Mit jelent a pénzügyi válság a hétköznapi emberek számára?

Inforadio.hu

A gyermeket vállalókkal és a nyugdíjasokkal fizettetik meg a válság árát

A legtöbb ember számára a tőzsdevilág működése követhetetlen. A részvények árfolyamai ugyanakkor mindannyiunk életét befolyásolják, gyakran sokkal közvetlenebbül, mint ahogy azt gondolnánk. Szombaton terjeszti az Országgyűlés elé Veres János pénzügyminiszter a módosított költségvetést. A családi pótlék és a nyugdíj az új büdzsé vesztese.

A nemzetközi értéktőzsdék folyamatos hullámzásban vannak az utóbbi időben, a gazdasági műsorokból világszerte ömlenek a negatív hangulatról szóló hírek, a brókerek a fejüket kapkodják.

Mindennek semmilyen hatása sincs életünkre? Ha ezt gondolja, nagyon téved. Az eseményeknek igenis hatásuk van ránk: a gyermekünk számára spórolt pénzre, a lakásunk vagy a fizetésünk értékére, a személyes befektetéseinkre.

Az Arcturus Investments londoni befektetési tanácsadó cég a BBC-nek azt mondta: a kapitalizmus hatásai mindannyiunk életszínvonalát befolyásolják. A jelentős cégeknek útmutatást adó vállalat vezetője most maga sem látja tisztán a jövőt, mint mondta, a jelenlegi helyzetben nehéz előre jelezni a jövő gazdasági eseményeit.

Ennek ellenére azt állítja: pánikra nincs ok, az emberiség nem kell visszatérnie a vályogkunyhókba.

Lejtmenetben az ingatlanpiac

És hogy milyen közvetlen hatásai lehetnek a válságnak az átlagemberekre? Például az, hogy csökken az ingatlanjaik értéke. Egyrészt azért, mert a tőketulajdonosok közül sokan elveszítették vagyonukat vagy legalábbis annak egy részét, így várhatóan nem fektetnek be ingatlanokba. Azért sem teszik ezt, mert a várt gazdasági növekedés elmaradása, a reálbérek stagnálása vagy a munkanélküliség növekedése miatt nem várnak jelentős hasznot a bérlakásokból.

Ennek következtében az ingatlanpiac jelentősen lassul, lakást eladni várhatóan csak alacsonyabb áron lehet. Nehezíti a kereskedést az is, hogy az emberek egyre nehezebben jutnak majd hitelhez.

Az elmúlt évek prémiumai is értéküket vesztik

Prémiumok maradhatnak el idén a gazdasági válság miatt. De nem csak az idei bónuszt kell félteni, az elmúlt évek juttatásai is elveszíthetik értéküket, ha azt a vállalat részvényben biztosította dolgozóinak.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a részvénybefektetés, bár sokkal kockázatosabb, mint a bankbetét, sokkal nagyobb nyereséggel is kecsegtet. A bevételt azonban nem rövid távon kell várni, főleg nem válságidőszakban. A befektetési szakemberek minden részvénytulajdonost azzal próbálnak megnyugtatni, hogy ez a megtakarítási forma csak azoknak kedvezőtlen jelenleg, akik azonnal akarják pénzé tenni befektetéseiket, ők sajnos veszítenek.

Gyermekeink megtakarításai

Nagy-Britanniában létezik egy olyan alap, amelyet a gyermekek számára hoztak létre, zsebpénzük, azaz megtakarításaik kezelésére. Ott már most látszik, hogy az alapkezelők által elért haszon nem lesz akkora, mint amennyit a szülők tudtak volna biztosítani gyermekeiknek, ha saját maguk fektetik be az aprócska összeget. Magyarországon ehhez hasonló a babakötvény.

Előtakarékosság

Mi a helyzet a nyugdíj-megtakarításokkal? A nyugdíjalapok a befizetett összeg jó részét részvényekbe fektetik be. A hozamok a részvények esése miatt elmaradnak a várttól, azaz megtakarításaink nem lesznek jelentősek. Az alapkezelők azonban azzal vígasztalnak mindenkit: a részvényárak alakulása lejtmenetekből és emelkedésekből áll.

Mire oda jutunk, hogy felvegyük a nyugdíjat, az egyenlegünk már nyereséget mutat majd. A nyugdíjba lépés előtti években pedig a jogszabályok szerint az alapkezelők már a befizetéseket nem fektethetik kockázatos befektetésekbe, így akik hamarosan felvennék a nyugdíjukat, azoknak a megtakarításait a jelenlegi válság nem érinti.

Forrás: Inforadio.hu

A családi pótlék és a nyugdíj az új büdzsé vesztese

Szombaton terjeszti az Országgyűlés elé Veres János pénzügyminiszter a módosított költségvetést. Az átalakított büdzsé lassabb növekedéssel és alacsonyabb inflációval számol, mint a korábbi.

A kormány elfogadta a módosított költségvetést – mondta Veres János pénzügyminiszter a kormányülés után. Hozzátette: a költségvetés új változatánál figyelembe vették a pénzpiaci válság jelenleg felmérhető valamennyi következményét, ám ennek a jelenségnek vannak olyan konzekvenciái is, amelyet nem tudnak megítélni.

A politikus úgy fogalmazott: várható, hogy nehezebb lesz Magyarországon hitelhez jutni, illetve finanszírozni bármiféle gazdasági tevékenységet.

Az új költségvetés a korábbi 8 helyett 4,1 százalékos exportbővüléssel, a 6 helyett 4 százalékos beruházásbővüléssel, 3 helyett 1,2 százalékos GDP-növekedéssel, 4,3 helyett 3,9 százalékos inflációval, valamint 0,3 százalékos lakossági fogyasztásnövekedéssel számol.

Veres János hangsúlyozta: a költségvetési egyensúly elérése érdekében ragaszkodtak a korábban meghirdetett pályához. A kormány egyébként 2,9 százalékos eredményszemléletű hiánnyal számolja a költségvetést.

A pénzügyminiszter kifejtette: a hiány lefaragását érdemi kiadáscsökkentéssel érik el, nem a tartalékok redukálásával. Ez a szociális ellátórendszer két tételét érinti: a nyugdíjkorrekciós program következő lépésére és a családi pótlék emelésére nem januártól, hanem csak szeptember 1-től kerülhet sor. Emellett nem lesz adócsökkentés, ám a korábbi adóegyszerűsítési javaslatokat várhatóan a megvitatja a parlament.

Forrás: Inforadio.hu

30 hozzászólás “Mit jelent a pénzügyi válság a hétköznapi emberek számára?” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Idegeskedést, betegséget, öngyilkosságot, tragédiát, munkanélküliséget, korrupciót, bürokráciát, kilátástalanságot, bizalomvesztést, ingerültséget.
    Folytassam?

  2. Jeniszej szerint:

    Kapitalizmust jelent, szegénységet!

  3. Jeniszej szerint:

    “Bebizonyosodott, amitől a magyar emberek joggal tartottak. A kormány által benyújtandó 2009-es költségvetés egy gigantikus megszorító csomag első része. A költségvetéssel a kormány elveszi a nyugdíjasoktól a korrekciós program alapján nekik járó pénzt, a családoktól pedig a családi pótlék emelését. Ez ellen a megszorítás ellen össze kell fogni, és minden létező alkotmányos eszközzel meg kell akadályozni! – áll Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének közleményében.”

  4. baniko21 szerint:

    Megint milliókkal fizettetik meg pár százezer ember hülyeségének az
    árát. Elgondolkoztam, vajon közülünk hányan tőzdézhetnek? Mi a fene
    közünk van nekünk csóroknak ehhez. Amennyiben kormányunk megint
    a nyugdíjasokkal, kis pénzüekkel szúr ki, javaslom: az országház előtt
    elég nagy tér van, sokan elférünk, találkozzunk ott. Le a kapitalizmussal!

  5. Prendick szerint:

    Nos, én elég sokat tőzsdéztem. Két fontos dolgot tanultam meg közben:
    1.) A pénz a pénzt szereti, vagyis a tőzsdén az keres, akinek eleve sok pénze van. Emiatt a magyar tőzsde 95%-ban a külföldiek játszótere.
    2.) A tőzsde sosem ok, mindig következmény. Ha elvadult dolgok történnek a tőzsdéken, az csak azt jelzi, hogy elvadultak az állapotok a gazdaságban.

    A tőzsde egy indikátor. Olyan mint egy jelzőlámpa a kocsiban. Ha világít, egyből tudhatjuk, hogy nagyon beteg a motor, elfogyott a benzin, stb.
    Jelen esetben a széthullott amerikai pénzügyi piramisjáték következményei mellett, nálunk, az a probléma, hogy a magyar gazdaság elképesztően rossz állapotban van. Emiatt minket sokkal nagyobb csizmákkal rugdosnak fenékbe, mint a többi európai országot, ahol lényegesen jobb a helyzet.

    Buta dolog ilyen cikkekkel hangulatot kelteni, mert nem az a gond, hogy esik a tőzsde és mindenféle gonosz brókerek csinálják a fesztivált, hanem az, hogy nálunk gyakorlatilag megszűnt a takarékoskodás, már a klotyópapírt is hitelre veszik legtöbben. Emiatt a hazai pénzügyi helyzet a stabilitást illetőleg a bot végén pörgő tányérral van egy kategóriában. Na most, elkezdett remegni a kéz, ami tartja a botot és a külföldiek viszik a pénzüket innen, amíg lehet, ami érthető.

    Az átlagembernek nem sok köze van a tőzsdéhez, de jelzi számára, ha van hozzá szeme, hogy valamit nem jól csinált. És most jelzi.
    Megnyugodhat mindenki, hogy nem a brókerek csinálják a válságot, hanem azok, akik nem bírják kivárni, hogy összejöjjön a pénz az új kocsira, plazmatévére, kutyafülére és veszik fel a hiteleket habokra. Ugyanis ez egy piramisjáték. Ha valami borul benne, dől az egész.

    Sajnos most milliók hülyeségének az árát fogjuk megfizetni, ráadásul a magunk hülyeségéhz méltó vezetőket is választottunk magunk fölé, így kétszeres a pofáraesés.
    De hát ez van. Ha az átlagember képtelen a pénzügyeit felelősen intézni, akkor miért várja, hogy a vezetői jobban csinálják?

  6. jani szerint:

    Amig ebben az országban egy kisebbség él kimagaslóan jól / bankvezérek, milliomosok, milliárdosok, ujgazdagék, országgyülési képviselők stb./ a többség meg szegénységben, addig nincs joguk a többséggel megfizettetni a az el….ott dolgaikat.
    Bárki is mondta egyetértek vele tiltakozni tüntetni kell ellene!
    Nehogy már azt gondolhassák hogy mindent meg lehet tenni az emberekkel.
    Rólam nyugdijasról és a szegényekről meg egyáltalan mindenkiről ne döntsenek libamájas , lazacos teleszáju senkiháziak.
    Az egyszerü embert nem hívták meg a “szeanszukra” ,hogy elmondhassa véleményét pedig egyáltalán nem vagyunk olyan hülyék amilyennek néznnek bennünket.
    Tessék elvenni azonnal a pártoktól a támogatásokat, a nagy vagyonnal , ingatlannal rendelkezőket keményen megadoztatni., az országgyülési képviselők létszámát felére csökkenteni a kiváltságosok juttatásasit azonnal elveni, a benfentes információval visszaélő még ebben a helyzetben is kufárkodókat, manipulálókat pedi súlyosan meg kellene büntetni. stb, stb..
    Hát uraiim ott fenn a nagy lovon valahogy igy kellene kezdeni !!
    Elöbb utobb nagyot esenek a lóról ,mert a kengyelből már kiesett a lábuk a csatot a nyereg alatt már elekezdték kikapcsolni.!!!!!

  7. Földhözragadva szerint:

    Prendicknek: jujuj, ilyet nem szabad mondani magyarországon, hogy a kisember is hibás, mert csökken a népszerűség a virtuális rangsorban…:(

  8. baniko21 szerint:

    Földhözragadva!
    De nagyon! Mond már meg nekem az a kisember mi a túróba hibás?
    Mi múlik rajta? Mikor kérik ki a véleményét? 20 éve folyamatosan ha-
    zudnak nekünk. Ha hibásak vagyunk, csak annyiba, hogy hagytuk ma-
    gunkat hülyíteni. Emberi gyarlóság: ha én nem hazudok, akkor nekem
    sem hazudnak. A népszerűség pedig nem virtuálisan volna fontos, ha-
    nem a való életben. Igaz, azt ki is kellene érdemelni. Megvenni nem le-
    het.

  9. Földhözragadva szerint:

    Sajnos mindig a kisembereknek kell elkezdeni. 1. számlát kérek az eladótól, bármit veszek 2. teljes bruttóval jelentetem be magam. 3. magyar terméket vásárolok 4. Nem szemetelek. 5. Ha politikus vagyok és olyan dolgokat kell csinálnom, amihez nem értek, akkor nem teszem, ellenkező esetben megkérek vkit vágjon pofán. 6. a közös tulajdon nem senkié, hanem az enyém is, hja de nem azért hogy hazavigyem…:( Öööö, az utolsó hármat csak személyes indíttatásból irtam le…Végére Prendictől:”ráadásul a magunk hülyeségéhz méltó vezetőket is választottunk magunk fölé” és fogunk legközelebb is…:(

  10. Földhözragadva szerint:

    Egyet kifelejtettem: Csak azért mert a szomszédnak új autója van én nem veszek erőn felüli hitelből…:( Szintén Prendick-től…akinek talán most sikerül leírnom a nevét…:)

  11. Prendick szerint:

    Földhözragadva, egye fene a népszerűséget! 🙂
    Sajnos az a helyzet, hogy bizony a kisember a hibás. Ez a rákfenéje a demokráciának. Ugyanis a kisembert meg lehet venni kilóra, be lehet tömni a száját olcsó nyalókával, hogy amig szopogatja, közömbös legyen minden másra.
    A kisember szavazza hatalomba a nagy rablókat és a kisember tűri el, hogy szép rendszeresen ki is rabolják. Közben morog, mint a bolhás kutya, de fogalma sincs, mit kéne tennie és valójában nem is szeretné megtudni, mert az felborítaná az egész kis életét.

    Egyetlen esetben tud csak igazán felháborodni a kisember, ha a szemébe mondják, hogy bizony ő a felelős. És ilyenkor annál mérgesebb, minél inkább sejti ott a mélyben, hogy így van ez.

    Most az van, hogy a nemzeti vagyon nagyon komoly hányada fekszik Suzukiban, lapos tévében, nagyobb lakásban, csilivili sz@rokban és az egész, zömmel, svájci frank alapú hitelből lett. Ha ennek a pénznek csak a negyede otthon lenne a perselymalacban, nevethetnénk a válságon. De így most kapaszkodhaunk, amiben csak tudunk.

    Alig valaki gondolja végig, hogy bármennyire is fájdalmas, nem az a pár ellopott milliárd okozza a gondot, amit kitűnő vezetőink elsíbolnak, hanem az a pár _ezer_ milliárd, amit felvettünk hitelbe és könnyelműen odaadtunk a tesconak, a suzukinak, bárkinek, aki hajlandó volt érte szépen becsomagolt hulladékot adni. Nagyon hiányzik ez a pénz.

    Sosem lett volna válság, ha a kisember tartaná magát ahhoz, hogy csak azt veszi meg, amire futja és amire összespórolta a pénzét, és nem adja halálig zálogba a bőrét az azonnali vásárlás öröméért.

    Sosem lenne probléma, ha a kisember elkezde gondolkodni és nem enné meg az a sok parasztvakítást, ami arra ösztönzi, hogy maga alatt vágja a fát. De épp attól kisember a kisember, hogy vágja ahogy mondják neki. Aztán amikor recseg alatta az ág, akkor visít. Pedig csak annyit kellett volna tennie, hogy kicsit előrelát és ha már annyira vágni akarja azt a fát, odatesz egy létrát.

    A kisember legnagyobb hibája, hogy az istennek sem akar gondolkodni, mert az árt a szépségnek és az emésztésnek.
    Például közel húsz éve ugyanazokra a pofákra szavaz és nagyon csodálkozik, amikor pártállástól függetlenül, ugyanaz történik vele újra és újra. De el fog menni legközelebb is, ugyanúgy, mint eddig.
    De legalább moroghat, ami a legjobb elfoglaltságok egyike. 🙂

  12. Földhözragadva szerint:

    Mindjárt megkapjuk a magunkét…

  13. Gordon szerint:

    Prendick! Nem teljes mértékben értek veled egyet. Azt ugyanis hogy egy országban mekkora a GDP arányos államadósság és az állompolgárok összes adóssága nem teljes mértékben a polgárok viselkedése határozza meg. Az államadósség esetében egyértelműen az aktuális kormány dönt, utóbbi esetben pedig jelentős felelősségük van a bankoknak, pénzintézeteknek, MNB-nek is (milyen feltételekkel adnak, kiknek, és milyen finanszírozású hiteleket).
    A gazdaság működésére egyértelműen szükség van a hitelezésre, ezt már Széchenyi is leírta.
    A jelenlegi válság az USA-ból indult (csakúgy mint 1929-ben), az ottani hitelválságból.
    Nálunk a probléma az, hogy a jelenlegi szocialista hatalom akkor sem tudta egyértelműen növekedési pályán tartani az országot, mikor a nemzetközi körülmények még adottak voltak ehhez. Nem folytatott növekedéspárti gazdaságpolitikát, kapkodott, a fejetlenség és korrupció vezette minden döntéséban (hagy ne szóljak itt bővebben például az autópályák megépítésének körülményeiről, és az egyéb korrupciós botrányokról).
    Mivel a gazdaságpolitika elhibázott volt, emellett – ahogy azt Őszöd óta tudjuk – gyakorlatilag nem volt akarat aktív, céltudatos kormányzati munka kialakítására a jelenlegi hatalom végül teljes mértékben hitelét vesztette. Várható volt tehát, hogy a nemzetközi válság nálunk fokozottan fog jelentkezni. Ostobaságukat egyértelműen jelezte Gyurcsány nem is olyan régi kijelentése, miszerint a válság nem fog nálunk megjelenni. Nos vagy megint hazudott, vagy tényleg fogalma sincs az ország állapotáról.
    Úgy érzem hogy ezúttal inkább az utóbbi igaz. A jelenlegi kormány fejét csak a saját pártján belüli játszmái, és kizárólag a politikai túlélés érdekli. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy mindent meg is fog tenni ennek érdekében…
    A fentiek miatt nem teljes mértékben értek azzal az álláspontoddal egyet, hogy kizárólag a polgárok a felelősek a helyzetért. Természtesen mindenki felelős egyéni pénzügyi helyzetéért, de ezek csupán lokális felelősségek.
    Az ország helyzetéért leginkább a kormány és a kormányzó párt a felelős (nem elfelejtve az SZDSZ felelősségét is). Ezt a felelősséget – most mikor a baj kicsúcsosodni látszik – nem lehet áthárítani az egyénekre.

  14. baniko21 szerint:

    Földhözragadva!
    Gordon véleményét osztom, csak én nem fogalmaztam meg a mondan-
    dómat. A lényeg elsikkadt. Az, hogy melyikünk hogyan adósodott el
    a saját hülyesége miatt, az magánügy. De az, hogy hová sikkad el a
    sok-sok közvagyonból befolyt un.privatizációs bevétel, és miért van
    az ország így eladósodva 180 milliárd Ft tal, ezt gondolom egyikünkkel
    sem beszélték meg. Nem tartom valószinűnek, hogy ránk költötték volna.Én nem érzékeltem belőle semmit. A gyógyszer-árak a csillagok-
    ban, energia szintén, szoc.lakások nem épültek, utak magánkézben,
    posták, iskolák pénz hiányában bezárva, kórházak szintén, uj munkahe-
    lyek sehol. De gondolom kár is sorolgatni, hiszen minden gondolkozó
    ember tisztába van vele.

  15. GAM szerint:

    A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2007 végén 16 735,5 milliárd Ft volt, a GDP 66%-a.

  16. Prendick szerint:

    Általános tévedés, hogy a demokráciában két független tényező van: a kormány és az istenadta nép és el lehet merülni abban a tévhitben, hogy a nép ügyei magánügyek. Szó sincs róla. A rendszer lényege éppen az, hogy választunk embereket, akik a mi képviseletünkben, a mi megbízásunkból, az ügyeinkben eljárnak. Emiatt az ő döntéseik bizony a mi döntéseink. Még akkor is a mieink, ha épp az ellenzékre szavaztunk, hiszen a szavazás puszta tényével nem csupán a kormányt, hanem a rendszert is legitimáljuk.

    Nem csak arra hatalmaztuk fel őket, hogy jól csinálják a dolgokat, hanem bizony arra is, hogy elqrják, ha csak ennyire futja a képességeikből. Emiatt ők mi vagyunk. Persze megkisérelhetjük elszámoltatni őket a rossz gazdálkodásért, mint ahogy a részvényesek is kivághatják a rossz igazgatóságot, de mivel mi választottuk őket, a döntéseik következményét teljes mértékben nekünk is kell viselni.

    Gordon levezetése helyes, csak nem az okokat sorolja, hanem az okozatokat. Persze, mindenki tudja, hogy választott képviselőink miként bántak a rájukbízott javakkal. De azt nem szeretjük beismerni, hogy bizony pontosan úgy bántak velük, ahogy mi bánunk a mi javainkkal. Tegye fel a kezét, aki csak a megtakarított pénzéből vásárol jelentősebb dolgokat és a mindig kockázatos hitel helyett kivárja a vásárlással azt az időt, amíg megengedheti magának. Alig hinném, hogy lenne fél százalék.
    Ha meg azt kérdezem, hogy van-e valaki, aki nem költ pénzt olyasmikre, amire nincs igazából szüksége, erősen a nulla százalékot kocogtatnánk.

    De hát ezt csinálja a kormány is. Ráadásul ismerjük őket rég, tehát tudjuk, hogy lopnak is rendesen évtizedek óta. De azért megválasztjuk.

    Természetes persze a harag, amikor eljutnak a hatások a bőrünkig, de felesleges. Ők a mi embereink. Gondolom nem tudjátok, vagy nem akarjátok tudni, hogy kivétel nélkül _minden_ képviselő és a hozzájuk tartozó holdudvar részesedik a korrupciós és tolvajlott pénzekből. Igen, ŐK is, akiket a következő ciklusban akarunk éppen megbízni a kormányzással. Aztán majd ha szerencsénk lesz és épp nem lesz válság, akkor tapsoljuk őket, ha akkor is megszívjuk, akkor újra verhetjük az asztalt. De továbbra is mi vagyunk a felelősek.

    Gordon, komoly érv az általam vázoltak mellett, hogy az USA-ból indult a válság. Ott a GDP kétharmada a lakossági fogyasztásból származik és jelenleg a mértéktelen lakossági hitelfelvételek bedőlése okozza a válságot. Emlékszel ugye, hogy a jelzálogintézetek ütötték ki a piramis aljából a követ.

    Magyarországon sem az a fő baj, hogy rossz a kormányzás. Jóval több ország van, ahol örülnének még egy Gyurcsánynak is, mégsincs ekkora beszakadás. Az a baj nálunk, hogy rengeteg az adósságunk. Sok az országnak, de még több az ország lakóinak. Ráadásul az utóbbiaké halálosan kockázatos.

    Továbbra is fenntartom, hogy az általános morál határozza meg a kormányzati minőséget. Egy józan, takarékos népnek jó kormánya van. Mi meg az ilyen böszmét érdemeljük. 🙂

  17. Prendick szerint:

    baniko21! Hogyne kérdeztek volna. Minden négy évben megkérdezték tőled, hogy rájuk bízod-e mire költik a pénzed. És rájuk bíztad.
    Néha azok költötték, akik rokonszenvesebbek voltak Neked, néha azok, akik kevésbé, de azzal, hogy elismerted a rendszer lényegét és szavaztál, részese voltál egy kormány létrejöttében és megadtad a korlátlan felhatalmazást.
    Ilyen ez a demokrácia. 🙂

  18. baniko21 szerint:

    Prendick!
    Ha nem megyek el szavazni az legalább olyan nagy baj, mintha elme-
    gyek. Miért van az, hogy bármelyikre szavazol, ha hatalalomra kerül,
    elfelejteni mi is volna a dolga. Nem dolga: kötelessége! Miért van az,
    hogy mindegyik megvagyonosodik, bármelyik kerül hatalomra, de a
    nép egyre szegényebb lesz? Igaz ezzel az ország is. Nekem a napozóm
    tele van már, hogy mindig csak pártfüggő kormányunk van, a nemzet
    érdekei nem számítanak. Az egy dolog, hogy kampány idején mindig
    előkerül a nagy magyarkodásunk, de ezzel be is van fejezve. Ne itéld
    el ilyen szigorúan az eladósodott embereket, mert igaz, hogy luxus au-
    tóra nincs akkora szükség, hogy ezért bárki eladósodjon, de lakni min-
    denki szeretne valahol. Alkotmányunk nem írja elő, hogy legalább a
    minimális lakás az állampolgárok rendelkezésére álljon, igy mi ma-
    rad: 12-20-30 millkóért, adósságra venni egyet . Nézz körül csak Cse-
    pelen hány új lakás áll üresen. Mit gondolsz miért? Mire kapacitálja az
    embereket a dübörgő gazdasággal a szeretett kormányunk? Ne törődj
    a holnappal (azod úgy sincs!) csak a mával foglalkozz. Akinek meg mi-
    nimálbére van, vagy az sincs lakjon a csalitosban, vagy a híd alatt, mert
    részletet nem is tudna törleszteni,még ha akarna sem. Lehet, hogy de-
    magógnak tünök a szemedbe, de én csak azt a kiutat látom ebből az
    egész kavalkádból, ha minnél hamarabb munkahelyeket alakítanának ki
    az embereknek. Minnél több ember lenne foglalkoztatva, annál nagyobb
    lenne az állam bevételete. Az államé, nem az azt üzemeltető uraké, höl-
    gyeké. Tudod, ha ez a demokrácia ilyen, azt hiszem sokan már nem kér-
    nénk belőle.

  19. Erik szerint:

    Aniko 21 LOL 🙂

  20. Bubus szerint:

    Bocs, de részben azoknak van igazuk, akik szerint a “kisember” is hibás. A mai magyar közállapotokat nem egyedül Gyurcsány idézte elő, és ő maga sem választási csalással került a miniszterelnöki székbe 2006-ban, hanem azért, mert megválasztották. A “kisemberek”.

    Miért nem lehet kimondani azt sem, hogy amennyi bevétel van, csak annyi kiadás lehet? Látta már valaki, hogy időarányosan mennyit költ az ország a nyugdíjakra? Majdnem exponenciális görbe. FENNTARTHATATLAN. Ki meri ezt kimondani a drága kisembereknek, akik azonnal megbosszulják ezt?

  21. miska72 szerint:

    Kedves Bubus
    Gyurcsány választási csalással lett miniszterelnök!
    Az igazat elhalgatta!
    Nézd meg mi szerepel az alkotmányba választási csalás alatt.
    Köszi.
    Én vagyok a hibás mint kis ember? Ez vicc ugye?
    Az önkormányzati gazemberek ellen 4 éve harcolok, de sehol nem vonják felelősségre a tetteikért! Ebben az országban egy MAFFIA működik! Elhiheted! Tapasztalat!

  22. baniko21 szerint:

    Bubus!
    Tudod amikor európai államok közül nálunk a legnagyobb a korai halá-
    lozás,én a Te helyedben elgondolkoznék rajta. Az általad emlitett “kis”
    emberek, mármint a nyugdíjasok letették a magukét az ország asztalá-
    ra, sőt adóztak, fizették a nyjárulékot, szja-t , sztk, s mindent amit a
    törvény előírt, ledolgoztak 35-40-45 évet, joggal elvárják, hogy tisztes
    öregkor jusson nekik, tisztességes nyugdíjjal. Ne kelljen öregségükre
    nyomorogniuk. Te 60-65 ezer Ft-ból hogyan élnél meg? Ezt kell sajnálni
    az előző generációtól? Ebből egyen, fizesse a piszkosul (közel sem a
    nyugdijemeléssel arányos!) magas rezsit, az egész életének eredményé-
    ben,a lakásában, jusson gyógyszerre, mivel az öregkorban sokkal több
    egészségi probléma van, és ne addj Isten néha még valami cipőt, ruhát
    is vegyen, ha valamilye elromlik megcsináltathassa? Sok nyujdíjas él
    egyedül, mert a párjuk már elment, ezeken akarsz még egy kicsit vágni.
    Hol a Te szemed, amikor ujgazdagéknál nem látod a palotát, kacsalábon
    forgó tengerparti villát, dinom-dánomot? Szerinted ezek ezt érdemlik,
    a tisztességes munkában megöregedettek meg legyenek rájuk tekintet-
    tel és szép csenedesen vonuljanak ki a temetőbe, hogy a maradék jobban élhessen? Felhomályositalak, Te meg én és rajtunk kivül sok más
    helyzete semmiben nem változna. Én szégyelnék az ország bajaiért a nyugdíjasokkal takarózni. Ha egy csepp tisztesség lenne bennük,
    becsülettel bevallanák, hogy mindent, nem egy emberöltő, hanem 2-3
    hozadékát b…….ták el a 19 év alatt, hogy aztán azért mert becstelenek,
    vagy azért mert nem értenek ahhoz amivel foglalkoznak az már egy kü-
    lön fejezet. Nem azért kellene az embereknek fizetni segélyt, hogy ne
    dolgozzanak, hanem tisztességes munkáért, tisztességes európai bért
    kellene fizetni. A költségeink már európaiak!

  23. Bubus szerint:

    Gyurcsányt megválasztották. Ha onnan közelítjük meg a történteket, hogy hazudott és csalt az országnak, “trükkök százaival” érte ezt el, az is csalás, de attól még a szavazók rá adták a voksukat. Ez van.

    Mellesleg ez még százszor jobb rendszer, mint a kádári melegsz@r volt. Az elvtársak ugyanis nemcsak egymást akasztgatták fel, hanem a tisztességes embereket is, és egy velejéig mocskos rendszer volt.

  24. baniko21 szerint:

    Bubus!
    Soha ne legyen neked a mostaninál jobb, ha ez neked annyira tetszik.
    Ezzel semmi rosszat nem kivántam neked remélem. A velejéig mocs-
    kos rendszer most van, amikor tönkre teszik saját állampolgáraikat.
    Nem felakasszák! Kisemmizik, hajléktalan munkanélkülivé teszik, tehát
    lenulázzák. Nem kell akasztani, maguktól hullanak az emberek.
    A tisztességes embereknek nem volt gondjuk abban a rendszerben,
    dolgoztak, tanultak, a gyermekeik is, és azok most ott ülnek a parlamentben és viszik az országunkat a szakadék felé. Tudod annyira
    üldözték őket, hogy nem fizikai munkások lettek, diplomát tudtak sze-
    rezni. Brrr de rossz világ is volt!

  25. Bubus szerint:

    Bocs Anikó, de én éltem a Kádár-rendszerben, és nem mennék vissza oda. A tökéletlen sötétség, butaság és protekció rendszeréből most, Gyurcsány alatt sokat visszakaptunk, ha meg a rendszer kommunikációját nézzük, szinte minden ugyanaz. Semmi nem igaz, amit mondanak, mindig a sorok között kell keresni az igazságot.

    Mi volt a Kádár-rendszer? Hullaszagon nevelkedett hazugság. Persze, mindenkinek volt “munkája”. Az emberek a munkahelyen lógatták a lábukat, mert az sem tudott tisztességesen dolgozni, aki szeretett volna. Vámpír-rendszer volt, ahol mindenki másokból élt. Aki tisztességesen gondolkozott, azt minimum lenézték, de legtöbbször meg is alázták. Rajtunk növesztette a seggét a párttitkár, a sofőrje, a titkárnője, és közben még hirdették is az “igét”, megmondták, hogy miről mit szabad gondolni, milyen filmeket lehet nézni, milyen zenét szabad hallgatni. Ha összejött hat barát az utcán, odajött a rendőr, mert a rendszert féltette, a tolvaj meg röhögve lopott tovább, mert ő nem a rendszer ellensége volt.

    Egyszer a “boldog szocializmus alatt” a helyi mozi lépcsőjén egy hosszú hajú srác ült. Nagy dolog? Odament hozzá a rendőr, és összeverte, mert a lépcsőn ült, és hosszú haja volt. A srác a gumibottal szétvert orrához kapott, amiért a rendőr a fejét is betörte. Meg akarsz ütni – kérdezte röhögve. Mondhatnád, hogy ez egy kivételes eset volt, de ez maga volt a rendszer. A hatalmon lévők bármit megtehettek az elnyomottakkal, és erre ideológia is volt: proletárdiktatúra.

    Ez alatt az ideológia alatt vették el a dolgos emberektől a földet, melyet megműveltek, a házat, melyet generációk sorával szereztek meg. Vették el olyan semmirekellők, akik egymást is felakasztgatták, de sajnos a tisztességes, rendes embereket is. Megaláztak bennünket, mert kokárdát mertünk felvenni március 15-én, megalázták az iskolákban azokat a gyerekeket, akik vállalták, hogy vallásosak stb. stb. Sokáig lehetne sorolni.

    Azzal, kedves Anikó, ne gyere, hogy sokan tanulhattak is abban a rendszerben, mert a kapitalizmust isteníted. Ott ugyanis arányaiban sokkal de sokkal több gyerek tanulhatott tovább, őket ugyanis nem zsákmányolta ki még a sötét, bunkó, gyilkos kommunista pártelit, amelynek képviselői itt, Csepelen is hülyítik tovább az embereket.

  26. baniko21 szerint:

    Bubus!
    Lehet, hogy hasonló koruak vagyunk, igy több minden nem úgy volt,
    ahogy Te most láttatni akarod azt a kort. Kis történelem: mikor volt a
    földosztás? Mikor kapott a nincstelen zsellér is földet? Igaz, csak a meg-
    levőt lehetett felosztani, tehát egy szükebb réteg kárára. Igaz, hogy a
    jobb termelés érdekében az 50-es évek elején tsz-ekben kényszerítet-
    ték az embereket.(az én nagyszüleim is parasztemberek voltak 4 ele-
    mivel, és tisztességgel) Gondolkozz el, hogy a magyar falvak mikor
    fejlődték a legtöbbet? Mikor lett világhirű a mezőgazdaságunk? Lehet,
    hogy Te olyan helyen dolgoztál ahol a lábat lehetett lóbálni. Nem min-
    denhol volt így. A hatvanas évek végén, boldog tini koromban, nyu-
    godtan este is mertünk haza menni, semmi bajunk nem volt. Most Te
    mernél- e egyedül éjjel boklászni annélkül, hogy esetleg ki ne rabolná-
    nak? Napi 30-40 betörés, amit a rendőrség regisztrál, szerinted a jó
    tisztességes, erkölcsös élet bizonyitéka? Március 15-én többször voltam
    én is koszoruzni az iskolából. A randalirozókat valóban kiemelték a tö-
    megből. Most mi történik, felgyújtják a TV székházat, leütnek embereket,
    másnap mintha mi sem történt volna ujra szabadok. Nekem is volt olyan
    osztálytársam aki hittanra járt, de ezért őt nem érte semmi sérelem.
    Mindenkinek szive-joga miben hisz. De ha valaki csak gyűlölködni tud,
    az a saját életét mérgezi. A kapitalizmusban a szegény családok gyere-
    keire ugyanaz a sors várt, mint a szüleire. Ha cselédek voltak ,a gyere-
    kek is azok maradtak. Tanulás? Igen libapásztorkodás már 5-6 évesen.
    Ha nem abban a korban születek amiben születtem, én sem tanulhattam volna, követhettem volna az előző generáció sorsát. Befejezésül, ha a lábadat lóbaltad a munkahelyeden, mikor zsákmányoltak ki az általad sötétnek sőt bunkónak és még gyilkosnak is nevezett kommunisták?
    A kerület mostani vezetői pedig soha nem voltak kommunisták, csak
    egy olyan pártnak a vezetői, amire méltatlannak bizonyultak.
    A hülyítés pedig jobbról is meg az ugynevezett balról is folyamatos.

  27. Bubus szerint:

    Anikó, ne kevergessük a szezont a fazonnal, a rendszert a korokkal. Azt írod például: “A kapitalizmusban a szegény családok gyerekeire ugyanaz a sors várt, mint a szüleire. Ha cselédek voltak ,a gyerekek is azok maradtak. ”

    Bezzeg a boldog szocializmusban a kommunisták uralma alatt ugyanekkor Ukrajnában milliók haltak éhen. Nem azok lettek a gyerekek mint szüleik, hanem hullák. A tanulatlan, bunkó parasztból, ha kommunista volt, lehetett cégvezető is, tarkón lövethette szintén munkás vagy paraszt társait a párt nevében, szorgalmas tisztogatásának hála megtelhettek a haláltáborok, koncentrációs láger lett a nyomorgó Oroszország. Sötét, agyamosott gyilkosok mondták meg a tutit mindenkinek. Az a rendszer módszereiben semmiben sem különbözött a nácizmustól.

    Míg a kapitalizmusban a szegény gyerekből is lehetett mérnök vagy orvos, a szocializmusban a mérnök vagy orvos is mehetett raktárosnak vagy utcaseprőnek, ha nem tetszett az arca egy tanulatlan, büdös, bunkó kommunista elvtársnak. Az európai kapitalista országokban kivétel nélkül magasabb a felsőfokú végzettségűek aránya, mint Magyarországon, pedig a rendszerváltás óta rohamosan növekszik a felsőfokú képzésben részt vevők száma.

  28. Gordon szerint:

    Prenderick! 2008. szeptember 8-i adat szerint a lakossági és vállalati hitelállomány 180 milliárd forintot tett ki (http://umsz.manna.ro/gazdasag/nott_a_hitelallomany_2008_09_08.html), míg 2008. április 1-jei adat szerint az államadósság a GDP 66%-át, mintegy 16736 milliárd forintra (!) rúgott (http://www.mfor.hu/cikkek/A_GDP_66_szazaleka_volt_az_allamadossag_tavaly.html)

    Valóban magas a lakosság hitelállománya, de enenk jelentős részét például a fiatalok vették fel önálló lakás megvásárlására, mely szerintem nagyrészt nem olyan nagy bűn a gazdaság ellen (hisz ezzel pl. az ingatlanpiac, és az építőipar is pörög).

    Tény, hogy vannak esetek amikor nincs szükség a hitelből történő finanszírozásra, de azért ne általánosítsunk. Ráadásul az elmúlt 6 évben a jelenlegi kormány óriási adósságspirálba kényszerítte az országot, és több esetben is indokolatlan beruházásokra fordított jelentős forrásokat (pl.: Köröshegyi völgyhíd 40 milliárdja, vagy az M6-os síkvidéki alagútjai, mely szintén kb. 20-30 milliárddal növeli az adott beruházás összköltségét).

    TEhát a kialakult helyzetért elsősorban a kormány a felelős. Az állampolgárok felelőssége csak közvetett lehet. A közvetlen felelősség pl. a fenti elhibázott beruházásokesetében mindig a döntéshozóé (tehát kormány, minisztérium, vagy parlamenti többség). Ezt a közvetlen felelősségét (politikai, büntetőjogi stb.) nem háríthatja el magától, és nem háríthatja át az állampolgárokra. Ez az én alapelgondolásom.

  29. Wass Albert barátja szerint:

    Banikó!
    Egyet értek Bubussal. Azt írod, hogy földet osztottak a parasztoknak. Ez így igaz, de azt már nem teszed hozzá, hogy a szegény paraszt még fel sem fogta mi történt vele, máris szövetkezetekbe kényszerítették és megint dolgozhatott más uraknak , csak őket már kommunistáknak hívták. Ajánlom Neked Wass Albert Átoksori kísértetek című könyvét. Az író rendkívüli egyszerűséggel és közérthetően mutatja be a hazai kommunista elit kialakulását. Érdemes elolvasni, mert redkívül tanulságos. Kádárék sem voltak jobbak az elődeiknél. A Kádárék emlőjén felnövekvő KISZ-esek, tehát a mostani vezető garnitúra(Gyurcsány és tettestársai, vagyis a minisztereinek jelentős része) már finomítottak a módszereiken (tudomásom szerint még nem akasztottak fel embereket), de nem tudtak teljes mértékben elszakadni azoktól. Példa erre a 2006 okt. 23-ai Fidesz rendezvény. Addig a napig én még soha senki elöl nem futottam, de akkor szó szerint menekültem családommal együtt. Azok elöl a karddal suhogtató rendőrök elöl, akik azért voltak ott, hogy biztosítsák a rendezvényt. Elnézést egy kicsit eltértem a témától, de a mai napig nem tudtam ezt megemészteni. Emlékszel olyan békés felvonulásra, naggyűlésre az Orbán kormány alatt, ahol a rendőrség brutálisan, törvénytelenűl lépett fel?
    Már régóta mondom, de megismétlem: nincs más út, nincs más alkalmas erő, mint a Fidesz aki sikerrel meg tud birkózni az ország elött álló feladatokkal, kiutat mutat abból a mély gödörből, ahova a szoci vezetés juttatott bennünket.

  30. Szilveszter szerint:

    Komolyan mondom, hogy jó volt olvasni ezeket a sorokat az elejétől a végéig!Tetszik, hogy szépen beszéltek egymással, még ha más is a véleményetek! HIggyétek el, hogy igazából ez kell a társadalmunknak! Nyugalomra lenne szükségünk, átgondolni volna fontos a történteket, és bizonyos, hogy megtalálható lenne a megoldás is, vagy legalábbis a megoldások nagyobbik része! Mekkora igazság, az, hogy a kisember hibája sok-sok fontos dolog! Csak pár évig jönne el az az idő, hogy a magyar azt mondja: Valóban én vagyok a hibás! Persze mennyivel könnyebb másban keresni a hibát!
    A fenti “párbeszéd” viszont arra utal, hogy van még beszélgetni tudás! Hiszek abban, hogy a csepeliek tudnak még beszélgetni, és szót érteni! Nem vagyunk egyformák, nem vagyunk egy véleményen, de meghallgatjuk a másikat, és elfogadjuk, amit mond! Van aki cukorral eszi a tóróscsuszát, van, aki szerint ez Isten elleni vétek, mert az csak szalonnatapertővel, tejföllel az igazi! És vannak akik azt mondják, hogy tepető, tejföl, és úgy rá a cukor.Mondjuk azt: Hát Te tudod Komám! De ne tekerjük ki a nyakát, mert mást tart igaznak! És ez most itt fent nagyon jól kijött!
    Mondanám azért a véleményem én is! Felelőtlen beruházás a Völgy híd, és az alagút is. Épp úgy, mint a (valahogy leégett, sosem derül ki, hogyan) BS felépítése, vagy a Nemzeti Színház nem Erzsébet téren való felépítése.
    Valóban mi küldtük oda azokat az embereket, akik ott vannak. Hányan hitték el, hogy valóban dübörög a gazdaság? Hát ezek szerint egy kicsivel többen, mint akik nem hitték el.
    Az egyéni hitelekkel nem a lakásvásárlási hitelekkel van a baj. A baj azzal van, hogy a hitelezett lakásban még ott az áruhiteles lapos tv, és a többi cucc, aztán majd hitelezett autóval megy a nép a hitelezett nyaralásra. Ez már viszont komoly!
    Tisztelet mindazoknak, akik tisztességben ledolgozták a maguk 30-40 évét! Valóban megérdemelnék a nyugalmas öregkort, és a jólétet. A baj csak az, hogy az aktív korban befizetett járulék elment az akkor nyugdíjjasok nyugdíjjára, és a jelenlegi nyugdíjjasok “alatt” nincs elég aktív járulékfizető. Széleskörű ám ez a gond, és az ok-okozat valóban nagyon fontos, pláne, hogy helyes sorrendben legyen! A bérből és fizetésből élők fogva vannak, mert eleve a nettó fizetést kapják, aminek épp úgy elveszik a felét, mint a vállalkozók bevételének, csak a vállalkozó (cég, stb) saját döntésére van bízva, hogy befizeti-e a járulékot. A magyar meg ha nem annyira szorongatják, akkor nem fizet. Inkább számlát vesz, leírja még a budipapírt is, csak ne kelljen adózni. Majd a megmaradt pénzét jól feléli, és a hiányra meg felvesz egy kis öngyilkos hitelt. Kész.
    Volt szó még a hosszúhaj, kontra hittanóráról, feszefetve a közbiztonságot. Nos a rendőr valóban elverte a hosszú haj tulaját, ezt bizton állíthatom, a kádárkolbász igen szorgalmas volt. Hittanra meg minden következmény nélkül lehetett járni, ha tét nélküli volt a dolog.Azt értem ezalatt, hogy ha a szülők nem akartak különösképpen elérni semmit a pártnál, akkor nem is volt ez gond.Ajánlatos azért semmiképp nem volt. Közbiztonság? Ha már usa, akkor az van, hogy ott az 1800-as évekveb sem volt ajánlatos éjszaka mászkálni, pláne nem a slum-ban. Ebben azért volt a kásárkorszaknak némi erkölcsi visszatartó ereje, történetesen az, hogy figyeltek egymásra az emberek. Most csak anómia van.

Itt lehet hozzászólni !