Hat és fél százalék alá csökkent a munkanélküliség

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma

Hirado.hu

Hat és fél százalék alá csökkent a munkanélküliség

A munkanélküliek száma 293 ezer volt július-szeptemberben, ezzel a munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 6,7 százalékról – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A KSH adatai szerint 39 ezerrel kevesebb munkanélküli volt a három hónap átlagában, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta éves szinten 1,0 százalékponttal csökkent.

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 21 ezerrel 152 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,0 százalékponttal 6,1 százalékra csökkent július-szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A munkanélküli nők száma 18 ezerrel 141 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,0 százalékponttal 6,7 százalékra mérséklődött.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,9 százalékponttal 16,7 százalékra csökkent, bár a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak, valamint az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 0,6 százalékponttal 5,6 százalékra, utóbbiaké 1,0 százalékponttal 5,4 százalékra.

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,9 hónapról 19,3 hónapra nőtt; a munkanélküliek 49,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

A munkanélküliség Dél-Dunántúl kivételével mindegyik statisztikai régióban csökkent. Nyugat-Dunántúlon az egy évvel korábbinál 1,3 százalékponttal alacsonyabb, 3,2 százalékos volt a ráta, míg Észak-Alföldön az 1,3 százalékpontos javulás ellenére is 10,2 százalékos volt a munkanélküliség. Összességében a legjobb és a legrosszabb mutatóval rendelkező régió közötti különbség nem változott, 7,0 százalékpont – közölte a KSH.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint szeptember végére a nyilvántartott álláskeresők létszáma 10,1 százalékkal 342 ezerre csökkent.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 265 ezerre nőtt a július-szeptemberi időszakban, ezzel 14 ezerrel meghaladta az előző három hónapos időszakit, és 116 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A 2,8 százalékos növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac 49 ezerrel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 52 ezerrel bővült, miközben külföldi telephelyen 15 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel ezelőtt.

A foglalkoztatottak közül 4 millió 228 ezren tartoztak a 15-64 évesek korcsoportjába. Körükben a foglalkoztatási ráta 0,3 százalékponttal javult az egy hónappal korábbi adathoz képest, a 64,8 százalékos adat 2,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 15-64 éves férfi foglalkoztatottak létszáma 2,8 százalékkal 2 millió 297 ezerre bővült, foglalkoztatási rátájuk 2,4 százalékponttal 71,3 százalékra nőtt július-szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A 15-64 éves női foglalkoztatottak száma 2,5 százalékkal 1 millió 931 ezerre emelkedett, foglalkoztatási rátájuk 2,0 százalékponttal 58,4 százalékra javult.

A 15-24 éves foglalkoztatottak létszáma 293 ezer volt, foglalkoztatási arányuk 2,9 százalékponttal 26,7 százalékra nőtt.

A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, valamint az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma egyaránt emelkedett, előbbiek foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal 81,3 százalékra, utóbbiaké 3,8 százalékponttal 46,4 százalékra.

A 20-64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 2,2 százalékponttal 69,7 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 76,9, a nőknél 62,8 százalék – közölte a KSH.

A foglalkoztatás szintje a 15-64 évesek körében valamennyi régióban emelkedett, legjelentősebben, 3,8, illetve 3,7 százalékponttal a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon.

A foglalkoztatási ráta Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb, 69,0 százalékos, Észak-Magyarországon pedig a kiemelkedő növekedés ellenére a legalacsonyabb, 59,9 százalékos.

NGM-államtitkár: öt év alatt 555 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

A 2010-es kormányváltás óta 555 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a növekedés döntően a versenyszférában következett be, ahol 332 ezerrel dolgoznak többen, mint öt éve – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Az elmúlt időszak munkaerőpiaci eredményeit értékelő sajtótájékoztatón az államtitkár hozzátette: öt év alatt 64,8 százalékra javult a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról, míg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra csökkent az öt évvel ezelőtti 11,6 százalékról.

Jól látszik a foglalkoztatás terén is, hogy működnek a magyar reformok – jelentette ki az államtitkár. A rendszerváltás óta nem volt ennyi embernek munkája Magyarországon, mint most – tette hozzá.

Elemzők: a vártnál kedvezőbb lett a munkanélküliségi ráta

A vártnál kedvezőbb lett a július-szeptemberi munkanélküliségi ráta – hívták fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai alapján az Erste és a Takarékbank makroelemzői, akik idénre 6,9-7 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát várnak.

A munkanélküliek száma 293 ezer volt július-szeptemberben, ezzel a munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent az előző három havi 6,7 százalékról – közölte a KSH.

Barczel Vivien, az Erste makroleemzője az MTI-nek elmondta, hogy a július-szeptemberi vártnál jobb munkanélküliségi ráta elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhető, és az év hátralévő részében kissé emelkedhet a ráta a szezonális hatások miatt.

Fotó: MTI

Forrás: Hirado.hu

9 hozzászólás “Hat és fél százalék alá csökkent a munkanélküliség” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Tovább javítaná a kormány a munkaügyi statisztikát!
    .
    “Úton a nagy szocialista álom, a teljes foglalkoztatottság felé: a közmunkások után jöhetnek a központilag kirendelt csemegepultosok” 😛 😀
    .
    http://www.bajainapilap.hu/cikk/Kotelezo_letszamnoveles_jon_a_kiskereskedelemben/194624

  2. nagyapó szerint:

    Nem csoda, hogy zuhan a baloldal népszerűsége, amikor a szakszervezet és a baloldal feladatát a kormánynak kell átvenni. Kötelező lehet a 400 nm-nél nagyobb áruházakban 70 nm-ként legalább egy eladó. A maffiabalnak és a multiknak ez nem tetszik.
    Eetásak irány a 6 %!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. felix szerint:

    Szemétláda!
    Szerinted az új munkaerőket nem a vásárlóknak kell majd eltartaniuk?

  4. felix szerint:

    Irány a kapun belüli munkanélküliség.

  5. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó már megint csak a röfögés össze-vissza!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. felix szerint:

    Egyébként ez megint el fog bukni, mert nincs indoka az alapterülethez kötésnek, mert vagy kel 70 nm.-renként egy ember vagy nem.

  7. Tarjányi László szerint:

    Van benne ráció, 70 nm-enként egy eladó ügyelne, nehogy a főnökeik példáján felbátorodott narancsosok meg Balog páter pártfogoltjai lopjanak! 😛

  8. felix szerint:

    Vén pöcs!
    Úgy látom, hogy neked még egy riposztra sem futja agyilag.

Itt lehet hozzászólni !