Gyurcsány egykori minisztere is az előrehozott választás híve

Inforadio.hu

Az első Gyurcsány-kormány egykori minisztere, Bozóki András is támogatná az előrehozott választásokat vagy egy nagykoalíció felállítását. A baloldali értelmiségiek azonban többségükben nem állnak ki emellett, bár határozottan a kormány mellett sem. Miért nem része a magyar szokásjognak az előrehozott választás? És hogyan tehető azzá? A többi mellett erről kérdeztük Csizmadia Ervint, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatóját.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója a hvg.hu-n hétfőn megjelenő elemzésében azt írja, hogy az előrehozott választás nem egyedi ügy és nem pusztán az MSZP-Fidesz küzdelem része. Jóval több annál.

Csizmadia Ervin az InfoRádiónak azt mondta: Európában az előrehozott választás a politikai verseny és a szokásjog része, de Magyarországon egyelőre még csak tanuljuk, hogy mit kezdjünk vele. Nálunk is többször felmerült ugyan – elsőként a ’90-es évek elején, az Antall-kormány idején, de az ellenzéknek akkor sem sikerült megvalósítania -, mostanáig mégis úgy tekintünk rá, mint ami a magyar szokásoktól idegen.

A politikai elemző ugyanakkor rámutat arra: a demokratikus szokásjog valami olyasmi, amit egyszer el kell kezdeni. Azaz a törvények önmagukban nem garantálják, de ha egyszer megteremtődik az alapja, később is kivitelezhető. Ez Nyugat-Európában már megtörtént, Magyarországon azonban még nem.

A folyamatot szerinte az segítené, ha a közélet megmozdulna, ha az értelmiség az ügy élére állna. Rámutatott arra: bár az elmúlt években a baloldali és liberális értelmiség nem állt ki egyértelműen a kormány mellett, ellene sem, azaz csendben maradt. Nem beszélt arról, hogy milyen kételyek vannak benne. Egyedül Hajós András állt ki nyíltan egy televíziós műsorban 2006 szeptemberében, és szólította fel lemondásra a miniszterelnököt, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után.

A háttérben, magánbeszélgetések keretében természetesen sokan bírálják a kormányt – mutatott rá Csizmadia Ervin.

A nyílt beszéd hiánya az elemző szerint elszegényíti a nyilvánosság funkcióját. Mint mondta, az előrehozott választás sosem került be a magyar szokásjogba, ha a mindenkori kormány mellett álló emberek nem foglalnak állás saját kormányukkal szemben.

Bozóki András kiáll

Az első Gyurcsány-kabinet egyik minisztere szerint ugyanakkor előrehozott választás útján vagy egy látens nagykoalíció formájában egy új kormánynak kellene kezelnie a mostani válságot. Bozóki András, a Közép-európai Egyetem tanára az InfoRádiónak azt mondta: könnyen lehet, hogy egy súlyosan elveszített európai parlamenti választás után a szocialisták miniszterelnököt váltanak.

Bozóki András kifogásolta, hogy a kormányfő mindig csak az aznapi csatát akarja megnyerni, hogy csak a mára, a holnapra köt koalíciókat, és nem gondolkodik azon: mi lesz az országgal egy év múlva. Emiatt már el kell gondolkodni azon, milyen kormánykoalíció vezethetné ki az országot a válságból. Ez lehetne egy előrehozott választás keretében megválasztott kabinet vagy egy nagykoalíciós, szakértői kormány.

Az egykori miniszter arra nem számít, hogy a kormány már az európai parlamenti választások előtt megbukna, de szerinte egy rossz választási eredmény – például, ha legfeljebb 5 szocialista képviselő jut mandátumhoz, miközben Magyarországnak 22 helyet biztosít az EP – elindíthat egy olyan lavinát, mint amilyen 2004-ben Medgyessy Péter lemondtatásához vezetett.

Bozóki András elképzelhetőnek tartja, hogy egy elveszített választás után azt fogják érezni a szocialisták: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége egyenes út ahhoz, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerezzen a parlamentben 2010-ben. Ebben az esetben pedig azt gondolhatják, hogy a jelenlegi miniszterelnöknél bárki jobb lehet.

Éppen ezért, ha a júniusi megmérettetés nem a kívánt eredményt hozza az MSZP számára, nem az előrehozott választásba menekül majd a jelenlegi kormánypárt, hanem miniszterelnököt cserél – véli Bozóki András.

Rámutatott ugyanakkor arra is: egy esetleges előrehozott választás már nem csak az MSZP-n múlik, elképzelhető, hogy valamelyik kis párt terjeszti elő a javaslatot, hogy így szerezze vissza a választók bizalmát, maga a kezdeményezés ugyanis százalékokat jelenthet az adott párnak.

Forrás: Inforadio.hu

9 hozzászólás “Gyurcsány egykori minisztere is az előrehozott választás híve” bejegyzésre

  1. Szilveszter szerint:

    Kettős oka van annak,hogy magyarországon nem lett “divat”, vagy ha úgy tetszik: nem vált szokásjoggá az előrehozott választás. Ez akár ok-okozatként is tekinthető. Mi magyarok még 20 évvel az előző éra letűnése óta sem tudunk mit kezdeni az önrendelkezés jogával. Valahogy nekünk a politika még mindíg “úri huncutság” (by Hankiss). Lévén, hogy a megválasztottaknak van (jó esetben 4 évük a székben) eszükbe sem jut, hogy a munka máris a győzelem másnapján kezdődik, és a következő választásokig minden egyes nap a kampányban szereplő ígéretek mentén zajló, kvázi kapmány a következő ciklusra. Az alulmaradtak pedig a sebeiket nyalogatják egészen a következő választások kampányáig, ahol feltámad a tudat, hogy bezzeg ők mennyivel jobban csinálták volna.
    Sebaj, lehet ebből tanulni, és ha ilyen nehezen tanul a Magyar, és persze csak a saját kárán hajlandó tanulni, nos akkor ez a dolog így néz ki. Akkor, ha az új ciklusban a képviselő a “népe” között marad, látható, és látogatható (fogadóóra) akkor más lesz a kép. No persze, ha a T választó felszedi a ráncot a gyatyáján, és keresi a saját képviselőjét, egy kis diskurzus céljából.
    De könyörgöm! Amikor az ország torka véres, mert éppen az energiát a nemzetközi válság okozta problémákra kellene helyezni, akkor ne lebegtessük már ezt az előrehozott választásosdi dumát! Mindenki nagyon jól tudja, hogy a kicsi pártok nem terjesztenek elő semmilyen előrehozott választást, semmilyen többletszavazatot ez nem okozna, ez sima parasztvakítás. Egyedül a Fidesz nem hajlandó megérteni, hogy nincs itt az ideje. az előrehozott választások szokásjogba bevezetésének. És nem aktuális erről beszélni sem.
    De hát a drágalátos Fidesz ezt hogy is fogná fel? És amúgy sem feszegetik, csak hát morfondíroznak rajta, hát már az is baj? ÁÁÁÁ Nem! csak átüt a szellemifogyaték, és a hatalomért hiszti. Szép álom! 😀

  2. Öreg halász szerint:

    “De könyörgöm! Amikor az ország torka véres, mert éppen az energiát a nemzetközi válság okozta problémákra kellene helyezni, akkor ne lebegtessük már ezt az előrehozott választásosdi dumát! ”

    Ez egy impotens kormány, és maga okozta a válságnak ezt a fokát. Minél hamarabb lesz új választás, annál jobb lesz mindenkinek. Hosszú távon, mert az idiotizmus, dilettantizmus és a tolvajlások árát sajnos ki kell fizetni.

  3. LB szerint:

    “Jelen pillanatban a Jobbiknak legalább annyi esélye van az európai parlamentbe jutni, mint a két kisebb parlamenti ellenzéki pártnak.”

    http://index.hu/belfold/2009/02/10/tenyleg_olyan_eros_a_jobbik_/

    Na Szilveszter, lehet verni a tam-tam dobot!

  4. nagyapó szerint:

    Megint olvashattunk egy hazugságokon alapuló hozzászólást az előrehozott választások ellen.
    Az amerikai ingatlanválság kirobbanásakor az ellenzék figyelmeztetett, hogy ez hozzánk is el fog érni. Fletó tagadta vudu hatásnak mondta. Ekkor a magyar gazdaság már romokban volt. Erre jött a világválság, amit a környező országok könnyebben vesznek, mert jobb helyzetben vannak.
    Most újra csak PR tevékenység folyik, újabb bizottságok, programok, stb.
    Fletó mindenáron hatalmon akar maradni, mert 2010- re annyira tönkreteszi az országot, hogy a következő kormány romeltakarításra fog kényszerülni (lásd Antall kormány), és Fletóék 4 év dekkolás után újra folytathatják tolvajlásaikat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. totó szerint:

    Igaz, hogy a szocik tönkre vágják még az országot egy év alatt, jól megtöltik a zsebüket és a klientúrát is kibélelik egy kicsit, de aztán 2010-ben akkorát fognak bukni, mint Rottenbiller: Borítékolom a 15%-ot.

  6. Papi szerint:

    totó!
    Igazad van csak az a baj, hogy utána fizetni kell és nem ez a tolvaj banda hanem mi, bérből és fizetésből élők fogjuk kifizetni nem ők. Szilveszter már megint kivágott egy hamis tirádát és nem vesszi (vagy nem akarja) észre, hogy megint nőt az orra a kis huncut Szilveszter Pinokiónak.

  7. totó szerint:

    gondolom álmatlan éjszakákat nem fog okozni a szociknak az utánuk hagyott kaksi kupac, mert jól megszedik magukat annyira, hogy az unokáiknak se legyen gondjuk az életben, de azért kissé ronthatja majd az összképet, ha páran a sittről gondolják végig hálátlan tevékenységüket. Talán elindult valami (persze a fideszes ügyészség nyomására).

    És sajnos amíg ez a pár ember a hűvösön pihizik majd, addig a nekünk kell majd megfizetnünk a korrupció, a retardáltság árát.

  8. asdf szerint:

    ha elég szoci a rács mögött lesz, akkor kell adni nekik valami olyan munkát, amivel termelni tudnak (mindegy mit, csak valódi munka legyen), a megtermelt cuccok eladásából befolyt pénzt pedig az általuk okozott gazdasági károk enyhítésére lehetne fordítani. Ha lenullázták a számlát, akkor szabadulhatnak.

  9. LB szerint:

    Totó! Az ügyészség NEM fideszes! És hál istennek szoci sem!
    A törvénytelenség az törvénytelenség, mindegy melyik oldal követi el.
    És kapják is meg jól megérdemelt jutalmukat!

Itt lehet hozzászólni !