Figyelem: több százezer autóst érhet kellemetlen meglepetés

Napi.hu

Fizetos_utak_2016

Vasárnap éjfélkor lejár a tavalyi éves és megyei matricák érvényessége és bár az autósoknak bőven volt idejük arra, hogy megszokják az új fizetős szakaszokat, aki megszokásból megy ki vásárolni például Budaörsre, csúnyán ráfizethet.

Már csak ezen a héten használhatók a tavaly megváltott megyei és éves e-matricák. Aki hétfőn jogosultság nélkül hajt fel valamely fizetős szakaszra, más kategóriát vásárol vagy tévesen adja meg rendszámát, a D1, D2 és U kategóriában 30 napon belül 14 875 forintot fizet, 30 napon túl viszont már ennek négyszeresét (59 500 forintot). A buszoknál a pótdíj 66 925 forint harminc napon belül, azon túl pedig 267,7 ezer forint.

Két új út lett fizetős

Az e-matricás rendszerben személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal bővült. Ezek a M43 autópályának a makói csomópont és az országhatár közötti szakasza, és az M85 autóút.

Fizetni ugyanannyit kell, mint tavaly

Nem emelkedtek idén az e-matrica tarifák. A D1 kategóriába tartozó személyautók a 10 napos jogosultságért 2975, a haviért 4780, az évesért pedig 42 980 forintot fizetnek. A megyei matricák 5 ezer forintba kerülnek.

Az éves matricát leszámítva ennek duplájába kerül a 7 főnél több személy szállítására alkalmas személyautók, a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók D2 kategóriája. Így a 10 napos 5950, a havi 9560, az éves 42 980, a megyei pedig 10 ezer forintba kerül.

A buszok 10 napért 13 385, egy hónapért 21 975, egy évért 199 975 forintot fizetnek, míg a megyei matrica 20 ezer forintba kerül. Nekik a B2 matricát kell megvásárolniuk.

A D2 és B2 kategóriák vontatmányaira a D1-gyel megfelelő összegű U kategóriájú matricát kell venni.

Vannak új kedvezmények

Nem kell a drágább D2 kategóriájú autópálya-matricát megvásárolniuk jövőre a mozgásukban korlátozottaknak és azoknak, akik legalább 4 gyerek után családi pótlékban részesülnek. Az üzembentartók D1 jogosultsággal is felhajthatnak az autópályára a 7-nél több személy szállítására alkalmas személyautóval, 3,5 tonnánál kisebb össztömegű tehergépkocsival, vagy lakóautóval.

Sokkal több bevétel származott az e-matricából

Tavaly összesen bruttó 57,7 milliárd forintot költöttek az emberek e-matricákra, amely 10,3 milliárddal, illetve 21,9 százalékkal több a tavalyinál – derül ki a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ honlapján elérhető statisztikából.

A fizetős utak kiterjesztésének hatása meglátszott a keresleten, hiszen csak éves matricából 28,2 százalékkal vettek többet az emberek tavaly.

A havi jogosultságokból 23,5 százalékkal fogyott kevesebb, a bevétel azonban 14,3 százalékkal esett vissza, hiszen 2014-ben még nem volt drágább a D2 kategória és a vontatmányokért sem kellett külön fizetni. A visszaesés mögött az új megyei matrica állhat, amely valóban jó ár-érték arányú lehetőség a magyar autósok számára.

Forrás: KKK, Napi.hu-gyűjtés

A heti matricák száma csak minimális mértékben, 1,1 százalékkal csökkent, a bevétel viszont 9,1 százalékkal emelkedett. Hogy a megyei matricák miért nem tudták jelentősen visszavetni a hetiek keresletét, arra a külföldi és a magyar vásárlók aránya ad választ. A matricákat (nem csak a heti) 41 százalékban külföldi, 59-ben pedig hazai rendszámú autókra veszik, előbbi aránya pedig elég magas ahhoz, hogy turisták számára ideális típus forgalmát pörgessék.

Az új megyei matricákból 1,3 millió fogyott. Csaknem kétharmadukat, 810 ezer darabot Pest megyére váltották az autósok, majd Fejér megye következik 151 ezer darabbal, amit Győr-Moson-Sopron megye követ 74 ezer darabbal. A legkevesebb matricát Vas megyében vásárolták tavaly, mindössze 2 439 darabot.

Forrás: Napi.hu

3 hozzászólás “Figyelem: több százezer autóst érhet kellemetlen meglepetés” bejegyzésre

 1. Grün Izidor szerint:

  Megmondta a rezsigladiátor:
  Az alacsony benzinár bőven kárpótol az útdíjért! 😛
  http://www.origo.hu/itthon/20150108-a-csokkeno-benzinar-karpotol-az-utdijert.html

 2. nagyapó szerint:

  A lényeg, hogy ne kelljen több rezsit fizetni!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 3. fghfjhgkjhk szerint:

  Ezt is jól ledugták az emberek torkán. Gyorsforgalmi autóutakért fizetni? És ott van még a kátyúzott M3-as! Szánalmas.

Itt lehet hozzászólni !