tartható, hogy olyan szociális rendszert működtet az ország, amilyen azokban az országokban sincs, ahonnan a működtetéséhez szükséges hitel érkezik. Ezt a szociális rendszert saját erőből lehet csak finanszírozni.

A politikus szerint Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt személye egy kompromisszum, ami technikai megoldást jelenthet a jelenlegi helyzetben, de ha nem tudja elfedni a politikai feszültségeket, akkor újra keresni kell a politikai megoldást. Ugyanakkor Szanyi Tibor bízik abban, hogy a frakció meg tudja győzni a miniszterelnök-jelöltet, megtalálják a kompromisszumot, és sikerül megegyezniük.(MTI)

SZDSZ: “elfogadható ez az anyag”

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint ez nem program, hanem azok a költségvetési lépések, amelyekkel a romló helyzetben meg lehet felelni a kihívásoknak. “Ezeket a lépéseket az SZDSZ régóta képviseli, úgyhogy számunkra ez meglepetést nem okoz, ilyen értelemben, azt gondolom, hogy támogathatóak lesznek” – mondta a politikus. Pénteken teszi meg javaslatát az ügyvivő testület, az országos tanács vasárnap dönt a miniszterelnökről és a programról, majd hétfőn a képviselőcsoport is kialakítja álláspontját. Hozzátette, hogy korábban megkapták véleményezésre a szöveg első változatát. (MTI)

Forrás: Hírszerző

12 hozzászólás “Olvassa el, mit írat alá Bajnai az MSZP-vel és az SZDSZ-szel!” bejegyzésre

  1. infósferi szerint:

    Ha ez a nyilatkozat igaz, akkor várom a pallérozott bal oldaliak válaszát: mi köze ennek a programnak az állampolgárok védelméhez és a baloldalhoz?
    Európában az a vélekedés: amíg a válság él, addig meg kell védeni az állampolgárt és a válságot tompítani kell.
    Amikor véget ér a válság, akkor kell előjönni a reformokkal.
    Csak egy példa: a nyugdíjkorhatárt nem akkor kell emelni, amikor az emberek tömegesen veszítik el munkahelyeiket, hanem amikor a munkalehetőségek bővülnek.
    Majd az állampolgárok többsége kiállítja a bizonyítványt erről is, ha eljő az ideje.

  2. Öreg halász szerint:

    Folyamatosan időt veszít az ország az előrehozott választások és egy legitim kormány felállításának tologatásával. Nagy a valószínűsége, hogy ez a terv apró darabokra lesz szétszedve napokon belül, és fel lesz puhítva (lásd Szanyit).

    De ez csak egy dolog. Magyarország legnagyobb problémájával ez a dokumentum vajmi keveset foglalkozik, néven sem nevezi. Ez a demográfiai katasztrófahelyzet, ami miatt mihamarabb legalább egy családi adórendszerre van szükség. A gazdasági válság csak egy semmiség ehhez képest. Aki nem látja az utcán nap mint nap, az vagy vak, vagy hülye.

    Ha most még nehezebbé teszik a gyermekvállalást az aktív, dolgozó családoknak, miközben a saját gyermekeikből és segélyekből, gyakorlatilag munkavégzés nélküli vámpíréletet élők tovább örülhetnek, akkor még jobban cseszhetjük.

  3. Öreg halász szerint:

    “Az idősödő társadalom, a rohamosan növekvő nyugdíjkiadások jelentik az egyik legnagyobb társadalmi kihívást. Annak érdekében, hogy a jövő nyugdíjasai is megkaphassák méltó járandóságukat, hogy csökkenjen lemaradásunk a foglalkoztatottak számában az Európai Unió más országaihoz képest, és hogy a kifizetések hosszú távon is biztonságosak legyenek e területen további intézkedésekre van szükség…”

    Ezeknek eszébe sem jut, hogy az idősödő társadalom megoldása, ha fiatalodik, azaz visszafordítják a demográfiai katasztrófát. Csak a tüneteket látják, hogy egyre több a nyugdíjas, egyre kevesebb ember dolgozik, és egyre több él segélyből. Bajnai is kínaiakkal akarja megoldani a problémákat?

  4. dinamo szerint:

    Az MSZP tönkretette az országot. És ezek után van aki még szimpatizál velük. Remélem akik rájuk szavaztak, szaaznak, ugyan úgy elszenvedik azt, amit művelnek.

  5. bozso szerint:

    Gordonka tünj a fenébe

  6. miska72 szerint:

    Az édesanyátok picsáját! Megvédeni mennél több munkahelyet? Most jelentették be nálunk is, hogy átállunk négynapos munkarendre! Mi a válság megoldása? Munkahely, munkahely, munkahely, munkahely!!!! Munka nélkül az emberek NEM tudják visszafizetni a hiteleket! Munkahely bezárással, egyre több munkahely szűnik meg! Munkahely bezárással egyre több aktívnak kell eltartani egyre több passzívat! Magyarul! Munkahely bezárással egyre több embert kell eltartani a dolgozó embereknek! A vállságból való kilábalás: minden embernek munkahelyet teremteni! Többet termelni! Olcsóbban előállítani! Mit vonnak meg maguktól a képviselőurak? Szolgálati autó, kisebb parlament, költségtérítés csak számlával? ŐK MIT VÁLLALNAK?
    De lehet, hogy én ülök fordítva a lovon.
    Üdv és szebb jövőt.

    Gazemberek vezetik az országot!
    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  7. én szerint:

    Ez a szemét csak a néptől von el, de még a levegőt is. A gazdagok ugyanannyit fognak zsebre vágni!!! Tetű!

  8. Gordon szerint:

    Az élet megint engem igazolt, mert olvasom a stop.hu-n, hogy:

    “STOP: A napokban azt nyilatkozta, hogy az elmúlt két hét többet ártott a párt presztízsének, mint az utóbbi két esztendő.

    Botka László: Ezt ma is tartom, de a jelenlegi döntések, vagyis Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó egységes támogatása után, úgy gondolom, mindenkinek látnia kell, hogy ez a párt már nem az a párt.”

    Na kezdődik megint az, amire korábbi hozzászólásomban utaltam, vagyis hogy idővel a mostani magyar baloldal majd előáll egy “új baloldal” gondolattal, és egyszerűen le fogja tagadni, hogy a saját múltjához bármi köze is lett volna. Ez csinálja Botka is a fentiekben. Csak most épp az mszp-re kérdeztek rá, ezért “új” emeszpézik. Majd lesz “új”, “más”, “megújult” stb. magyar baloldal is. Volt már ilyen sokszor, mindig ez a játék, ez a felelősségáthárítás megy ha baj van. A múltbéli politikájukra, (amivel csődbe vezették az országot) meg majd annyit mondanak csupán, hogy: felejtsétek el, az nem mi voltunk, nem a magyar baloldal volt. Ja, és hozzáteszi majd a holdudvaruk egy része, hogy: “Nézzétek meg, még maga a korabeli ellenzék egy-egy megmondóembere is azt szajkózta, hogy az akkori MSZP nem a baloldali, nem tartozik a magyar baloldalhoz.” (Ebben igazuk lesz, mert sokan közülünk bizony ezt csinálják.)

    Ezért tanácsoltam, hogy ne lépjünk be az “MSZP nem a baloldal” c. áriát éneklő kórusba. Sokan azonban – egyébként néha megalapozott dühüknél fogva – nem hisznek nekem, és tökéletesen megágyaznak annak a kommunikációs fordulatnak, amivel majd az MSZP egy pár év (hónap?, nap?, ki tudja…) múlva el fogja hitetni a magyar társadalom egy jelentős részével, hogy az ő múltja, az ő (csődöt és reménytelenséget okozó) politikája valójában nem is az ő számlájára írható. Nem a magyar baloldal számláját terheli. Pedig bizony azon a számlán van a helye… a magyar baloldal számláján.

    Addigra MSZP politikusok újra “baloldaliak” lesznek, ami meg az elmúlt időszakban folyt az meg egy ún. “nembaloldal” számlájára írják. Holott a szervezeti háttér és a személyek nagyrészt ugyanazok maradnak megint. És minden kezdődik előlről… aztán ismét jön a csőd… addigra megint átvált az akkori ellenzékük az “MSZP nem baloldali, nem a magyar baloldalon van” c. áriára… megint megalapozza a szoci kommunikációs fordulatot… és igy tovább … és így tovább… amíg világ a világ (???).

    Nekünk ellenzékieknek abba kellene hagynunk ez a “nembaloldal”-azást. Újra és újra ugyanabba az utcába húznak be minket.

    Érdekes, hogy egy-egy jobboldali/ellenzéki néha úgy beszél ezen a fórumon, mintha azt gondolná, hogy a baloldal ideológiájához biztos csak csupa szép és jó dolog lenne köthető (szegénység elleni küzdelem, esélyegyenlőség, munkahelyteremtés, béke, boldogság stb.). Banikóval is az a gondom, hogy számára baloldalinak lenni nem más, mint egy lázadás, egy minden társadalmi hátrány, és probléma ellen való protestálással egyenlő. Holott a baloldal történelméhez sok egyéb, józan ésszel nehezen felfogható bűn is kapcsolódik. Ne merüljenek feledésbe ezek a bűnök…

    Hagyjunk fel az “emberbaráti politika biztos egyenlő a baloldali politikával” c. elgondolás terjesztésével. Legalább mi, ellenzékiek ne döljünk már be ennek.

  9. hollósi szerint:

    Így is kell! A védtelenektől elvenni, a fekete jövedelmekhez, az állami korrupcióhoz, a havi több milliós fizetésekhez nem nyúlni!
    Ha már a nyomorult utolsó garasát is elveszik, legalább a látszatra adnának: pl. két évig az állami vezetők lemondanának a több tízmilliós prémiumukról.
    Így még a “hülye gyerekek” is kicsit igazságosabbnak éreznék az elvonásokat.
    Mi van a parlamenti képviselők adómentességével? Ezzel kellett volna kezdeni, hogy példát mutassanak.
    Remélem, sok lassú gondolkodású honfitársunk is lassan felfogja, mi vár rá!
    A Gyurcsánykájától várhatja a csodát!

  10. bandi szerint:

    A libatolvajtol még a rákosi is tanulhatottvolna mivel ö csak a padlást sö-

    pörte le. Ez a libatolvaj a padlástol a pincéig mindent kisöpör de még a

    zsebünkben is turkál!!!!!!

  11. Nagyapó szerint:

    A szocik megpróbálják a legelesettebb réteget tovább sarcolni. Amit programnak mondanak, annak se füle, se farka. Ennyi telik a szürkeállományuktól. Két forgatókönyv valószínű:
    1. A szocik egy része (főleg a megválasztásukra gondoló polgármesterek) kihátrál a kormány mögül, akkor ősszel előrehozott választás lesz. Ez lenne jó az országnak.
    2. A kormány kihúzza a 10-es választásokig, akkor viszont nagyon komoly, megélhetési nehézségek jöhetnek, mivel a feketegazdasággal nem tudnak mit kezdeni, ezért csak a bérből-fizetésből élőktől, és a nyugdíjasoktól tudnak elvenni.
    Hazugság mindent a világválságra kenni. Az ország már tavaly is csődhelyzetben volt. A kiút nem várható a teljesen hozzánemértő baloldaltól. Kisebb megszorítással is meg lehet oldani a válságot, csak a pénzt nem ellopni, hanem felhasználni kell. Polgári kormány esetén lehetőség van az elcuslágolt, elhunvaldozott, pénzek visszaszerzésére. Megvizsgálva és újratárgyalva a nagyberuházások szerződéseit (autópályák, 4-es metró, Mercedes, Hankok, stb.) már megvan a 600 milliárdos megtakarítás.
    Fontos a 2/3-os győzelem, mert a felelősségrevonás csak így lehetséges.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  12. Gordon szerint:

    Megy egy érdekes film “Dzsugásviliről” a Dunán. Én nézni fogom…

Itt lehet hozzászólni !