Gyurcsány Goodfriend mellett

MNO

Gyurcsány Goodfriend mellett

Az ügyvivő úr fantasztikusan nehéz helyzetben fantasztikusan jó munkát végez – így köszöntötte a Demokratikus Koalíció (DK) által rendezett, Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című külpolitikai konferencián részt vevő André Goodfriendet Charles Gati.

Az amerikai ügyvivő egyébként a jelek szerint jól érezte magát az eseményen, szinte végig Gyurcsány Ferenc közelében tartózkodott, és láthatóan megtalálták a közös hangot.

Charles Gati magyar származású amerikai politológus, a Johns Hopkins Egyetem professzora előadásában hangsúlyozta, hogy Goodfriend megnyilatkozásai száz százalékban a State Department és az Amerikai Egyesült Államok véleményét, hozzáállását és politikáját tükrözik, akik pedig azt gondolják, hogy az ügyvivő a saját nevében beszél, „azoknak fogalmuk sincs arról, hogyan működik az amerikai külpolitika”. Gati nagyon jó húzásnak tartotta a kitiltási ügyet, illetve azt, hogy a diplomaták a korrupcióról beszélnek, nem pedig Paksról, Ukrajnáról, az illiberális magyar demokráciáról.

Elismerem, ez egy politikai húzás is, és népszerű – mondta a professzor. Mint kifejtette, mindenki azt feltételezi, hogy itt minden politikus lop, ezért azok az amerikai diplomaták, akik korrupcióról beszélnek, egy népszerű ügyet karolnak fel. – A politika egy legitim foglalkozás, és hogy ha ezt Amerika egy jó ügy érdekében teszi, akkor csak tapsolni kell ehhez – jelentette ki a professzor.

A NATO-val kapcsolatban Charles Gati úgy vélekedett, hogy ez az egyetlen hatalom, amely Magyarországot megvédheti az orosz agressziótól. – A szenátus védelmi bizottságát januártól John McCain vezeti. Mondjak ennél többet? Hogy lehet így nekimenni McCainnek, hogy lehet így nekiugrani Amerikának? Milyen jogon beszélnek Orbán Viktor és társai a magyar függetlenség megvédéséről, amikor minden lépésük külpolitikai téren ennek pont az ellenkezője? Meg kell mondjam, tudok arról, hogy a NATO-nál is vannak megbeszélések. Hogy lehet pont azokat elidegeníteni, akik a legtöbbet tettek és tennének a magyar függetlenségért? – fakadt ki a professzor, aki szerint „Amerika nélkül a magyar függetlenség kaput”.

Charles Gati nevetségesnek tartotta azt a feltételezést, hogy az EU vagy az Egyesült Államok próbálnák megdönteni a magyar kormányt, szerinte legfeljebb befolyásolni lehet a helyzetet. Gati ezen állítása azért is érdekes, mert már 2012-ben arról beszélt, hogy „igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák”. Később öt pontban foglalta össze, miként lehetne megbuktatni Orbán Viktort, ezek egyike a polgárháború volt, „ha folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása”.

Gati idén nyáron a The American Interest című konzervatív folyóiratban megjelent cikkében többek között arra bátorította az Európai Uniót, hogy tűzze napirendre Magyarország tagságának kérdését, az amerikai kormányt pedig arra, folytasson „büszke, de udvarias kulturális háborút a hivatalos sajtóban papoló Amerika-ellenes gengszterekkel”, s helyezze alacsonyabb szintre az amerikai– magyar diplomáciai kapcsolatokat. E javaslatait Charles Gati tegnap is fenntartotta, mint fogalmazott, „ez kivételesen egy olyan cikk, ami miatt nem kell szégyenkeznem”, és úgy vélekedett, hogy az amerikai külpolitika „pontosan azt csinálja, amit csinálni kell”.

Gyurcsány Ferenc a konferencián arról beszélt, hogy Orbán Viktor gondolkodásából hiányzik az együttműködés elfogadása, barát-ellenség dichotómiában látja a világot, és az ellenséget a Nyugatban látja, barátokat pedig Keleten keres, ami szemben áll Magyarország nemzeti érdekeivel. A DK elnöke szerint a jelenlegi külpolitika következménye, hogy az elmúlt 30-35 évben az ország soha nem volt ennyire elszigetelve, mint most. Gyurcsány azt jósolta, hogy 2015-ben növekedni fog a kormány külső és belső elszigetelődése, nemzetközi és belpolitikai konfliktusokkal lesz teli az év. – Aki másfajta külpolitikát akar látni, annak nincs más választása, mint hogy itthon és külföldön is azt kívánja, minél előbb bukjon meg ez a kormány. A demokratikus ellenzék nagy célja az előre hozott választás elérése lehet – jelentette ki a DK elnöke.

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár kifejtette: Magyarországon nincs külpolitika, valójában csak belpolitika van, és annak vannak külpolitikai hatásai. A keleti nyitás politikájában nincs ideológia, a pénzszerzés az alapja, mert ha a kormánynak pénzre van szüksége, nem fordulhat a nyugati intézményekhez, hiszen azok megszabnák, mire fordítsák a forrásokat, de a keleti országokat, Oroszországot nem érdekli, hogy a pénz „egy részét hogyan teszik zsebre az oligarchák” – hangoztatta. Eörsi szerint diplomácia helyett félelem van a külügyi tárcánál, és minden rendszer, amely félelemre épül, kudarcra van ítélve. – Ahol egy sportriporter lehet külügyi szóvivő, az sokat elárul a kormány külpolitikájáról – vélekedett. Mint mondta, mára nem maradt barátja Magyarországnak, nincs szövetségese Európában, tönkretette a kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és a korábban támogató Lengyelország és Litvánia is „kifarolt mögüle”.

Paul Lendvai, az Europäische Rundschau társkiadója és főszerkesztője azt mondta, hogy ötven éve nem volt olyan rossz a Magyarországról alkotott kép, mint most. A magyar–amerikai viszonyról úgy vélekedett, hogy még „soha ilyen nevetségesek a magyar külpolitika és a kormány nyilatkozatai nem voltak”. Mintha az Egyesült Államok mással sem foglalkozna, mint a magyar politikai helyzettel, pedig nem Magyarország áll Washington figyelmének központjában – magyarázta. Lendvai a kormány Európa-politikáját pedig úgy jellemezte, hogy „pénz igen, zászló nem”.

Göncz Kinga volt külügyminiszter szerint a diplomatáknak nem „házaló ügynökökre” kellene hasonlítaniuk, hogy Magyarország elfogadottságát segíthessék. A konferencián megjelent Heller Ágnes, Kósáné Kovács Magda, Kovács László, illetve Kuncze Gábor is, akit Gati „egyik kedvenc barátjának” nevezett.

Forrás: MNO

24 hozzászólás “Gyurcsány Goodfriend mellett” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Szégyen, hogy egy ilyen aljas, magyarellenes alak magyar miniszterelnök lehetett. Nem
    csoda, hogy “Jóbarát” úr így érdeklődik iránta. Kár, hogy a népszerűtlenségi listát vezeti.
    Nagyon szúrjuk az Államok szemét, fortyog az intrikus moslékáradat, csak az a kérdés,
    mikor jön el a pillanat, amikor kiöntik.Göncz hivatásos hazaáruló véleménye nem lep meg.
    Az ellenség már összefogott, a Fidesz sem engedhetné magának, hogy fellazuljanak a
    sorai.Nem tudhatjuk, hogy a Monsalto mennyivel járult hozzá Obama megválasztásához,
    de a magyar nem a génmódosított növényekre nagyon húsbavágó lehet. Kisebb dolgokért
    is közbelépett már a CIA…Az orosz” szerelem” erősen hajaz az iraki ttömegpusztító
    fegyverekre…Ha ilyen “barátaink” vannak, milyenek lehetnek az ellenségeink?!

  2. felix szerint:

    Bonifác.
    Te baromira túlértékeled jelentéktelen kis hazánk szerepét.
    Pusztán csak arról van szó, hogy helyre akarnak tenni egy a hatalmat kisajátító maffiák.
    Egyszer a Te szemed is kinyílik majd.
    Egyszerűen ki akarják iktatni a leggyengébb láncszemet. Az nem az ország, hanem a hazug
    kormánya.

  3. Tarjányi László szerint:

    Az én ellenségem ellensége az én barátom! Oroszország mindig a barátunk lesz, amíg van közöttünk “ország”! Ukrajna volt csak ország, most Amerika lélegeztetőgépén van, miniszterei között is vannak már amerikai-grúz kettősállampolgárok, akik már “bizonyítottak” Grúzia és Oroszország közötti abház és dél-oszét konfliktusokban. Kár hogy az oroszok pillanat alatt szétverték az amerikai fegyverekkel felpumpált grúz hadsereget!
    Most Ukrajnában próbálják kirobbantani a Harmadik világháborút, ugyanis Amerika mindig elvesztette a békét, viszont megnyerte a világháborút. Ebben különbözik Németországtól és Japántól, amelyek viszont elvesztettek két világháborút, a békét pedig megnyerték! MÁRMINT GAZDASÁGILAG! Ebből is látszik, az amerikaiak utálnak dolgozni, a németek és japánok meg szeretnek meg tudnak is! Amerika sehol sem lenne a folyamatosan működő AGYELSZÍVÁS nélkül, mindig friss idegen észre van szüksége, mert már a bevándorlók gyerekei is elhülyülnek és ellustulnak az amerikai iskolarendszer meg a többséghez kötelező alkalmazkodás miatt!

    Goodfriend urat izraeli egyetemen képezték ki a felforgatás tudományából. Azért küldték ide, mert Amerika szempontjából olyan a helyzet mint a rendszerváltáskor. Emlékezzünk arra hogy akkor az amerikai nagykövet, Mark Palmer példátlan módon és mértékben avatkozott be a magyar belpolitikába. Az ő tevékenységének köszönhetjük az Antall-félék és a SZDSZ-esek hatalomba kerülését, a zsidókárpótlást meg a teljes magyar államvagyon széthordásának folyamatát.
    Arról a vakvágányról amelyre akkor jutott Magyarország, csak visszatolatással és váltóállítással lehet szabadulni!

    Mark Palmer tevékenységéről olvasni lehet többek között:
    http://hvg.hu/itthon/201306_a_belpolitizalo_mark_palmer_kalanddiplomata

    A HELYTARTÓ 2013. februárjában szerencsére meghalt, így aztán az USA kénytelen beérni Goodfrienddel.

  4. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Tisztelt Tarjányi Úr ! Tetszik és frappáns első mondata és nagyon igaz; “Az én ellenségem ellensége az én barátom ” bár sokszor nem értek egyet az Ön hozzászólásával, de a most leírt észrevételeivel messzemenően egyetértek. Az USA milyen alapon avatkozik és úszítja az embereket (segíti és úszítja a sztrájkolókat, mily érdekes Gottfriend úr meg is jelenik a sztrájkoknál) és bveleszól Magyarország belügyeibe. Ja nem tetszik neki, hogy Oroszországgal barátkozunk ? Csípi nagyon a szemüket, hogy a paksi bővítés, újítás nem az övéké lett, többek között ? Ők valaha is mikor segítettek kis hazánknak akár politikai, akár gazdasági téren ?(56-os forradalolmban is magunkra hagytak bennünket !!!) Akkor mit pofáznak bele a mi belügyeinkbe ? Goddfriend úr jó barátja Gyurcsánynak mily érdekes,(madarat tolláról embert barátjáról), elég sűrűn találkoznak ? Talán ő adja Fletónek a nagy lovat, bíztatást, hogy hogyan lehetne Orbánt és kormányát megdönteni és az USA hogy fogja ebben támogatni, mint Bajnait ?
    Igen most mi vagyunk ugye Felix a leggyengébb láncszem mert nem nyalunk az USA-nak és nem fekszünk nekik le, mint valamikor az oroszoknak és kiállunk a saját igazunkért és függetlenségünkért ! Igen neked hazug ez a kormány, nekem meg a Gyurcsányé volt aki kiárúsította eladta az ország javát, ja és felvette a milliárdos hitelt ! Mily érdekes és folyta az MSZP-hez és kormányához “ki tudja honnan mondta Gyurcsány is, ” a milliók ? Amit ugye Simon szépen kivitt a külföldi bankokba ! Ez az igazi tisztességes demokrácia ugye Felix ! Ez nem a maffia ugye ?

  5. felix szerint:

    Anikó.
    Az Unióban vagyunk a leggyengébb láncszem. Amennyiben igaz lenne az a sok ostobaság amit összehordtatok, akkor az USA, -nak, nem támadnia, hanem támogatni a kéne Orbánt, mert Ő lehetne az amerikaiak trójai falova.
    Az USA. most azzal próbálkozik amivel már egyszer a hidegháborúban egyszer már megverte az oroszokat. Csökkenő olajárak mellett növekvő /hadi/ kiadásokra sarkalja őket.
    Ukrajna már eddig is sokban van nekik.
    A harmadik világháborút nem lehet megnyerni és ezt mind a két fél tudja.
    Látom még mindig Simon száz millióin vagytok felakadva, annak ellenére, hogy vár nyomoznak ellene. A kifelejtett milliárdhoz és a többször módosított vagyonnyilatkozatokhoz egy szavatok sincs. Nektek a tieitek pofátlanul a szemeteket is kilophatják, mert csak a múltba vagytok képesek bambulni.

  6. grün szerint:

    “Az oroszok segítik ki a magyar költségvetést”
    .
    Megvettük a németektől a magyar energiabiztonság miatt, most eladjuk az oroszoknak?! 😛 😀
    .
    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/az_oroszok_segitik_ki_a_magyar_koltsegvetest.591321.html

  7. grün szerint:

    “Az ügyészség indítványozta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál azoknak az intézkedéseknek a megtételét, amelyek az amerikai ideiglenes ügyvivő diplomáciai mentességének felfüggesztéséhez szükségesek.”
    .
    Na most fognak bennünket igazán kiröhögni az amcsik! Miért nem mindjárt szétrúgjuk az USÁ-t mint tyúk a töreket?! 😀 😛

    http://www.hir24.hu/belfold/2014/12/22/az-ugyeszseg-andre-goodfriend-diplomaciai-mentessegenek-felfuggeszteset-keri/

  8. nagyapó szerint:

    – Az eetásak váltottak. A sarló-kalapácsos fenék helyett csillagos-sávosat nyalnak.
    – A Jóbarát arca egyre inkább elveszti fényét. Rágalmazott, nem tud bizonyítani. Jó húzás a diplomáciai mentesség felfüggesztésének kérése, mert, ha az USA megszünteti, elő kell állni a tényekkel, ha nem ráég a hazugság.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  9. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, “Látom még mindig Simon száz millióin vagytok felakadva, annak ellenére, hogy vár nyomoznak ellene.” Meg kellene magyarázni a mondat értelmét (nincs, de mindegy), de ha más tetszik, HOL A ZMSZMP ARANYA? Ki, kik lopták el???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. gyalog szerint:

    …Goodfriend Magyarország mellett

    Várjuk magyarok jelentkezését!

    🙂

  11. felix szerint:

    Szegény szemétláda.
    Nagy nálad az agybaj, ha már egy elírt szó is ekkora problémát okoz neked.
    Hidd el akinek egy csepp eszei is van az megértette.
    Te ismét hoztad a tőled elvárható értelmi szintet.
    Az MSZP aranyához meg semmi közöd, mert már nem vagy a tagja.

  12. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó, aki még a “hejesírást” sem ismeri. Mit akart írni? Bár, már, most-már? Mindig más a zértelme a mondatnak. “Mondhatta volna más-más hangnemben kis lovag”!
    No és mi van a zarannyal????

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  13. Tarjányi László szerint:

    Még hogy az USA nem akar Harmadik Világháborút?

  14. felix szerint:

    Mi van szemétláda ?
    Átmentél kérdezős be.

  15. hajaj szerint:

    Van aki a folyamatokat látja, összefüggéseiben, van aki a hovatartozás, az érdeke alapján szemléli, látja és nyilatkozik.

  16. nagyapó szerint:

    Az USA akarna, de nem mer háborút kirobbantani. Miért? Azért, mert az oroszok rakétafölénye jelentős. Az ami anyahajók semmit nem érnek, mert az orosz légelhárítás nagyon erős. Amikor Oroszország közölte, hogy Szíriába elhárítórendszert telepít,az USA, Izrael azonnal lemondott a légicsapásokról. A lengyelek és az EU igencsak aggódik a Kalinyingrádi rakétarendszertől.
    Ezért marad a fellazítás, a hazugság terjesztése.L. Jóbarát. Ehhez jó partner a kollaboráns maffiabal.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  17. hajaj szerint:

    Van aki már a menekülő útvonalait is megtervezte, “sátort vert,” akár több helyen is.

  18. nagyapó szerint:

    hajaj! Minden szava igaz. Ezért szeretném látni az összefüggést, a folyamatot a hovatartozást, az érdekekket, Makray festőművésszel, Makray tábornokkal, Makray csepeli képviselővel és esetleg más Makrayval.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  19. Tarjányi László szerint:

    George W. Bush mostanában nyilatkozott, hogy kár volt Irakban beavatkozni, csak sajnos őt megvezették hamis információkkal. Ha jól belegondolok, maga a Jóisten vezette félre, mert annak idején W. Bush azt állította, hogy maga az Úristen sugallmazta neki, támadja meg Irakot!
    Most még nála is hülyébb van Amerika elnöki székében, egy fekete paprikajancsi, egy marionettfigura, amelyet az Izrael-lobbi úgy rángat, ahogy akar! Még hogy ez a majom muszlim hitben nőtt fel? Kétlem! Vagy ha igen, a nemtudommilyenszármazású anyai nagymamája alaposan átprogramozta!

    Egy értelmes helyzetelemzés az ukrán-orosz helyzetről:

  20. felix szerint:

    Egy atom háborút nem lehet megnyerni.

  21. grün szerint:

    felix!
    Szép pénz jön össze a meg nem jelenésért kirótt bírságokból!
    Már persze, ha következetesek a kedves fijjug! 😛 😀

  22. felix szerint:

    grün!
    Ez a Parlament működésének megakadályozása. Megérni egy kis jogi játékot.

Itt lehet hozzászólni !