95 éves korában elhunyt Bárándy György

Index, HVG, Origo

Fotó: Bődey János

Fotó: Bődey János

 95 éves korában elhunyt Bárándy György ügyvéd, a halálhírt fia, Bárándy Péter erősítette meg a VS.hu-nak, azt is közölte, hogy a halál oka agyembólia.

Az Igazságügyi Minisztérium vezetői és munkatársai mély megrendüléssel értesültek Bárándy György haláláról. Mint írták, a neves ügyvéd átélte a 20. század megannyi megpróbáltatását, majd a rendszerváltás után felépült jogállam ügyvédi hivatásrendjének kiemelkedő szaktekintélye volt, tudásával és teljesítményével példát mutatott sok pályatársának és fiatal jogásznak. A tárca osztozik a család és a hozzátartozók gyászában.

Bárándy György 1919. szeptember 23-án született Törökszentmiklóson, elemi iskoláit magántanulóként végezte és 1929-ben kezdte meg gimnáziumi tanulmányait a Gödöllői Premontrei Reálgimnáziumban, ahol 1937-ben érettségizett – olvasható a Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda oldalán közzétett életrajzban.

Jogi tanulmányait 1937-ben kezdte meg az egri Érseki Jogakadémián, szigorlatait a Kolozsvári Egyetemen tette le, 1948-ban lett ügyvéd.

Rengeteg ügye közé tartozott a zuglói nyilasper, a Globex-ügy, a Soproni Ágnes-gyilkosság és a Miskei-ügy 1979-ben – idézte fel a Wikipédia róla szóló szócikke. Fia, Bárándy Péter és unokája, Bárándy Gergely szintén ügyvéd.

Bárándy György 2009-ben, a 90. születésnapja alkalmából rendezett fogadáson azt mondta, valaki megkérdezte tőle, mi lenne nehezebb, vitorlással megkerülni a földet, vagy megélni 90 évet. A válasza erre az volt, megélni a 90 évet, “mert még egyszer ennyit nem élhetek, viszont vitorlázni még van időm” – írta akkor a kisalfold.hu.

Akkor Bárándy György köszönetet mondott azért a szeretetért és tiszteletért, ami körülveszi, mert – ahogy fogalmazott – az ember nemcsak gondolatokból, a barátságokból is él. Az őt ünneplőktől azt kérte, a következő évben is tartsák meg jó emlékezetükben, majd aztán úgy gondoljanak rá, mint egy jó emlékre.

Bárándy György védte Kröszl Vilmost, a XIV. kerületi nyilasház vezetőjét is az ellene folyó büntetőperben. „Azt hiszem, ő volt a legkegyetlenebb ügyfelem. Ötszázhatvan ártatlan ember meggyilkolásában vett részt, kizárólag zsidó mivoltuk miatt…” – mondta Kröszlről. Bárándynak egyébként négy ügyfelét ítélték halálra, de több olyan is volt, aki kegyelmet kapott.

Egyik fia, Bárándy Péter igazságügy-miniszter volt a szocialista kormány alatt. Arra a kérdésre, hogy hisz-e a halál utáni életben, ezt válaszolta egy korábbi interjúban a Borsnak:

„Nézze, papi gimnáziumba jártam. Nyilván tudja, mi a gyónás. Panaszkodtunk a minket nevelő papnak, hogy bár elmegyünk gyónni, nem fáj nekünk, hogy vétkeztünk. Nem tudunk sírni a bűneink fölött. Az atya erre azt mondta: „ne csodálkozzatok, csak a szenteknek adatott meg, hogy a bűneik fölött sírtak. Az embereknek az a fontos, hogy akarják a megbánást”. A kérdésére válaszolva, igen, akarok hinni abban, hogy van élet a halál után. Szívesen találkoznék újra a feleségemmel, Erzsikével, a mai napig fáj, hogy elveszítettem.”

Nyugodjon békében…

Itt lehet hozzászólni !