Tiszteljük a nőket – és ne csak ma figyeljünk erre!

Csepel.info, fn.hu

A Csepel.info nevében sok boldogságot kívánunk minden csepeli lánynak és aszonynak!

A nők egyenjogúsági, munkásmozgalmi harcának emlékét őrzi a „nemzetközi nőnap”. Mára azonban az ünnep átalakult, és a férfiak jobbára néhány szál virággal fejezik ki tiszteletüket a „Nő” előtt. Szerencsére a legtöbb férfi szerint egy szál virág és egy évben egy nap erre nem elég.

A nőnap gyökerei a nők egyenjogúságáért vívott harcokban erednek: 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. Más források szerint 1908-ban e napon egy tűzesetben halálát lelt 127 munkásnő emléke indította el a követelést, hogy évente egy nap szóljon a dolgozó nőkről.

Jogokat követeltek

A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére. 1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről – véget akartak vetni annak a sztereotípiának, hogy a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

A virág nem elég!

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, az új kormány szavazójogot biztosított a nőknek: ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ára esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Forrás: wikipedia.hu, Múlt-kor, Fn.hu, Csepel.info

7 hozzászólás “Tiszteljük a nőket – és ne csak ma figyeljünk erre!” bejegyzésre

  1. Tóth Mária szerint:

    Nem mondom, szép gesztus a Nőnap. Ez a kommunisták által kreált ünnepnap is jó valamire, mint a Valantin nap.
    Jó lenne, ha a magyar ünnepnapokat is ilyen szorgalmasan ünnepelnék meg és nem mindig csak a multikulti jönne elő! Ja, hogy az manapság nem trendi? /a múlt ismerete nélkül nincsen jövő!/

    szép napot mindenkinek!

  2. Etikus szerint:

    Köszöntöm NŐNAP alkalmával valamennyi HÖLGY honfitársamat. Kívánom, találják meg a boldogulásuk közepette, boldogságukat, szeretteik körében.

  3. ma zoli nap van szerint:

    Mennyi buta lény él még a földön, a nőnap sose volt kommunista.

    Usa, new york, márc 8, 1857 elsőnek, amit a világ elismer, aztán
    Ruszkilandba a nők békéért, meg kajáért mentek utcára..márc 8, 1917 de akkor ott már kaki volt minden Miki és a Romanovok miatt, mert a por nép éhezett, azok meg lubickoltak, úgyhogy a sok okoskodó előbb olvasson utána, mielőtt marhaságot ír, és kinevetteti magát, mint t.m.

  4. nagyapó szerint:

    Annyira sikerült a nők egyenjogúsítása, hogy az átlagos életkor a nőknél magasabb, mint a férfiaknál.
    Hölgyek vigyázzanak ránk (talán megéri)!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  5. ebihal szerint:

    És vigyázzunk a vak komondorokra!

  6. joságos szerint:

    Tóth Mária! Ne hagyja magát meg köszönteni! Csak így tovább! Legyen büszke a határtalan tudatlanságára és primitívségére!

  7. felix szerint:

    Ma sem sikerült normálisnak lennie TM.-nek.
    Az én ajándékom neki nőnap alkalmából az, hogy nem írom ki a nevét.

Itt lehet hozzászólni !