11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára

Hirado.hu

Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára tavaly decemberhez képest összesen 20 százalékkal mérséklődik.

November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a lakossági gáz, az áram és a távhő ára az Országgyűlés döntése értelmében. A parlament két héttel ezelőtt, október 14-én döntött az újabb rezsicsökkentésről. A törvényjavaslatot a fideszes Németh Szilárd nyújtotta be a parlamentnek.

Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések múlt év decemberében kezdődtek.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2012. december 6-án bejelentette: 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.

A politikus közölte: a gáz- és áramár csökkentéséről a kormány végleges döntést hozott. Jelezte, hogy mindez 3,8 millió családi otthont érint, a családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet.

Hozzátette: az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket – amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok – fogja hátrányosan érinteni.
Lázár János arról is beszélt, hogy az említett csaknem négymillió otthon 76 százaléka gázzal fűt, így kiemelten fontos az árcsökkentés, amely a távfűtés árára is kedvező hatással lesz.

A rezsicsökkentés következő lépésében, 2013. július 1-én csökkentek a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak, emellett olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés is.

Az Országgyűlés 2013. április 29-én döntött a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentéséről július 1-jével. A jogszabály értelmében a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkentek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért – 2014. december 31-éig – a 2012. áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.

A fideszes Németh Szilárd és Ékes József javaslatára elfogadott törvény alapján a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán. Ha ez elmarad – és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést -, a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

A szennyvízszippantás árának 10 százalékos csökkentéséről június 21-én döntött a parlament Németh Szilárd javaslatára. A döntés értelmében július 1-jétől a szennyvízszippantásért mindenütt tíz százalékkal kevesebbet kell fizetni a január 31-i árakhoz képest. A díjcsökkentésről a szolgáltatóknak részletes tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, és a fogyasztóvédelmi hatóságnak is igazolniuk kell az előírtak teljesítését.

Az Országgyűlés június 3-án fogadta el a földgáztörvény módosítását, amelynek értelmében július 1-jétől a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras és 10 százalékkal olcsóbb lesz.

Szintén július 1-jével feleződött a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 1 egységnyi munkaráfordításának az ára. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás eddig 4 ezer forint volt, a módosítás után 2 ezer forint lett. A kéményseprés árát kormányrendelet határozza meg. A kéményellenőrzés tartalma nem változik: az műszaki felülvizsgálatból és az összekötő elemek ellenőrzéséből, tisztításából áll.

További lépésként a 2013. október 30-án Németh Szilárd bejelentette: a közműszámlák egységesítését javasolja a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja. A kormánypárt szakpolitikusa elmondta: a szabályokat törvény rögzíti majd.

A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatóak, mindenki számára megérthetőek lesznek a számlaképek – közölte Németh Szilárd.

“Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is” – mondta az országgyűlési képviselő, jelezve, hogy a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is.

Hozzátette: lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.

Forrás: Hirado.hu

9 hozzászólás “11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    “A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatóak, mindenki számára megérthetőek lesznek a számlaképek – közölte Németh Szilárd.

    Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is – mondta az országgyűlési képviselő, jelezve, hogy a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is.

    Hozzátette: lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.”

    A méregdrágán előállítható eltérő színű számlákat azért találta ki az egyik településről a másikra rohangáló rezsi-bohócunk, mert a saját tudásából és szellemi képességéből kiindulva azt feltételezi, hogy hozzá hasonlón mások sem tudnak olvasni, és ezért a számlákat és a számlákban elszámolt szolgáltatásokat mások is csak a számlák színei alapján tudják megkülönböztetni!

  2. ... Grün szerint:

    Olyanok lesznek a számlák, mint a nyugger vacsorája?!
    Egy sárga, két ződ, három piros, és meg van az etetés?! 😛 😀

  3. "?!" szerint:

    “További lépésként 2013. október 30-án Németh Szilárd bejelentette: a közműszámlák egységesítését javasolja a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja.
    A kormánypárt szakpolitikusa elmondta: a szabályokat törvény rögzíti majd.
    A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatóak, mindenki számára megérthetőek lesznek a számlaképek – közölte Németh Szilárd.”

    A “közműszámlák” egységesítése azért megy nehezen az összevissza hazudozó rezsi-bohócunk által vezetett rezsicsökkentési munkacsoportnak, mert nem tudják eldönteni a szerencsétlenek, hogy a “láb”, “hüvelyk”, “rőf”, “akó”, “pint”, “icce”, stb. NEMZETI mértékegységeink közül melyiket nevezzék meg “egységes” új mértékegységként, villamosenergia számlákban eddig használt “kWh” és “db”, továbbá a gázszámlákban eddig használt “m3”, “MJ”, “MJ/m3” és “hó”, valamint távhő számlákban eddig használt “m3”, “légm3′, “GJ”, “MW”, és “MW/év” régi “balliberális” mértékegységek helyett.

    Fideszes belső hírforrás szerint, egyszer már a “hüvelyk” bevezetése mellett döntöttek,
    de ezt elvetették, mert nem tudták eldönteni, hogy Orbán Viktor két nem egyforma hüvelykujja közül melyiknek a mérete legyen az etalon az áram, a gáz, és a távhő “eddiginél pontosabb” elszámolásánál?!

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    Minden Szentek alkalmából?
    Szánalmas…

  5. "?!" szerint:

    Valóban “szánalmas” ötlet volt a csepel.infosok részéről a fórumozókat Minden Szentek napján egységesen hülyének nézni, és a fent idézett baromságokat tartalmazó bejegyzést “Mindszent” napján (2013. november 1. péntek 12:25-kor) megjelentetni.

    Remélem “fghfjhgkjhk”, hogy Minden Szentek napján a fentiekben egyetértünk?!

  6. zabhegyező szerint:

    A gázos fűtőberendezések felülvizsgálatát milyen gyakran kell majd a szolgáltatóknak ingyen elvégezniük? Én jelenleg fizetek érte, hogy évente egyszer ránéznek a gázkonvektoromra és adnak egy papírt erről. Lemondjam ezt a szolgáltatást?

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    zabhegyező, amennyiben a szolgáltatóval vizsgáltatja felül, az olyan, mintha feljelenté magát, hogy nem szabványos a belső hálózata. Amennyiben a gáztömörségi szabványnak megfelel a belső hálózat, ami az öné, az ön készülékéhez mi köze a szolgáltatónak? Ki ne találja, hogy “van ingyen ebéd” 🙂

  8. nagyapó szerint:

    zabhegyező!
    “A jelenlegi szabályok szerint a telekhatáron belül a gázmérőt leszámítva minden vezeték és készülék a lakó tulajdona, így állnia kell azok felülvizsgálatának, esetleges cseréjének költségeit is.

    A képviselő javaslata szerint a fogyasztó választhatna, hogy ezt az állapotot a maga részéről megfelelőnek tartja, avagy a készülékeket leszámítva a telekhatáron belüli gázberendezéseket (alapvetően a gázcsöveket és a szabályozókat) átadná a szolgáltatónak. Ezért ellenszolgáltatás nem járna és bizonyos ellenőrzési többletjogokat biztosítana a szolgáltató számára. Ám ezért cserébe onnantól a gázelosztó fizetne a felülvizsgálatáért, sőt állnia kellene az esetleges felújítási költségeket is.” (Népszabadság online 2013. november 3.)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  9. lucifer szerint:

    Örülnetek kéne, hogy ilyen sokoldalú, országos hírű polgármesteretek van!!!

Itt lehet hozzászólni !