Homokzsákok országszerte: sok helyütt fenyeget az árvíz

Hirado.hu

Sok helyütt fenyeget az árvíz

Magyarországon már javul a helyzet, de még mindig vannak olyan térségek, ahol még hétfőn is rakták a homokzsákokat. A Lajtánál mezőgazdasági területeket védenek, a Hernádnál pedig utakat kellet lezárni, mert volt ahol fél méteres víz hömpölygött keresztül.

Csak motorcsónakokkal tudták szállítani a homokzsákokat Győr-Moson-Sopron megyében a Lajta partján zajló árvízi védekezésnél. A legkritikusabb részen, Hegyeshalom és Bezenye között munkagépekkel hordták a homokzsákokat, hogy azokkal védjék a termőföldeket. Csaknem háromezer homokzsák kellett, hogy megemeljék a töltést, és már a Szigetközből is érkeztek önkéntesek.

„Tavaly és 2002-ben is rengetegen dolgoztak nálunk önkéntesként, illetve a Szigetközben 2013-ban több ezer ember érkezett az ország minden részéből, ezért segítünk mi is” – mondta Peredi László önkéntes.

Mosonmagyaróváron bírják a gátak az áradást, de néhány kertvárosi háznál már megjelent a belvíz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több utat is le kellett zárni a Hernád miatt. A Kiskinizs és Hernádkércs között fél méteres víz hömpölygött az úton.

Bőcsön csak a gyerekek élvezték, hogy egy patak folyik át az úton. Volt, aki gumicsizmával, mások mezítláb ugráltak a térdig érő vízben. Az embereket traktorokkal vitték át egyik városrészből a másikba, mert a víz kettévágta a települést.

Egy szupercella vasárnap délután érte el Vas megyét. Fél óra alatt 40 milliméter eső esett.

Egyházasrádócon még hétfőn is látszottak a felhőszakadás nyomai, pedig a helyiek szinte egész nap takarítottak. A vasúti töltés oldala is leszakadt. A vonatok tegnap óta csak lépésben haladhatnak az állomáson.

Csákánydoroszló felé többen még szivattyúzzák a vizet a földekről. A településen egy hete még katasztrofális volt a helyzet. Néhány kertet teljesen elöntött a víz. Azóta már visszahúzódott a Vörös-patak, így csak a tócsák és a kidőlt fák emlékeztetik a helyieket a hirtelen jött árvízre.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !