Tízezrek vesztették el otthonukat

Heti Válasz

Tömegesen veszítik el lakásukat Nagy-Britanniában a lakáshiteladósok, s az előrejelzések szerint a folyamat még messze nem ért véget. Az érintetteknek azt tanácsolják: keressenek albérlőt, vállaljanak másodállást, hogy fizetni tudják a részleteket.

Nagy-Britanniában az év első felében 19 ezer család veszítette el otthonát, mert nem tudták fizetni a jelzáloghitelek törlesztő részleteit. A Bank of England néhány héttel ezelőtti bejelentése szerint a 2007. októberi csúcs óta az angliai ingatlanok értéke 15 százalékkal esett; ezzel minden tizedik brit család került abba a helyzetbe, hogy több a kintlévősége, mint amenynyit a háza, lakása ér. Az árak lassan olyan mélyre esnek, mint az 1990-es évek elején, amikor a szigetország hasonló ingatlanválsággal küzdött. Azóta a néptelen városrészek látványa nem ismeretlen Nagy-Britannia lakói számára: elhagyott utcák, bedeszkázott ablakú épületek számos városban vannak. A brit jelzálogkölcsönzői szövetség becslése szerint az idén 45 ezren veszítik el otthonukat, mert nem képesek törleszteni a részleteket.

Az elmúlt években jelentősen drágultak a brit ingatlanok, így a magas árak mellett a bankok rengeteg családnak adtak nagy összegű jelzálogkölcsönt. Három vásárlóból egy hitelből fizette ki a vételár egészét. Az első lakáshoz jutóknak általában nincsenek tartalékaik, így az emelkedő részleteket sem tudják fizetni. Ráadásul ezek a tulajdonosok nemcsak elveszítik ingatlanukat, de a lefoglalás után még mindig tartoznak a pénzintézetnek.

Az előrejelzések az ingatlanárak további csökkenéséről szólnak. A Standard & Poor’s intézet szerint 2010-re kétmillió brit ingatlan ér majd kevesebbet, mint amennyi hitelt tulajdonosaik felvettek rájuk – ez még az 1990-es évek elején lezajlott hasonló válság által érintett 1,8 milliónál is több háztartást érint. Az év első felében bankhitel miatt 40 százalékkal többen veszítették el lakásukat, mint a megelőző hat hónapban, és még ez is jobb arány, mint ami év végéig várható: a Times Online információi újabb 26 ezer ingatlan elvesztéséről szólnak.

Sokan vádolják a bankokat, hogy agresszíven lépnek fel, már akár néhány száz fontos hátraléknál kezdeményezik a lefoglalást, a pénzintézetek viszont azt mondják: a lakások lefoglalása csak az utolsó lépés. A közgazdászok úgy gondolják: 2010-ben az angliai lakások, házak a valaha volt legmagasabb árukhoz képest 35 százalékkal érnek majd kevesebbet. A folyamat még csak most kezdődött, az adásvételek száma pedig negatív rekordot dönt: szakemberek szerint több mint egymillió ingatlan vár vevőre, ám csak minden tizenötödiket lehet értékesíteni. Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézetének (Royal Institution of Chartered Surveyors) kimutatásából egyértelműen kiderül, hogy soha ilyen kevés adásvételi szerződést nem kötöttek a brit ingatlanpiacon azóta, hogy 1978-ban elkezdődtek a havi felmérések.

Angliában mindennapos téma lett az ingatlanprobléma. A szakemberek arra biztatják a válság kárvallottjait, hogy készüljenek fel az egyre növekvő törlesztőrészletekre, s csakúgy, mint a 90-es években, vállaljanak másodállást, és ha elég nagy a házuk, lakásuk, keressenek albérlőket. Másodállást azonban egyre nehezebb találni: mint a legtöbb országban, Nagy-Britanniában is gyorsan nő az állástalanok száma.

Jim Power, a Friends First vezető közgazdásza november elején azt nyilatkozta az Independentnek: akik meg tudják tartani állásukat, azoknak a jelenlegi lakásárak és az eladósodottság nem jelenti a világ végét. Komoly gond akkor van, ha az illető elveszíti a munkahelyét, és ilyen körülmények között kell eladnia tulajdonát. A folyamat összetett: szerepet játszik benne a gazdaság romlása is; a brit statisztikaihivatal bejelentése szerint a gazdaság növekedése csaknem 16 évi megszakítatlan bővülés után leállt.

Forrás: Heti Válasz

6 hozzászólás “Tízezrek vesztették el otthonukat” bejegyzésre

  1. Szilveszter szerint:

    Gyurcsány az angol gazdaságot is tönkretette! 😀
    Komolyra fordítva a szót: Mennyit pörögtünk azon pár témával előbb, hogy bedőlnek a hitelek, elszegényednek az emberek. Gondolom, emlékeztek rá.
    Komolyan érdekelne a véleményetek arról, amivel a média is tele van: Ezrével veszik fel az emberek az áruvásárlási hiteleket, mintha mi sem történt volna úgy a hazai, mint a világ gazdaságával. Műszaki cikkekről beszélünk ám!
    Akkor van az embereknek tartalék pénze a részletek fedezetére, vagy csak simán lesz@rják, hogy nem tudnak majd megélni. Csak mert az újabb hiteleket is fizetniük kell valamiből.
    Vagy majd jön a sírás az eladósodott, elnincstelenedő lakosságról?

  2. Földhözragadva szerint:

    Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézete (Royal Institution of Chartered Surveyors) ilyet én is akarok…:)

  3. Prendick szerint:

    Már egyszer itt kifejtettem, nem lettem népszerű tőle. 🙂
    Aki úgy veszi fel a hitelt a habokra, hogy a minimális óvatosságot is elmulasztja, az megérdemli.
    Évek óta mondogatom, hogy addig itt nem lesz változás /ti. a Gyurcsány-Orbán fivéreket nem küldik el a fenébe/, amig a sok buta prolit nem ugratják ki a svájcifrankos Suzukiból.

  4. Szilveszter szerint:

    Pedig nagyon is rendben volt, amit kifejtettél Prendick, csakhát az igaz beszéd mindíg kellemetlen, és inkább vagy elfordítjuk a fejünket, vagy szembe megyünk azzal, aki tükröt mutat.
    Pedig ebbe is igazad van!

  5. Prendick szerint:

    Jaj! Szilveszter, ne helyeselj nekem, rögtön végem lesz itt. Úgy járok, mint azok, akiket Piszkos Fred elkezdett szeretni. :))

  6. Szilveszter szerint:

    Pen: 😀

Itt lehet hozzászólni !