Rossz közhangulat, visszaeső MSZP

Népszabadság

A magyar társadalom depressziós állapotban van. Az emberek 89 százaléka úgy érzi, hogy rossz irányba mennek a dolgok hazánkban. Nem sok bizodalmuk van abban, hogy a politikai elit képes lesz enyhíteni a terheket, megoldani a problémákat.

A politikai vezetőkkel szembeni súlyos bizalmatlanságot jellemzi, hogy 44 százalék szerint a pártokat továbbra is a mostanihoz hasonló konfliktusok mozgatják majd a válság terheinek enyhítése helyett. További 44 százalék úgy érzi, hogy a helyzet a következő időszakban még romlik, a politikai ellentétek fokozódnak.

Összességében tehát a felnőtt népesség kilenctizede úgy véli, hogy a politikai elit nem a valóságos problémákra koncentrál, hanem egymás legyőzésére.

Ez a békétlenséget feltételező jövőkép egyáltalán nem alaptalan, hiszen a két oldal hívei maguk is erősen szembenállónak mutatkoznak. Az MSZP-sek – egy százfokú skálán – 12 pontra értékelik az ellenzék tevékenységét, nyolctizedük kizárja, hogy valaha is a Fideszre adja voksát. A viszonzás sem marad el, sőt még több elutasítást tartalmaz. A Fidesz hívei kilenc ponttal illetik a kormány teljesítményét, és kilenctizednyien tartják lehetetlennek, hogy bármikor is szocialista szavazó legyen belőlük.

Nagyon kevesen figyelik most a politikát, választópolgárok csupán öt százaléka állítja, hogy intenzíven követi a közéleti történéseket, s rajtuk kívül még további tíz százalék érdeklődése nevezhető a közepest meghaladó mértékűnek. Alacsony az aktivitási szint, jelenleg a jogosultak 43 százaléka érzi magát biztos választási résztvevőnek.

A válság megoldásának eddigi lépései nem erősítették a kormányoldalt. Az MSZP az elmúlt egy hónapban két százalékponttal esett vissza. Gyengült táboruk elszántsága is, alig valamivel több, mint fele részük (53 százalék) menne el most szavazni. Sokukból hiányzik az elkötelezettség, a kitartás, a szocialista szimpatizánsoknak csak kétharmada biztos abban, hogy a parlamenti választáson is erre pártra szavaz (a Fidesz-táboron belül több mint 80 százalék vélelmezi, hogy jelenlegi preferenciája kiállja a következő egy év próbáját). A saját szimpatizánsok felrázásán túl az MSZP-nek az adhat reményt, ha sikerül visszacsalogatnia azt a választópolgárok hét százalékát kitevő csoportot, amely 2006-ban rájuk voksolt, de most bizonytalan és passzív.

Forrás: Népszabadság

39 hozzászólás “Rossz közhangulat, visszaeső MSZP” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Ez a statisztika logikusan következik a rendszerváltó elit viselkedéséből.
    Gondoljuk csak végig:2003-ig az emberek azt érezhették, hogy Európába tartunk! Joggal hihették: a demokráciában SZÁMÍT, hogy mit gondolnak, mi a véleményük. Megindult például a magyarorszag.hu kormányzati portál Fórum rovata ahol azóta is egyedülálló módon TELJES SZEMÉLYI FELELŐSSÉGET vállalva mondhatja el BÁRKI a véleményét.
    2004-től az új kormányfő behúzta a kéziféket: a valóságos PÁRBESZÉD megrekedt, mellékvágányra került. Ez sokak számára csalódás volt, de itt még csak az illúzióikat veszítették el a demokrata polgárok.
    Azután jött 2006, amikor kiderült: a “győztes” politikai erő csalással kerülhetett hatalomra!
    Téboly és rémálom következett: az ember a TV-ben, élőben nézhette végig, hogy a kormány hallgatólagos “együttműködése” mellet a csőcselék szétveri a primitív döntést hozókat és a TV székházát VÉDŐ fiatal, tapasztalatlan és elégtelen rendőri erőket!
    Felháborító és undorító volt ez a mocskos semmittevés, aminek kizárólagos eredménye a rendőrök felhergelése volt!
    De a rémálom nem állt meg: az ellenzék semmit nem tett a rizsán kívül, az erkölcsileg nullára amortizálódott kormány ellen!
    Ostoba kifogással, demokratikus úton próbáltak fellépni egy olyan antidemokratikus hatalom ellen, amely azóta is nap mint nap bizonyítja autokrata mivoltát és alkalmatlanságát.
    Sajnos, kedvenc szájbajnok ellenzékünk is félti a segge alatt a jól fizető széket, a számla nélkül lenyúlható költség-milliókat.
    Hogy mit tehettek volna? Vissza kellett volna adniuk az ÖSSZES mandátumukat, és addig tüntetni a csaló kormányzat ellen itthon, és nemzetközi porondon egyaránt, míg a demokratikus parlament működésképtelensége miatt fel kellett volna oszlatnia önmagát.
    Az ellenzék azonban nagyhangú maradt a kényelmes székben: majd az önkormányzati választás, majd a népszavazás, majd a parlamenti beadványok, majd valami – sok sok rizsa, kifogás.
    Mindezek eredményeként egyáltalán nem lehet csodálkozni a demokrácia csődjén, az emberek inaktivitásán!
    Egy olyan országban, ahol a Parlament elnöke le meri írni, hogy a képviselőnek semmilyen felelőssége nincs a választóival szemben, ott nincs demokratikus erkölcs, nem létezik etika sem.
    Marad a négyévenkénti hazug beetetés.
    Itt tartunk szerintem
    Üdv menyus

  2. Gordon szerint:

    “Vissza kellett volna adniuk az ÖSSZES mandátumukat, és addig tüntetni a csaló kormányzat ellen itthon, és nemzetközi porondon egyaránt, míg a demokratikus parlament működésképtelensége miatt fel kellett volna oszlatnia önmagát.”

    Szerintem az ellenzéki szavazók nem azért küldték oda az ellenzéki képviselőket 2006-ban, hogy feladják a mandátumukat. A parlamentben és a különböző bizottságokban hatékonyabban tudják ellenőrizni a kormányt, mint a parlamenten kívül. Van létjogosultsága a békés demonstrávióknak is (volt is rá példa, hisz több napig tüntetett az ellenzék a parlament előtt), de a folyamtos demoknstrációknak nem látom értelmét.

    “míg a demokratikus parlament működésképtelensége miatt fel kellett volna oszlatnia önmagát.”- írod. Ebben sem értek veled egyet. A parlament működőképes amíg a parlamenti helyek többségét a kormány maga mögött tudja. Gyakorlati szempontból mindegy, hogy az a többség egy koalícióval, vagy egyéb külsős támogatók megnyerésével (megvétel, lefizetés, poziciók osztása, zsarolás stb.) jön létre.

  3. baniko21 szerint:

    Gordon!
    Hatékony tud az ellenzék a kormánnyal szemben lenni? Egyetlen
    dolgot mondj, amit nem szavaztak meg a parlamentbe úgy, hogy a
    világon senkit sem érdekelt közülük, hogy a Fidesz mit gondol, vagy
    hogy szavaz. Igaza van a Menyhért Péternek. Kormányok váltják
    egymást, de egyetlen egyszer egyik sem tett semmit annak érdeké-
    ben, hogy az elődjét elszámoltassa a gazdasági büntettek miatt.
    Ha ez a demokrácia, akkor erre a népnek nincs szüksége. A szava-
    zásoknál azt hiszem ez egyértelmüen ki is derül a részvételi arányt
    nézve. Aztán lehet szájat tépni, csak a tettek maradnak el, illetve
    dehogy is, lassan gazdaságilag a II.világháborút követő gazdasági
    helyzetünket sem érjük el. Csak az adósság állomány nő 20 éve
    egyfolytában.

  4. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Gordon
    Tudom hogy az elképzelésem nem aratott sikert egyik politikai párt körében sem, pedig szerintem a demokrácia logikájából levezethető.
    Ezt a véleményemet egy nyílt levélben megírtam Orbán Viktornak is, hivatkozva a saját nyilatkozatára. (A 2007 október 30.-án elküldött levelet megpróbálom teljes terjedelmében pontosan idézni a következő beírásban.)
    Sajnos, egy olyan hatalom ellen, akik semmit nem tisztelnek, felrúgnak minden szabályt, nincs erkölcsük és gátlásaik, és bármit megtesznek az érdekeikért, nem hatásosak a demokrácia játékszabályai sem.
    Meggyőződésem a mai napig, hogy a fidesz, mint a nemzetközi politikai színtéren elismert és jelentős párt, a teljes kivonulással olyan nemzetközi nyomást tudott volna gyakorolni, hogy a kormány belebukott volna.
    A másik jelentős tényező szerintem, hogy az emberek azért vonulnak ki a politizálásból, mert a fidesz is csak rizsázik, NEM CSELEKSZIK!
    Tudod, ha majd az országgyűlési képviselő az országért és az emberekért való felelősségérzete miatt KOCKÁZTATJA A SAJÁT EGZISZTENCIÁJÁT, akkor a mostani undor helyett hinni fognak a fidesz szavainak!
    Nem véletlen, hogy az egész politikai osztály elvesztette hitelét, hiszen EGYETLEN EGY SINCS, aki példamutatással járna elől.
    Üdv menyus

  5. Menyhért Péter szerint:

    Az ígért levél – egy vélemény a sok közül 2007-ből.
    Jellemző, hogy SENKI NEM KÖZÖLTE, és nem válaszoltak rá.
    Üdv menyus
    Nyílt levél Orbán Viktornak;
    a „radikális” és a mérsékelt magyar ellenzék képviselőinek,
    és a „csendes többségnek”!
    Tisztelt Elnök úr, képviselők, magyar polgárok!
    Baloldali érzelmű, radikális gondolkodású ember voltam, amióta az eszem tudom. A magyar politika azonban kihúzta a talajt a lábam alól. 1994-ben a magyar liberális párt eladta lelkét, feladva elveit, beállt a kommunista párt mellé hatalom morzsákat kunyerálni. 2004-ben egy puccsista milliárdos elfoglalta a magyar baloldal legnagyobb pártját; 2006-ban cca. 2,5 millió rá szavazó magyar választópolgárnak súlyos anyagi kárt okozva, a hatalom megszerzése érdekében őket tévedésbe ejtve és folytatólagosan tévedésben tartva, hatalomra került, végül 2006 őszén a magát liberálisnak mondó párt vigyorogva nézte végig a rendőrterror napjait. A rombolás ma is tart: a vagyontörvény és az E Alap széthordása következményeként, a jelenleginél súlyosabb, visszafordíthatatlan anyagi és társadalmi károk várhatók.
    Mint az öszödi beszédből kiderült, GYF-nek sikerült korrumpálnia és bűntárssá degradálnia az mszp elitjét, s elkezdte egy a rákosi-diktatúrára hajazó, öntelt és nagyképű rendszer kiépítését.
    Ez a rendszer hülyének nézi saját szavazóit is, lenézi a kisembereket – kommunikációs bábúvá silányítva őket; s az érdekképviseletek szétverésével demoralizálja a gondolkodó polgárokat. Mindehhez támogatást kap a magyar értelmiség kollaboráns részétől.
    Demokráciát játszanak, közben cselekedeteik gusztustalanul nagyképűek (pl. az érvényben lévő jogalkotásról szóló törvényt is semmibe véve, kizárólagos jogokat formálnak mindenre, amihez hozzáférnek).
    Vajon mit tett ez idő alatt az ellenzék? Kínosan próbálta betartani a demokrácia játékszabályait; választások megnyerésére és az emberek tájékoztatására törekedett. Naivan azt hitte (és hiszi ma is!), hogy a népszavazás megoldást hozhat. Mindezt egy olyan kormányzat regnálása alatt, amely a demokrácia minden értékét lábbal tiporja, s fogalma sincsen erkölcsről, tisztességről.
    Egy OV idézet, mellyel mélységesen egyetértek: „Avantgarde csapatokkal, legyenek azok utcaiak vagy parlamentiek, nem lehet eredményt elérni egy antidemokratikus, a demokrácia normáira fittyet hányó kormányzattal szemben!”
    Mit nem tettek meg?
    Nem szálltak ki a parlament látszat demokráciájából az öszödi beszéd után azonnal; nem adták vissza – tiltakozásul mindannyian egyszerre! – a mandátumukat, pedig meggyőződésem szerint ez lett volna akkor az egyetlen hatásos, demokratikus eszköz!
    Vajon miért? Féltették a képviselői juttatásaikat; az előnyöket és a költségtérítéseket? Ennyire nem hittek magukban, az igazukban? Tisztában vannak-e azzal, hogy az egész magyar politikai elit elvesztette mára a hitelét, s az emberek szemében megélhetési politikussá degradálódott?
    Nem gondoltak rá, hogy ezzel ország és a világ előtt Önök biztosítják GYF legitimitását???
    Tisztelt képviselők: hölgyek és urak!
    Minden egyes nappal, minden elfogadott ocsmány „többségi” törvénnyel, belesüllyednek Önök is a CINKOSSÁG bűnébe! Komolyan gondolják, hogy tönkretett emberi sorsokat, szétzilált egészségügyet, elrabolt milliárdokat rendeleti úton rendbe lehet hozni?
    Ha szótlanul várnak, míg a vagyontörvény alapján kilopják a nemzet vagyonát; ha végignézik a nemzeti egészségbiztosítás vagyonának átjátszását magánkezekbe, akkor ÖNÖK IS BŰNTÁRSAKKÁ VÁLNAK!!!
    Valóban úgy hiszik, hogy az eredményes és pozitív népszavazás miatt ez a kormány le fog mondani? Én biztos vagyok benne, hogy nem. Nem fognak az mszp pénzéhes haszonleső karrieristái új választást sem kezdeményezni, mert OV-tól még jobban félnek, mint saját bűntársuktól, s egyébként is csak akkor állnának fel, ha kihúzzák a fenekük alól a széket. Természetesen a népszavazásra mielőbb szükség van, már csak azért is, hogy ne lehessen többet packázni a népfelség elvével!
    Persze, könnyű volna ítélni mások felett: ha olyan „hangember” lennék csupán, mint az uralkodó elit egy jelentős része. Javaslatom, és egyben kérésem Önhöz, valamint minden demokratikus gondolkodású képviselőhöz a következő:
    Szerintem Mahatma Gandhi erőszakmentessége, bölcsessége és céltudatossága mutathat utat bajaink megoldásához: kérem, tegye meg a következőket MINDEN JÓÉRZÉSŰ KÉPVISELŐ, aki nem kíván súlyosan népellenes bűnökhöz asszisztálni, s fel kíván lépni a CSAK PARLAMENTI többség gátlástalan rombolása ellen.
    • Azok a képviselők, akik valóban a nép, a választóik szolgálatát tartják hivatásuknak, legkésőbb szeptember 30.-i hatállyal MONDJANAK LE KÉPVISELŐI MANDÁTUMUKRÓL. Ezzel jelezve azt is: ők nem pénzéhes, megélhetési politikusok! Lemondásuk mellé csatoljanak egy kérelmet a Parlament Elnökéhez és egyet a Köztársasági Elnökhöz címzetten, melyben kérik a parlament azonnali feloszlásának kimondását.
    • Forduljanak mindannyian levéllel az Európai Unió szerveihez, melyben a nemzetközi közösség támogatását kérik a magyar demokrácia feloldhatatlan válságának politikai-diplomáciai helyreállításához.
    • A demokráciáért dolgozó pártok vezetői a parlamenti mandátumukat visszaadó képviselők aláírásával egyetemben, forduljanak a világ demokratikus országainak nagykövetségeihez elvi támogatásért, a magyar demokrácia feloldhatatlan válságának erőszakmentes helyreállítása érdekében.
    • A demokráciáért felelősséget érző pártok vezetői, forduljanak bejelentéssel az illetékes hatóságokhoz: október 1. és 23. között NÉMA TILTAKOZÁST tartanak választóik részvételével a Parlament körül, a rendkívüli választás kiírása érdekében!
    • A demokráciáért felelősséget érző pártok vezetői, forduljanak szavazóikhoz támogatásért: az a polgár, aki a magyar demokrácia feloldhatatlan válságának erőszakmentes javításával egyetért, jöjjön NÉMA TILTAKOZÁSRA A PARLAMENT köré, s tüntessen együtt demokratikusan választott képviselőivel.
    Kedves Viktor, Tisztelt képviselők!
    Ne felejtsék: a személyes példa minden elcsépelt szónál többet ér!
    Álljon némán és fegyelmezetten a parlament körül minden demokrata polgár: VÁLASZTÓ ÉS KÉPVISELŐ EGYÜTT, míg ki nem mondják a parlament feloszlását.
    Álljon ott méltóságteljes csöndben százezres, milliós tömeg, amely nem szidalmaz, nem gúnyol, nem kér számon, de NEM FOG HAZAMENNI!
    Jelezze a csönd a kormány halotti csendjét!
    Ha javaslatom megvalósulna, akkor nem lenne módja egyetlen erkölcstelen, pénzéhes képviselőnek sem, a parlament látszat működésének fenntartására.
    Végül az OV idézet folytatása: „Amikor a demokrácia csak paraván, és mögötte egész más dolog történik, akkor az egész társadalomnak kell egyfajta szövetségre lépnie,…” Fontolják meg: most nem csupán fidesz-szövetségre, hanem a demokráciát akaró, MINDEN EGYES MAGYAR POLGÁRRA van szükség!
    Ha ÖNÖK ott lesznek, akkor én is ott leszek némán, csendben, mindaddig, míg jóra nem fordul beteg demokráciánk sorsa.
    Üdvözlettel:
    Menyhért Péter
    csepeli nyugdíjas tűzoltó
    A levelet kapják:
    fidesz@fidesz.hu; tibor.navracsics@parlament.hu; orbanviktor@orbanviktor.hu; fogadoora@orbanviktor.hu; ibolya.david@parlament.hu; csintalan@hirtv.net; arteria @hirtv.net; nezo.laszlo@hirtv.net; szerk@magyarnemzet.hu; vorostk@nepszabadsag.hu; up@mail.index.hu; gavra@hirszerzo.hu; irjonnekunk@mtv.hu; csaba.mezo@mtv.hu;

  6. munkásököl szerint:

    @Menyus:

    Anno én is azt mondtam az ismeretségi körömben: le kellett volna mondania minden magát ellenzékinek nevező képviselőnek a mandátumáról, és ha ez sem segít, jöjjön az országos sztrájk. A parlamentből történő kivonulgatás és közben a büfében csámcsogás nem old meg semmit. Viszont jól jövedelmez, és nem jár túl nagy felelősséggel… Ezek meg maguktól is kivéreznek előbb-utóbb. Ja, hogy közben az országot is kivéreztetik?

    Tetszettünk volna forradalmat csinálni… 20 éve még éppen lehetett volna utána építeni egy valóban demokratikus országot. Ma már a demokrácia kiüresedett fogalom lett. Csoda hát, hogy éppencsak 25%-nyi ember megy el egy választásra (lásd Ferencváros)? A jelenlegi parlamenti pártok közül egyikre sem adnék le jószívvel voksot.

  7. Szilveszter szerint:

    Menyus írja:”Baloldali érzelmű, radikális gondolkodású ember voltam”
    El tudjátok képzelni Menyust a pánk galery-ben? 😀 😀

  8. Nagyapó szerint:

    Kedves hozzászólók (Gordon nem)!
    Talán jót tenne egy langyos zuhany, majd egy kis elmélkedés, és elolvasni, hol jelent meg a cikk.
    Mit érne a Fidesz-KDNP képviselők lemondása, vagy bojkottja? Az MSZP-nek sima többsége van a látszatellenzéki SZDSZ-el és a “polgári ellenzéki” MDF-fel. Visszajönne a ’90 előtti országgyűlési hangulat.
    Érdekelné ez a nyugatot? Az EU-t, az USA-t nem érdekli a magyar helyzet. Nekik olyan kormány kell, amelyik olcsón elad mindent, mennél nagyobb kölcsönt vesz fel, és azt, valamint kamatait pontosan fizeti (a kamat az egész világon 0-3 % között van. A felvett kölcsönünk 6 %-os).
    Országos sztrájk! Melyik nagy szakszervezet vezetője nem ejtőernyős szoci? Az eddigi munka beszüntetésekben kik vettek részt?
    Bármely sztrájk “jogtalanságát” elmagyarázza média, kigúnyolják a heti hetes ripacsai.
    Nem ez a kivezető út, hanem fel kell hívni a szoci szimpatizánsok figyelmét a szoci kormány 6 éves “eredményeire”
    Az IMF hitelfelvétel előtt 1,6 mFt/fő adósság, ami tovább nőtt.
    Egyre növekvő munkanélküliség, segélyezés.
    Az Állami Számvevőszék szerint 1800 milliárd forint tőke „morzsolódott el” az EU támogatásokból – azaz nincs látszata. Ez hat év minden napján csak(!) napi 821 millió forint „elmorzsolódását” jelenti az EU pénzekből (magyarul ellopták).
    Kormányfőnk állandó hazudozásaira.
    Stb.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  9. Gordon szerint:

    Banikó!
    Azt írod:
    “A szavazásoknál azt hiszem ez egyértelműen ki is derül a részvételi arányt nézve.”

    Nos, nem tudom, hogy milyen részvételi arányra gondoltál, de az országgyűlési választások részvételi arányait nézve az derül ki, hogy 2002-ben, és 2006-ban a választók meglehetősen aktívak voltak. A szavazójogal rendelkezők több mint kétharmada leadta a voksát, ez magasnak tekinthető. Ebből világosan kiderül, hogy a nép élni akar a demokrácia adta lehetőségekkel. Nem értem, hogy mi alapján szűröd le ennek az ellenkezőjét.

    Szerencsére az önkéntesség egy nagyon fontos alapelv a választások kapcsán. Ennek így is kell maradnia.

    Továbbra is az a véleményem, hogy a parlamentáris út az egyetlen járható út. Hazánk politikai berendezkedése úgy lett kitalálva, hogy a kormány gyakorlatilag be van betonozva, el lehet mozdítani, de ahhoz parlamenti többség kell (nem tüntetés, meg tömeges mandátumvisszaadás). A Fidesz jelenleg nem rendelkezik parlamenti többséggel. Ez matematika. Hiába súlykolod, hogy 2+2=5, mert nem Orwell 1984-ében vagyunk. Itt a 2+2=4.

    Azzal egyetértek, hogy a Fidesz a parlament feloszlatását kezdeményezte, és azzal a véleménnyel is azonosulni tudok, hogy az ország számára az lenne a kedvező, ha ez a tehetetlen kormány menne, és előrehozott választások lennének. Meglátjuk, hogy a két kisebb szatelitpárt, ezt megszavazza-e.

  10. Papi szerint:

    Tisztelt Menyhért Péter!
    Az amiket le írtál nagyon szép és okos dolgok voltak DE!!!! és itt a probléma!
    Most mindenki Te is és sokan mások a Fideszt bíráljátok, hogy nem tett semmit. Amit parlamentálissan meglehetett tenni azt megtették, a demokrácia által nyújtott törvényes keretek között. De áruljátok már el hol a búbánatban voltak a szakszervezetek? Kivételnélkül a “nagy” szakszervezetek mind ennek a rabló, tömeggyílkos multi pártnak (MASZOP) és a csatlósa (SZADESZ) kezében vannak. Hol voltak a kórházak bezárásánál? Hol voltak az iskolák bezárásánál? De beszélhetünk a gyárak megszüntetéséről is. Amikor végre az eggyik szakszervezet (vasutasok) sztrájkolni kezd azzonal elkezdenek köpködni az úgy nevezett “baloldali” (lásd: Szilveszter stb) elvtársak, ráadásul az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés amikor meg hallotta, hogy a Fudesz egyet ért a sztrájkolókkal szonnal a sztrájkolók ellen fordult (MSZOSZ). Könnyű azt mondani mert az ellenzék így meg úgy. Ők egyszerűen nem tehettek mást mert mindig a törvényes kereteket hangoztatták. Ha törvénytelen eszközökhőz nyúltak volna most pont olyan aljas hazug söpredék lettek volna mint ez a banda!
    Az úgynevezett “baloldaliaknak” teljessen mindegy mit mondunk amikor rámutatunk a saját hazugságaikra egyszerűen lesöprik és az ellenzékre mutogatnak. Salynos sikerült az embereket annyira fásult, közönyös, enerváltá tenni. Nagyon nehéz ebből a fásult mindenbe beletörődő hangulatból kirángatni az embereket.
    Szerintem elsődlegessen ezt kéne tennünk és nem egymás “cseszegetni”.
    Mert igenis van kiút és ha összefogunk akkor sikerülni is fog.
    Tehát: Szebb jővőt!

  11. baniko21 szerint:

    Gordon!
    Mostanában jó pár helyen volt időközi választás. 2006 már rég volt.
    Azóta sokminden változott. Az elmult előbb említett választások rész-
    vételi arányára gondolok.
    Helyeslem én is ha a politika a parlamentáris ügymenetben folyik.
    Nem szeretném, ha bizonyos érdekek miatt ártatlanok látnák kárát,
    mert esetleg besokalnak az emberek és harcosabb módját választ-
    ják a helyzetük megváltoztatása érdekében. Az elmúlt lassan két
    évtizedben eléggé lejáratódott a demokráciának nevezett és jelen-
    leg is működő nem is tudom micsoda.
    Már most boritékolom neked, hogy sem az Szdsz, sem az Mdf nem
    fogja támogatni a parlament feloszlatását. A pénzes álláshoz annyira
    ragaszkodnak, kizártnak tartom, hogy bármilyen elv eltántoríthatná
    őket ettől. A gerincesség, politikai felelősség már jó pár éve kiveszett
    a hatalmon lévőkből. Csak az a baj, hogy mindennek a levét mi isz
    szuk meg.

  12. Szilveszter szerint:

    Igazad van Papi! Legyünk Barátok!

  13. Menyhért Péter szerint:

    Kedves papi
    Hogy miért a fideszt bírálom? Mert akkor és most is úgy láttam, hgy ők a legjelentősebb politikai erő, akinek van ESÉLYE nem beállni a sorba, a birkák közé, bégetni. Van nemzetközi tekintélyük, vannak kiépített kapcsolataik.
    Ha elhinném azt, hogy a demokratikus nyugatra semmilyen hatással nincs a demokrácia sárba tiprása, akkor nem tépném tovább a számat feleslegesen. Feladhatom-e a hitemet, hogy mindekinek meg kell próbálnia azt, ami tőle tellik?
    Vajon 56-ban hittek-e a változás lehetőségében? Egyáltalán: miért próbált néhány ezer felkelő szembeszállni a Szovjetúnió millis elnyomó apparátusával? Hol van ehhez képest a “parlamenti matematika”!
    Nem véletlenül másoltam be a nyílt levelemet! Benne van az a két Orbán Viktor idézet, ami bizonyítja: OV már akkor is látta, hogy a parlamentáris eszközök NEM LEHETNEK ELÉGSÉGESEK!
    Szerinted a tömeges néma tiltakozás törvényztelen eszköz???
    Szerinted Mahatma Gandhi békés eredményei a brit oroszlánnal szemben nem voltad valósak?
    Szerinted az október 23.-ai békés felvonulás eredménytelen volt?
    Végül egy utolsó, megjegyzés: nem az “úgynevezett baloldaliak” és a jobbosok közti konfliktus a lényeg, hanem társadalmunk értékvesztése, totális értékválsága.
    Üdv menyus

  14. Gordon szerint:

    Banikó!

    Az Szdsz és az MDF részéről én is arra a döntésre számítok, amit te is leírtál. Abban is egyetértek veled, hogy a kormány rossz döntéseit, vagy tehetetlenségét valóban mi fizetjük meg.

    De továbbra sem vonnék le messzemenő következtetést az előrehozott választások részvételi mutatóiból. Az is lehetséges, hogy megint nagyon magas lesz a részvétel 2010-ben, és az ellenkezője is (tehát, hogy soha nem látott alacsony lesz). Ebben a kérdésben nem jósolnék.

    Abban is egyetértünk, hogy a jelenlegi berendezkedést sokan nem tartják megfelelőnek, de azt szerintem te is elismered, hogy a korábbi rendszerek egy része is mérhetetlenül lejáratta magát a lakosság körében. A mostani legalább alkotmányos értelemben tiszteletben tartja az alapjogokat (még ha a hatóságok nem is mindig tartják be azokat).

    Abban is egyetértek veled, hogy: “Helyeslem én is ha a politika a parlamentáris ügymenetben folyik.”

    Megismétlem: csak a demokratikus megoldásoknak van létjogosultsága. A demokráciába természetesen az is beletartozik, hogy egyes politikai szereplők tüntetnek, vagy lemondanak a megszerzett parlamenti mandátumaikról. Csak a Fidesz esetében ezt nem tartanám helyesnek, mert teljesen értelmetlen, ráadásul veszélyes.

    Hogy egyszerűen fogalmazzak: a kormány működését csak a kormány mögött álló politikai csoportosulásokban (ez a többség, és e tekintetben most mindegy, hogy az hogyan alakult ki) bekövetkezett esetleges mandátumvisszaadások befolyásolhatják. Ellenzéki mandátumok megüresedése csak a kétharmados kormányzati többség elősegítése esetén okozhat változást

    Utolsó fontos ütőkártyám pont ehhez kapcsolódik:
    Pontosan nem tudom, hogy ez hogyan zajlana a gyakorlatben, mert nincs rá precedens, de egy esetleges tömeges ellenzéki mandátumvisszadás esetén talán még arra is lehetőséget kapna a mindenkori kormány, hogy fontos kétharmados döntéseket egyedül hozzon meg. Minimum olyan döntéseket, melyhez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges, de lehet hogy olyanokat is, melyekhez valamennyi országgyűlési képviselő kétharmadának szavazata szükséges (ez utóbbiban nem vagyok biztos, mert nem tudom, hogy a betöltetlenül maradt mandátumokat hogyan vennék figylembe).

    Egy példa az 1949,évi XX. -ból:

    “23. § Az Országgyűlés ülései nyilvánosak. A köztársasági elnök, a Kormány, továbbá bármely képviselő kérelmére az Országgyűlés a képviselők kétharmadának a szavazatával zárt ülés tartását is elhatározhatja.” – Na jól néznénk ki, nem?

    Vagy egy másik:

    “24. § (3) Az Alkotmány megváltoztatásához, valamint az Alkotmányban meghatározott egyes döntések meghozatalához az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.” – Na én ezt se bíznám a Fletoékra.

    Remélem, hogy a fenti érveim meggyőznek, de ha nem, akkor legalább az utolsó. Ami mellett kardoskodnak itt egyesek, az túl nagy hatalmat adna az amúgy is levitézlett, erkölcstelen, és megbizhatatlan kormány kezébe.

  15. Gordon szerint:

    Az 1949 után természtesen egy pont következik, nem egy vessző . Bocs a helyesírási hibáért.

  16. miska72 szerint:

    Elvtársak! Fordítva ülnek a lovon! Rossz irányba haladunk.

  17. Papi szerint:

    Kedves Menyus!
    Ha megengeded, hogy így hívjalak. 2006.okt.23-án én is kptam bőségessen hídd el. Nem felejtettem el és ha kell most is ott leszek. De tudnod kell, hogy mi Magyarok soha nem számíthattunk nyugatra semmikor. Nézd végig a Magyar történelmet!

    Szileveszter!
    Az én barátaimnak van gerince! Ha tudod Te és a fajtád egyáltalán, hogy mi az.

  18. Mózsi szerint:

    Kedves Gordon!
    Hamarosan megköveznek a fórumozó elvtársak. Hogy gondolhatod azt, hogy Fletó és testvérei kihasználnák a Fidesz hihetetlen butaságát a parlamenti mandátum visszaadásával Ez elképesztő!
    Teljes mértékben egyet értek veled, remélem sikerül Menyust meggyőznöd.

  19. Prendick szerint:

    Na, emberek, aki itt húsz ilyen év után még hisz abban, hogy ez a fajta parlamentáris demokrácia az egyedül üdvözítő politikai forma, az ne panaszkodjon. Az ő embere Gyurcsány Feri. Meg is tesz érte mindent.

  20. munkásököl szerint:

    Meccs akkor van, ha van ellenfél is a pályán. Ha csak egy csapat van ott, akkor nincs. Ezért kellett volna lemondani a mandátumokról. Minden “nem” szavazat legitimálja a vele szemben megszülető, triviálisan több “igen” szavazatot. Fenntartja a demokratikus látszatot, és ez nagyobb baj, mint hogy mit mond az elvtársak által összetákolt 1949. évi XX. tv., amit cinikusan “Alkotmányként” emlegetünk. Hát pont ez tartja fent a rendszert. Az a tv. egy érdekszövetség által kreált tv., nem egy valóban széles támogatottságot élvező, igazi Alkotmány. Csak jó a PR-ja. Ennyi. Az eredményét meg mindnyájan látjuk. Igenis az alapokkal van a baj, azokat kell feszegetni. Egy vályogházra nem lehet felhúzni még két szintet, akárki irányítja a munkálatokat.

    Az országos sztrájkról meg annyit, hogy ahhoz nincs szükség szakszervezet nevű fedőszervekre. Ezt csak a belénk nevelt rendszer szerinti gondolkodás követeli meg, a ráció nem. Krízishelyzetben semmi szükség nincs a bürokraták töketlenkedésére várni, ők érezhetik megtiszteltetésnek, hogy ha mellé állnak valaminek, akkor a végén megdicsőülhetnek, ha meg elszalasztják az alkalmat, akkor túllép rajtuk az élet. Legalábbis normálisan működő országokban ez így megy.

  21. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Gordon, mózsi és hasonlóan demokratikus látszathoz ragaszkodók

    Természetesen semmi nem garantálhatja azt, hogy egy esetleges mandátum visszaadás milyen politikai hatást okozna. Igen, bizonyos értelemben kockázat – de ez szerintem a pozitív változás lehetőségét hordozza magában!

    Egyetlen egy dolog látható bizonyosan: amíg GYF hatalmon van, afddig intenzíven foilyik a nemzet kirablása, tönkretétele, méghozzzá A PARLAMENTIKISEBBSÉG SZAVAZATAINAK LEGITIMÁCIÓJÁVAL!

    Gondoljátok csak végig: egy olyan szerződés, amit egy legitim parlamenti demokráciában a TÖBBSÉG akarataként megkötnek, az utólag csak aránytalan károk elszenvedésével változtatható meg!

    Mi a helyzet azonban akkor, ha az ellenzék tiltakozásul kivonul, folyamatosan TÖRVÉNYES hazai és nemzetközi nyomásgyakorlással tiltakozik?
    Ilyen esetben jogszerű a szerződések utólagos felülvizsgálata és módosítása, hiszen a döntés nem demokratikus, hanem illegitim volt.

    Gondoljátok csak végig: ha ilyen helyzetben a hatalom kétharmados jogokat merészel vindikálni magának, az nem egyértelmű VISSZAÉLÉS, felhatalmazás nélküli döntés? Ki áll ekkor már mögöttük? Csak a parlamenti képviselők látszat-támogatottsága. Egy ilyen lépés egyértelműen autokrata.

    Mit lehet várni egy olyan kormánytól aki nem csak hangoztatja, hogy a tömegek tüntetnek, aztán hazamennek, hanem GYAKOROLJA is! Ez a kormányzat semminemű párbeszédre nem hajlandó senkivel. Ez már most is terror. Ez a hatalmi éra minden körülmények között ki fogja tölteni a ciklusát, és az utolsó pillanatban is ki fogja lopni a közkaszzából, amihez hozzáfér.

    Egyébként is, kedves fidesz szavazótábor: tényleg olyan sok ember áll a hátatok mögött, mint azt a statisztikák mutatják? Szerintetek hány százezer magyar polgár kell egy gyurcsány megbuktatásához?
    Ha a tényleges ellenzéki képviselők a személyes példamutatással élnek; veszélyeztetik az ÜGYÉRT a saját egzisztenciájukat is, ez egy olyan ERKÖLCSI fölényt adna, ami a népszavazási győzelem többszörösének felelne meg!
    Nyilvánvalóan és egyérteléműen kiderülne, hogy ki a valódi ELLENZÉK, és ki az ÁLSÁGOS, a hatalom talpnyalója.

    Ha nem történik semmi, 2010-re nem marad semmi: csak az adóssághegyek és a kényszerpályák.
    Most még nem késő még lehet javítani a helyzetünkön.
    Üdv menyus

  22. Gordon szerint:

    Szerintem a mandátumok tömeges visszaadása csak a kétharmados törvények egyoldalú kormány általi megváltoztatásának lehetőségét rejti magában.

    Gondolkodjunk el azon, hogy a kormány most hozott egy új szabályozást, mely szerint két év börtönt is kaphat, aki papírgalacsint dobál (gondolom a kormánypárti politikusok felé). Mi lenne, ha kétharmadot kapnának?

    Egy példa az 1949. éviből:

    “19. § (1) A Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerve az Országgyűlés.
    2) Az Országgyűlés a népszuverenitásból eredő jogait gyakorolva biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét, meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit.
    (3) E jogkörében az Országgyűlés
    i) az alkotmányos rend megdöntésére vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos erőszakos cselekmények, elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (a továbbiakban együtt: szükséghelyzet) szükségállapotot hirdet ki; (majd a kétharmados szoci patrlament Fleto parancsára eldönti, hogy mi az ún. szükséghelyzet – Gordon)
    (4) A (3) bekezdés g), h) és i) pontjában meghatározott döntéshez az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.

    Úgyan ez egy picit meredek, de ha most két évet kap valaki a papírgalacsin dobálásáért, akkor kéthamad szoci parlament megléte esetén a Fletoék akár azt is kitalálhatják, hogy a tünetőt meg akarják dönteni az alkotmányos rendet. Holott nyilvánvalóan nem errő lenne szó. Ez kell?

    2010-ben leszednék a Sólyomot, és beraknának a Várba egy bábot, aki a fentiek kapcsán:
    “19/C. §
    (2) A szükségállapot idején a külön törvényben megállapított rendkívüli intézkedéseket rendeleti úton a köztársasági elnök (aki úgye addigra már MSZP-s – Gordon)vezeti be.
    (3) A köztársasági elnök a bevezetett rendkívüli intézkedésekről haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlés elnökét (akli szintén MSZP-s – Gordon). A szükségállapot idején az Országgyűlés (ahol az MSZP kétharmaddal ülne – Gordon)- akadályoztatása esetén az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága (mely MSZP-s többségű lesz – Gordon)- folyamatosan ülésezik. Az Országgyűlés, illetőleg az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága a köztársasági elnök által bevezetett rendkívüli intézkedések alkalmazását felfüggesztheti.
    (4) A rendeleti úton bevezetett rendkívüli intézkedések harminc napig maradnak hatályban, kivéve ha hatályukat az Országgyűlés – akadályoztatása esetén az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága – meghosszabbítja (mind emeszpés lesz, tehát a hosszabbítás nem gond – Gordon)
    (5) A szükségállapotra egyébként a rendkívüli állapotra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.”

    Ami:
    “19/D. § A rendkívüli állapot és a szükségállapot idején alkalmazandó részletes szabályokról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.” Na ez is frankó lenne.

    Egyetlen remény, lehetséges ellensúly a vállalt nemzetközi kötelezettségek korlátozó erején túl (pl.: alapjogok tiszteletben tartása):
    19/B. § (6) Az Alkotmánybíróság működése rendkívüli állapot idején sem korlátozható.

    Ráadásul a mandátumok nélkül marad Fidesz lemondana a következő jogáról is:
    “25. § (1) Törvényt a köztársasági elnök, a Kormány, minden országgyűlési bizottság és bármely országgyűlési képviselő kezdeményezhet.” Hát majd nem kezdeményezne, a szocik meg a hasukat fognák a röhögéstől.

    Ja, és a fentiekhez kapcsolódóan ez is biztos frankó lenne:
    “28/A. § (1) Rendkívüli állapot vagy szükségállapot idején az Országgyűlés nem mondhatja ki a feloszlását és nem oszlatható fel.
    (2) Ha az Országgyűlés megbízatása rendkívüli állapot vagy szükségállapot idején jár le, a megbízatás a rendkívüli állapot, illetőleg a szükségállapot megszűnéséig meghosszabbodik. (Meghosszabbodna Fleto uralma, remek, és ki tudja, hogy mennyi időre… – Gordon)
    (3) A feloszlott vagy feloszlatott Országgyűlést a köztársasági elnök (aki addigra már MSZp-s – Gordon) hadiállapot, háborús veszély állapota vagy szükséghelyzet esetén ismét összehívhatja. Megbízatásának meghosszabbításáról az Országgyűlés maga határoz.” Tényleg nagyon szuper lenne, nemde?

    Vagy még egy lehetőség kétharmados MSZP uralom esetére:
    “28/B. § (1) Országos népszavazás és népi kezdeményezés tárgya az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdés lehet.
    (2) Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.”
    Jöhet majd vissza a 2008. március 9. előtti helyzet, megszüntetni sem lehet majd az intézkedéseket, mert addigra mondjuk 8 millió érvényes aláírással lehet csak népszavazást kiíratattni. Annyit meg nyilvánvalóan nem lehet összegyűjteni. Rendben lesz így?

    Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy hány ellenzéki (ez alatt manapság már csak a Fideszt érthetjük) képviselő ül a parlamentben. Nagyon sok fontos szabály megváltoztatását tudják megakadályozni, mert mivel megvan a mandátumuk Fletoék nem tudnak egyedül kétharmados döntéseket hozni.

  23. munkásököl szerint:

    Persze, a jelenlegi keretek közt egy csomó joga lenne a kormánynak, amivel ha élne, akkor lenne itt embargótól kezdve minden. Mert az már az EU-nak is lejönne, hogy itt diktatúra van. Sőt, minden ilyen lépés csak olaj lenne a tűzre, és meglenne a társadalmi támogatottsága egy országos sztrájknak. Azért sem vállalna fel ilyesmit az MSZP, mert elvesztené a demokrácia látszatát, és kockáztatná, hogy ezért egyszer tényleg lesz elszámolás. Szóval nem vallanának színt, az tuti.

    Kivéreznének, vagy fegyveres harcra kényszerülnének és radikalizálnák a mérsékelt ellenzékieket. Ilyen helyzetekben nem a §-okban kell a megoldást keresni, mert ott nincs. Épp ez a lényeg, hogy azok a §-ok bizony el lettek b@szva.

    Aki az üres pályán rohan az ellenfél kapuja felé a labdával, annak nem tapsol a publikum…

  24. Gordon szerint:

    Szerintem a paragrafusok nem lettek elrontva. A rendszerünk úgy lett kitalálva, hogy a kormány négy esztendőre gyakorlatilag be van betonozva és csak a parlamenti többség döntheti meg (mint történt az a D-209-es kormányával).

    A mi rendszerünk egy lehetséges változat. Ettől még nem kevésbé demokratikusabb a berendezkedésünk, mint ott, ahol már attól is megbukik egy kormány, ha egyszer leszavazzák a parlamentben.

    A demokrácia nem abban rejlik, hogy hetente új kormány alakul, hanem abban, hogy a kormányon lévők betartják az írott és íratlan szabályokat (például nem vezetik félre az embereket, nem hazudnak reggel délben meg este, nem uszítanak az ország területén kívül élő magyar nemzetiségűek ellen, és nem trükkök százaival biztosítják maguk mögött többek között a mindenkori többséget). Erre a jelenlegi emeszpé kormány nem képes. Magam is azt gondolom, hogy jobb az országnak egy előrehozott választás, de továbbra is csak az alkotmányos megoldásokban hiszek. Más lehetőséget nem látok, és nem is létezik.

  25. Papi szerint:

    Kedves Menyus!
    Habár nem adtálrá engedélyt úgyhogy ha sértő volt ez a megnevezés akkor bocs!
    Tehát!!!
    Az UFO Gyuszi idelyén már szó volt az ellenzéknél a mandátumok vissza adásáról ha emlékszel, az UFO Gyuszi válasza az volt: na és? a kormány akkor is működni fog.
    Olaszországban Muszolini úgy tudott diktaturát teremteni, hogy az ellenzék vissza adta a mandátumát. Hát nem köszönöm nem kérek belőle. Ez a gazember azonnal kihasználná az alkalmat. De ha ki kell menni az utcára hidd el a Fidesszesek ée a szimpatizánsai ott lesznek.
    Gordon!
    De, igenis rosszak a magyar törvények mert bűntetelenűl tehetnek ilyen gazemberséget a politikusok mint amit 2002-óta tesznek. Igen is új alkotmány kell!
    Szebb jövöt mindenkinek!

  26. Menyhért Péter szerint:

    Kedves munkásököl.

    Azt írod: “Aki az üres pályán rohan az ellenfél kapuja felé a labdával, annak nem tapsol a publikum…”

    Köszönöm ezt a pompás fogalmazást, ami szerintem a kérdés nemzetközi diplomáciai életben elfoglalt helyét is jellemezné.

    Én nem hiszek abban hogy ma életképes lehetne egy Mussolinni típusú diktatúra! Az EU ebben a válságos helyzetben nem engedhetnbe meg egy ilyendurva politikai konfliktus helyzetet!

    Gondoljatok csak bele: az Uniós pénzügyi segítség sem a “szívjóságról” szól! A dolog lényege, hogy az Unio létét veszélyeztetné a politikai instabilitás, és ebben a helyzetben (56-os analógiára) az UNIO a nagyhatalmi beavatkozó!!!
    Üdv menyus

  27. Menyhért Péter szerint:

    Kedves papi
    Megértem az afggodalmaidat, de a jelen helyzet semmilyen szinten nem hasonlítható össze a mi gyuszink idejével, és a mussolini korral sem.

    Miért gondolom, hogy jelentős politikai tiltakozás kellene? Azért, mert az egész politikai elit hitelkét vesztette, nem csak az mszp.
    Üdv menyus

  28. Mózsi szerint:

    Kicsi Mózsi mondja hallgassatok Gordonra. Nem tudom ki fia borja, de engem meggyőzött.Érzelmi alapon ugyan, de úgy gondolom, ha értelme lett volna a mandátum visszaadásának, ha nem lett volna benne túl nagy kockázat megtette volna a fidesz.

  29. Menyhért Péter szerint:

    Kedves mózsi
    érzelmi alapon igazad is lehet, de azzal semmiképpen nem lehet azonosulni, hogy megtette volna a fidesz.
    A fidesz pillanatnyi jól vagy rosszul értelmezett politikai érdekei miatt ugyanolyan gyakra hibázik, mint bármelyik demokratikus párt. A demokrácia rendszerének éppen az az értelme, hogy a mindenkori ellenzék a kormányzati pozícióban lévők hibáit feltárja, és azonnal kiabál!
    Azzal korrigálhatók a társadalom számára hibás döntések, hogy a kormányzat a kritikát komolyan veszi, és módosítja eredeti álláspontját.
    A fidesz lassan már 2 éves tehetetlensége számomra egyértelműen patópálos viselkedés – HIBA.
    Ez önmagában nem baj – mindenkinek joga van hibázni!
    Az, hogy nem veszi észre a hibáját, a figyelmeztető jelzések ellenére sem, már több mint hiba.
    Üdv menyus

  30. Prendick szerint:

    “ha nem lett volna benne túl nagy kockázat megtette volna a fidesz”

    Pontosan erről van szó. Ha nem lenne benne kockázat… A Fidesz a világon semmi kockázatot nem vállal. Az, hogy lassan megdöglünk, az nem kockázati tényező.
    A Fidesz a Gordonok pártja. Az a lényeg, hogy jól megmagyarázzák, miért is nem kell megtenni ezt vagy azt.

  31. Prendick szerint:

    Menyus, amit a Fidesz csinál, az nem hiba, az bűn. Nem hogy kikényszerítenék a változást, egyfolytában halogatnak, csitítgatnak, elódázzák a dolgokat.
    Az lehet, hogy ez a “demokratikus magatartás”, de a kormány hatalmon tartását akkor sem csinálhatnák jobban, ha nem ellenzék lennének, hanem az Mszp kihelyezett tagozata.

    A Fideszt még a legdurvább diktátor is engedélyezné ellenzéknek, pedig azok nagyon nem szeretik az ellenzékieskedést. De a Fidesz olyan baráti ellenzék, annyira nem jelent veszélyt semmi hatalomra, hogy örülnének neki bárhol.

  32. Mózsi szerint:

    Prendick!
    A túl nagy kockázatot arra értem, hogy Fletóék azzonnal a 2/3os törvényekhez nyultak volna. A partvonalról a legkönnyebb bekiabálni.
    Remélem nagyon sok Gordon van az országban. Egy hidegvizes zuhanyzás lehűti a forró fejeket.

  33. Prendick szerint:

    Mózsi, én meg remélem, hogy nem túl sokan vannak. Mert akkor maradunk, ahol vagyunk.
    A behúzott farokkal “nyugtatgatók” Gyurcsány legjobb barátai.

  34. Papi szerint:

    Kedves Menyus!
    Leírod, hogy mi a mindenkori ellenzék dolga: Vagyis felhívni a kormány hibáira az emberek figyelmét. Remélem jól értem. De amit Te leírtál az egy demokráciában demokratikus kormánynál igaz. DE nálunk úgy tünik pont a demokráci hiányzik. Ne feled ha a papir zsebkendőt galacsiná gyúrsz és valamelyik maszopos politikus felé vagy a főpolgármester felé nézzel akor a rendőrök lefoghatnak és két az az kettő évre becsukhatnak. (Ez nem vic meg szavazta a maszop és szadesz az mdf-fel). Ezért mondtam azokat a történelmi példákat. Ez a “Pinokió” (szegény fabábú milyen tetűhőz hasonlítom) két kézzel kapna az alkalmon. Hidd el (és a többiek is) el kell menni szavazni és salynos csak akkor tudjuk eltakarítani ezt a mocskot.
    Szebb jővőt!

  35. Papi szerint:

    Többen it 56-ot emlegették példának. Az ugye senkit nem zavar, hogy 56-ban szó sem volt rendszerváltásról nem akartak a népköztársaság helyet polgári demokráciát, csupán az ÁVH terror ellen lázadtak fel. Nagy Imre (tisztelett az emlékének) csak a Jugoszláviához hasonló el nem kötelezett szocialista országot akart. Ne keverjük azokkal a hősőkkel akik az orosz támadás ellen harcoltak.
    Igaz most is egy készűlő diktatúra van folyamatban. Ezért nem lett volna jó ha az ellenzék vissza addja a mandátumát. Te jóég mit csináltak volna ezek ha nem lett volna legalább ennyi ellenzéke sem. Mér rágondolni borzasztó. Akkor már Magyarország sem lenne.

  36. baniko21 szerint:

    Papi!
    Igazad van. 56 nem arról szót, amit most sulykolnak az emberekbe.
    De beszélegessünk egy kicsit a rendszerváltásról, és ebben minden
    jelenlegi parlamenti párt beletartozik.
    Egy: eladták a magyar ipart, a magyar gazdaságot a külföldi tőkének.
    Nincs magyar ipar, nincs magyar termelés, halvány gyenge a magyar
    vállalkozói réteg, nincs is mivel védekezni.
    Ma a baktőke abszolút uralommal rendelkezik.Az állam, a kormány a
    törvényeivel ezeket az érdekeket szolgálja ki. Ezért kell mindenkinek
    számlát nyitni, minimalizálni a készpénzforgalmat.
    A nemzetközi őke a legérzékenyebb területet, a kereskedelmet is
    birtokolja, és ezzel lebénítja a magyar gazdaságot.
    Többezer embert bocsátottak el már eddig is.
    Kettő: a magyar kapitalizmus sajátossága a szegények és gazdagok
    közötti éles differenciálódás. Miért? Azért, mert nálunk az eredeti tőke-
    felhalmozás azt jelentettte, hogy a tőkések elvették az emberektől a
    pénzüket. Hogyan? Áremelésekkel, adóemelésekkel, hitelfelvételekkel
    és még sok mással.
    Három: a magyar kapitalizmus születési rendellenessége, és ma is
    ható sajátossága a magasfokú korrupció. A zavaros jogi helyzetben
    lényegében ellopták az állami vagyont.
    Ezalatt a 20 év alatt ezekre lehetünk büszkék. Jól kii.éltek a néppel.
    Mi meg hagytuk magunkat. Akkor most miről is vitatkozunk.
    Ellenzék, kormányzópárt egykutya. Ti. az ellenzék is volt kormányzó-
    párt, a folyamatok nem szakadtat meg egy percre sem a 20 év alatt.
    Ezért van a Menyusnak is igaza.

  37. Papi szerint:

    Kedves baniko21!
    Tudod amit leírtál az első szótól az utolsóig igaz. Meglep, hogy ezt mondom?
    Csak te is az ok – okozatból az okozatot látod. Nézd meg a mai gazdag réteget és nézd meg a múltjukat is. Hát nem meglepő, hogy szinte kivételnélkül közel nagyon közel voltak a húsosfazékhoz. Igaza van Kővérnek, a rendszerváltás legnagyobb hibája az volt, hogy nem volt elszámoltatás. Ha vissza emlékszel a mostani két törpe párt akkor még nagy volt és ebben ők az első számú bűnösök! Igaz a szadesz az MSZMP irányított ellenzékének lett kreálva. A nemzeti vagyon elherdálása pedig első sorban a maszop bűne. Az, hogy az emberek meg nem sztrájkoltak a munkahelyek és gyárak megszűntetése ellen az a mikorosztájunk bűne. Ezzel szembe kell néznünk.
    Tudod azért azt így leírni ” Ellenzék, kormányzópárt egykutya.” egy kicsit erős nem kéne utána nézned, hogy hogyis állt a gazdaság, államadóság, GPI nővekedés, inflásió 2002-ben és hogyáll most. Kérlek ne akard ezt az ellenzék nyakába varni. Azért az egy kicsit durva lenne!
    Szebb jövöt!

  38. baniko21 szerint:

    Papi!
    Csak részben van igazad. Valóban az Mszp a fő bünös, de ha bele gon-
    dolsz akkor bármelyik párt bármelyik vezető rétege megvagyonosodott.
    A köznépet az Apeh cseszteti a legkisebb eltérés esetén. A politikusokat
    ki a fene nézte meg, hogy a jövedelmükhöz képest hogyan tettek szert
    a vagyonukra. Csak példaként: Demszky jó pár éve a főv. önkorm.
    Római üdülőjében dekkolt, semmilye sem volt, most meg még a horvát
    tengerparton is nyaralója van, a többiről nem beszélek. Az mszpseket
    nem sorom külön-külön, mert nem volna elég hely. Ha szét nézel a
    Fidesznél ugyanezeket az anomáliákat megtalálod. Arról se feledkezz
    meg, hogy a Fidesz regnálása idején még volt jó pár állami vagyon.
    Ha van tartalékod és nemcsak adósságod, akkor jobb helyzetbe vagy,
    mint ha csak adósságod van, mármint gazdaságilag. Mostanra kifújt
    minden, minden létezőt elherdáltak, itt állunk csupasz v..ggal.
    De akik ezt okozták telizsebbel fognak távozni és a világon senki nem
    fogja rajtuk számonkérni, felelőssé tenni azért amit a magyar néppel
    tettek. Ezért mondom én, hogy egykutya. A Kövér meg a politikai el-
    számoltatásra gondol, nem pedig a tolvajlásokra.
    Hagyni kéne már a fenében a régi dolgokat, és teljes erővel a mai
    helyzet megoldásával kéne foglalkozni. Csak úgy kiváncsiságból meg-
    kérdezném a Kövér urat is, hogy ha neki annyira rossz volt, hogy a
    csudában taníthatott az egyetemen? Annyira üldözték? Tanúlhatot és
    taníthatott?

  39. Papi szerint:

    baniko21!
    Ne haragudj de most idézlek:
    A köznépet az Apeh cseszteti a legkisebb eltérés esetén. A politikusokat
    ki a fene nézte meg, hogy a jövedelmükhöz képest hogyan tettek szert
    a vagyonukra.
    Átt kopizatam úgy, hogy pontos az idézet.
    Enged meg, hogy megkérdezem akkor mivel magyarázod azt, hogy a Fidesz első két emberre és további 67 Fidesz vezető ellen nem adó hanem vagyon ellenőrzést hajtott végre az APEH 2007-ben.
    Nem tudom tudod-e mi a különbség az adó és a vagyoni ellenőrzés között? Ha tudod akkor elnézést, hogy leírom ha nem tudod akkor az adó ellenőrzés csakk az adott évre szól és csakk az adóbevalást ellenőrzi,
    mig a vagyoni az azt meg előző 5 az az ŐT évre vissza menőleges részletes vagyonosodási ellenőrzés. És képzeld nem találtak semmit de természetessen erről halgatott a “bal-lib” média mint sz.r a fűben.
    Ilyen ellenőrzést az elmúlt húsz évben csak csak a Fidesz-KDMP-nél hajtottak végre. Egyetlen magát “baloldalinak és egyetlen magát liberálisnal” nevező politikusnál semm csinált az APEH.
    Tudod veled is mint nagyon sok más emberrel (minden jószándéka ellenére) az a baj, hogy nagyon sok mondent összemos. Azt írod a Fidesz idején még volt állami vagyon. Azt miért nem teszed hozzá, hogy amikor a maszop került hatalomra akkor még megvolt.
    Azt sem értem meg sem nálad sem nagyon sok más embernél miért kell a két pártot összemosni. Az egyik magát baloldalinak valja (az más tészta, hogy ez nem igaz) a másik következetesen jobb közép kozervatív pártnak. Még csak nem is egy írányvonal.
    Szebb jővőt.

Itt lehet hozzászólni !