Foglalkoztatottság: 22 éve nem történt ilyen

MNO

Foglalkoztatottság: 22 éve nem történt ilyen1992 óta nem volt ilyen magas a 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak száma a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki tájékoztatása szerint. 2010 első negyedévéhez képest 360 ezerrel több embernek van ma munkája Magyarországon.

Mindezek mellett csökkent a munkanélküliség is, a reálbérek pedig növekedtek. Kedvezőek a kilátások: 2014-re 2 százalék feletti növekedés várható.

A KSH pénteki gyorstájékoztatója szerint folytatódtak a pozitív munkaerő-piaci trendek. A 2014. január–március közötti időszakban a 15–74 év közötti foglalkoztatottak száma 4 millió 78 ezer főre emelkedett, ami 1992 óta a legkedvezőbb adat – hangsúlyozzák az NGM-nél. 2010 első negyedévéhez képest így 360 ezerrel több embernek van munkája – teszik hozzá.

A foglalkoztatottak számának bővüléséből a versenyszféra is egyre jelentősebb arányt képvisel, ami a kormány sikeres foglalkoztatási programjainak – a munkahelyvédelmi akcióterv, a lakhatási támogatás, az első munkahely garancia program – bizonyítéka. A munkanélküliség is egy jelentős, 3,4 százalékpontos csökkenést követően 8,3 százalékra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, ami 2008 év vége óta a legjobb adat – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

6,8 százalékkal több foglalkoztatott

2014 I. negyedévében a foglalkoztatottak 4 millió 78 ezer fős létszáma 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. 2014. január–márciusban a 15–64 éves férfiak közül 2 millió 189 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 5,5 százalékponttal, 67,0 százalékra nőtt – írja az NGM.

A 15–64 éves nők foglalkoztatási arányszáma most haladta meg először az 55 százalékot. 2010 első negyedéve és 2014 első negyedéve közti négy évben 5,1 százalékkal nőtt az ország foglalkoztatási rátája.

Soha ennyire közel…

Magyarország soha nem került még ilyen közel az unió átlagához: hazánk négy évvel korábbi 8 százalékos lemaradása 3 százalékra mérséklődött. 134 ezer fővel több nő dolgozik ma Magyarországon, mint 2010 tavaszán – húzza alá a gazdasági tárca.

A 15–24 éves korosztályból 253 ezren dolgoztak, 22,5 százalékos foglalkoztatási arányszámuk 4,2 százalékponttal volt több, mint 2013 január–márciusában. A 15–64 évesek tekintetében mind a hét magyarországi régióban emelkedett a foglalkoztatás – emelik ki.

Nagyot csökkent a munkanélküliség

Mint írják, 2014 I. negyedévére a munkanélküliek száma egy év alatt 139 ezer fővel, 370 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékponttal, 8,3 százalékra mérséklődött. 2014. március végén 431 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 30,4 százalékos mérséklődést jelent 2013 márciusához képest.

A folyamatosan növekvő foglalkoztatottság, a csökkenő munkanélküliség, a reálbérek emelkedése, a kiemelkedő ipari teljesítmény és a javuló belső fogyasztás előrevetítik a kormány célját, miszerint a 2014-es gazdasági növekedés 2 százalék felett várható. A feldolgozóipar, a piaci szolgáltatások és az építőipar foglalkoztatásának eredményei is bizonyítják Magyarország gazdaságának fellendülését – zárul az NGM által jegyzett kommüniké.

Forrás: MNO

7 hozzászólás “Foglalkoztatottság: 22 éve nem történt ilyen” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Magyarország jobban teljesít!” 😛 😀
    .
    “Magyarország versenyképessége gyenge és romlik – jelentette ki Chikán Attila professzor pénteken Debrecenben, emlékeztetett rá, hogy Magyarország 148 országot tekintve 2001-ben versenyképességi szempontból a 29. helyen volt, ma a 63.-on, s szinte folyamatos az ország leszakadása.”
    http://www.mfor.hu/cikkek/Chikan__gyenge_es_romlik_a_magyar_gazdasag_versenykepessege.html

  2. nagyapó szerint:

    Hát igen. Az a nyóc év, amit nehéz kigazdálkodni, de lassan sikerül, az Orbán kormány megoldja.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  3. Pákozdi József szerint:

    nagyapó!
    Meg az unokája jövőjét is megoldja az Orbán kormány!

  4. grün szerint:

    Öreg Komcsi!
    “Amit jeleztünk, most beigazolódott: csak kampányfogásként kellett a Fidesznek a sok közmunkás – mondta lapunknak Komjáthi Imre, miután polgármesterek sorra jelzik neki, a jövőben kevesebb közmunkást foglalkoztathatnak.”
    .
    Fuccs a szépen kozmetikázott statisztikáknak! 😛 😀
    .
    http://nepszava.hu/cikk/1017677-mar-nem-kellenek-a-fidesznek-a-kozmunkasok

  5. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! És még mit hazudik a Népszava szócső mellett a Hír 24, a 444, meg a többi jövendölő?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  6. nagyapó szerint:

    Pákozdi József! “Az idei első negyedévben 4 millió 78 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, 261 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.”
    Ezt az unokám is érezni fogja!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  7. Gordon szerint:

    A csepeli Jobbik ott segít, ahol…
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    … be tud kerülni a sajtóba.

    Ezzel a viselkedéssel meg is mutatták az igazi arcukat.

    Lapozhatunk!

Itt lehet hozzászólni !