Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnöke

Inforadio.hu

A szavazók Barack Obamát választották meg az Amerikai Egyesült Államok 44. elnökének. A republikánus jelölt, John McCain magyar idő szerint 5 óra 18 perckor elismerte vereségét. A győztesnek már az elnök, George Bush is gratulált.

John McCain republikánus elnökjelölt elismerte vereségét, és bejelentette: gratulált demokrata párti riválisának, Barack Obamának választási győzelméhez.

McCain az arizonai fővárosban, Phoenixben mondott beszédet hívei előtt. Mint mondta, az amerikai nép világosan szólt ezen a történelmi választáson, és megjegyezte: történelmi választás ez az afrikai amerikaiak szempontjából.

A republikánus politikus megígérte: minden tőle telhető segítséget megad Obamának ahhoz, hogy ezekben a nehéz időkben, a sok kihívás közepette vezesse az Egyesült Államokat. “Arra buzdítok minden amerikait, aki támogatott engem, hogy velem együtt gratuláljon neki, és fejezze ki jókívánságát következő elnökünknek, hogy megtalálja az együttműködés útjait és az ellentétek leküzdéséhez szükséges kompromisszumokat” – mondta.

A választási versenyben alul maradt jelölt után az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, George Bush is gratulált Barack Obamának sikeréhez. Dana Perino fehér házi szóvivő szerint Bush felhívta telefonon Obamát, és azt mondta neki, hogy “élete legnagyobb utazása előtt áll”.

“Gratulálok, és jó mulatást” – mondta Bush, aki meghívta Obamát és családját, hogy mihamarabb látogassanak el a Fehér Házba.

A CNN amerikai hírtelevízió adatai szerint Barack Obama eddig 338 elektori szavazatot szerzett, míg a republikánus John McCain 155-öt. Győzelmével a demokrata jelölt történelmet írt: ő lett az Amerikai Egyesült Államok első színes bőrű elnöke.

Obama megköszönte

Barack Obama feleségével és két kislányával jelent meg több tízezer támogatója előtt egy chicagói parkban, hogy elmondja megválasztása utáni első beszédét. Méltatta republikánus riválisa, John McCain és Sarah Palin alelnökjelölt állhatatos választási küzdelmét.

Kijelentette, hogy győzelmével a változás “megérkezett” az Egyesült Államokba. Megkérdezte, hogy választási győzelme után kételkedik-e még valaki abban, hogy az Egyesült Államokban minden lehetséges. Ezzel arra utalt, hogy ő az Egyesült Államok történetében az első afroamerikai, akit elnökké választottak.

Forrás: Inforadio.hu

31 hozzászólás “Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnöke” bejegyzésre

  1. Szilveszter szerint:

    Micsoda egy hülye ország ez az USA? Hát mi van már ott? A republikánus Bush után egy demokrata győz, egy szintén republikánussal szemben, és semmi újraszámlálás, de még egy kis híd foglalás sincs? Gratulálnak a republikánusok, és akkor még McCain azt ígéri hogy: “minden tőle telhető segítséget megad Obamának ahhoz, hogy ezekben a nehéz időkben, a sok kihívás közepette vezesse az Egyesült Államokat. “Arra buzdítok minden amerikait, aki támogatott engem, hogy velem együtt gratuláljon neki, és fejezze ki jókívánságát következő elnökünknek, hogy megtalálja az együttműködés útjait és az ellentétek leküzdéséhez szükséges kompromisszumokat” – mondta.” Hát be volt rúgva ez a pacák? Ezt mi el sem hisszük hogy ilyen van, ugye?

  2. nekünk ment el az eszünk szerint:

    hááát… nézd, nekünk már elment az eszünk! biztos másnak is 🙂

  3. Bubus szerint:

    Bezzeg Szilveszter, Te aztán példát mutattál az előbbi fórumon, hogyan kell tisztességesen, sárdobálás nélkül vitázni.

    Olyan szép, amikor MSZP-sek – élükön sokszor a Kádár rendszer cenzoraival és a gyilkosok rokonaival – erkölcsi kioktatásokat tartanak a demokráciáról.

    Határozottan emlékszem, hogy itthon 2002-ben és 2006-ban is gratulált Orbán az MSZP győzelméhez, de gondolom téged, Szilveszter ez nem zavar.

    Gondolom az sem zavar, hogy Gyurcsány maga jelentette ki, hogy a győzelméért csalt, hazudott, átverte (és tegyük hozzá, tönkretette) az országot. Ja, de ez nektek nem bűn, hanem csodálatos igazságbeszéd, és gonosz bunkó mindenki, aki azt gondolja, hogy akik tönkretették az országot, csaltak, hazudtak, azok menjenek a fenébe.

  4. Nándi szerint:

    Csatlakoznék Bubushoz! Főleg az utolsó bekezdéséhez. Ez téged valóban nem zavar Szilvi’ ?

    Vajon Obama végig csalta és hazudta a választásokat?
    Vajon Obama megvásárolta a szavazatokat?
    Vajon Obama kihasználta az anyagilag rászorultakat?
    Vajon buszokkal vitte a nyugdíjasokat szavazni?

    No comment.

    És emlékeztetőül: “…végig hazudtuk az elmúlt másfél-két évet! Majdnem beledöglöttünk abba, hogy úgy kellett tennünk, mintha kormányoznánk. Trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudnotok, segítette, hogy túléljük. És nem csináltunk semmit.”

  5. Prendick szerint:

    Szilveszter!
    Alig várom már, hogy Obamától is jöjjön valami jó kis felvétel, amiben kurvaországozik és elmeséli, mekkorákat hazudozott az egész pártjával együtt a választás megnyeréséért. 🙂
    Lehet, hogy nem jön? Lehet, hogy ez csak a hazai sztenderd?
    Á, nem tud ez a Barack semmit. Még szemeket sem akar kilövetni. Se metró, se alagutak a sík mező alá, se zsebtömögetés milliárdokkal a haveroknak? Talán csődbe se tudja majd juttatni az országát rendesen, ahogy kell. Kezdő a MI Ferinkhez képest. Még táncolni sem tud olyan szépen. 🙂

  6. én szerint:

    Előre leszögezem: nem vagyok kormánypárti, sem balos, sem jobbos. Középről ítélem el aki hülyeséget beszél, tesz, elismerem, aki jót, okosat. Mindegy melyik oldal, melyik párt.

    Na egy szó, mint száz, Amerikában gusztusosabb volt az egész választás, sőt a kampány is. Pedig nagyobb volt a tét, mint a mi picinyke országunkban.

    De ami a legfontosabb a győztes tudott győzni, a vesztes pedig veszíteni. Obama nem süttetett buktát.
    McCain pedig miután gratulált ellenfelének a győzelemhez, híveit nem lázadásra, hanem együttműködésre kérte. Nem ordibált újraszámlálásért. Úgy vélem ők nem politikusok, hanem államférfiak. Tanulhatnának a mieink, akik csak (megélhetési) politikusok, annak is gyengék!

    “Az államférfi a következő nemzedékre gondol, a politikus csak a következő választásokra.”
    /Churchill/

    Ezt Amerikában tudják. Itt még értelmezni sem.

  7. Bubus szerint:

    De most komolyan: ilyen gyorsan elfelejtettétek, hogy milyen volt a kampány? Már a két demokrata jelölt is kibelezte egymást, így kezdődött. Aztán Obama meg McCain vagdosták egymást rendületlenül.

    Csak némi mértékletességet uraim, ott is kőkemény kampány volt. És az összefogás példaképének oly sokszor beállított Izraelben is igen-igen kemény választási kampányok szoktak lenni.

    Az más kérdés, hogy mi lesz a választás után, majd meglátjuk.

  8. Papi szerint:

    Tudod Szilveszter talán ott az USA-ban nem tették tönkre az országot és nem csalták el a választásokat. De az is lehet, hogy Obama is részt vett a Fidesz orgiáin, nem Szilveszter?

  9. Papi szerint:

    én!
    Enged meg, hogy vitába száljak veled a választásokkal kapcsolatban (Magyarról van szó). Azt írod, hogy az USA-ban a vesztes gratulált és nem lázította a híveit és ne ordibált újra számlálásért. És még te mondod, hogy középről nézed a világot. Ugye nem zavar, hogy 2002-ben is és 2006-ban is a Fidesz gratulált a győztesnek és tudomásul vette, hogy vesztett. Jó lenne végre eljutni neked is és sok más embernek odáig, hogy nem mindenért a Fidesz a felelős. Ugyanis a Fidesz (emlékez csak vissza) el ítélte a híd foglalást és az utcai zavargásokat. Csak akkor beszélt arról, hogy mondjon le a kormány amikor Gyurcsány elismerte (Balatonöszöd) a választási csalás tényét. Ha annyira középről nézed a dolgokat akkor légyszíves úgy is beszélj. Neked is csak azt tudom mondani, hogy indokolj is ha “vádolsz”. Mert Gyurcsány tényleg csak a túlélésre játszik és sajnos nem is rosszul. Remélem, hogy egy sikeres és hasznos kormányzati ciklus lesz Obama alatt. Sok sikert nekik.

  10. én szerint:

    Papi kedves!

    Nem a Fidesz színpadán sírt például Egerszegi terhesen, hogy milyen helyzetre születik a gyermeke? Stb… Az utcák is igen hangosak voltak.
    Egyébként nem húztam se az egyik, se a másik pártra a sarat, mert az összes alatta van. Azok is, akik nincsenek a parlamentben.

    Nem olvastad figyelmesen, amit írtam. Undorítónak tartom a buktasütést is. Egyik sem különb a másiknál. Ugyanúgy csépeltem Gyurcsányt, amikor hallottam az öszödi beszédről.

    Ismétlem: nekem mindegy ki mond jót, ha valóban okos gondolat elfogadom. Ha hülyeséget beszél akárki ugyanúgy kritizálom és nem éltetem, mert ez vagy az mondta.

  11. hollósi szerint:

    Óva intenék bárkit attól, hogy jóslásokba bocsátkozzon, mi lesz odaát. Az a lakosság nem szokott a negatív növekedéshez. A gazdasági recesszió hosszától, mélységétől függ reakciójuk. Bármi lehet.

  12. Szilveszter szerint:

    Huhhh….. No akkor szépen, sorban:
    Bubus: (2008. november 5. 09:01-kor) Bezzeg Szilveszter, Te aztán példát mutattál az előbbi fórumon, hogyan kell tisztességesen, sárdobálás nélkül vitázni.

    Volt kérdés, volt válasz. Nem támadtam, a kérdésre válaszoltam. Nem dobáltam a sarat, mert ha dobáltam volna akkor nevesítettem volna. Amit ott leírtam akkor is a valóság, ha az nem tetszik. Tudom, hogy hihetetlen.

    Prendick: 2008. november 5. 09:40-kor (…) “milliárdokkal a haveroknak?”
    Aha! Stumpf István?

    Én! Veled ebben a bejegyzésben teljesen egyet értek!

    Dudod Papi az a baj, hogy a hídfoglalásos újraszámolásos dolognak nagyon nincs köze az öszödi beszédhez! Ha van köze, akkor mondhatjuk úgy, hogy a hídfoglalás előleg volt az öszödi beszéd miatti 2006 okt.23 nak? Elég butn hangzik. Persze, hogy nem támogatta hivatalosan a Fidesz a hídfoglalókat, hiszen a felheccelt tömeg okozta krízist nem tudta kezelni, így szépen kihátrált mögüle. Akkor a Fidesz is megijedt, mert a szörnyre, amit teremtett, nem volt már ráhatása. És ez bizony félelmetes.

    Hollósi! Én azért jósolnék! Lecsengett a választás, megnyugszik. és egyensúlyba jön a tőzsde, kiengedik, amit bent tartottak, és megnyugszik a világgazdaság. Megindul a termelés, újra megrendelnek a megrendelők, gyártanak a gyárak, fogyasztanak a fogyasztók. Magyarországon ennek okán elmúlik a munkanélküliségi dömping helyzet, a Forint visszaáll egy elfogyadható közép árfolyamra, a Fidesz meg föstölöghet, hogy megint nem jött be a mumus vízió. Nem baj, majd kitalálnak valami mást, lényeg, hogy parázni lehessen.

    Bubus! Az usa választási kampányban egyformán látunk! Kevés gyilkosabb dolog van a világon! Obama elutasított kérelmű nagymamája? McCain legyőzött rákja (ami azt sugallja az ellenlábasoknak, hogy féllábbal a sírban), minden ott volt. Messze nem csodálkoztam volna, ha az kerül elő, hogy Obama ükapja rovott multú, mert henyélésen kapták a gyapotültetvényeken! 🙂

    Van ott torokvágás bőven. Csak aztán kezetfognak, gratulálnak, és együtt dolgoznak az országért!
    (És igen! Itt jön a Ti igazatok, és egyben az enyém is! Nem derül ki a sunyiság, sem egyik, sem másik oldalról, felesleges bármilyen vizsgálat, nincs peres dolog hűtlen kezelésért, nincs vád, nincs titok, nincs kamu adat. Nincs Tokaj, nincs Öszöd.)

  13. Papi szerint:

    Brávó Szilveszter!
    Tudod van egy könyv : Légy hű önmagadhoz . Te aztán hű vagy önmagadhoz. Miért nem figyelsz az írásra. A Fidesz elítélte. Jó lenne ha ezt a fejedbe vésnéd. A lényegen nem változtat. Obama nyert és lehet, hogy tiszta választásokban. Nálunk Gyurcsány nyert és nem tiszta választásokban. Innét teljesen érdektelen, hogy mit mondasz a lényegen nem változtat.

  14. Wass Albert barátja szerint:

    én-nek!
    Látod Egerszegi nem csak a világ legjobb úszója volt, de előre látta, hogy mi vár ránk! És sajnos igaza volt.

  15. Wass Albert barátja szerint:

    Szilveszter!
    Ne reménykedj lesz elszámoltatás.

  16. Bubus szerint:

    Ha valaki ellopná a lakásomból az értékeimet, aztán felgyújtaná a lakást, majd azt mondaná, hogy félmillióért eloltja a tüzet, én nem fognék vele kezet és nem gratulálnék.

    Orbánban nem kevés türelem és diplomáciai érzék van, hogy azzal, aki ezt tette az országgal, még ezek után is leül tárgyalni, és ha kell, akkor kezet fog, mert tolvajlások, hazugság, korrupció ide vagy oda, ez a sötét, hazug alak törvény szerint a kormányfő, és az ország fontosabb mint egy ilyen alak.

  17. hollósi szerint:

    Szilveszter meséjének befejezése: és mindenki élvezi békében az összelopott vagyonát élete végéig. Az elszegényedettekből is gazdagok lesznek a hihetetlen gazdasági növekedés által (Pannon Rakéta program). Gyurcsány testőreit nyugdíjazzák, a kordonkészítők profilt váltanak,virágkészítésbe kezdenek. Hülyeségeket társadalmi munkában is lehet írni!

  18. csollány szerint:

    Magyarország nem Amerika. Aligha hiszem, hogy leszegényített ember vigyorogva fog majd kezet azokkal, akik rajta felkapaszkodva tollasodtak meg. Mostanában sok életművész fogalmazza meg ilyen irányú vágyálmait.

  19. jani szerint:

    Nehogy már azt gondolja valaki, hogy nekünk ettől jobb lesz, vagy bármi is meg fog változni !!
    Megmondom őszíntén engem személy szerint már kezd idegesiteni ez a sok Obamázás ! Van nekünk elég bajunk ,avval kellene foglakozni !

  20. én szerint:

    Csollány! Igazad van.

  21. Szilveszter szerint:

    No azon, hogy Viktor türelmes, és diplomáciai érzéke van, azon nem csodálkozom. Lévén, hogy aki kétszer ekkorát bukott, az csoda, hogy ott van, és még kíváncsi rá valaki. Neki most nagyon figyelnie kell magára, mert 2010 ben vége a karriernek, és hát addig se legyen már munkanélkülin. Vagy van félretett pénze neki?

  22. Wass Albert barátja szerint:

    Szívesen látnám az arcod, amikor ez a kétszer bukott embert ismét miniszterelnökké választja az ország. Pedig ehhez minden egyes nappal közelebb kerülünk. Ha tetszik, ha nem Kedves Szilveszter!

  23. csollány szerint:

    Szilveszter egy lényeges dolgot még nem ismert fel. Akik a csepel.infoban a véleményüket megfogalmazzák, nem biztos, hogy kultikus vezér imádatban szenvednek. Az orbánozásokon talán szánakozva fanyalognak.Lehet, hogy baloldali érzelműek, eddig balra szavaztak, de a globalizmus kiszolgálóinak elképzelésével már nem azonosultak.

  24. jani szerint:

    T. Csollány !
    Már az is nagy eredmény,hogy a globalizmus kiszolgálóival, és elképzeléseikkel sokan már nem azonosulnak. Kezdenek már látni nem csak nézni !
    Valami elkezdődöt !!

  25. Szilveszter szerint:

    Kedves Csollány!
    Ebben igazad lehet! Még a jobb oldalon sem szereti mindenki Viktort.
    Egyetlen olyan politikai erő nincs a világon, akiknek töretlenül fennmarad a politikai népszerűsége a ciklus teljes ideje alatt. Így van ezzel az MSzP is.
    Nem lángon, parázson melegszünk. A Fidesz hangoskodik, ágál, amivel önmagában nincs is gond. Ez a dolga egy ellenzéki pártnak. Valamivel lebegtetni kell a lojalitást, és ez másképp nem megy csak úgy, ha mindíg feldobnak valami ágálni valót. Ennélkül már régen szétszéledt volna a Fidesz, lévén Gyurcsányt nem szeretik, Viktor nem csinál semmit, akkor hagyjuk a fenébe az egészet. No ennek okán Viktor csinálja a műsort.
    Az MSzP-n belül nincs mocorgás, mi nézzük a tv-t, dolgozunk, éljük az életünket, szeretjük hozzátartozóinkat, és sorolhatnám, mennyi elfoglaltság, és öröm van az életben. Választott politikusaink dolgoznak. Nem szaladgálnak ki csapatostól a Parlamentből, nem okoskodnak feleslegesen, egyszerűen teszik a dolgukat. Hogy én ezzel mennyire vagyok elégedett, azt majd 2010-ben megmondom, mert akkor van annak az ideje. És kész.
    Hiszem azt, hogy jönnek új arcok, új meglátással az MSzP zászlója alatt, és akkor majd mondják ők is a mondani valót. Ennek az ideje a 2010-es választást megelőző kampány időszak lesz. Addig minek vitatkozzanak?

    Mit szólok, ha Viktor nyer? Hát akkor megyek vergődni az utcákra, fejbe lövetem magam a rendőrökkel és bömbölök sírva, hogy Viktor rendőrállamot vezetett be. Aztán hazamegyek, és élem majd az életem a prezidentális puha diktatúrában.

  26. csollány szerint:

    Utolsó gondolatodhoz egy kérdés: Kinek a rendőrsége motozta meg a szurkolóverés ellen tüntetésre igyekvőket a héten, a demokrácia jegyében?

  27. hollósi szerint:

    A Moodys is dolgozik. Éppen ma minősítette le virágzó gazdaságunkat.

  28. Papi szerint:

    Tudod Szilveszter te tényleg csúcsot döntesz. Még hogy az MSzP dolgozik istenem mennyivel jobb lett volna ha nem csinálnak semmit. Tudod Szilveszter akkor megmaradtunk volna elsők között erős gazdaságunk lenne és 2007-ben be vezeték volna az Eurót. (A szocik is ezt mondták amikor át vették a hatalmat.)
    De sajnos ahogy te mondtad: “Választott politikusaink dolgoznak. Nem szaladgálnak ki csapatostól a Parlamentből, nem okoskodnak feleslegesen, egyszerűen teszik a dolgukat.”
    Ennek következtében elöször elsőkből utolsók lettünk aztán hamarosan gazdasági gyarmattá válunk miközben az egészségügyi “reformotok” következtében szépen elpusztulunk. Bravó szocik ez igen “de jól dolgoztok”. A Bibliai 10 csapás nem okozot ekkora kárt mint az MSzP-SzDSz kormány.

  29. Szilveszter szerint:

    Igen Papi! Dolgoznak politikusaink. Az, hogy nem mindenki látja át pontosan a helyzetet, az nem rajtam múlik. Hogy akik nem látják át pontosan a helyzetet,és nem is veszik a fáradtságot, hogy a mélyére nézzenek, az megint nem rajtam múlik. Hogy nem néznek a mélyére, és követik azok buzdítását, akik központilag nem tudják a valóságot, és együtt hangoskodnak, megint nem az én asztalom.
    Ha nem tetszik, hogy a mai TB rendszer elavult, és az átalakítást csak kicsiben kezdjük, és bevezetjük a 300 Ft-os vizitdíjjat, hogy az orvosoknak többletbevételt teremtsünk, majd a jobb oldal átvágva a polgárokat lenépszavaztatja, akkor nem “nálunk” kell a hibát keresni. Hogy az oktatási rendszer ontja a diplomásokat, amire semmi szükség, és a Te adóforintjaidból lediplomázott emberek külföldön dolgoznak, erre bevezetjük, hogy aki diplomázni akar az szálljon be a költségekbe, és a jobboldal átvágva a népet ellene megy a tandíjnak, akkor a hibát nem “nálunk” kell keresni.
    Kérdezd meg a Fidesz vezetőségét, hogy ha az orvosoknak meg kell tartani az állását, akkor honnan legyen forrás, biztosan meg tudják mondani. Hogy az állam pénzén tanulnak diákok, majd a hasznot nem itthon hozzák, akkor bizonyára tudja a Fidesz, hogy az egyetemek fenntartására honnan kéne pénzt rendezni? Ja, hogy másképp kéne elosztani a pénzt a költségvetésben? Azt is ami nem folyik be? Hát jó, igazad van! Akkor kérdezd meg a ny nyugdíjasokat, és a gyes-eseket, hogy jó lesz-e egy kicsit kevesebb pénz, mert hát másképp lett elosztva azért, hogy legyen ott is, ahonnan a Fidesz elvetetette.
    A bibliai 10 csapást meg azért nem kéne emlegetni, mert a Fidesz 10 csapása sokkal károsabb a nemzetre, mint a 10 csapás az egyiptomiakra.
    Nem mellesleg, ha már bibliát forgat a Tisztelt Fidesz vezetősége, akkor azt a részt is olvassa már el, hogy hétszer hetvenhétszer megbocsátás. Meg azt is, hogy add meg a császásrnak, ami a császáré. (ne kezdj Gyurcsányozni, mert ami a bibliában van az a római császárról szól az adók tekintetében!)

  30. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Mind félig igaz amit leírtál és mégis egy ordenáré hazugság amit a fönöködtől tanultál!
    Írsz a 300 Ft vizitdíjról áruld el hol az a pénz amit előtte az orvosok meg kaptak? Aztán a 300 Ft vizitdíj NEM ADÓ MENTES és ez volt amiért annyira tiltakozott az kormány mert a 300 FT-ból közel 150 Ft a zsebükbe vándorolt. Miért fizessek kétszer azért amit már kifizetettnek velem? Tudod Szilveszter neked a legnagyobb bajod, hogy nem tudsz és nem is akarsz az igazsággal szembe nézni. Mesélj már nekem a Fidesz tíz csapásáról. De ha már a Bibliánál vagyunk van egy olyan mondás is Csak az Istennél van megbocsátás. A bűnökért itt a földön igenis fizetni kell. Tudod nem a Fidesz vezetőségének kell a megbocsátása hanem a Magyar népé amit ez a kormány ennyire tönkre tett. Ez már viszont egy egészen másik kérdés.

  31. Szilveszter szerint:

    A 7 X 77 szer megbocsátás? 🙂 vagy az az oldal hiányzik a Fideszes Bibliából?

    A nép nagyrésze már megbocsátott, még egy nagy része megbocsát, ha megindulnak a dolgok!

    Ti jöttök! 😉

Itt lehet hozzászólni !