Tóth Ilonára emlékeztek

Csepel.hu

ti2

Tóth Ilona 1956-os halálraítélt halálának 58. évfordulója alkalmából tartottak koszorúzást a Tóth Ilona Szakorvosi Rendelőintézet falán elhelyezett emléktáblánál és az épület aulájában található installációnál június 26-án.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester és Morovik Attila alpolgármester, Németh Szilárd országgyűlési képviselő nevében munkatársai, a Történelmi Emlékbizottság Katonai Tagozatának nevében Kovács Sándor ny. vezérőrnagy, a Fidesz-KDNP csepeli frakciójának tagjai, valamint a Tóth Ilona Szakorvosi Rendelőintézet képviseletében dr. Juhász György főigazgató-főorvos.

Ezután a rendelőintézet aulájában található installációnál néma főhajtással tisztelegtek és koszorút helyeztek el a megemlékezők.

Tóth Ilona 1956 novemberében szigorló orvosként dolgozott, karitatív tevékenységet folytatott, a fegyveres harc befejeződése után csatlakozott a politikai ellenálláshoz, részt vett röpcédulák készítésében. A bírósági ítélet szerint két társával együtt 1956. november 18-án meggyilkoltak egy ismeretlen férfit, akit ÁVH-snak véltek. Első fokon gyilkosság és izgatás vádjával ítélték halálra, majd 1957-ben végezték ki a fiatal medikát.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !