Botka vezeti ideiglenesen az MSZP-t

A tisztújításig Tóbiás irányítja a frakciót

MNO

Botka vezeti ideiglenesen az MSZP-t

A pártot július közepéig Botka László vezetésével az országos választási bizottság irányítja.

Az MSZP választmánya elrendelte a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát – jelentette be Botka László, a testület választmányi elnöke szombaton.

A választmányi elnök a testület budapesti zárt ülése közben, az MSZP székháza előtt újságíróknak elmondta: annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében, akár helyi, akár országos szinten, programmal kell rendelkeznie arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy az Orbán utáni világra egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni.

Az átmeneti időszakra az MSZP-t – az alapszabálynak megfelelően – az országos választási bizottság (ovb) vezeti – közölte, megjegyezve, hogy az ovb-t mint választmányi elnök ő vezeti július 19-éig. Megjegyezte, hogy a választmány megerősítette a bizottság kilenc tagját is. Botka László közölte: a párt választmánya egyhangúlag hozta meg döntését a tisztújításról.

Ismertette, hogy a választmány elfogadta a kongresszus szervezésének szabályait is, így június 1-jétől 30-áig a helyi és a megyei szervezetek újulnak meg, és megválasztják az új kongresszusi küldötteket. Másfél hét múlva indulhat az országos tisztségre pályázók helyi kampánya, nekik az alapszabálynak megfelelően össze kell gyűjteniük a tagok tíz százalékának írásbeli ajánlását.

Botka László hangsúlyozta, a tisztségre pályázóknak ismertetniük kell programjukat a tagsággal. Úgy fogalmazott, azt remélik a következő másfél hónaptól, hogy dinamizálni fogja nemcsak a szocialista pártot, hanem az egész baloldali közösséget, és most már nem arról beszélnek, mi az oka a vereségnek, hanem megkezdődik az MSZP újjáépítése. Mint mondta, egy ellenzéki párt számára a választások utáni időszak mindig lehetőség és kötelezettség, hogy újraépítse magát. Az MSZP-ben az újjáépítés a szombati nappal elkezdődött.

Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, Mesterházy Attila lemondott pártelnök az ülésen megköszönte az elmúlt években kapott támogatást, és jelezte, hogy az MSZP sikeréért akar dolgozni, valamint sok sikert kívánt a következő pártvezetőségnek. Mesterházy Attila biztosította a pártot, hogy a mindenkori vezetők számíthatnak a munkájára, hozzátéve, hogy a választmány vastapssal köszönte meg a munkáját. Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, a vita konstruktív és a jövőről szól. Többszöri kérdésre sem válaszolt ugyanakkor arra, vállalná-e az elnökjelöltséget, közölte, hogy további kérdésekre később válaszol majd.

A tisztújításig Tóbiás irányítja a frakciót

Csak a július 19-ei tisztújítás után lesz vezetője az MSZP parlamenti frakciójának, addig általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás József irányítja a képviselők munkáját. Erről Tóbiás József beszélt a párt választmányának ülése után. Megegyezés van arról, hogy a frakcióvezető személyéről az országos elnökség dönt a megalakulását követően – közölte a politikus.

Korábban, aválasztmányi ülésre érkező Tóbiás József frakcióvezető-helyettes arra a kérdésre, hogy vállalná-e az elnökjelöltséget, az újságíróknak azt mondta, a választmány előbb döntse el, milyen irányba és menetrenddel megy tovább; „dolgozni szeretnék, nagyon, mindenkivel”. Ujhelyi István, az MSZP megválasztott európai parlamenti képviselője megerősítette pénteki bejelentését, hogy nem akar az MSZP elnöke lenni. Kovács László volt pártelnök – aki korábban arról beszélt, hogy ha jelölnék, erős támogatása lenne és úgy érezné, ez segít, akkor elvállalná a tisztséget – azt mondta, nem jelentkezett be az elnöki pozícióra. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke kijelentette: több alkalmas ember is van az elnöki posztra, és a teljes tisztújítás demonstrálja jobban, hogy új fejezetet nyitottak, a régi után legördül a függöny. Mesterházy Attila – aki motorral, bőrkabátban érkezett – nem nyilatkozott az újságíróknak.

Minden a nagy buktával kezdődött

A múlt vasárnapi európai parlamenti választásokon megsemmisítő vereséget szenvedett az MSZP: 10,9 százalékos eredményt ért el, amivel csak a harmadik lett a Fidesz és Jobbik mögött. A szocialisták elnöksége még aznap éjszaka felajánlotta a lemondását. Ilyen gyengén utoljára 1990-ben szerepelt a párt.

Csütörtökön azután, sokak nagy meglepetésére lemondott pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról Mesterházy Attila, egyben jelezte, hogy nem kíván újraindulni az elnöki posztért. Mesterházy lemondása azért is kulcsfontosságú a párt szempontjából, mert – az alapszabály szerint – így lehetőség van arra, hogy a lehető legkorábbi időpontban megtarthassák a tisztújító kongresszust. A pártelnök lemondása ezt gyorsíthatja meg, így szombaton a tisztújító kongresszus időpontjáról is döntés születhet, melyre várhatóan július 19-én kerül sor.

Botka László, a párt országos választmányának elnöke pénteken arról beszélt, hogy teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP. A politikus az országos párttanács ülése után újságíróknak elmondta azt is, hogy a megyei pártelnökökből álló országos párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is.

Hiller hátán térhet vissza Gyurcsány?

Mesterházy távozásával elképzelhető az is, hogy Hiller István térhet vissza a párt élére, aki 2004–2007 között Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt már volt az MSZP vezetője. Az egykori pártelnök előtérbe kerülésével Gyurcsányék befolyása jelentősen megnőhet az MSZP-n belül, így az egykori miniszterelnök visszatérését készítheti elő Hiller. Gyurcsány már jelezte: ha Hiller nem kerül valamilyen vezető pozícióba, elkezdi átcsábítani a szocialista képviselőket, ami nem is lesz nehéz, hiszen előbb-utóbb mindenki át akar majd szállni valamilyen mentőcsónakba. Gyurcsány előtt már itt hatalmas tér nyílik majd, és csak idő kérdése, mikor falja fel az MSZP-t, ha az nem talál ki valamit. Most mindenesetre azok az előőrsök látszanak gyülekezni, amelyek a bukott miniszterelnöknek csinálják a helyet.

Forrás: MNO

3 hozzászólás “Botka vezeti ideiglenesen az MSZP-t” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    “Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc legfőbb célja a következő hónapokban az lesz, hogy teljes mértékben megszerezzék az MSZP szavazóbázisát, és így maguk mögött egyesítsék a hazai baloldalt legkésőbb a 2018-as parlamenti választásra – többek között erről is beszélt az MNO–nak adott interjújában Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a centrális erőtér sikere, hogy a tehermegosztás olyan módon történik, hogy a gyengébb vállakra kisebb, míg az erősebbekre súlyosabb teher nehezül. (gondola 2014. június 1.)”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. bonifác szerint:

    Nagyon úgy néz ki, az MSZP az SZDSZ sorsára jut. Nem nagy kár érte, csak azt nem értem
    miért nem jöttek rá, hogy a farka csóválta a kutyát: a Szadesz szabályszerűen kiherélte a cuci pártot. Most jön vissza Fletó, elszipkázza az MSZP kádereit-és továrisi: nektek is
    konyec…

  3. nagyapó szerint:

    Éliás, Tóbiás egy tál dödöle, ettél belőle….
    Köszönöm, nekem nem kell!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !