Már 295 forintnál az euró

Index

Csütörtök este átlépte a 291 forintos szintet az euró ára, ezzel megdőlt a múlt pénteki történelmi csúcs. Az újabb forintmélypontra már nem kellett hat napot várni: péntek reggel az euró ára előbb 292,62 forintig, majd egészen 295 forint közelébe menetelt.

Péntek reggel, nyolc óra után néhány perccel 292,62 forintos árfolyamon született kötés az euróra. Ezzel a forint újabb történelmi mélypontot ért el az előző esti 292,1 forintos szint után. Az árfolyam innen visszatért ugyan a 291,8-292 forintos szintre, ám negyed kilenc után néhány perccel már átlépte a 293 forintot.

A forintgyengülés ezután felgyorsult, az euró árfolyama percek alatt átlépte a 294 forintos szintet is, és egészen a 295 forint közelébe ment. Az új csúcs 294,91 forint/euró, majd az utóbbi kötések már a 294-294,5 forint/eurós sávban születtek.

Nemcsak az euróval szemben rogyott meg péntek reggel a forint. Az amerikai dollár árfolyama egyes kötéseknél már a 229 forintos szint fölött van, a svájci franké 198 forint közelébe emelkedett.

A mostani látványos forintgyengülés csütörtökön kezdődött. Már reggel óta kedvezőtlen hangulat uralkodott a feltörekvő európai devizák piacán. A vártnál is rosszabb amerikai makroadatok, illetve a rubel látványos gyengülése nyomán lejtőre kerültek a feltörekvő piaci devizák – mondta el a Napinak Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője.

Londoni alapkezelők kiszállása, illetve profitrealizálása küldhette lejtőre a fizetőeszközöket, köztük a forintot is. Az euró jegyzése 290,60 forinton tetőzött nap közben, este pedig átlépte a 292 forintos határt is. Ebben az időszakban a dollár 221,50, a svájci frank 193,50-en állt.

Az amerikai fizetőeszköz egyébként visszaerősödött a reggeli szintekre, az euró jegyzése napon belül egy dollárcenttel, 1,3070 dollárra süllyedt. A rubel az elmúlt tíz év legnagyobb zuhanását szenvedte el az elmúlt két napban. A jelek szerint a piac tesztelni akarja az orosz jegybankot, hogy az valóban megvédi-e 36 rubeles dollárárfolyamnál a nemzeti devizát, amely immár megközelítette a 35-ös szintet.

A forintgyengüléssel párhuzamosan folytatódott a hozamok emelkedése az állampapírok másodlagos piacán is. Éven belül a három hónapos benchmark ugyan nem mozdult, és a többi is csak tíz bázispontnál kisebb mértékben változott, ám éven túl 20-31 bázispont közötti növekedés történt.

Forrás: Index.hu

13 hozzászólás “Már 295 forintnál az euró” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Belehúztak.

  2. miska72 szerint:

    Minnél szarabb a forint,én annál több fizut kapok! 🙂

  3. baniko21 szerint:

    Miska72!
    Nem kombinálod el magad? A fizetésed nem ugyanannyi, mint eddig?
    Csak a vásárlóértéke lesz egyre kevesebb.

  4. miska72 szerint:

    Nem. Németeknek dolgozunk, a pénzt a cég euroban kapja. Minnél rosszabb a forint a cég annál többt kap, meg én is. Eggyütt sítunk együtt nevetünk, ez a vezetés filozófiája. Nekünk is volt rossz! Mikor erős volt a forint! Amikor 242 Ft volt egy euro, akkor nem örültünk.

  5. Menyhért Péter szerint:

    Azt hiszem, ideje már hogy lejjebb szálljon a forint értéke.
    Szerintem túl magasra volt értékelve eddig is. Az egész csak arra volt jó, hogy leplezze a hazai bér és jövedelem viszonyok tarthatatlanságát, mert nem az a baj valójában, hogy az import sokba kerül.
    Ha összehasonlítanánk például egy magyar és egy pl. osztrák mcdonaldszos dolgozó bérét, azt vehetnénk észre, hogy a magyar reálértéken az ötödét sem kapja meg a munkája értékének!
    S hogy miért a macdonaldszossal példálózom?
    Azért, mert abban a franchise rendszerben MINDEN összevethető: az alapanyagok, a teljesítmény és idő normák, a követelmények és a teljesítmények egyaránt.
    Ott nem lehet süketelni, hogy “dolgozzunk jobban elvtársak”!
    S hogy a devizahitelek megdőlnek? Ez is csak abból adódik, hogy a melós nem kapja meg a munkájának VALÓS ellenértékét.
    Egyébként például legalább a lakáshitelek esetén az államnak kutya kötelessége lenne azt mondani a bankrendszernek, hogy eddig titeket konszolidáltunk KÖZPÉNZBŐL, most ti konszolidáljátok az ártatlan bedőlt adósokat!
    Üdv menyus

  6. Gordon szerint:

    Nyáron visszasírjuk még ezt az árfolyamot… mivel addigra 350 lesz.

  7. nagyapó szerint:

    Miska72!
    M.O.-on a Ft a fizetőeszköz. Minden dolgozó Ft-ban kapja bérét, ezután fizet adót, Ft-ban és nem €-ban. Jó cég lehet az, ahol € van a borítékban. Még ilyen kellemes hely a kádkő gyártás, ahol jó a forint gyengülése.
    Nekünk, egyszerű polgároknak drágább az import, miközben az export nem érint, mert az export 81 %-át a multik adják. Ellenben az adóknak csak 20%-át állják.
    A kormány tovább folytatja a semmittevést, ezzel együtt óriási szövegelés folyik.
    Hihetetlen mennyiségű kölcsönt vesznek fel a szocik, amit a következő kormányra hárítanak (2010-től kell kamatosan visszafizetni), és a polgároknak kell kinyögni, így megalapozzák az várható elégedetlenséget.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. miska72 szerint:

    Ngyapó a fizetést Ft-ban kapjuk, csak van egy kiszállítási prémium, ez a kiszálitott megrendeléstől, és az euro árfolyamától függ.
    Nem kádkövet gyártunk, hanem Röntgen gépet! Ott vagyunk a világon az elsők között! A topp kettőben benne vagyunk! Philips és SIEMENS. Egyébként a népszabadságban volt egy riport az ügyvezető igazgatónkal.

  9. CsepeliXXI szerint:

    Miska!
    A csepeli Siemens már tanitja a kinai munkásokat.
    Mikor zárnak be teljesen?

  10. miska72 szerint:

    Ez a cég NEM Csepelen van! És NEM is SIEMENS! Csak nekik dolgozunk! Ez egészségügy! 🙂 A csepeli SIEMENS meg ha jól tudom, trafókat gyárt.

  11. tilona51 szerint:

    Miska 72! Amit írtál az tényleg csak úgy lehetséges, hogy euróban fizetnek a németek, a fizut pedig a melósok az éppen esedékes árfolyamon forintban kapják . Nekem a fizum így euróba átszámítva kevesebb lett!! Akkor most ez kinek jó, kinek rossz??

  12. ajró szerint:

    nálunk euróban kapja a cég az elvégzett munkánk után a pénzt a partnerektől, és mi azt kapjuk meg forintba átszámolva. persze az árfolyamnyereséget elfelejtik leosztani. (ok, a veszteséget sem vonják le, de annyira sosem volt még erős a forint, hogy ez kérdés lett volna) szóval mindegy mennyi az euró, ugyanannyi forintot kapok minden hónapban, csak hónapról hónapra kevesebbet tudok venni belőle. és ez nagyon nem oké.

  13. miska72 szerint:

    Hát akkor nem jó helyen dolgoztok.

Itt lehet hozzászólni !