Brutálisan kínozták a foglyokat

Mno

Brutálisan kínozták a foglyokat

Beöntés, imitált vízbe fojtás, üvöltő zene, falhoz láncolás. Válogatott módszerekkel kínozta az amerikai hírszerzés a Világkereskedelmi Központ lerombolása után elfogott és terrorizmussal meggyanúsított személyeket.

A CIA 119 börtönt működtetett külföldön, az összefoglaló jelentés szerint a foglyok ötödét tévedésből zárták be. A kegyetlenkedéseket eltussolták, a brutalitás ellenzőit házon belül elhallgattatták. A szenátusi összefoglaló jelentés megállapította, hogy a CIA hazudott, amikor azt állította, hogy a kínzásokkal kicsikart információkkal merényleteket hiúsított meg. Az amerikai külképviseleteket világszerte megerősítették, az Egyesült Államok attól tart, hogy a leleplező jelentés erőszakot vált ki.

A hatezer oldalas jelentésből csak ötszáz oldalt hozott nyilvánosságra a szenátus demokrata vezetésű hírszerzési bizottsága, de még így is ez az eddigi legrészletesebb beszámoló a CIA kínzásairól. A dokumentum szerint az amerikai hírszerzés kegyetlen módszerekkel vallatta a terrorizmussal meggyanúsított foglyokat a világszerte működő titkos börtönökben. Fúrógépet zúgattak a fülüknél, hogy ne tudjanak aludni, falhoz láncolták, dobozba zárták őket, beöntést adtak nekik, vagy úgy tettek, mintha vízbe fojtanák őket. Bár a CIA változatlanul azt állítja, hogy a kicsikart vallomásokkal merényleteket akadályozott meg, a szenátusi jelentés szerint erre nincs bizonyíték.

A kegyetlenkedésekre ifjabb George Bush elnök adott engedélyt a 2001-es terrortámadás után. Barack Obama 2009-es hivatalba lépésekor leállíttatta a programot arra hivatkozva, hogy ellentétes az amerikai értékekkel. Obama a guantánamói fogolytábor bezárását is megígérte, de ígéretét máig nem váltotta be.

Forrás: Mno

Egy hozzászólás “Brutálisan kínozták a foglyokat” bejegyzésre

  1. hajaj szerint:

    Hát kérem, a demokráciát fennen hangon hirdetők is olykor-olykor visszanyúlnak a diktatúra kőkemény eszközeihez. Eredmény centrikus világunkban mindent az siker érdekében.

Itt lehet hozzászólni !