Elhunyt Ocskay Gábor

Az Alba Volán és a magyar jégkorong-válogatott játékosa szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni – újabb váratlan tragédia a magyar sportban

MTI, Nemzeti Sport, Csepel.info

Szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gábor, az Alba Volán válogatott jégkorongozója – tájékoztatta az MTI-t szerda hajnalban a sportoló édesapja, a székesfehérvári klub ügyvezetője. “Gábor éjfélkor rosszul lett, és már nem tudtak rajta segíteni” – mondta id. Ocskay Gábor.

A tragédia kapcsán a hozzátartozók Horog László újságírót, a család barátját kérték fel nyilatkozni, aki elmondta, a fehérvári játékos Budapesten élő menyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta. A család nem kíván nyilatkozni, míg id. Ocskay Gábor a tervek szerint szerda délután, a Székesfehérvári Jégcsarnokban számol be a tragédia körülményeiről.

A 2004 szeptemberében diagnosztizált szívizombetegsége miatt Ocskay Gábor négy hónapot kihagyott, azt követően viszont megkapta az engedélyt a sportolásra. “Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt, tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül nem került sor” – mondta Horog László.

Hozzátette: a klub saját halottjának tekinti Ocskay Gábort, a ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz.

A válogatott csapatkapitánya, Kangyal Balázs az MTI-nek szerda hajnalban úgy nyilatkozott: sokkolta a hír.

“Gyakran beszélgettünk Gáborral, kedden fél órát. Aztán este fél tizenegykor hívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki, de már nem vette fel… Küldtem neki egy SMS-t. Szerdán találkoztunk volna. Szörnyű, felfoghatatlan, ami történt. Olykor panaszkodott, hogy fáradt, de a szezon kimerítő, hosszú, ezen senki sem csodálkozott” – mondta a csapatkapitány a távirati irodának.

Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta, Ocskay legutóbb januárban volt szívkontrollon, és mindent rendben találtak.

“Az összes játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre is járt. Legutóbb januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz…” – mondta.

Tokaji Viktor válogatott hátvéd, aki egy hónappal ezelőtt éppen Ocskaytól vette át a Volán csapatkapitányi posztját, az MTI-nek azt mondta: “Döbbenet! Szombaton még bajnoki címet szerzünk, most meg elveszítjük a legjobb játékosunkat, egy igazi barátot, aki mindig mindenben segített.”

A csatár szombaton lett kilencedik alkalommal magyar bajnok az Alba Volánnal. A válogatottban 187-szer szerepelt, és eddigi legnagyobb sikerét tavaly áprilisban érte el, amikor a nemzeti csapat hetven év elteltével feljutott a világ élvonalába.

A hokis nagy álma vált volna valóra, ha szerepelhetett volna az április 24-én kezdődő svájci világbajnokságon, ahol – többek között – Kanadával, a vb előtt pedig a címvédő orosz együttessel is megmérkőzik a magyar válogatott.

Ocskayt háromszor (1994, 1995, 2006) választották meg az év játékosának, ötször (1994, 1997, 2002, 2004, 2008) lett a legtechnikásabb hokis, és háromszor (1994, 2006, 2007) a legjobb csatár. Pályafutása során kizárólag az Alba Volánban szerepelt, pedig többször csábították külföldre.

Ocskay Gábor boncolása szerda délelőtt lesz Budapesten, ezt követően tudnak majd pontosabb felvilágosítást adni a tragédia részleteiről – tájékoztatta az MTI-t a család nevében nyilatkozó Horog László újságíró.

„Szóhoz sem tudok jutni, amióta meghallottam a hírt. A szövetség vezetősége szerda délelőtt összeül, s ezt követően majd közleményben tájékoztatjuk a közvéleményt a kialakult helyzetről” – nyilatkozta szerda reggel az MTI-nek Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) elnöke.

„Borzalom, ami történt. Apaként is át tudom érezni ezt a szörnyűséget. Gábor vágya teljesült azzal, hogy a válogatott a világ élvonalában szerepelhet, de a csapatnak már sajnos nélküle kell megvívnia a világbajnokság csatáit” – mondta Kovács Csaba, az MJSZ alelnöke, akinek fia, ifjabb Kovács Csaba a válogatottban és az Alba Volánban is csapattársa volt az elhunyt sportolónak.

Id. Ocskay Gábor csak egy mondatot tudott mondani a Nemzeti Sport munkatársának: „Mindig a legjobbak mennek el…”

Ocsay Gábor pályafutása számokban: kilencszeres bajnok (1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009). Az év játékosa (1994, 1995, 2006), 3-szor az év csatára, 5-ször a legtechnikásabb játékos. 187-szeres válogatott, 1998, 2000 a C csoportos világbajnokságon 1., 2008 a Divízió I-es vb-n győztes, s a feljutott csapat tagja, 2002, 2007 a Divízió I-es vb-n 2., 2003, 2005 a Divízió I-es vb-n 3.

A tragikus hirtelenséggel elhunyt jégkorongozó blogot vezetett a Nemzeti Sport honlapján. A napilap így búcsúzott tőle:

A szapporói világbajnoki siker, a hőn áhított feljutás elérése után történt. A két fehérvári „ikertestvér”, ifjabb Ocskay Gábor és Palkovics Krisztián volt szerkesztőségünk vendége, ők ketten válaszoltak jókedvűen, néha el-elgondolkodva az olvasók kérdéseire SztárChat rovatunkban. Miután minden olvasói érdeklődésre feleltek, indulás előtt megkérdeztük Gábort, vállalna-e szereplést a Nemzeti Sport internetes oldalán. Felvetettük neki, hogy blogot kellene vezetnie. Mosolygott, majd pillanatnyi hezitálás nélkül igent mondott, és hozzátette, hogy a részletekről majd úgyis egyeztetünk. Egyike volt a legközvetlenebb sportolóknak, a legközvetlenebb embereknek. Szívember volt, és éppen ez vitte el. A sors fintora, hogy pont március 24-én, a névnapján. Oda a nagy álom, oda a szereplés az A-csoportos világbajnokságon. És nem kerül már újabb bejegyzés a naplóba sem… Isten Veled, Gábor, hiányozni fogsz!

nso.hu

Kapcsolódó:

Cortina nem tudja felfogni Ocskay Gábor halálhírét

Ted Sator: Nemcsak játékosként volt világklasszis, emberként is

Tragédia után: rettegj, hokivilág?

Palkovics Krisztián Ocskay Gáborról: Oly távol, de oly közel

3 hozzászólás “Elhunyt Ocskay Gábor” bejegyzésre

  1. Tamási Juli szerint:

    Isten nyugosztalja!
    Szép fiatal fiaink hagynak el minket mostanában 🙁

  2. Gordon szerint:

    Részvétem a családnak.

    Fehér Miklós, Kolonics György, Ocskay Gábor (a felsorolás nem teljes), de ki lesz a következő?

  3. Matyi szerint:

    Részvétem a családnak

Itt lehet hozzászólni !