Pakol az MSZP: a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemre költöznek

Válasz.hu

Pakol az MSZP

Az Általános Vállalkozási Főiskola épülete a Villányi úton

Noha törvény tiltja, hogy pártok tanintézetben működjenek, az MSZP mégis úgy döntött: beköltözik a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem korábbi székhelyére, ahol ma is felsőoktatási intézmények működnek. A szocialisták szerint jogilag tiszta a helyzet.

Egy hete a Népszabadság hozta a hírt, hogy pakol az MSZP, és a párt egyik új főhadiszállása a szocialista alapítványi hálózat részét képező Villányi úti konferenciaközpont és szabadegyetem épülete lesz a XI. kerületben. A költözés oka – írta a lap –, hogy a 2009 óta használt Jókai utcai központ fenntartása havonta nagyjából tízmillió forintba kerül, miközben az ötszintes épületben már alig negyvenen dolgoznak. A jelzáloghitellel terhelt székház eladása vagy bérbe adása viszont nehézkes úgy, hogy közben a párt használja. Márpedig a szocialisták szabadulnának tőle, miután a svájcifrank-alapú hitel törlesztése jelentős kiadás a kétmilliárd forint adóssággal küzdő MSZP-nek.

Mivel a felsőoktatási törvény értelmében „a felsőoktatási intézmény párt vagy párthoz kötődő szervezet részére helyiségeit működési célra nem engedheti át”, a párttörvény pedig leszögezi, hogy „a pártok munkahelyen (szolgálati helyen, tanintézetben) szervezetet nem hozhatnak létre és nem működtethetnek”, a Válasz.hu utánajárt: van-e keresnivalója az MSZP-nek az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF) épületében.

Az épület a rendszerváltás előtt a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem székhelye volt. Egy 1997-es, a társadalmi szervezetek által használt állami tulajdonú ingatlanok jogi helyzetének rendezéséről szóló törvény nyomán az épület a Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány tulajdonába került. Ez utóbbi alapítvány közvetlenül az MSZP-é; a kuratóriumában ott ül a sokat látott expénztárnok Puch László, valamint Bárándy Gergely, a párt etikai bizottságának elnöke, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Elek József ügyvéd, G. Márkus György politológus és Antal János, az ÁVF főigazgatója. Az ÁVF fenntartói joga a közelmúltig ugyanezen alapítványé volt, ám jelenleg a főiskola már az International Business School kötelékébe (IBS) tartozik, és az épületben az Edutus Főiskola is bérel helyiségeket.

Amennyiben a fenti, hosszú nevű alapítvány az MSZP-é, miért ne költözhetne be a párt is a konferenciaközpontba? A lapunknak nyilatkozó jogászok szerint azért, mert az 1997-es „vagyonosztás” nem arról szólt, hogy a párttevékenységet ingatlanokkal segíti meg az állam, hanem, hogy a társadalmi szervezetek infrastrukturális támogatást kapnak a civil céljaik megvalósításához.

A Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány alapító okirata szerint a szervezet célja, „hogy a rendelkezésre álló oktatási, oktatástechnikai szolgáltatásaival segítse a magyar felsőoktatás, illetve a művelődés egyes intézményei, valamint a hazai vezető- és szakember-továbbképzés európai színvonalon történő megvalósítását”. Továbbá: „segítse elő a történelmileg kialakult, nemzetközileg elismert, illetve a magyar nemzeti kultúra részét képező baloldali, szocialista-szociáldemokrata eszme- és értékrendszer megismertetését, elterjesztését”. Előbbi egyértelműen oktatási cél, utóbbinak van köze a politikához. Az alapítványt és az ÁVF-et egyszerre képviselő Antal János szerint „jogilag tiszta a helyzet, az alapító okiratban benne van a baloldali eszme terjesztése, azaz az MSZP egyes egységeinek lehet helye a házban, szombaton például már itt lesz a pártértekezlet”. Katona Tamás pártigazgató hasonló szellemben nyilatkozott lapunknak, és a jövő év elejére tette a költözés idejét, majd hozzátette: arról egyelőre nincs szó, hogy az MSZP teljes központját áthelyeznék a Villányi útra.

Egy biztos: az MSZP egy felsőoktatási intézményként funkcionáló, annak kinéző épületbe készül bevinni a politikát, miközben a törvény tiltja, hogy pártok működjenek a tanintézetekben. Kérdés viszont, hogy tanintézet-e az az ingatlan, amelyben felsőoktatási intézmények működnek, de egy (párt)alapítvány tulajdonában van.

Fotó: Jászai Csaba/MTI

Forrás: Válasz.hu

8 hozzászólás “Pakol az MSZP: a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemre költöznek” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    De nagy a csend etánsak!
    Felix!
    Grün!
    Röfögjetek ide valamit!… 🙂

  2. felix szerint:

    Malacka!
    Nem beszélem a nyelvedet.

  3. Gordon szerint:

    Csak 7 perc kellett neki a röffenésre! 🙂
    Mi van, riadólánc működik!?
    A GÜSZ (Gordon által Üldözöttek Szövetsége) tudtommal szétesett.

  4. grün szerint:

    “Mintegy 3,4 milliárd forintért vásárolt meg egy villát a Budai Vár területén a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott öt alapítvány egyike. Egy másik hasonló jellegű ingatlan is a jegybank kezébe került, csaknem 2 milliárd forint értékben. Rendezvény- és oktatási központ lesz bennük, valamint a jegybank doktori képzése is ott folyik majd a tervek szerint”
    .
    Fussa a devizahiteleken nyert 150 milliárdból?! 😛 😀
    .
    http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/az_mnb_megvette_az_orszag_legdragabb_hazat.207631.html

  5. felix szerint:

    Van itt pénz, mindenre, amit csak megálmodnak a sz.háziak.

  6. felix szerint:

    Rosszul számolsz. Csak 3.

  7. nagyapó szerint:

    Szóval akkor az a helyzet, hogy a 2 milliárd adósságú MSZP az állammal fizetteti pártközpontját?
    Ögyes, mondja Kohn.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !