Hová meneküljünk a bejglicunami elől?

Origo

Letudva a családi látogatásokat nem csak a tévé vagy a számítógép előtt lehet lábadozni a sütemény-túladagolásból, alighanem jobban járunk, ha kimegyünk egy kicsit a szabad levegőre.

Aki csak Csepelen szeretne egyet sétálni, ma már bátran járhat és tornázhat egyet a rendbe tett, megszépített Kis-Duna parton, a Daru domb környékén vagy a Kiserdőben. De az Origo.hu kilenc olyan elérhető közelségű helyet ajánl, ahol fél nap alatt kicsomagolhatjuk magunkat a szaloncukros papírból.

Fűvészkert

A Fűvészkert tipikusan az a hely, amit télen-nyáron érdemes felkeresni. Különösen ideális azoknak, akik nem szeretnének otthon ülni, de a hideget sem kedvelik. Az ELTE botanikus kertje számos meleg térrel várja a hétköznapi és egzotikus természet iránt érdeklődőket: Viktóriaház, Pálmaház – csak néhány azok közül, ahol senki sem fog fázni, viszont egy rakás érdekes dologgal találkozhat.

A füvészkertben is lehet melegedni

Fotó: Hirling Bálint – Origo

Mezőgazdasági Múzeum

Meglepő, de a Városligetben, a Vajdahunyad várban kialakított Magyar Mezőgazdasági Múzeum több munkatársunk kedvelt téli szabadidős helye. Hogy miért? “Atom jó, egy csomószor rendeznek nyomozós játékokat gyerkeknek, a kiállítások majdnem mindig interaktívak. Vannak szuper terepasztalok, kitömött állatok, azt hiszem, még egy nagy bölény is” – lelkendezett például Vincze Barbara kollégánk. Azoknak ajánlott, akik nem a szabadban képzelik el a téli bejglimentes programot, de a múzeum festői szépségű környékén szívesen sétálnak. Amúgy akár egy egész napot el lehet tölteni arrafelé.

Négyes fogat makettje a Magyar Mezőgazdasági Múzeum interaktív kiállításán

Forrás: MTI/Soós Lajos

Rákóczi barlang

Azok számára is van ajánlatunk, akik szívesen kimozdulnak, a hidegtől sem riadnak vissza, de azért egy hirtelen beütő mínusz 15 fokban nem szívesen kapnák nyakukba a természetet. Nekik tökéletes a Rákóczi-barlang, amelyet Európa egyik legszebbjeként tartanak számon. Még csak 11 éve látogatható, így azoknak is érdekes lehet, akik úttörő korukban már oda-vissza körbetúrázták az Aggteleki barlangrendszert. Őszi túránkról itt olvashat.

A Rákóczi-barlang tava

Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Veresegyházi medveotthon

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott az 1998-ban megnyílt Veresegyházi Medveotthon, Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, melynek 5,5 hektáros területén 39 mackó él. De nemcsak medvék, hanem farkasok is lakják az otthont, és nemcsak cuki vadállatokat érdemes nézegetni, hanem lehet enni, inni, nagyokat sétálni. Garantáltan 10/10 pontos program, pláne egy kiadós szaloncukor-túladagolás után, esetleg közben.

Egy gondozó almával etet egy medvebocsot a veresegyházi medveotthonban

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Visegrád

Aki télen nem tud mit csinálni Visegrádon, az magára vessen. Azon kívül, hogy ott a mesés szépségű Apátkúti-völgy, az Ördögmalom-vízesés szintén olyan jelenség, amely télen egzotikus látványként tárulhat a kirándulók elé. Visegrádon van még sípálya is, a sétálóknak pedig ott a Dunakanyar folyópartja, amely télen talán még szebb, mint nyáron. Gyerekekkel érdemes felkeresni a Mogyoróhegyen kialakított Erdei Művelődési Házat.

A visegrádi fellegvár

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Pilisborosjenő

Aki Budapestről egy Visegrádnál messzebb fekvő vár másolatát akarná megnézni, annak mindenképpen Pilisborosjenő a megfelelő úticél, ugyanis a Budapestről egy órányira fekvő településen húzták fel az Egri vár kópiáját, az 1960-ban forgatott Egri Csillagok díszletét. Ha a vár önmagában nem érdekes, a környék biztosan az lesz.

Itt forgatták az Egri csillagokat

Forrás: Wikimedia Commons

Normafa, másképp

Ha felmegyünk a fogas végállomásáig, akkor az egyik irányban ott a Normafa (nagyjából mindenki arra indul), de ott a másik is, amely még tartogathat újdonságokat. Lefelé a Rege úton csavaroghatunk a girbegurba utcákon, különösen az Alkony utat ajánljuk, amelynél misztikusabb és válozatosabb utca talán nincs az országban. Aki nem hiszi, járjon utána.

Kilátás a Normafától télen

Forrás: MTI/Róka László

Monostori Erőd

Az ultimate programhoz kicsit ki kell mozdulni a városból, komáromiak előnyben. A téli szünetben ingyenes a Monostori Erőd látogatása, így a várak, erődök, vitézek kiállítása belépődíj nélkül megtekinthető, de a szabadtéri haditechnikai parkba is bárki bemehet.

Ingyenes a Monostori Erdő látogatása

Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Frank-hegy

“A Frank-hegyi turistaház elég jó célpont, ahol a túra közben meg lehet melegedni a kemencénél, és lehet enni egy kis vadhúst, némi forralt borral leöblítve” – mondta Farkas Péter kollégánk, és a nyál összeszaladt a szánkban. Több irányból is könnyen megközelíthető: Budaörs felől a Piktortégla-üregek érintésével, Csillebérc irányából, vagy akár Gazdagrétről, az Irhás Ároktól vagy az Ördögoromtól. Van benne egy kis szintemelkedés, de a terep télen is jól járható.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !