Menetrendi változások a közösségi közlekedésben 2014 szeptemberétől

BKK

Szeptember 1-jével beköszönt az ősz, az oktatási intézményekben megkezdődik a tanítás, ezért járataink is a tanítási időszak alatt érvényes menetrend szerint, a nyárinál jelentősen sűrűbben közlekednek. Ezenkívül is számos változás lép életbe járataink menetrendjében szeptembertől. Teljes vonalon közlekedik a 28-as villamos. Bővül az alacsonypadlós kínálat több buszjáratunkon. Életbe lép a tavaszi–őszi idénymenetrend a margitszigeti 26-os busz és a D11-es, D12-es, D13-as hajó vonalán.

Új buszjáratot indítunk 154-es jelzéssel, mely átszállás nélküli kapcsolatot teremt a Szent Imre kórház és a  Bártfai utca térsége, illetve Kelenföld vasútállomás M között. Mindezeken felül további járatok – így például a Káposztásmegyerre közlekedő 14-es villamos, valamint a budaörsi 188E busz – menetrendje is változik. A közúti torlódások elkerülése érdekében változik a Kelenföld felé közlekedő 101-es busz útvonala az Egér út és a Budaörsi út között. A budaörsi 40-es és 240E buszon a csúcsidőszakban nem lesz elsőajtós felszállás. A BKK által szervezett járatok közlekedésében szeptembertől bekövetkező változásokról szóló közleményünkben minderről bővebben is írunk.

Életbe lép az őszi menetrend

2014. szeptember 1-jén, hétfőn az oktatási intézményekben megkezdődik a tanítás, ezért ettől a naptól járataink is a tanítási időszak idején érvényes menetrend szerint közlekednek, a nyárinál jelentősen sűrűbben. Kérjük utasainkat, hogy ettől a naptól hétköznapokon a menetrendi táblákon jelzett tanítási időre szóló menetrendeket figyeljék. A tanítási időszakban érvényes menetrend általában a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti, amelyek az év ezen időszakában jellemzően megnövekedő utasforgalomhoz igazodnak és sűrűbbek.

Hétfő reggeltől összesen 110 vonalon lép életbe valamilyen menetrendi változás, a megállókban elhelyezett menetrendi táblákat folyamatosan cseréljük. Egyes vonalakon, ahol csak az alacsonypadlós járművek indulási időpontja változik meg, szeptember első hetében csak a BKK honlapján lesz elérhető a legfrissebb menetrend.

Még tart az 1-es villamos pótlása a Közvágóhíd H és a Lehel utca / Róbert Károly körút között

Várhatóan 2014. szeptember 7-étől közlekedik ismét az 1-es villamos a Puskás Ferenc Stadion M és a Közvágóhíd H megállók között, de addig még ezen a szakaszon tovább tart az autóbuszos pótlás. Az 1-es villamospótló autóbusz tehát változatlanul a Népliget M és az Árpád híd M között, a 103-as autóbusz Kelenföld vasútállomás M és Árpád híd M között közlekedik. Az 1-es villamosok a Lehel utca / Róbert Károly körút és a Bécsi út / Vörösvári út között járnak.

Újra jár a 3-as villamos az Erzsébet királyné útja és az Ecseri út M között

A 3-as villamos 2014. augusztus 31-én vasárnaptól ismét közlekedik az Erzsébet királyné útja és az Ecseri út M közötti szakaszon, ezzel együtt számos közlekedési változás lép életbe: a 3-as, a 62-es és a 62A, a 37-es és a 37A villamos, a 3-62-es, 3-69-es és 3-as pótlóbusz közlekedése is módosul.  Az Erzsébet királyné útja belső szakaszán és a Mexikói út M környékén még tart a felújítás ezért a 3-as villamos ideiglenesen Újpalota, Erdőkerülő utca és Ecseri út M között közlekedik. Mexikói út M és Rákospalota, MÁV-telep között a 3-69 jelzéssel emellett pótlóbusz közlekedik.  Augusztus 31-én vasárnaptól a 3-as déli szakaszán folytatódik a munka, ezért a Gubacsi út–Ecseri út M között a 3-as pótlóbusszal lehet utazni. A 62-es és 62A villamosok újra teljes vonalon járnak, míg a 69-es nem közlekedik, helyette a 3-as villamos és a 3-69 pótlóbusz vehető igénybe.

Az immár teljes vonalon közlekedő 28-as villamosba olvad a 28A járat

2014. augusztus 31-én, vasárnap az első járatindulástól újra teljes, menetrend szerinti vonalán közlekedik a 28-as villamos, amely az 1-es és 3-as villamos vonalának felújítása miatt járt rövidített útvonalon. Augusztus 31-étől a 28-as villamos a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) M és az Izraelita temető, valamint az Izraelita temető zárva tartása idején a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) M és az Új Köztemető (Kozma utca) között közlekedik. Az Izraelita temetőig annak nyitvatartási idejében közlekedik tovább a 28-as villamos, mely időpontokról a menetrendből lehet tájékozódni.

Bővül az alacsonypadlós kínálat Újpesten

2014. szeptember 1-jétől, hétfőtől kizárólag akadálymentes, alacsonypadlós autóbusz közlekedik Wintermantel Zsolt újpesti polgármester kezdeményezése nyomán a IV. kerületben Megyer és Újpest-Központ M közötti 147-es, valamint az Újpest-Központból induló, az újpesti kertváros, az Erdősor úti és az Izzó lakótelepet érintő 220-as járaton.

Csak alacsonypadlós buszok a József Attila-lakótelepen

2014. szeptember 1-jétől, hétfőtől kizárólag akadálymentes, alacsonypadlós autóbusz közlekedik Bácskai János ferencvárosi polgármester kezdeményezése nyomán a IX. kerület, József Attila-lakótelepen közlekedő 181-es és 281-es autóbusz vonalán.

Hétvégén csak alacsonypadlós buszok a 148-ason

Szeptember 6-ától – hétvégenként – Csepelt a Kőbánya-Kispest M végállomási csomóponttal összekötő 148-as vonalon is csak alacsonypadlós buszok járnak.

Tavaszi–őszi idénymenetrend a margitszigeti 26-os busz és a D11-es, D12-es és D13-as hajó vonalán

2014. szeptember 6-ától, szombattól hétvégenként is szóló (azaz kéttengelyes) autóbuszok közlekednek a 26-os járat vonalán, a Margitszigetre közlekedő busz az év ezen időszakában csökkenő forgalmához igazodva. A tavaszi–őszi menetrendben a járat követési ideje és indulási időpontja nem változik. A hajóvonalakon a menetrendi változás az indulási időpontokat érinti, továbbá hétköznapokon a D12-es hajójárat napközben nem közlekedik.

Hétköznap csúcsidőben nincs elsőajtós felszállás a Budaörsre közlekedő 40-es és 240E buszon

2014. szeptember 1-jétől, hétfőtől – tekintettel a tanítási időszak kezdetére – a Budaörsre közlekedő 40-es és 240E autóbuszra munkanapokon a 6:30 és 9:00, valamint a 14:00 és 18:30 közötti csúcsidőszakban bármelyik ajtón lehet felszállni. A járművezetői jegyértékesítés természetesen érvényes. Bízunk abban, hogy utasaink ezáltal kényelmesebben és gyorsabban érik el úticéljukat.

Átszállás nélkül a Szent Imre kórház és Kelenföld vasútállomás M között

Hoffmann Tamás újbudai polgármester kezdeményezése nyomán a Szent Imre kórház és a Bártfai utca térsége, illetve Kelenföld vasútállomás M közötti átszállás nélküli összekapcsolásának megteremtése érdekében – a társadalmi egyeztetés eredménye alapján – 2014. szeptember 1-jétől, hétfőtől új buszjáratot indítunk 154-es jelzéssel a Gazdagréti tér és a Neumann János utca között. Útvonala nagyrészt azonos a 153-as buszéval, azonban az új járat az Andor utca helyett az Etele úton át éri el a Tétényi utat, ezért a Hajtány sor után a Borszéki utca, a Than Károly utca, a Kelenföld vasútállomás M és a Bártfai utca megálló érintésével éri el a Bikás park M állomást, ahonnan útvonala ismét azonos a 153-as buszéval. A 154-es busz csak hétköznap 6:00 és 20:00 között közlekedik, 20-30 percenként, a 153-as busszal összehangolva, felváltva. Az új járaton elsőajtós felszállási rend lesz érvényben, a buszon a járművezetők ellenőrzik a felszállás előtt, hogy az utas rendelkezik-e érvényes jeggyel vagy bérlettel. Utasaink igény esetén – emelt áron – a járművezetőnél is vásárolhatnak vonaljegyet.

Az új 154-es busz ismét helyreállítja a kapcsolatot az Etele tér és a Bártfai utca térsége, valamint a Szent Imre kórház között, az újbudai polgármester kérésével összhangban.

A 153-as busz közlekedését a jellemző utasforgalom figyelembevételével alakítottuk át: hajnalban és késő este a járat 153A jelzéssel az egyetemvárosi szakasz kihagyásával csak a Gazdagréti tér és Újbuda-központ M között közlekedik. A jelenlegi – csak a Gazdagréti tér és Kelenföld vasútállomás M közötti – 153A buszjárat ezzel párhuzamosan megszűnik, indulási időpontjait a 153-asok és az új 154-esek menetrendjébe illesztjük, ezért a reggeli órákban 15 helyett együttesen 10 percenként közlekednek Gazdagrét felől.

Menetrendi változások az M4-es metró elindulásával megváltozott felszíni járatokon

Az M4-es metró elindulása óta elvégzett, a jellemző utasforgalmat vizsgáló felmérések eredményei alapján módosul a Rákóczi úti és a Budafoki úti tengelyen közlekedő autóbuszok tanítási időszakban érvényes csúcsidőszaki követési rendje. Szeptember 1-jétől, hétfőtől új menetrend lép életbe a 7-es, 7E, 33-as, 53-as, 88-as, 107-es, 133-as, 172-es, 178-as, 233-as, 239-es, 240E, 272-es, 287-es, 287A buszokon. Egyes járatok sűrűbben (pl. 7E), míg mások az utasforgalomhoz igazodó nagyobb követési idővel közlekednek, a metró beindulása után átalakult utazási szokásokhoz igazodva.

A kedvezőbb budaörsi közlekedés, valamint a Budaörsi Ipari és Technológiai Park jobb kiszolgálása érdekében szeptember 1-jétől, hétfőtől változik a 188E busz indulási időpontja: a járat továbbra is 30 percenként, de a budaörsi és a törökbálinti szakaszon a 88-as busszal összehangolva közlekedik.

A fenti változásokon túl a dél-budai villamosjáratokon azonos alapú követési időt vezetünk be (a hangolt közlekedés javítása érdekében): a 18-as és a 49-es villamos 7-8, a 19-es villamos 15, a 47-es pedig 3-4 percenként indul, míg a 41-es villamos a reggeli csúcsórában 7-8 percenként jár majd.

Járataink szeptember 1-jétől, hétfőtől érvényes új menetrendje megismerhető honlapunkon, awww.bkk.hu oldalon.

További menetrendi változások

A 14-es vonalán zajló felújítási munkák elvégzésével gyorsabban közlekedhetnek majd a villamosok, csökken a menetidő. A villamosjárat menetrendje ennek köszönhetően alakul át 2014. szeptember 15-étől, hétfőtől.

Elkerüli a dugókat a 101-es busz

A Budatétény vasútállomás (Campona) és a Kelenföld vasútállomás M között közlekedő 101-es busz forgalmát gyakran akadályozzák közúti torlódások a Balatoni úti közlekedési lámpáknál, illetve a Budaörsi útnál. Gyorsabb közlekedése érdekében a társadalmi egyeztetés eredménye alapján 2014. szeptember 1-jétől, hétfőtől a járat Kelenföld vasútállomás M felé a Balatoni út–Budaörsi út–Rimaszombati út–Alsó Beregszász út helyett a forgalmi dugók által kevésbé terhelt Balatoni út–Egér út–Péterhegyi út útvonalon közlekedik. Az útvonalváltozás miatt a 101-es busz ebben az irányban a jövőben nem érinti a Sasadi út megállót. Budatétény vasútállomás (Campona) irányába a járat útvonala nem változik. További szolgáltatásfejlesztésként – a Szabadkai utca kiszolgálásának javítására – a busz mindkét irányban megáll a 150-es járattal közös Brassói utca megállóban. A társadalmi egyeztetés eredeti javaslatától eltérően a 187-es busz útvonala nem változik.

Forrás: BKK

Itt lehet hozzászólni !