Rátapintottak az MSZP gyenge pontjára

Origo

Még mindig senki nem tudja, hogy ki készítette az bajai videót, de az MSZP már két hete magyarázkodni kényszerül miatta, és a kommunikációs igazgatójuk bele is bukott az ügybe. Hiába a kínos ellentmondások és a kusza kommunikáció, a szocialisták szerint ők csak áldozatok, mert valaki meghekkelte a pártot, de a média is hibás. Így égett rá az MSZP-re a bajai videó ügye.

“A Magyar Szocialista Párt nem hibázott, legfeljebb a kommunikációban kicsit óvatlanul jártunk el, nincs ebben rutinunk, nem mindennap esnek be ilyen bizonyítékok hozzánk” – mondta csütörtökön reggel az Origónak Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azok után, hogy kiderült: mégiscsak az MSZP-től került a Hvg.hu-hoz a bajai videó. A párt szóvivője, Török Zsolt ezt még két nappal ezelőtt is határozottan tagadta az ATVEgyenes Beszéd című műsorában, de miután a Hvg.hu közleményt adott ki arról, hogy ők az MSZP-től kapták a felvételt, a párt parlamenti frakciójának kommunikációs vezetője, Déri Balázs magára vállalta a kiszivárogtatást, és lemondott.

Azt még mindig nem tudja senki, hogy a felvétel kinek a megrendelésére készült el, de a két hete nyilvánosságra került videó miatt egyelőre csak az MSZP-nek és a Hvg.hu-nak kellett magyarázkodnia. Ki, mikor, mit mondott, és hogyan kavarodott bele korábbi nyilatkozataiba?

Mintha nem is tudtak volna róla

A videó október 18-án, pénteken 13.40-kor került fel a Hvg.hu-ra azzal, hogy az bizonyíték a bajai választási csalásokra. A felvételre elsőként a Fidesz reagált, közölték, hogy még aznap feljelentést tesznek, mert “a videót bizonyítéknak tekintjük arra, hogy megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt””. A Fidesz szerint a felvételen egy előre kitervelt megrendezett, rögzített jelenet látható.

Fél órával később a DK is reagált, a párt szerint a felvétel “egyértelműen fideszes csalásra, bűncselekményre utal”, és feljelentést tettek az ügyben. Tíz perccel később Mesterházy Attila MSZP-elnök is reagált, aki példátlannak nevezte, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen – mondta ezt a Hvg.hu-n közzétett felvételre hivatkozva. Mesterházy a videó miatt az időközi választási eredmények megsemmisítését kezdeményezte, feljelentést tettek, de kitért arra, hogy a rendőrségnek kell kiderítenie, hiteles-e a Hvg.hu-n megjelent videó. Az MSZP vezetője még utalást sem tett arra, hogy a videót nem a Hvg.hu-n látták először.

Két nappal később, október 20-án, vasárnap, a köztévé híradója saját rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy hamisítvány lehet a bajai videó. Délután a Hír TV megtalálta a felvételen szereplő G. Róbertet, aki 300 ezer forintért lett volna hajlandó beszélni a felvétel készítésének körülményeiről.

Még aznap, kicsivel később a Blikk a videó egyik szereplőjének rendőrségi vallomására hivatkozva azt írta, hogy az MSZP rendelte meg a videót. “A Blikk úgy tudja, K. G. állítása szerint ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. A megrendelő MSZP-s ott egy olyan ’oktatófilmet’ kért tőlük, amely azt mutatná be: a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást.” A Blikk azt is állította, hogy a felvétel átadásakor egy MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt.

Az MSZP szóvivője akkora azzal intézte el a Blikk információit, hogy mindez badarság, és nem sok logikai érzéke lehet annak, aki ezt kitalálta. Pár órával később azt is bejelentette, hogy az MSZP-nek nincs köze a bajai videóhoz, és hamis vád miatt feljelentik azokat, akik azt írták, hogy mégis.

Átvették, de nem tudnak róla semmit

Hétfőn, október 21-én a rendőrség hivatalosan is bejelentette, hogy a bajai videón egy megrendezett jelenet látható, a felvétel a megismételt időközi választások után készült, azaz október 15-én, azután a felvételt tartalmazó CD-t két ember vitte el az MSZP-székházba, ahol két ember vette át.  Azt is mondták, hogy Harangozó Tamás MSZP-s képviselő feljelentése nyomán indítottak nyomozást.

Időközben kiderült, hogy a videó egyik készítője tagja Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak, de még aznap, hétfőn megkérték, hogy hagyja el a pártot.

Hétfőn aztán az MSZP is elismerte, hogy hozzájuk került a videó, de azt mondták, rögtön elvitték a rendőrségre, és hangsúlyozták, hogy nem ők rendelték meg, és nem is vettek részt a készítésében. Török nem árulta el, hogy kitől kapták a felvételt, arra hivatkozva, hogy naponta kapnak névtelenül információkat.

Még mindig október 21-én az Index azt írta, hogy a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának elnöke vette át. Ezt Török Zsolt meg is erősítette, azzal, hogy Király továbbította a párt jogászainak, akiknek tanácsára feljelentést tettek. Az Index szerint Királyt a felvétel készítői keresték meg, ő azért nem fizetett.

Mesterházy állítólag nem látta

Október 21-án este a Tények című hírműsorban azt mondták, hogy Harangozó Tamás is jelen volt a felvétel átvételekor. Az MTV szerint a felvételt Király György rendelte meg. A tévé szerint Király Györgynél folyamatosan lobbizott egy férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján. Ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. A Híradó információi szerint ezt használhatta fel Király György, aki megkérte férfit, készítsen egy – úgymond – oktatófilmet arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján. A mobiltelefonnal rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki CD-re. A lemezt Király György – egy pártbeli középvezető társával együtt – vitte el az MSZP székházába.

Török Zsolt később azt mondta, hogy a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki aztán Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg. Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett – tette hozzá Török Zsolt. Október 22-én reggel Mesterházy Attila bejelentette, hogy jelentést vár Király Györgytől a videóval kapcsolatban. Délben azt mondta, hogy találkozott Királlyal, aki tagadta, hogy ő rendelte volna meg a videót.

Az MTI Hírcentrum értesülése szerint Papp Károly országos rendőrfőkapitány kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésén megerősítette, hogy Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese jelen volt a bajai választással kapcsolatos hamis videofelvétel átadásánál a Jókai utcai pártszékházban. Október 24-én Harangozó Tamás közölte, hogy nem volt jelen a felvétel átvételekor, erről megdönthetetlen bizonyítékai és tanúvallomásai vannak.

Az MSZP végig kitartott amellett, hogy a videót nem ők rendelték meg, nem vettek részt a készítésében, Török Zsolt szóvivő még október 29-én is határozottan állította az ATV-ben, hogy a felvétel nem a párttól került az azt nyilvánosságra hozó Hvg.hu-hoz.

A Hvg.hu főszerkesztője, Gavra Gábor október 23-án mondott le a bajai videó miatt. Miután a Hvg.hu szerkesztőségét a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság értesítette arról, hogy rágalmazás vétségének gyanúja miatt büntető eljárást folytat ismeretlen tettes ellen a bajai videó ügyében, a lap október 30-án nyilvánosságra hozta, hogy a lemondott főszerkesztő, Gavra Gábor egy telefonos megkeresést követően Déri Balázstól, az MSZP-frakció kommunikációs igazgatójától vette át október 17-én az adathordozót, amin a videó volt.

A bejelentésre Déri Balázs, az MSZP parlamenti frakciójának kommunikációs igazgatója lemondott posztjáról, az ezt bejelentő közleményben azt írta, hogy a felvétel átadásáról senkit nem tájékoztatott, “hiszen úgy gondoltam, hogy az oknyomozó újságírás kimondatlan szabályai alapján ez rám és az újságírókra tartozik. A találkozókor nem tudtam, hogy manipulált felvételről van szó, és a videóval kapcsolatban egyéb információim sem voltak.”

Rátapintottak a gyenge pontjukra

Török Zsoltot, a párt szóvivőjét hiába kérdeztük arról, hogy szerinte hibázott-e az MSZP a bajai videóval kapcsolatban, csak annyit mondott, hogy a párt törvénytisztelően járt el, amikor egyből a rendőrségre ment a felvétellel. A videó kiszivárogtatásával kapcsolatban pedig csak annyit mondott, hogy a Déri Balázs nevében kiadott közlemény mindenre választ ad.

Horváth Csaba alelnök szerint a pártot sem jogi, sem politikai felelősség nem terheli, de azért kommunikációs és politikai károkat okozott a történet. “Az ügy nem a levegőből esett le, hanem az után érkezett, hogy a bíróság kimondta, a Fidesz csalt a bajai választáson. Életszerű volt, hogy előkerül egy olyan felvétel, ami ezeket a csalásokat leplezi le. Ha nem ilyenkor jött volna elő, akkor talán nagyobb gyanúperrel élünk, hogy hamis lehet. Aki ezzel a videóval meghekkelte az MSZP-t, az a párt sérülékenységét is tesztelte. Hála istennek, hogy még most ért minket a támadás. Ebből tanultunk, és biztos, hogy nem fogunk még egyszer ilyennek felülni” – mondta.

“Kísértetiesen hasonlít ez az egész arra, amikor a Fidesz azzal vádolt meg MSZP-seket, hogy titkos adatokat gyűjtöttek Orbán Viktorról és más fideszes vezetőkről. Mindenki ezzel foglalkozott, aztán amikor sok év múlva a bíróság kimondta, hogy nem történt ilyesmi, arról már senki nem adott hírt” – mondta az MSZP frakciójának egyik tagja, aki szerint a bajai videó körüli botrányért is a videó készítői és a média a hibás. Akárki áll is a történet mögött, annak szerinte a Hvg.hu-t is sikerült felhasználnia a céljai érdekében. “Ha az újságírók egy szóra megmondják, hogy kitől kapták az információt, akkor itt a játék vége, senki nem fog nekik semmit mondani. Lehet, hogy pont ez volt a célja annak, aki ezt az egészet kavarta: hogy a politikusok és az újságírók ne bízzanak meg egymásban” – mondta.

Forrás: Origo

29 hozzászólás “Rátapintottak az MSZP gyenge pontjára” bejegyzésre

  1. Éva szerint:

    “Kísértetiesen hasonlít ez az egész arra, amikor a Fidesz azzal vádolt meg MSZP-seket, hogy titkos adatokat gyűjtöttek Orbán Viktorról és más fideszes vezetőkről. Mindenki ezzel foglalkozott, aztán amikor sok év múlva a bíróság kimondta, hogy nem történt ilyesmi, arról már senki nem adott hírt” – mondta az MSZP frakciójának egyik tagja”

    Aztán kiderült a Portik-Laborcz ügy és az, hogy valóban titkosszolgálati eszközöket vetettek be a Fidesz ellen.

    Az MSZP nem tud jó dolgot mondani – nyakig süllyedtek a szennyben…

  2. Éva szerint:

    Közben Molnár úr is megkapta a letöltendőjét.
    Nem volt jó hete az MSZP-nek.

  3. Axor szerint:

    Az mszp első számú gyenge pontja az igaz mondás.

  4. Etikus szerint:

    T. 12:34-es
    Miután Kegyed nem valószínű, hogy személyesen ismerné az érintett feleket, “mindkét oldalon,” ennél fogva nem is írhat tárgyilagosan. (adatok gyűjtése, stb.)

  5. ... Grün szerint:

    Éva!
    “Aztán kiderült a Portik-Laborcz ügy és az, hogy valóban titkosszolgálati eszközöket vetettek be a Fidesz ellen.”
    Ott még semmi sem derült ki! Vagy tudsz valamit?! 😛

  6. Éva szerint:

    Tisztelt (és nem T.) Etikus!

    Pont annyira (vagyis a sajtóból) ismerem ezt az ügyet mint Ön.
    A hitelességversenyt ez el is dönti.

    U..i.: az mszp-nek nincs hitelessége, mert évek óta folyamatosan hazudik.

  7. Axor szerint:

    Csak nem a gerincét keresték?
    A harmatgilisztának erősebb a gerince mint néhány szoci politikusnak!

  8. Etikus szerint:

    T. 13:13-as

    Pardon, nem tetszett megérteni, amit írtam?

  9. ebihal szerint:

    Kép aláírás: “Még mindig senki sem tudja ki készítette a bajai videót …”. A készítők
    már ismertek, a megrendelő hiányzik még. Viszont 2 hete mindent úgy fogalmaztok
    meg, mintha az mszp lenne a hunyó. Akkor eddig voltatok simlik, vagy most hazudtok?

  10. ... Grün szerint:

    ebihal!
    Egyelőre konkrétan annyit tudunk, hogy semmi konkrétumot nem tudunk! 😛 😀

  11. Vátesz szerint:

    http://world.std.com/~reinhold/jewishholidays.txt

    5758
    Wed. 11 February 1998 Tu Bishvat
    Thu. 12 March 1998 Purim
    Sat. 11 April 1998 Pesach*
    Thu. 23 April 1998 Yom HaSho’ah
    Thu. 30 April 1998 Yom HaAtzma’ut
    Thu. 14 May 1998 Lag B’Omer
    Sun. 31 May 1998 Shavuot*
    Sun. 2 August 1998 Tisha B’Av

    A 11 éves körmendi kislány, H. Zsófika meggyilkolása 1998. április 1., éppen tíz nappal történt pészach előtt.

  12. Aladár szerint:

    Éva, te egy picit nagyon el vagy tájolva! Orbán Viktor 1998-ban beszélt arról, hogy őszerinte a Fideszt megfigyelték! A Portik-Laborc találkozó kb. 10 évvel később volt!

  13. Axor szerint:

    Aladár
    1998 és 2006 közt 8 év különbség van, vagy te képes vagy ilyen gyorsan vissza fejlődni. Világbajnok vagy!!!!!!

  14. Aladár szerint:

    Axorbaxor, számtan jeles, el tudsz nyolcig számolni!
    Egy bibi van, hogy a Portik-Laborc találkozó nem 2006-ban volt, hanem 2008-ban, de a tényektől ne zavartasd magad!

  15. Gordon szerint:

    “A Portik-Laborc találkozó kb. 10 évvel később volt!”

    Aladár ezzel elismerte, hogy Portik-Labarc ügy valóságát.

    Szép volt Éva! 😀

  16. Aladár szerint:

    Mit kellett elismerni, hülyegyerek?
    Tudjuk, hogy találkoztak, ez neked új volt?

  17. Aladár szerint:

    Heti Válasz 2013. október 24. szám 20. oldal:

    “A lapunkban 2013. január 17-én megjelent, Portik Tamás esetei az NBH és FBI embereivel – Szilvásy by night című írásunkban valótlanul állítottuk, hogy Laborc Sándortól, az NBH volt főigazgatójától Portik Tamás azt a feladatot kapta, hogy gyűjtsön vagy gyártson a Fidesz vezetőire, Kósa Lajosra, Rogán Antalra, Lázár Jánosra nézve terhelő információkat, hogy magánügynöki feladatokkal bízta meg az egykori olajvállalkozót, és mindezt kétséget kizáróan igazolják a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti beszélgetésekről született hangfelvételek. Valótlanul keltettünk olyan látszatot is írásunkban, hogy Laborc Sándor Orbán Viktorra és Kövér Lászlóra vonatkozóan is adott ilyen megbízást.”

  18. Vátesz szerint:

    Éppen most megy a HÍRTV-ben, hogyan irtották ki a kommunisták tarkólövésekkel az emberek millióit a Szovjetunióban a 30-as években. Kezdésnek 7 millió ukránt irtottak ki halálra éheztetéssel. Ez volt a történelem legnagyobb holokausztja, ehhez a képest a nácik kismiskák voltak! A kommunizmus a világ legembertelenebb rendszere volt, Hitler tőlük tanulta amit tett.

  19. Vátesz szerint:

    Gratulálok a komcsiknak, most mutatták be a kétnyelvű jegyzőkönyvet az NKVD és a Gestapo együttműködéséről, Heidrich Himler és Lavrentyij Berija aláírásával. Nemcsak Molotov-Ribbentrop paktum volt, amiben felosztották Európát. Az oroszok képezték ki a Gestapó embereit, többek között bemutatták a koncentrációs táborok építését. A németek meg bemutatták az oroszoknak Krakówban a gettó felállítását. Most meg tagadják a kommunista bűnöket, azt állítva hogy a nácik fasiszta golyóval lőtték az embereket agyon, míg ők népi demokratikus golyóval. Ez az egész Lenin torz, negyedzsidó agyának a szüleménye volt, amihez szép számmal talált a Szovjetúnióban zsidó és nemzsidó végrahajtót. A második világháborúban az oroszok két tűz közé voltak szorítva, a németek meg az NKVD közé. Az utóbbiak több oroszt öltek meg mint a németek. A fronton csak előre lehetett menni, hátrálni nem lehetett. Csak azok lettek túlélők, akik német fogságba estek, igaz hogy a háború után meg mentek Szibériába, mert Sztálin mind árulónak tekintette őket.

  20. Aladár szerint:

    Vátesz, gratulálhatsz magatoknak, a náciknak is.

  21. Vátesz szerint:

    Éppenhogy nem! A bemutatott filmen jól látható volt, hogy mindkét rendszer ugyanazokkal a fogásokkal élt, csak a Szovjetunió előbb kezdte. Amikor Hitler belépett abba a bizonyos munkáspártba, a Szovjetunióban már a terror legalább egy évtizede dühöngött! Másrészt a nácik, a nemzetiszocialisták is a komcsi emlőkön nevelkedtek, s ha nekik is megadták volna a lehetőséget a rendszerváltásra, mint a komcsiknak, akkor bizony ma is reformnáci kormánya lenne Németországnak! Bizonyos fokig az is van, mert a náci terror helyébe lépett a vörös, német demokratikus terror, aztán az atomfizikusnőből meg német kancellár lett!
    Én nem tudok róla hogy Magyarországon lennének nácik, ez a fajta szocializmus, meg az orosz fajta szocializmus mindig is messze állt a magyarságtól!
    “Az hogy ma is vannak zsidók Magyarországon, azt bizonyítja hogy a magyaroknak nincs közük a holokauszthoz, hiszen köztudomású: magyar ember félmunkát nem végez! Copyright Vátesz.”

  22. köves szerint:

    mint túlélőnek a bemutatott filmhez az a véleményem ,hogy a valóság az,hogy nem teljesen mutatták be ami a mult században történt.Sclikengruber és dzsugaszvili ill.vladimir bűzlő patkányok voltak és ha én odajutok az örök vadász mezre,felelni fognak mert ugy pofán lesznek csapva,megkapják azt ami jár részükre.vádolom az usát is mert a fasisztaszovjeteket anyagilag támogatták a lenyel 2 oldali agresszióig.Ami a felszabadulást illeti,szégyen az emlékmü a követségünél.Megérett a lebontásra.A filmetz tovább kell folytatni mert sok nyitott kérdés van még a kérdésben nem,nem,soha.

  23. Aladár szerint:

    “Én nem tudok róla hogy Magyarországon lennének nácik” – írja Vátesz.

    Nézz a tükörbe. Ott láthatsz egyet.

  24. Nagy József szerint:

    Bebuktak az elvtársak,mint Rottenbiler,ismét.Már ahhoz is sötétek,hogy hazudni tudjanak.Az öregjeik/Lendvai,Kovács stb./sokkal jobbak voltak ebben.Hál istennek,már megfúrták őket a fiatal hataloméhes utódok.Pedig,ahogy a huszonhárommillió románt előadta Kovács Laci elvti,annak nincs párja széles e hazában.Szerencsére.És a nagy hazudozó gyurcsányi is adhatna nekik pár órát hazugságtanból.Csak így tovább elvtársak!

  25. lucifer szerint:

    Sok elhallgatott dolog van a kérdéses videó mögött. Lehet, hogy idővel érdekes dolgok fognak kiderülni.

Itt lehet hozzászólni !