2016 végére teljesen megújulhat a 3-as metró

Mno

A 3-as metró teljes felújítása befejeződhet 2016 végére, a metróvonal szerelvényeinek a felújítása még ebben az évben, az infrastruktúráé várhatóan 2015-ben kezdődhet meg – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken.

A 3-as metró felújításával kapcsolatban Tarlós István elmondta, a kormány szerdai döntésével engedélyezte a hitelfelvételt, az infrastruktúrára vonatkozó, egy évvel ezelőtt elindított tervezési tendert pedig lezárták, azt a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. nyerte meg. Kijelentette: zavartalan a kormánnyal az együttműködés a 3-as metró felújításának ügyében. A felújítás legalább 20-25 évre megoldást jelent – mondta Tarlós István.

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje a műsorban megerősítette, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV viszonyát meg fogja változtatni. Mint mondta, a BKK megmarad, de azzal az eredeti szereppel, amellyel elképzelték. A forgalomszervezés és kontrolling szerepkörön kívüli többi feladatát elveszik. Tarlós István hangsúlyozta: a tulajdonosi funkcióknak vissza kell kerülniük a fővárosi önkormányzathoz. A BKV és a BKK ebben a megváltozott szerepkörben a fővárosnál marad – jelentette ki.

A BVK-ba integrálnák a BKK-t

Szólt arról is, hogy a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) működésének jelenlegi formáján is módosítani kell. Mint mondta, egy városigazgatóságot szeretne létrehozni. Ebbe integrálnák elképzelése szerint a szűkebb kompetenciájú BKK-t – tette hozzá.

Tarlós István közölte azt is, hogy a tendereztetéseket, a fejlesztési pályázatokat egy önkormányzaton belüli cégnél kívánja összevonni. A főpolgármester egyben kívánja tartani a város közszolgáltatási rendszerét. Szavai szerint a fővárosi közszolgáltatások döntő többsége „egészen biztosan” fővárosi hatáskörben maradhat.

Tarlós István elmondta azt is, hogy egy-két héten belül indulhat a Mol BuBi (Budapest Bicikli közösségi kerékpáros rendszer). A kötbérből befolyó pénzeket a rendszerbe forgatják vissza, a legvalószínűbb, hogy további kerékpárokat állítanak majd be.

Nem lehet kiszorítani az autósokat

Szólt arról, hogy az autósok és a kerékpárosok érdekeinek figyelembevételénél igyekszik arányt tartani. Egy kétmilliós nagyvárosból nem tilthatók ki teljesen az autók – jelentette ki Tarlós István, hozzátéve: a kerékpáros közlekedési lehetőséget erősíteni kell, ezzel párhuzamosan fejleszteni kell a kerékpáros-kultúrát is.

Tarlós István arra a kérdésre, hogy kit tart a főpolgármester-jelöltekközül a „legveszélyesebb” ellenfelének, azt válaszolta: „nem neveznék meg ilyet, nem is volna célszerű, sem ésszerű. Nem foglalkozom ezzel a kérdéssel különösebben.”

A főpolgármesternek az új Fővárosi Közgyűlésben betöltendő szerepére vonatkozó kérdésre arról beszélt, hogy „szó van” a főpolgármesteri mozgástér bővítéséről, ezek között a vétójogról is.

Ezek az együttműködés eredményei

Tarlós István a műsorban a kormány és a főváros együttműködésének eredményei között említette, hogy a kormány átvállalta Budapestnek az előző ciklusokban felhalmozott körülbelül 180 milliárd forintos adósságállományát, együtt stabilizálták a BKV működését, a kormány kezességet adott a BKV-nál a 2004 és 2010 között felvett „hatalmas volumenű működési hitelállomány” refinanszírozására, valamint a kormánnyal együtt befejezték a 4-es metrót, megépítették a Ludovikát.

városligeti fejlesztéssel összefüggésben megjegyezte, hogy a projekthez kapcsolódóan társadalmi vitát folytatnak majd le.

Forrás: Mno

16 hozzászólás “2016 végére teljesen megújulhat a 3-as metró” bejegyzésre

  1. Bamba szerint:

    Hanta az egész. Legfeljebb akkor, ha időközben eltakarodik a fityesz.

  2. lovasi szerint:

    Emlékeim szerint a Tarlós akarta felújítani a metrót és az MSZP SZDSZ voltak, akik nem újították fel 16 évig.

  3. lovasi szerint:

    Bocsi, húsz évig. Pedig lett volna lehetőségük rá.

  4. grün szerint:

    “2016 végére teljesen megújulhat a 3-as metró”
    De csak akkor, ha bukik Tarlóspipi!
    Emlékezzetek, 2006-ban is megjavultak a Combinók mikor bukta a választást! 😛 😀

  5. felix szerint:

    Az MSZP alatt a kettes metró és a négyes hatos vonala lett felújítva többek között. A négyes metró építése is elkezdődött.
    Az egy folyamatos “játék”.
    Ez a visszamutogatás most nem ül.

  6. joságos szerint:

    Plusz ki lett cserélve a Nagykörút alatt húzódó teljesen elöregedett főnyomó vízvezeték rendszer. Azóta nincsenek csőtörések a belvárosban.

  7. felix szerint:

    Uram atyám.
    Mennyi pénz fog kifolyni ha ezek továbbra is maradnak.
    Ömlik a pénzünk….
    http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/08/16/tizmilliardos-irodahazat-vettek-matolcsyek/

  8. nagyapó szerint:

    Két lüke komcsi! Tarlós alatt többet fejlődött Bp., mint Demszky idején.
    Emlékezzenek a “szakértelemre”, amikor az M2 felújításakor olyan Volvo buszokat vettek, melyeknek futóművét azonnal módosítani kellett. De emlékezzenek a rendkívül rossz helykihasználású Combínok üzembe helyezésekor mennyi probléma volt (felső vezeték, tartóoszlopok, járdák)
    Most szépül, épül Budapest.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  9. felix szerint:

    szemétláda.
    Most is vannak hibák.
    Beázások, vezető nélküli üzem késése, metró beléptető kudarca stb.
    Tudod én ezeket természetesnek veszem. és még a szerelvények ajtajait sem rugdostassuk fizetett emberekkel, egészen a választásokig.
    Más kultúra.

  10. felix szerint:

    “Szerintem a parlamenti választások megnyerése óta Orbán Viktor spirituálisan egy magasabb síkra jutott.Ennek nagyon sok jelét lehett már látni korábban is de a választások megnyerése óta a konkrét megnyilatkozásain keresztűl már a külső-belső ellenségei számára is ez egyértelmű.Nem is azért támadják újult erővel az ellenségei mert
    hülyék lennének, hanem….mert egyszerűen csak gonoszo”
    /Széles Gábor./
    Talán érdemes elemezni.

  11. grün szerint:

    felix!
    Valószínűleg Széles Gábor bekapcsolta a gravitációs-nullifikátort és a Vezír mint egy levegővel töltött hólyag más dimenzióba került!
    Csak ki ne kapcsolja! 😛 😀

  12. Bamba szerint:

    A vény görény nagyapó megint beleesett a hordóba. Ráadásul fejjel előre. Csak a két lába kandikál kifelé, ezért ilyen hülye.
    Ha a vén nagyapó kinyitja a száját,
    kidugja a nyelvét és mélyen benyal.

  13. felix szerint:

    grün!
    Jelenleg úgy néz ki, hogy azon a síkon szembe jön vele az USA és Oroszország is.
    Jobb lenne. ha egy kis időre, még világosban, letenné a fegyvert.

  14. nagyapó szerint:

    Legolcsóbb lenne a metrót az oroszokkal felújíttatni. Ez egyre nehezebbnek tűnik, így megint ráfizetünk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !