A csepeli hév Kálvin térig vajon meghosszabbítják?

Tájékoztatás - hétvégén pótló autóbuszokkal közlekedhetnek a H7-es hév vonalán

Egyik olvasónk egy kérdést küldött be a BKK-nak a csepeli hév Kálvin térig történő meghosszabbításával kapcsolatban (amelyről tanulmány is készült). A kérdésre a Budapesti Közlekedési Központ az alábbiakat válaszolta.

A H6-os és a H7-es hévvonalak fejlesztése érdekében Társaságunk előzetes megvalósíthatósági tanulmányt készített, amelyben kidolgozásra kerültek a lehetséges műszaki megoldások és irányelvek, valamint meghatározásra kerültek a projekt becsült költségei. Az előzmény munkák eredményeként az látszik, hogy mind a csepeli, mind a ráckevei hév vonalat gyorsvasúti üzem paraméterei szerint célszerű fejleszteni. A Fővárosi Önkormányzat pénzügyi lehetőségeinek, továbbá a 2014-2020-as európai uniós támogatási időszak jelenleg ismert finanszírozási kereteinek figyelembevételével – a Főváros vezetésének állásfoglalásával összhangban – Társaságunk csak azon projektek előkészítését folytatja, amelyek becsült költségeire biztosított az EU-s támogatás.

E fejlesztés azonban sajnos nem illeszthető a 2014-2020 közötti időszak támogatott fejlesztéseinek jelenleg ismert irányvonalaihoz. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elvégzett döntés-előkészítő vizsgálatok során készült előzetes költségkalkulációból kiderült, hogy a beruházás nagyságrendje (a beruházás teljes becsült költsége körülbelül 300 milliárd forint) miatt a várható támogatások legnagyobb részét lekötné a projekt megvalósítása. Támogató döntés esetén is ütemezett (szakaszolt) megvalósítással lehet számolni a beruházás megvalósításában. A projekt déli szakaszára vonatkozó előzetes-megvalósíthatósági tanulmány alapján a csepeli és ráckevei hév vonalak fejlesztése 3 fő ütemből állhat össze. Ez összességében azt jelenti, hogy a teljes beruházás jelenlegi tudásunk szerint a projekt indítását követően – azt feltételezve, hogy folyamatosak az építési munkák – körülbelül 14-15 év alatt valósítható meg. A Fővárosi Önkormányzattal együttműködve Társaságunk keresi azon finanszírozási lehetőségeket, amelyekkel a fentebb ismertetett fejlesztési irányelvekhez igazodva korszerűbb utazási feltételeket lehet teremteni mind a csepeli, mind a ráckevei hév vonalakon. Kérjük tájékoztatásunk elfogadását. Üdvözlettel: Budapesti Közlekedési Központ

11 hozzászólás “A csepeli hév Kálvin térig vajon meghosszabbítják?” bejegyzésre

  1. Hunnia szerint:

    300 milliárd a jó édes…
    A kis földalatti mennyiből épült? Mennyi idő alatt? Mikor? Nincs több kérdésem.

    De ahhoz nincs eszük, hogy a 2-es villamos vonalát rákapcsolják a 47/49-re és akkor lenne egy 2A, ami mondjuk elmegy a Kálvin térig és még tovább is.

  2. felix szerint:

    Az ország jobban teljesít, ezért nekünk nincs egy vasunk sem. Csak az van amit a rohadt Unió finanszíroz.

  3. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó megint röfög.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  4. Zolika szerint:

    Hunnia! Ha jól tudom, akkor ott szintbeli eltérés van (47/49 vs. 2-es villamos). A Kálvinra mi a fenéért akarsz ennyire menni, mikor a Fővám téren a 2-es villamosról leszállva fel tudsz szállni a 4-es metróra.
    Nagyokos! 😀

    Demszky 20 év alatt hány metróvonalat adott át, hány új villamosvonalat és hány új busz vagy troli került a főváros útjaira?
    Tudjuk a választ…

  5. felix szerint:

    Zolika!
    Nézz utána és lesz neked meglepi.

  6. felix szerint:

    szemétláda.
    Amikor ezt írod, olyankor tudni lehet, hogy nincsenek érveid.

  7. Grün Izidor szerint:

    Nem értem a nyekergést!
    Hogy a Kálvin térre mi a frászért kellene meghosszabbítani?!
    A csepeli HÉV 1951-es átadása óta össze van kötve a szentendrei HÉV-vel a 6-os villamoson keresztül!
    Sőt újabban már a Vágóhíd megálló és Flórián tér között is jár az 1-es! 😛 😀

  8. joságos szerint:

    T.Hunnia! A “Kisföldalatti” a millenniumra készült el. Akkor más volt a magyar fizető eszköz és más volt annak a vásárló értéke. Amúgy a technológia is teljesen más volt. Hozzáoszlásának 2. része egyszerűen badarság.

  9. nagyapó szerint:

    Nem hiszem, hogy annyira fontos lenne a HÉV Kálvin térig való vezetése? Nézve a Csepelről a 2-esre áramló utasmennyiséget nem tartom szükségesnek. Talán jobb lenne egy pesti fonódó villamos Csepeltől ….-ig. (Ekkor ugyanis nem vágná ketté Csepelt a HÉV).
    Talán fontosabb lenne a Ny-K irányú forgalom megoldása.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. Tarjányi László szerint:

    Arról nem is beszélve, hogy az átkosban kifelé jöttek Csepelre reggel, mert itt voltak a munkahelyek. Ma befelé megy mindenki reggel, mert ott talál munkát.

    Az lenne a megoldás hogy annyi munkahely kellene Csepelre, hogy legalább annyian jöjjenek reggel kifelé, mint befelé! Állítólag Borbély Lénárd megígérte a választási programjában hogy a gyártelepet fejlesztik, s munkahelyeket teremtenek. Persze elég lenne ha befektetőket hoznának Csepelre vagy a fideszes potentátok legalább a lopott pénz itt fektetnék be! Csak az a baj, hogy ismerik saját maguk és az itteni fideszes haverok képességeit, így egy fillért sem akarnak itt befektetni!

  11. szkeptikus szerint:

    nagyapó:

    Tényleg ennyire nem látod? A legjellemzőbb irány a 4-6-os első 5 megállója pesti irányba. Vajon miért? Elárulom: a 2. megállónál 3-as metró, az 5.-nél 2-es. Tehát nem a Kálvin tér a cél, hanem a 3-as metró. Az Astoriáig történő meghosszabbítás pedig a 2-es metróval való kapcsolat miatt fontos. Persze, hogy nem mennek a 2-es villamossal, mert onnan még egy villamossal menni kell a metróhoz, a 4-6-ossal a lehető leggyorsabb elérni a metrót. Ezért akarják a Kálvinig/Astoriáig meghosszabbítani ezt a nyavalyás hév-et. A villamos nettó baromság lenne, nem bírná sem a 2-es vonala, sem a 4-6-os vonala a forgalmat.

Itt lehet hozzászólni !