Botrányos évet zárt az oktatás

Magyar Hírlap

Montessori középiskola

A Montessori “középiskola” bódéháza Kőbányán, ahol tanárok nélkül oktatnak és adnak érettségit

Gyurcsány Ferenc fiának következmények nélküli, botrányos érettségi vizsgája, a tandíj bevezetésének elvetélt kísérlete és az egyre brutálisabbá váló iskolai erőszak jellemzi az oktatás 2008-as évét.

Nincs kedvem lemondani – így reagált arra Hiller István oktatási miniszter, hogy több ezer pedagógus tüntetett a 13. havi bér elvétele és az elhibázott döntések hatására romló oktatási színvonal miatt novemberben a szaktárca előtt. Ez a cinizmus jellemezi a tárcát, legyen szó kisiskolák bezárásáról, vagy a felsőoktatásból alapdiplomával kikerülő több mint ötezer fiatal jövőjéről.

Hiába rendeztek parlamenti nyílt napot, váltófutást a kistelepülések oktatási intézményeik megmentéséért, a tárcailletékes egész nyáron nem ült tárgyalóasztalhoz az érintettekkel, arra hivatkozva, hogy nyár volt. Hasonlóan reagált a minisztérium arra a kérdésre is, hogy mi lesz azzal a több mint ötezer fiatallal, aki rövidesen befejezi a bolognai rendszerben kétciklusúvá tett képzés hároméves alapdiplomát adó szakaszát, de nem jut be a kétéves mesterszintre. A tárca szerint ők menjenek el dolgozni, vagy jelentkezzenek költségtérítéses képzésre. Ez utóbbiak köre a tandíj bevezetését megakadályozó népszavazás ellenére is bővülhet.

A Magyar Rektori Konferencia a referendum után olyan javaslatot dolgozott ki, amelyben teljes átjárhatóságot kért az államilag finanszírozott és költségtérítéses képzés között. Az intézmények évente meghatároznák, hogy, a teljesítménytől függően, ki tanul ingyen, és kinek kell tandíjat fizetnie.

Az oktatási tárca nem volt hajlandó a népszavazás előtt nyilvánosságra hozni a felvételizők számát, amelyből kitűnt, elriasztotta a tandíj bevezetésének híre a fiatalokat a továbbtanulástól. Míg 2007-ben 108 ezren, a tavalyi tanévben csak 96 302 diák adta be a jelentkezési lapját valamelyik egyetemre vagy főiskolára. A kevés jelentkező miatt a sikeres felvételihez elég volt a közepes teljesítmény is. Maximálisan 480 pontot lehetett szerezni, s a felvételizők átlagteljesítménye 343 pont volt. A természettudományi és tanítói szakokra a minimum körüli 160 pont is elegendő volt a bejutáshoz.

Mindössze a matematikafelvételiket összeállító bizottság vezetőit rúgták ki az Oktatási Hivatalból azután, hogy a nyolcosztályos gimnáziumi felvételi lapon rosszul szerepelt az egyik feladat szöveges útmutatása. Több intézményt nem tudtak értesíteni a hibáról, s emiatt előfordult, hogy a diákok nem tudták helyesen megoldani a példát, de gondot okozott a pedagógusoknak is a feladatlapok értékelése.

Hat ponton sértették meg a Gyurcsány fiú volt iskolájában az érettségi lebonyolításáról szóló jogszabályt. Az Oktatási Hivatal szerint azonban ezek a jogsértések nem voltak olyan súlyúak, hogy javaslatot tegyenek Hiller István szocialista oktatási miniszternek többek között a kormányfő fia vizsgájának megsemmisítésére. A vizsgálat feltárta, hogy a pedagógusok a miniszterelnök fiát a többi diák esélyegyenlőségét sértve segítették át a megmérettetésen, felügyelő tanár nélkül egy órán át dolgozhatott a feladatlapján.

A pedagógusokat tette felelőssé az iskolai erőszak elharapódzásáért a Hiller István kezdeményezésére létrehozott iskolabiztonságáért bizottság. A testület azután alakult meg, hogy az év első felében két diák belehalt társai bántalmazásába, és szinte heti rendszerességűvé vált, hogy tanuló tanárára támadt. A bizottság szerint az iskolai agresszió kiváltója a gyerekekkel való nem megfelelő bánásmód, a hibásan választott és alkalmazott pedagógiai értékelési módszer lehet. Az állásfoglalás szerint a tanárok nincsenek kiszolgáltatott helyzetben.

Forrás: Magyar Hírlap

5 hozzászólás “Botrányos évet zárt az oktatás” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Magyar Bálintot kell nagyon elővenni! Minden az ő hülyeségére vezethető vissza.

  2. Nagyapó szerint:

    És a Gyurcsány fiú, a sikeres érettségije után, már beiratkozott az egyetemre, és várhatóan olyan zseni lesz, mit az apja, aki politechnika tanári szakos végzettségét jól hasznosítja.
    Kérdés, a fiúnak megadatik az egyetemi KISZ titkárság?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  3. én szerint:

    Nagyapó!
    Most már legalább tudom, hogy miért tud olyan jól tódozni-fótozni, olyan ügysen kikalapálni dolgokat.

    Csak azt nem értem, a kozmetikázást hol tanulta ilyen magas színvonalon?

  4. miska72 szerint:

    Nem csak az oktatás zárt botrányos évet!
    A Csepeli Önkori is!
    És milyen lesz 2009!?

  5. Prendick szerint:

    Minek oktatni? Csak megzavarják a jövendő választópolgárok fejét az ismeretekkel. Ilyen hülyeségeket tanítanak, hogy történelem, meg matematika, aztán majd nem hiszik el, amit a politikusok meg a tévék mondanak. Tűrhetetlen.

    Inkább plázaismeretet kéne oktatni, meg pénzszórási és hitelfelvételi tudnivalókat. Érettségizni elég lesz Győzike és a Megaszaros sztárocskák életrajzából, holokausztból, meg kormánypártiságból. Kéne még más is?
    Esetleg lehet fakultáció tanárverésből, ami már most is sikeres jellemfejlesztő tantárgy nemzetiségieknek.

    Azt meg nem értem, hogy miért kéne a miniszterek gyerekeinek iskolába járni? Teljesen egyértelmű, hogy amint képesek elengedett kézzel ülni a bilin, jár nekik a jogi, közgazdaságtani és politológiai diploma, hiszen már úgyis a vérükben van apu tudása, aki pont ugyanazt nyomja a nagy rózsaszín parlamenti biliben, amit ők szoktak a kicsiben.

Itt lehet hozzászólni !