Eltűnnek a devizahitelek a pénzügyi rendszerből

“valódi pénzügyi katasztrófát sikerült elhárítani, ha a kormány nem lépett volna időben, mintegy 700 milliárd forinttal nagyobb adóssággal kellene szembenézniük az embereknek”

MTI, Csepel.hu

0___anyagok_kepek_cikkek_2015_januar_varga

Fotó: Eisenmann József

Február elsejétől nem lesz deviza alapú lakáshitel, és más típusú devizahitel Magyarországon, az ebből eredő gondok eltűnnek a hazai pénzügyi rendszerből – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombati sajtótájékoztatóján.

A miniszter kiemelte: február elseje történelmi fordulónap, megkezdődik az elszámolás és a forintosítás, valamint hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is. A forintosítással 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a kormány a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást – tette hozzá.

Kijelentette: a kormány és a Magyar Bankszövetség egyetértett abban, hogy a bankok a devizahitelek forintosításának végéig, illetve az elszámolás lezárásáig önkéntesen fenntartják a lakásértékesítési kvótarendszert.

Varga Mihály kiemelte: fennmarad a kilakoltatási moratórium, ezzel is segítik a nehéz helyzetbe került családokat.

Varga Mihály 2015 legfontosabb gazdaságpolitikai lépésének, eredményének nevezte a devizahitelek kivezetését.

Hangsúlyozta: a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek kivezetésével 3600 milliárd forintot kitevő hitelállomány forintosítása történik meg, ezzel a lépéssel mintegy félmillió család otthonát védte meg a kormány a szélsőséges és előre nem kiszámítható árfolyamváltozásoktól. A bankok elszámoltatásának következtében 25-30 százalékkal csökkennek a hitelek törlesztő részletei is.

Varga Mihály azt mondta, valódi pénzügyi katasztrófát sikerült elhárítani, ha a kormány nem lépett volna időben, mintegy 700 milliárd forinttal nagyobb adóssággal kellene szembenézniük az embereknek. A forintosítással ugyanis sikerült megelőzni azt, hogy a svájci jegybank januári döntése miatt a devizahitelesek törlesztő részletei mintegy 20-25 százalékkal emelkedjenek.

Hozzátette: azzal, hogy a devizaadósságtól való kitettség csökkent, az állami gazdálkodás terhei is csökkentek, mert körülbelül 1000 milliárd forint árfolyamveszteségtől, azaz a tartozások ekkora összegű növekedésétől védte meg a kormány a lakosságot, az államháztartást, az önkormányzatokat. Arról is szólt, hogy maguk a bankok is jól jártak, mert a forintosítás nélkül a jövőben – a jelentős árfolyamváltozás hatására – a nem fizető adósok száma ismét emelkedett volna, a nem teljesítő hitelek mögé pedig újabb jelentős céltartalékot kellett volna félretenniük a bankoknak.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: megelégedéssel nyugtázta a kormány az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett döntését, miszerint a bankok elszámoltatásáról szóló törvény összhangban van az alaptörvénnyel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig pereskedő bankoknak is meg kell kezdeniük az elszámolást az ügyfeleikkel.

Emlékeztetett arra: az Országgyűlés tavaly ősszel devizahitelek forintosítása esetében az átváltási árfolyamot a svájci frank esetében 256,47, az eurónál 308,97, a japán jennél pedig 2,163 forinton határozta meg.

Elmondta: a devizahiteles, érintett ügyfelek március és április folyamán hivatalos értesítést bankjuktól az elszámolásokról, a forintosításról. Ha az ügyfél vitatja az elszámolást, a kézbesítéstől számítva 30 napon belül panaszt tehet a bankjánál. Ha nem sikerül megegyeznie az ügyfélnek a bankkal, a Magyar Nemzeti Bank égisze alatt működő Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat – fűzte hozzá a miniszter.

Varga Mihály rámutatott: a kormány a magyar emberek és családok védelme érdekében tett intézkedéseivel precedenst teremtett Európában, a Magyarországon megtett lépéseket napjainkban már a nemzetközi sajtó is dicséri.

A miniszter jelezte: olyan rangos gazdasági lapok, mint az Economist, vagy a Financial Times, is dicsérte cikkeiben a magyar kormányt, hogy idejében lépett, és megvédte a magyar lakosokat a svájci jegybank januári döntésének következményétől.

Varga Mihály egy lengyel lap ezzel kapcsolatos mondatait idézte fel, mely szerint a magyar példa azt mutatja, hogy az államnak joga van megvédenie polgárait a pénzpiacok mozgásaitól.

Kiemelte: a devizahitelek kivezetéséhez kellettek a kormány 2010 óta megvalósított következetes lépései, amelyekkel az előző szocialista kormányok hibás döntéseit próbálta korrigálni, jóvátenni azt, hogy például az előző kormányok nem szabályozták megfelelően a bankok hitelezési gyakorlatát. Kellettek a forintosításhoz a Magyar Nemzeti Bank lépései, rendezni kellett a jogi helyzetet, szükség volt a Kúria döntésére is.

Emlékeztetett a miniszter arra, hogy 2010-ben olyan magasak voltak a kamatok, hogy az átváltás nem jelentett volna igazi segítséget a devizahiteleseknek. Másrészt, az MNB teljes devizatartalékára szükség lett volna a forintosításhoz 2010-ben, ami beláthatatlan következményekkel járt volna a forint árfolyamára.

Varga Mihály végezetül hangsúlyozta: azóta a magyar gazdaság eredményei, mutatói miatt számottevően csökkentek a kamatok, így már sikerrel megvalósítható a forintosítás.

Varga Mihály egy kérdésre elmondta: a közelmúltban levelet írt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amelyben szorgalmazta, hogy a parlament illetékes testületei a jegybank felügyelő bizottsága tagjainak megválasztásához minél hamarabb teremtsék meg a feltételeket, hozzák meg a döntéséket, hogy a Magyar Nemzeti Bank új felügyelő bizottsága megkezdje a munkáját.

csepel.hu

14 hozzászólás “Eltűnnek a devizahitelek a pénzügyi rendszerből” bejegyzésre

 1. Grün Rikárdó szerint:

  “Ugyanannyi ingatlana van, a tartozása kevesebb, a bankban lévő, feleségével közös pénze viszont valamivel több lett tavaly májushoz képest Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz elnökének, akinek vagyonnyilatkozatából kiderül az is, hogy könyvkiadásból 5,5 millió forint követelése származik.”
  .
  Szerencsére még idejében svájci-frankban sikerült törlesztenie svájci-frank hitelét!
  http://hvg.hu/itthon/20111018_orban_hitel_torlesztes
  Szegény ország szegény miniszterelnöke, de gazdag barátai vannak?! 😛
  .
  http://www.atv.hu/belfold/20150131-igy-valtozott-orban-viktor-vagyona-2014-ben

 2. nagyapó szerint:

  Hát igen. 1.3 millió embernek korrigálják a szocik által elkúrt kölcsöneit.
  A Matolcsyék általi megoldást követeli több ország bankok által átvert lakossága.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

 3. felix szerint:

  Az Orbánék által bevezetett hitel konstrukcióval a szocik verték át az embereket.
  Ez jön ki a szemétládából.

 4. Grün Rikárdó szerint:

  “Eltűnnek a devizahitelek a pénzügyi rendszerből”
  .
  Sanyaró a nagy illuzionista!
  Abrakadabra! Láttya?! Nem láttya! Na láttya! 😛 😀

 5. Grün Rikárdó szerint:

  A 444.hu gyűjtést szervezne Orbán Viktor megsegítésére
  “Látva az idei vagyonnyilatkozatát, aggódnak Orbán anyagi jóllétéért. Most végre Ön is adakozhat a miniszterelnöknek!”
  .
  Engedjétek le az én kocsimból is! 😛 😀
  .
  http://propeller.hu/itthon/3055771-444-hu-gyujtest-szervezne-orban?fb_action_ids=1562411527349534&fb_action_types=og.comments

 6. ebihal szerint:

  vén barom!
  Ha a szocik megszüntetik a deviza alapú hitelt, azért ugattak volna! A Fidesznek
  épp úgy meg volt a lehetősége, hogy felhívja a figyelmet, de inkább ők is felvették
  a hitelt. Nem hiszem, hogy ebben az országban, ennyi embert kell pelenkázni!
  Matolcsy ismét sikeresen elbaszott 3 milliárdot!

 7. nagyapó szerint:

  Eetásak! Minden szoci olyan hülye, mint csecsemő béka? Ne keserítsenek el!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

 8. felix szerint:

  Miért keseregsz?
  Te verhetetlen vagy hülyeségből.
  Senki sem veszélyezteti a helyedet.

 9. ebihal szerint:

  vén barom!
  Érdemben is tud ugatni, vagy születésileg egy ökör?

 10. nagyapó szerint:

  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon tárgyalt:
  “A záró nyilatkozatban az IMF megállapította, hogy a magyar gazdaság kilábalóban van a válságból, de az erős, fenntartható bővüléshez és a magánszektorbeli magasabb foglalkoztatottságig még mindig hosszú az út. A makrogazdasági lépések hozzájárultak a sebezhetőség csökkenéséhez, az erős növekedéshez és a munkanélküliség csökkentéséhez.”
  Nocsak! Mit szólnak ehhez a zeetásak?

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

 11. Grün Rikárdó szerint:

  Következő bekezdés:
  “Magyarország ugyanakkor a valutaalap szerint továbbra is sérülékeny és középtávú növekedési kilátásai visszafogottak. Ez a helyzet lehetőséget kínál a politikai döntéshozók számára, hogy újrakalibrálják a szakpolitikákat a fennmaradt sebezhető pontok és szerkezeti gyengeségek kezelésére.” 😛

 12. nagyapó szerint:

  Így van a szocik megalapozták a fejlődést. Ezt látja az IFM is.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

 13. nagyapó szerint:

  Ezermilliárd forint marad a lakosságnál az Orbán kormány devizásokat mentő programja alapján.
  Ezért nő a kiskereskedelmi forgalom. Csak így tovább!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

 14. Grün Rikárdó szerint:

  “Megszűntek február elsejével a devizaalapú lakáshitelek, de a helyettük belépő forinthitelekkel sem dőlhet hátra az adós.
  Van még néhány döntés, amit meg kell hoznia.”
  .
  Mit hoz a nyuszika?! 😛
  http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/02/02/uj-teendot-ad-a-forintositas-husvetra/

Itt lehet hozzászólni !