Kortárs zeneszerzők koncertjét tartották a Viennában

Csepel.info

Szilvágyi Sándor  - Vienna Konservatorium

Szilvágyi Sándor – Vienna Konservatorium

Két kortárs zeneszerző, Madarász Iván és Tóth Péter művei teltház mellett csendültek fel 2014. december 5-én este a Vienna Konservatorium Budapest dísztermében.

A két zeneszerző műveit a Vienna Konservatorium Budapest tanárai, és hallgatói szólaltatták meg a zeneszerzők közreműködésével.

Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz. 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken. 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók-Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Madarász Iván tanulmányai során Szervánszky Endre növendéke volt a Zeneakadémián, Ferenczy Györgynél zongorát tanult. 1980 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, immár professzori minőségben. A Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (ARTISJUS) Vezetőségének tagja. A Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító tagja és Elnökségének tagja. Több zenei alapítvány kurátora. A zenei műfajok széles skálája jelenik meg kompozícióiban. A recenziók zenéjének drámaiságát, valamint az énektechnika, az emberi hang használatának újszerű módját emelik ki. Hangszeres zenéjére, különösen fuvolaműveire a hangszeres technika újabb módozatainak keresése jellemző. Kamaraműveiben sajátos módszert alakított ki bonyolultabb, ún. „nem-ekvivalens” arányú ritmusok megvalósítására.

A hangversenyen fellépett a két zeneszerzőn kívül Szilvágyi Sándor, Dr. Iván Ildikó, Láposi János, Zs. Szabó Mária, Mocsári Emma, Suki András – a Vienna Konservatorium Budapest professzorai, valamint Babindák István, Balogh Zsófia, Bihary Virág, Engelbrecht Gréta, Filó Edit, Szuromi Borbála, a Vienna hallgatói, valamint Hetei – Bakó Teodóra és Babindák István az Egressy Béni Reformtus Művészeti Középiskola tanulói.

Itt lehet hozzászólni !