Nagysikerű koncert a Viennában

Csepel.info

Madarász Iván

Mint arról korábban beszámoltunk, 2014. december 5-én a Vienna Konzervatorium Budapest és a Bocskai István Református Művészeit Középiskola közös nagy sikerű koncertet rendezett két mai magyar zeneszerző műveiből.

A két zeneszerző Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, a Magyar Művészeti Akadémia Zenei Tagozatának az elnöke és Madarász Iván, a Zeneakadémia és a Vienna Konzervatórium professzora, az Artisjus elnöke. a Csepel.info interjút készített Madarász Ivánnal a koncert után.

Mit lehet tudni a koncerten elhangzott darabok összeállításáról?

Tóth Péter balkáni zenei motívumokra épülő darabját két hegedű és brácsa szólaltatta meg. Hallhattuk még a szerző gitár és szóló zongora darabja mellett három fuvolára írott virtuóz kompozícióját. Madarász Ivántól is sokféle mű szerepelt a műsoron. Weöres Sándor verseire komponált dalok mellett Christian Morgenstern költeményére született dal is a program része volt. Nagy tapssal fogadta a közönség J.S. Bach előtti tisztelgést jelentő cselló-zongora művet. Az est befejező műsorszáma jómagam által komponált kamarazenéje volt, amelyet öt fúvóshangszeren szólaltattak meg.

Hogyan válogatta össze az est fellépőit?

Országos hírű hangszeres művészek muzsikáltak együtt a Vienna Konservatorium  hallgatóival:

  • Dr. Iván Ildikó, az Állami Operaház magánénekese,
  • Zs. Szabó Mária hegedűművész,
  • Szilvágyi Sándor gitár-,
  • Suki András zongoraművész

együtt lépett fel a leendő művészekkel. Most is bebizonyosodott, a zene minden különbséget áthidal, fiatal és érett művészek közös produkcióban gyönyörködtették a közönséget. Remélhetjük, hogy a komolyzene csepeli jelenléte ezzel a hangversennyel is tovább erősödött és a nagy múltú kerület kulturális élete további ilyen.

Milyen következtetést lehet levonni az esemény végén?

A zsúfolt terem előtt lezajlott esemény hatásosan cáfolta azt a tévhitet, hogy a kortárs komolyzene nem érdekli a közönséget. A  jó hangulatú rendezvényen többször fogadta vastaps a felhangzó műveket, sőt a zenei humor is értő közönségre talált; nevetés is felhangzott a koncertterem “megszentelt” falai között!
Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !