TEK: Ezzel ártalmatlanították a szigetszentmiklósi lövöldözőt

Hirado.hu

Illusztráció

Csütörtökön Szigetszentmiklós határába riasztották a Terrorelhárítási Központot, miután egy férfi túszul ejtette feleségét és lövöldözni kezdett. Hajdu János, a TEK főigazgatója az Este stúdiójában megmutatta, hogyan, milyen eszközzel sikerült megakadályozni a tragédiát.

„A reggeli órákban kapta a TEK a riasztást, miszerint egy mezőn egy harminc év körüli férfi egy hasonló korú nővel áll, a férfi fegyvert fog a nő fejéhez és van köztük kommunikáció. Ezt a rendőrjárőrök látták, ez indította be a mechanizmust, majd 13-14 perccel később megérkeztünk a helyszínre” – számolt be Hajdu János a szigetszentmiklósi eseményekről.

„A helyszínre érkezés közben tájékozódtunk, mivel voltak az ügynek fontos előzményei. Kiderült például, hogy a férfi feleségét tartja túszul. A tettes tulajdonképpen emberrablást hajtott végre, amikor reggel fegyverrel beszállt a nő mellé az autóba, mivel a nőnek ott már nem érvényesült az akarata, ott állt meg és oda ment, ahova a férfi mondta. Miután eljutottak erre a szigetszentmiklósi területre, a nő futásnak eredt, futott az életéért, a férfi pedig éles lőfegyverrel tüzelt rá, majd az ő segítségére siető férfit meg is sebesítette. Ebből megállapítottuk, hogy a férfi éles fegyverrel rendelkezik, használni is szándékozza, és az emberélet esetleges kioltása sem zavarja” – mondta a főigazgató.

Hozzátette, a helyszínre siető járőrök jó munkát végeztek. „Mivel az emberrablás egy túszejtésben teljesedett ki, ezért a hatályos kormányrendelet szerint a helyzet felszámolása kizárólag a TEK hatáskörébe tartozik. A kiérkező rendőrök egyébként remekül kezdték meg az ügy kezelését, szóval tartották addig a férfit, amíg a túsztárgyalók át nem vették a feladatot, majd onnantól kezdődött meg a helyzet felszámolása.”

A feszült helyzetet végül a túsztárgyalóknak köszönhetően sikerült megoldani. „A beszélgetés részleteiről nem nyilatkozhatok, de a folyamatnak az a lényege, hogy a támadót egy reális helyzetbe hozzák, hiszen ilyenkor nem hoz reális döntéseket. Sokszor az elkövetők nincsenek is a valóság tudatában, ezért ilyenkor helyre kell zökkenteni és a túsztárgyalónak nagyon reálisan – nem ígérgetve -, bizonyos sarokpontokat betartva el kell mondania, hogy milyen kimeneteli lehetőségei vannak az adott helyzetnek” – mondta Hajdu. Hozzátette: „A túsztárgyalás egy szakma, ennek megvannak a maga titkai.”

Amikor a férfi letette a fegyvert és eltávolodott a nőtől, a TEK munkatársai egy úgynevezett nem halálos fegyver segítségével ártalmatlanították, majd őrizetbe vették. Hajdú János az Este stúdiójában megmutatta a bevetés alatt használt, speciális lövedéket, melynek segítségével elfogták a túszejtőt.

„Azt a gumilövedéket, amit mindenki ismer – ha máshonnan nem, 2006-ból –, felváltotta az a lövedék, amit jelenleg mi használunk. Ez nem tud bemenni a bőr alá, de súlyos sérülést okoz. Adott esetben előfordulhat, hogy a lövedék becsapódása halálos, de nyilván nem erre van gyártva, tehát ez a lövedék egy kényszerítő eszköznek számít, és nagyon fontos, hogy mivel nem hatol be a bőr alá, nem okoz olyan sérülést, mint annak idején a gumigolyók” – zárta mondandóját Hajdu János.

Forrás: Hirado.hu

7 hozzászólás “TEK: Ezzel ártalmatlanították a szigetszentmiklósi lövöldözőt” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Amikor a férfi letette a fegyvert és eltávolodott a nőtől, a TEK munkatársai egy úgynevezett nem halálos fegyver segítségével ártalmatlanították, majd őrizetbe vették.”
    .
    “Ez nem tud bemenni a bőr alá, de súlyos sérülést okoz. Adott esetben előfordulhat, hogy a lövedék becsapódása halálos, de nyilván nem erre van gyártva”
    .
    Balsay alkotmánybíró köpheti a markát ezért a főnök által sajátszájúlag beismert rendőri túlkapásnak minősülő tettért! 😛

  2. ... Grün szerint:

    Másik furcsaság!
    “A saját életét kockáztatta, nehogy baja essen a székházfoglaló aktivistának!”
    .
    Egy úttörő ahol tud segít?! 😛
    .
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130726_Kituntetest_Gyilkos_Ferinek#rss

  3. lolka szerint:

    Túsz ejtés akkor van ill. jön létre, ha követelés is van…ameddig nincs, addig “csak” személyi szabadság korlátozása…

  4. nagyapó szerint:

    Eetásak! A TEK az a Terrorelhárítási Központ. Nem azonos a rendőrséggel. Itt nem arról van szó, hogy tüntetők szemét lövik ki, hanem egy túszejtőt semlegesítenek, akinek szerencséje van, hogy az Orbán kormányzat alatt él, mert Amerikában már azon vitatkoznának, hogy hová temessék.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. nagyapó szerint:

    Ja és eetásak nincs véleményük “Gazsó: Nincs pozitív hozadéka az ellenzéki összefogásnak” hozzászólásához?
    Még nem reagált a Népszava, a Hír 24, Ha VG, vagy a többi maffiabaloldali nyalonc?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. hitetlen szerint:

    Éhes vagy nagyapó ?

  7. baloldali szerint:

    Ez az intézkedés sem szakszerű, sem törvényes nem volt, viszont minden bizonnyal következmények nélküli lesz, ahogy azt már megszokhattuk.

Itt lehet hozzászólni !