Orbán: Elég erős lehet az ország az újabb rezsicsökkentéshez

Hirado.hu

Illusztráció

A kormányfő elmondta, szeretnék bevezetni a reklámadót, trafikügyben pedig arra számít, hogy néhány hónap múlva mindenki elismeri, jobb az új rendszer. Orbán Viktor szerint ősszel ismét olcsóbb lehet a gáz és az áram.

Az ősszel ismét csökkenteni akarja a kormány a gáz és az áram árát – mondta a kormányfő csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorának.

“A gazdaság szerintem egy erősebb ország képét mutatja majd az év második felében, mint most. (…) Ha ez így lesz, akkor szerintem elég erősek leszünk ahhoz szeptember-október környékén, hogy a gáz és villamos energia (…) árát képesek legyünk csökkenteni ismét” – jelentette ki Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés érdekében szükség van az aláírásgyűjtésre.

“Minél egységesebben állunk ki egy ilyen nehéz kérdés mögött, annál nagyobb esélye van a kormánynak, hogy sikerre vigye az ügyet. És az, hogy most már a kétmilliót is lassacskán el fogja érni, legalábbis úgy látom, hamarosan az aláírók száma, egy óriási nemzeti egységet és erőt jelent, ezzel már bele tudok vágni a rezsicsökkentés második fázisába az ősz során” – tette hozzá.

“Lesz reklámadó”

Orbán Viktor az interjúban ismét kiállt az alacsony, egykulcsos szja és a magasabb forgalmi adó mellett. A szerinte nem lehetetlen egy számjegyű szja-kulcs ügyében úgy fogalmazott: “ha lesz egy számjegyű személyi jövedelemadó Magyarországon, szerintem 9-es lesz, már ha azt egy óvatos, konzervatív kormány fogja bevezetni”. Jelezte azonban, az ország még nem elég erős ahhoz, hogy a jövedelemadóját érzékelhetően csökkentse, “ehhez még erősödnünk kell”. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében korábban ígért intézkedésekre kitérve elmondta: a zárolások már megtörténtek, és a kormány végrehajtja azt a lépést is, amely alapján az egyszeri kiadásokat az állami vagyon terhére teljesítik.

A szintén felvetett reklámadó ügyében a miniszterelnök megerősítette: be szeretnék vezetni a reklámadót, amit egyébként már korábban is terveztek. “A reklámadótól azért hátráltunk vissza többször is, mert attól féltünk, hogy ez a közeg (a média) majd ellenünk fordul, és akkor nem lesz korrekt velünk. Nem azt fogja eljuttatni az emberekhez, ami a valóság meg amit mondunk, és az ellenfélnek fog esetleg kedvezni. Esetleg megígérik nekik az ellenfeleink, hogy majd eltörlik a reklámadót, és akkor ők jobban fognak kinézni a tévében, mi meg rosszabbul” – fejtette ki.

Szerinte azonban eljött a pillanat, amikor a nagyon nagy profitot termelő médiumoknak is szerepet kell vállalniuk a közteherviselésben. Hozzátette, azt tartja igazságosnak, ha a kisebb rádiók és televíziók nem esnek a reklámadó hatálya alá. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még egyeztet az ügyben a reklámszövetséggel, és “ha esetleg olyan érveket kapunk, amelyek bebizonyítják, hogy rossz úton jár a gondolkodásunk, akkor persze mindent újra lehet gondolni, de a szándékaink elég egyértelműek”.

Trafikügy: “Jó dolgot csináltunk”

Trafikügyben úgy foglalt állást – hivatkozva az egészségügyi szempontokra -, hogy “összességében jó dolgot csináltunk, ez nem kérdés”, és az új rendszer elindulását követő három hónap után mindenki el is fogja ismerni: ez egy jobban működő szisztéma, mint a korábbi.

“Miért is marakodunk itt most a politikában? Arról beszélünk, hogy lesz 5500 kisvállalkozás, és két embernek – egész nap dolgozva – koponyánként leeshet 150-200 ezer forint” – fogalmazott, megjegyezve, hogy lesznek ennél nagyobb súlyú, szintén vitát kiváltó ügyek. Példaként említette, hogy a közeljövőben 150-200 ezer hektárnyi állami földet hirdetnek meg bérlésre. Ott is több a jelentkező, mint amennyi a lehetőség – mutatott rá. Megjegyezte, hogy egyébként lesznek még más, piacokat átszervező lépései a kormánynak.

“Tovább erősödhet a gazdaság”

A gazdaság alakulását illetően Orbán Viktor arra számít, hogy a túlzottdeficit-eljárás ügyében tett európai bizottsági ajánlást a pénzügyminiszterek tanácsa jóváhagyja majd, az államadósság-csökkenés folytatódik, a gazdasági növekedés a második negyedévben nagyobb lesz, mint az elsőben, és ez így marad egész évben, sőt 2014-ben is. Mindezek nyomán az ország elég erős lehet ahhoz, hogy a gáz és az áram ára az ősszel ismét csökkenjen – állapította meg.

A következő időszak feladatai között említett még egy júliusban várható demográfiai programot – amelynek keretében szóba került, hogy bizonyos számú gyermek után célzott járulékkedvezmény járjon -, valamint a pedagógus-életpálya bevezetését, de megerősítette: ehhez folytatódó gazdasági növekedésre van szükség.

Szólt arról is, hogy tervei szerint ez év végére, ha máshogy nem, a közmunka bővítésével, kijelenthető lesz: aki dolgozni akar Magyarországon, az dolgozhat. Nem biztos, hogy azt a munkát végzi majd, amit szeretne, és az sem állítható, hogy fel fogja vetni a pénz – “a közmunkafizetés nem egy vastag fizetés, nagyon nehéz abból megélni, ha egyáltalán lehetséges” -, de lehetőség lesz dolgozni – magyarázta.

A fogyasztást firtató kérdésre azt válaszolta: demokratikus érzületű kormány nem kényszerítheti fogyasztásra az embereket, márpedig mivel a magyarok született szabadságharcosok, ebben az országban csak demokratikus alapokon lehet jól kormányozni. “Nem merem magamra vállalni annak a döntésnek az erkölcsi felelősségét, hogy helyettük eldöntsem, mit csináljanak a pénzükkel, fogyasszanak vagy takarékoskodjanak” – tette hozzá.

Oktatási ügyekben egyebek mellett arról beszélt, hogy nem látja fenntarthatónak azt a rendszert, amelyben szinte mindenkit felvettek a felsőoktatásba, ha hajlandó volt kifizetni tanulmánya költségeit. Az egyetemek is igénylik, hogy a mostaninál magasabb bekerülési ponthatár legyen – fűzte hozzá.

“Megoldottuk a ránk hagyott csődtömeget”

Második kormánya elmúlt három évét értékelve azt mondta, még a kritikusok sem vonják kétségbe, hogy az előző szocialista kabinetek által hagyott csődtömeget sikerült megoldani. Magyarország 2010 előtt nem a saját lábán állt, “félgyarmati sorban volt”, önállóságának felét elveszítette, mindennek azonban vége – hangsúlyozta.

A kormánya munkáját érő külföldi reakciókat firtató kérdésre úgy fogalmazott: “a munkámban nem zavar meg, a lelki nyugalmamból nem billent ki, és az önbizalmamat sem vágja vissza, ha azt látom, hogy néhány nagyobb állam vezetője összehúzza a szemöldökét, vagy Brüsszel ráncolja a homlokát”.

Az este 7 órakor adásba került interjú felvételét az InfoRádió csütörtök délután juttatta el az MTI-hez.

Forrás: Hirado.hu

35 hozzászólás “Orbán: Elég erős lehet az ország az újabb rezsicsökkentéshez” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “a gazdasági növekedés a második negyedévben nagyobb lesz, mint az elsőben, és ez így marad egész évben, sőt 2014-ben is. Mindezek nyomán az ország elég erős lehet ahhoz, hogy a gáz és az áram ára az ősszel ismét csökkenjen – állapította meg.”
    .
    Ha a mínusz 2%-ot sikerül plusz kettőre feltornázni az már nulla növekedés! 🙂
    .
    http://www.mfor.hu/cikkek/MNB__ujra_ket_szazalekkal_huzta_lefele_a_GDP_t_a_penzugyi_rendszer.html

  2. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    “Kemény kritikát kapott a kormány Brüsszeltől

    Sok a munkanélküli, nőtt a szegénység és a kirekesztettség, abba kell hagyni a rezsicsökkentést.”
    http://index.hu/gazdasag/2013/05/29/bizottsag/

  3. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    No lám, lám. Az MVM persze nem vállal részt a rezsicsökkentésből:

    “Soha nem kaszált még ekkorát az MVM”

    “Történetének legeredményesebb évét zárta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított, idén ötven éves MVM Csoport. A társaságcsoport konszolidált árbevétele az előző évinél több mint 100 milliárd forinttal magasabb, közel 770 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye minden eddiginél magasabb, 97,26 milliárd forint volt.” ” Az MVM közgyűlése összesen 10,02 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött”

    Itt valami oknál fogva nem óbégatnak a narancsligetesek az extraprofitról.

  4. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Lemaradt a link:
    http://index.hu/gazdasag/2013/05/30/soha_nem_kaszalt_meg_ekkorat_az_mvm/

  5. csepel-szigetlakó szerint:

    kussolj már dobák te féleszű vén marha.

  6. Narancsvírus szerint:

    Orbán, Magyarország nem te vagy!

  7. felix szerint:

    csepel-szigetlakó! Fáj az igazság, vagy csak a demokráciát utálod,

  8. Vátesz szerint:

    Az MVM eredménye az olcsó paksi áramnak köszönhető, meg az általa birtokolt távvezetékeknek. Állami magyar vállalat, miért kellene a nyereséget külföldieknek adni, Horn Gyula nagyon rosszat tett azzal hogy privatizálta az energiaszektort. Az az infrastruktúra a mi pénzünkből épült még az átkosban.

  9. "?!" szerint:

    Csepel a csúcson!

    Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének a narancsos többsége, a holnap reggel 8:00 órától tartandó rendkívüli képviselő-testületi ülésen, a 20. napirendi ponthoz tartozó előterjesztés megszavazásával hatályon kívül helyezi Magyarország Alaptörvénye VI. Cikk (2) bekezdését, valamint az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 28. § (1) bekezdését, mert túlságosan megterhelőnek tekintik az alaptörvény rendelkezését miszerint “Mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, továbbá azt is, hogy az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 28. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy “A közérdekű adat megismerése iránt szóban, írásban vagy elektronikus úton BÁRKI igényt nyújthat be”!

    Ezzel a döntéssel, a csepeli alkirály előterjesztése alapján, le akarják nullázni az információ szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. § (1) és (3) bekezdéseiben előírtakat, amelyek szerint “Az adatokat tartalmazó dokumentumról vagy dokumentumrészről, annak tárolási módjától függetlenül az igénylő 15 napon belül másolatot kaphat”!

    Ha a narancsos mamelukok megszavazzák az alkirály előterjesztést, akkor Csepelen ezentúl csak a http://www.csepel.hu honlapon keresztül teljesítik az információ szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 28. § (1) bekezdésre alapozott igényeket, és az így közzé tett adatok felhasználásához csak úgy járulnak hozzá, hogy azokból részadatok nem emelhetők ki!

    Természetesen mindez azzal összhangban történik, hogy a rezsi-rikkancsunk a „Teljes ellenőrzési és szankcionálási jogot kap az NFH” című itt közölt bejegyzésben azt nyilatkozta, hogy „alapvető állampolgári és fogyasztói jognak gondolják az információhoz való hozzájutást”!

  10. Rycki szerint:

    Bárcsak borost törne Simicska orra alá a TV2 és külföldre adnák el 😀 😀

    http://varanus.blog.hu/2013/05/30/legyoztuk_brusszelt_mi_nem_orban

  11. Rycki szerint:

    Még egy cikk csak hogy jól aludjon a nép.
    Ajánlom mindenki figyelmébe a cikk vége fele a pénztárgépes részt… És ez nem csak a trafikokra vonatkozik, hanem minden hova ahol pénztárgép van.

    http://doroszdavid.blog.hu/2013/05/29/trafikbiznisz

  12. Gordon szerint:

    “Bárcsak (…) külföldre adnák el” – reménykedik ricyki.

    Elég sok dolgot eladott a maffiabaloldal külföldre – ebben “jól” teljesítettek.
    Ennyit tudnak…

    Nem szégyelled magad, hogy ilyeneket írsz!?

  13. ... Grün szerint:

    A magyarok Istene éltesse sokáig szeretett miniszterelnök urunkat, mind nyájatok jótevőjét!
    Minimálbérből! ))) 😛 (((

  14. Perspektíva? szerint:

    Állj!!! HÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ! Hajós, hajós, hajós, hajóóóóóóóóóóóóóós!

    “No lám, lám. Az MVM persze nem vállal részt a rezsicsökkentésből:

    “Soha nem kaszált még ekkorát az MVM”

    A leglényegesebbre nem figyel oda senki?!

    Miszerint az MVM 2012-es évi eredménye lett közzé téve! (tehát nem a 2013-as év!)

    -Tudomásom szerint 2013 január 01-től lépett életbe az ún. “rezsi csökkentés, ez esetben a felhasznált KW-nak X%-os díjának csökkentése.
    Vagy rosszul tudnék valamit?

  15. felix szerint:

    Perspektiva.
    Hol és mennyiben érinti a rezsicsökkentés az MVM-et?

  16. gyalog szerint:

    A MAI HÍR:
    “Budai Gyulának bocsánatot kell kérnie Tátrai Miklóstól”

    Nem sok egy kissé a hazugság? Már az egész ország ebben fuldoklik…

  17. ... Grün szerint:

    Itt a hatalmas pofon a rezsicsökkentésért
    .
    Még sincs ingyen ebéd?! 😀
    .
    http://index.hu/gazdasag/2013/05/31/itt_a_hatalmas_pofon_a_rezsicsokkentesert/

  18. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Perspektíva! Az MVM nem szolgáltat közvetlenül a lakosságnak, ezért a rezsicsökkentés nem érinti. Az MVM adja el a lakossági szolgáltatóknak azt az áramot, amit ők aztán a lakosságnak adnak tovább. Az MVM a rezsicsökkentés után is változatlan áron adja az áramot, de a lakossági szolgáltatók kötelesek azt olcsóbban továbbadni.

    Ez olyan, mintha a kormány benzinárcsökkentést vezetne be, s ez úgy működne, hogy a MOL ugyanannyiért adja a benzinkutaknak az áramot, mint eddig, de a benzinkutak kötelesek azt olcsóbban árusítani.

  19. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    javítás: a benzinkutaknak a benzint. (nem az áramot persze :D)

  20. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    No és az MVM meg persze a baráti fideszes alvállalkozókkal dolgoztat, Simicska plakátcégével hirdet, stb. Így működik ez.
    http://www.origo.hu/itthon/20111213-publimont-mahir-cityposter-simicska-lajos-erdekeltsegeinek-allami-megrendelesei.html

  21. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    El lehet gondolkodni, vajon mi a fenének reklámozza magát orrba-szájba egy monopolhelyzetben lévő állami cég.
    http://magyarinfo.blog.hu/2012/01/11/az_mvm_bemutat

  22. felix szerint:

    ” Ne azt figyeljék amit momdok, Hanem azt amit csinálok” mondta az aki soha sem hazudott.
    Az ál a dohánymaffiára is.

  23. Gordon szerint:

    MSZP = gázáremelés

  24. John Doe szerint:

    Gordon szerint:
    2013. május 31., péntek – 07:15

    Kucu! Eddig is külföldi volt a tv2, így annak adja el magát, akinek akarja. Ennyire nem lehetsz képmutatóan demagóg?! 😉

  25. felix szerint:

    Fidesz= gázáremelés

  26. Rycki szerint:

    Gordon szerint:
    2013. május 31., péntek – 07:15

    “Bárcsak (…) külföldre adnák el” – reménykedik ricyki.

    Elég sok dolgot eladott a maffiabaloldal külföldre – ebben “jól” teljesítettek.
    Ennyit tudnak…

    Nem szégyelled magad, hogy ilyeneket írsz!?

    Kordonka, egyáltalán nem szégyellem magam, ez meg sem fordult a fejemben.
    A TV2 egy külföldi érdekeltségű, külföldi tulajdonban levő cégről.
    http://tv2.hu/infopult/ceginformaciok
    Én teljes mértékben reménykedek, hogy ha bevezetik a reklámadót (médiaadót), akkor lesznek olyan tökösek és beintenek Zorbának, és Simicskának avval hogy külföldön értékesítik a céget 😀

  27. spectator szerint:

    Úgy néznek ki ezek és a többi hozzászólások, mint ha kukacok marakodnának. De egy igazi szarvasbogár nincs köztetek !

  28. ... Grün szerint:

    spectator!
    Most, hogy megjöttél már van! ))) 😛 (((

  29. Gordon szerint:

    “A TV2 egy külföldi érdekeltségű, külföldi tulajdonban levő cégről.”

    Elég érdekes az a logika, mely azt feltételezi, hogy csak külföldiek kezében lehet jó kézben egy magyarországi médium.
    A bal-libások kiárusították az országot.

  30. Gordon szerint:

    felix szerint:
    2013. május 31., péntek – 12:38

    Fidesz= gázáremelés

    Elmebeteg… vedd be a gyógyszered!

  31. Gordon szerint:

    MSZP = általános és mindenkire (csak Oszkóra nem???) kiterjedő lakóingatlanadó

  32. felix szerint:

    Gordon!
    Kik emelték utoljára a gáz árát?
    Magasabb e a gáz ára mint a szocik idején?

  33. felix szerint:

    Gordon!
    Az ingatlan adót, csak azokra lehet kiterjeszteni, akiktől még nem szedi a fidesz.

  34. robi szerint:

    Azt írja Gordon pógátás!

    “Gordon szerint:
    2013. május 31., péntek – 14:09

    MSZP = általános és mindenkire (csak Oszkóra nem???) kiterjedő lakóingatlanadó”

    Kedves Gordon!

    Légy szíves emeld be azt a hiteles forrást, ahol erről olvashatunk!

    Ha nem tudsz semmi értelmeset előadni, be tudom annak hogy a káderképzőn hallottad hülyítés közben.

Itt lehet hozzászólni !